15 σπόρους λαχανικών για σπορά τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, η άνοιξη και το καλοκαίρι μπορεί να φαίνονται πολύ μακριά. Αλλά όταν καλλιεργείτε το δικό σας φαγητό στο σπίτι, είναι σημαντικό να προγραμματίζετε εκ των προτέρων.

Μπορεί να εκπλαγείτε με το πόσα μπορείτε να κάνετε για να προετοιμαστείτε για το επόμενο έτος, ακόμη και πριν εμφανιστεί η παραμικρή ένδειξη άνοιξης.
Πολλοί κηπουροί περιμένουν μέχρι να πλησιάσει η τελευταία ημερομηνία παγετού πριν αρχίσουν τη σπορά και την ανάπτυξη. Αλλά σπέρνοντας τους σπόρους το χειμώνα σε εσωτερικούς ή υπό κάλυψη, μπορείτε να ξεκινήσετε.
Ξεκινώντας νωρίς, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο μια σύντομη καλλιεργητική περίοδο και να αυξήσετε σημαντικά την ετήσια απόδοση.

Πριν επιλέξετε σπόρους για σπορά πριν την άνοιξη, είναι σημαντικό να αποφασίσετε πού θα τους καλλιεργήσετε.

Το πού θα σπείρετε τους σπόρους σας θα εξαρτηθεί από το κλίμα και τις συνθήκες στις οποίες ζείτε. Είναι σημαντικό να τα λάβετε υπόψη. Ακόμη και σε περιοχές όπου απειλούνται σοβαροί παγετοί ή το χιόνι είναι ακόμα βαρύ στο έδαφος, μπορείτε ακόμα να ξεκινήσετε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διασφαλιστεί η καλή βλάστηση και τα ποσοστά επιβίωσης δενδρυλλίων για σπόρους που σπέρνονται σε εσωτερικούς χώρους.
Σε περιοχές με ηπιότερα εύκρατα κλίματα, μπορεί να είστε σε θέση να σπείρετε σπόρους με επιτυχία σε θερμοκήπιο ή σήραγγα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζεστά κρεβάτια και καλή ηλιακή σχεδίαση για να διασφαλίσετε ότι οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές για βλάστηση, ακόμη και χωρίς να χρησιμοποιείτε επιπλέον ενέργεια για τη θέρμανση του χώρου.
Η χρήση κλοσέ, καλυμμάτων σειρών ή φλις μπορεί να προστατεύσει περαιτέρω τους σπόρους και τα σπορόφυτα από το κρύο.

Ωστόσο, όταν σπέρνετε σπόρους σε εσωτερικούς χώρους, τα επίπεδα φωτός δεν είναι το μόνο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσετε. Είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε ένα κατάλληλο μέρος στο σπίτι σας.
Οι κυμαινόμενες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν ανομοιόμορφη βλάστηση. Είναι λοιπόν σημαντικό να επιλέξετε ένα μέρος όπου οι θερμοκρασίες παραμένουν όσο το δυνατόν πιο στατικές. Αποφύγετε τη σπορά σπόρων κοντά σε πηγή θερμότητας, όπως καλοριφέρ ή φούρνο, ή πολύ κοντά σε πόρτα που ανοίγει συχνά.

15 σπόροι λαχανικών για σπορά πριν την άνοιξη:

Εδώ είναι δεκαπέντε σπόροι που πρέπει να σπείρετε πριν την άνοιξη. Αυτοί οι τύποι βρώσιμων λαχανικών μπορούν να σπαρθούν πριν από τον τελευταίο παγετό σε μια σειρά από εύκρατες κλιματικές ζώνες.

1) Σπόροι ντομάτας

Οι ντομάτες είναι μια καλλιέργεια ζεστής εποχής. Μπορεί λοιπόν να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι μπορείτε να τα ξεκινήσετε πολύ πριν φτάσει ο ζεστός καιρός. Η σπορά σπόρων ντομάτας τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μια βιώσιμη καλλιέργεια μέχρι το τέλος της σύντομης καλλιεργητικής περιόδου σας.
Εάν η καλλιεργητική σας περίοδος είναι σύντομη, επιλέξτε ποικιλίες ντομάτας μικρής περιόδου για καλύτερα αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι κηπουροί θα αρχίσουν να φυτεύουν ντομάτες σε εσωτερικούς χώρους, σε θερμαινόμενο χώρο ή με θερμαινόμενο πολλαπλασιαστή. Τα φώτα καλλιέργειας θα βοηθήσουν να αποτραπεί η υπερβολική επιμήκυνση των ντοματών και άλλων καλλιεργειών με θερμό κλίμα όταν φυτεύονται νωρίς.

2) Σπόροι πιπεριού

Φύτευση σπόρων κόκκινης πιπεριάς σε δοχείο με τσιμπιδάκια
Οι πιπεριές θα δώσουν την καλύτερη απόδοση όπου η καλλιεργητική περίοδος είναι μεγάλη. Όταν η καλλιεργητική περίοδος είναι μεγαλύτερη, τα φρούτα θερμής εποχής θα έχουν περισσότερο χρόνο να αναπτυχθούν.
Ωστόσο, εάν η καλλιεργητική σας περίοδος είναι σύντομη, μπορείτε ακόμα να καλλιεργήσετε αυτήν την καλλιέργεια.
Ξεκινώντας τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους πολύ πριν από τον τελευταίο παγετό στην περιοχή σας θα σας δώσει τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Όπως οι ντομάτες, έτσι και οι γλυκές πιπεριές χρειάζονται υψηλότερες θερμοκρασίες για να βλαστήσουν.

3) Σπόροι τσίλι

Σπορά σπόρων τσίλι σε γλάστρες τύρφης.
Αν σας αρέσουν τα πικάντικα φαγητά, οι καυτερές πιπεριές μπορούν να αποτελέσουν άλλη μια εξαιρετική προσθήκη σε ένα σπιτικό μενού. Οι πιπεριές είναι μια άλλη καλλιέργεια με ζεστό κλίμα. Αυτά τα φυτά θα έχουν επίσης καλύτερη απόδοση όταν φυτεύονται νωρίς σε εσωτερικούς χώρους σε ένα κλίμα σύντομης περιόδου. Όπως και με τις ντομάτες και τις γλυκές πιπεριές, μπορείτε επίσης να σπείρετε καυτερές πιπεριές σε εσωτερικούς χώρους όσο ο χειμώνας είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Προκειμένου να επιτευχθούν οι θερμοκρασίες που απαιτούνται για τη βλάστηση, ένας θερμαινόμενος πολλαπλασιαστής μπορεί να είναι χρήσιμος κατά τη σπορά των σπόρων τσίλι.

4) Σπόροι μελιτζάνας

Μια τελική καλλιέργεια θερμού κλίματος που οι κηπουροί ψυχρού κλίματος θα μπορούσαν να σκεφτούν να ξεκινήσουν σε εσωτερικούς χώρους είναι η μελιτζάνα. Οι μελιτζάνες ανήκουν στην ίδια οικογένεια φυτών με τις ντομάτες και τις πιπεριές και χρειάζονται ένα μακρύ, ζεστό καλοκαίρι για να ωριμάσουν.
Οι περισσότεροι κηπουροί θα πρέπει να μπορούν να καλλιεργούν μελιτζάνα σε εξωτερικούς χώρους ή σε σήραγγα ή θερμοκήπιο μετά από μια εσωτερική εκκίνηση. Στο νότο, μπορείτε να σπείρετε αργότερα, απευθείας σε εξωτερικούς χώρους. Αλλά σε ψυχρότερα κλίματα και στο βορρά, είναι συνήθως ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό να καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς χώρους.

5) Μπιζέλια

Τα μπιζέλια είναι μια εξαιρετική καλλιέργεια για αρχάριους. Υπάρχουν πολλοί πρώιμοι σπόροι μπιζελιού για σπορά πριν την άνοιξη. Μπορείτε να επιλέξετε ποικιλίες για μπιζέλια, αρακά χιονιού, μπιζέλια κήπου ή πρώιμα μπιζέλια για τον λοβό. Μπορείτε επίσης να σπείρετε μπιζέλια σε ένα περβάζι για μια γρήγορη συγκομιδή βλαστών μπιζελιού οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Ο αρακάς θα φυτρώσει σε θερμοκρασίες μεταξύ 5 και 24°C. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε λίγο μεγαλύτερο περιθώριο για το πού θα τα φυτέψετε παρά με καλλιέργειες με θερμότερο κλίμα.
Μπορείτε εύκολα να τα σπείρετε σε ένα περβάζι σε εσωτερικό χώρο. Αλλά σε πολλές κλιματικές ζώνες, μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο καλλιέργειας τους σε καλυμμένη ή καλυμμένη περιοχή καλλιέργειας.
Απλά προσέξτε τα πουλιά και τα τρωκτικά.

6) Φασόλια

Η φάβα είναι μια ανθεκτική καλλιέργεια που μπορεί επίσης να είναι μια καλή επιλογή για πρώιμη φύτευση. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες, όπως το Aquadulce Claudia, που είναι κατάλληλες για ξεχειμώνιασμα σε μια σειρά ψυχρότερων κλιματικών ζωνών. Αυτά μπορούν επίσης να σπαρθούν νωρίς σε ορισμένες περιοχές, ακόμη και σε ψυχρότερες περιοχές με λίγη προστασία. Σπείρετε νωρίς και μπορείτε να έχετε φασόλια πολύ νωρίτερα μέσα στην εποχή. Δεν χρειάζεται να περιμένετε την άνοιξη. Η ιδανική θερμοκρασία για τη βλάστηση των φασολιών είναι γύρω στους 12°C.

7) Σπόροι κρεμμυδιού

Σπείρετε σπόρους κρεμμυδιού νωρίς το έτος και μπορείτε να μεγαλώσετε μεγαλύτερα και καλύτερα κρεμμύδια από αυτά που είχατε καταφέρει να καλλιεργήσετε πριν.
Μπορείτε επίσης να σπείρετε πρώιμες ποικιλίες πράσινων κρεμμυδιών για χόρτα κρεμμυδιού κάτω από βάζα καμπάνας ή σε θερμοκήπιο ή σήραγγα πολύ πριν ζεσταθεί σωστά το έδαφος την άνοιξη. Τα κρεμμύδια μπορούν να βλαστήσουν από περίπου 3°C. Αλλά τα ποσοστά βλάστησης θα τείνουν να είναι υψηλότερα εάν μπορείτε να φτάσετε σε θερμοκρασίες πάνω από 10°C.

8) Σπόροι πράσου

Τα πράσα είναι ένα άλλο μέλος της οικογένειας allium που εξετάζει το ενδεχόμενο να τα σπείρει νωρίς.
Χρειάζονται μια μακρά καλλιεργητική περίοδο, επομένως είναι καλή ιδέα να τα ξεκινήσετε το συντομότερο δυνατό. Τώρα σχεδιάστε για λιπαρά και υγιή πράσα τον επόμενο χειμώνα. Τα πράσα μπορούν επίσης να βλαστήσουν από 3°C. Αλλά σκεφτείτε να τα ξεκινήσετε σε εσωτερικούς χώρους για το καλύτερο ξεκίνημα.
Θα επιτύχουν τους καλύτερους ρυθμούς βλάστησης σε θερμοκρασίες μεταξύ 18 και 30°C.

9) Σπόροι σελινόριζας

Το σέλινο είναι ένα ανθεκτικό λαχανικό αργής ανάπτυξης. Επομένως, είναι μια άλλη καλλιέργεια να εξετάσετε το ενδεχόμενο σποράς σε εσωτερικούς χώρους ή υπό κάλυψη νωρίς το έτος, πριν φτάσει η άνοιξη.
Ξεκινήστε αυτή την καλλιέργεια νωρίς και θα πρέπει να έχετε μεγάλους βολβούς για φαγητό μέχρι το τέλος του χρόνου.
Κατά τη διάρκεια της βλάστησης, προσπαθήστε να διατηρήσετε θερμοκρασίες γύρω στους 15-21°C. Αν και μπορείτε στη συνέχεια να καλλιεργήσετε τα φυτά σας σε πολύ πιο δροσερές συνθήκες.

10) Σπόροι σέλινου

Το σέλινο είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για πρώιμη σπορά. Για πρώιμη σπορά σε εσωτερικούς χώρους ή υπό κάλυψη, είναι καλύτερο να επιλέξετε ανθεκτικές ποικιλίες σέλινου. Οι σπόροι του σέλινου θα βλαστήσουν σε θερμοκρασίες γύρω στους 5°C. Όμως το βέλτιστο εύρος θερμοκρασίας για τη βλάστηση αυτών των σπόρων είναι μεταξύ 15-20°C.

11) Σπόροι μαρουλιού

Ένα από τα πιο εύκολα φυτά που καλλιεργούνται όλο το χρόνο είναι το μαρούλι.
Υπάρχουν πολλές κομμένες και αναγεννημένες ποικιλίες που μπορούν να καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς χώρους στα περβάζια των παραθύρων σας ή σε εξωτερικούς χώρους (ειδικά με λίγη προστασία) όλο το χρόνο.
Επιλέξτε τις σωστές ποικιλίες μαρουλιού και μπορείτε να σπείρετε και να καλλιεργήσετε αυτή την καλλιέργεια κυριολεκτικά όλο το χρόνο.
Οι σπόροι μαρουλιού μπορούν να βλαστήσουν σε θερμοκρασίες τόσο χαμηλές όσο 2°C και θα παράγουν καλούς ρυθμούς βλάστησης σε θερμοκρασίες μεταξύ 5°C και 25°C.

12) Σπόροι σπανακιού και άλλα πρώιμα πράσινα λαχανικά

Το μαρούλι δεν είναι το μόνο φυλλώδες πράσινο που μπορείτε να σπείρετε νωρίς το χρόνο.
Εάν μπορείτε να παρέχετε τις κατάλληλες συνθήκες καλλιέργειας, το σπανάκι και άλλα πρώιμα χόρτα (όπως μια σειρά από ασιατικά φυλλώδη πράσινα) μπορούν επίσης να ξεκινήσουν πολύ νωρίς μέσα στο έτος.
Οι σπόροι του σπανακιού μπορούν επίσης να βλαστήσουν σε θερμοκρασίες έως και 2°C. Αλλά οι ρυθμοί βλάστησης θα βελτιωθούν εάν μπορείτε να διατηρήσετε θερμοκρασίες πάνω από 7°C (και κάτω από 25°C).

13) Σπόροι λάχανου για σπορά

Φυτά της οικογένειας brassica, όπως το λάχανο, το λάχανο, το κουνουπίδι κ.λπ. είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές για πρώιμη σπορά. Ο Φεβρουάριος δεν είναι πολύ νωρίς για να σπείρετε μια σειρά από σπόρους για μεταφύτευση στον κήπο σας μόλις ζεσταθεί ο καιρός. Αλλά αν καλλιεργείτε μόνο σε εσωτερικούς χώρους, τα φυτά από την οικογένεια Brassica μπορούν επίσης να είναι εξαιρετικές επιλογές για μικροπράσινα.
Μπορείτε να τα σπείρετε και να τα καλλιεργήσετε σε ένα ηλιόλουστο περβάζι όλο το χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των χειμερινών μηνών.
Πολλά brassica θα φυτρώσουν σε θερμοκρασίες έως και 5°C. Αλλά τα περισσότερα έχουν ένα βέλτιστο εύρος μεταξύ περίπου 7°C και 30°C.

14) Πρώιμοι σπόροι καρότου

Σε πιο ήπιες περιοχές, ο Φεβρουάριος μπορεί να είναι η τέλεια στιγμή για να σπείρετε πρώιμα καρότα σε εξωτερικούς χώρους κάτω από κλοσέ ή σε καλυμμένη περιοχή καλλιέργειας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε ελαφρύ, αμμώδες χώμα που θερμαίνεται πιο γρήγορα. Προτιμήστε ποικιλίες καρότου που προορίζονται για πρώιμη σπορά, όπως η «Πρώιμη Νάντη».
Τα καρότα μπορούν να βλαστήσουν από περίπου 5°C, αλλά μπορεί να αργήσουν να βλαστήσουν. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να παρέχετε θερμοκρασίες βλάστησης μεταξύ 7 και 30°C.
Ένα από τα οφέλη της πρώιμης φύτευσης καρότων είναι ότι μπορείτε να πάρετε μια συγκομιδή προτού η μύγα του καρότου γίνει πρόβλημα. Εάν η μύγα του καρότου είναι ένα πρόβλημα στο μέρος που ζείτε, η φύτευση αλουμινίου όπως κρεμμύδια ή σκόρδο μπορεί επίσης να βοηθήσει.

15) Σπόροι τεύτλων και άλλα λαχανικά ρίζας

Τέλος, προς το τέλος του χειμώνα υπάρχει επίσης μια σειρά από άλλες ριζικές καλλιέργειες που μπορείτε να σπείρετε για να ξεκινήσετε πριν την άνοιξη. Τα παντζάρια, για παράδειγμα, μπορείτε να σπείρετε υπό κάλυψη από τον Φεβρουάριο.
Μια σειρά από άλλες καλλιέργειες ρίζας, όπως, για παράδειγμα, παστινάκια και ραπανάκια, είναι επίσης επιλογές για σπορά κάτω από την κάλυψη στον κήπο σας πριν από την άνοιξη.
Τα παντζάρια θα βλαστήσουν από 5°C, με ιδανικό εύρος 10-30°C.
Οι παστινάδες θα φυτρώσουν σε ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες, ξεκινώντας από τους 2°C. Τα ραπανάκια φυτρώνουν από τους 5°C.

Αυτοί είναι μόνο 15 σπόροι που πρέπει να σπείρετε πριν την άνοιξη στον εδώδιμο κήπο σας.
Υπάρχουν φυσικά και πολλές άλλες επιλογές που πρέπει να εξετάσετε. Μπορείτε όχι μόνο να φυτέψετε σπόρους λαχανικών αλλά και σπόρους ανθοφόρων φυτών και βοτάνων.
Μπορείτε επίσης να φυτέψετε πατάτες υπό κάλυψη σε δοχεία πριν φτάσει η άνοιξη για την πρώτη από τις πρώτες συγκομιδές.
Η κηπουρική το χειμώνα φέρνει πολλές ανταμοιβές αργότερα μέσα στο έτος. Φροντίστε λοιπόν να βγείτε νωρίς για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την καλλιεργητική περίοδο.

Πώς να καλλιεργήσετε λαχανικά και φρούτα σε κρεμαστά καλάθια

25 λαχανικά που μπορείτε ακόμα να σπείρετε τον Ιούλιο