15 λαχανικά για καλλιέργεια τον Οκτώβριο

Και τον Οκτώβριο, ο καιρός τείνει να παρουσιάζει διακυμάνσεις και να διαφέρει ανά περιοχή. Ωστόσο, είναι συνήθως ακόμα αρκετά ζεστό και υπάρχουν μερικές βροχές εδώ κι εκεί. Ωστόσο, το φθινόπωρο είναι εδώ και ο χειμώνας πλησιάζει. Ορισμένες περιοχές γίνονται πολύ πιο δροσερές, αλλά υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει στον λαχανόκηπο, σας προσφέρω μια λίστα με λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε τον Οκτώβριο.

Τα είδη λαχανικών που φυτεύονται και καλλιεργούνται ως επί το πλείστον τον Οκτώβριο είναι αυτά που έχουν την ικανότητα να αντέχουν τον χειμώνα και ως εκ τούτου είναι γενικά ανθεκτικά. Αυτά τα φυτά πρέπει να εκτρέφονται για ανάπτυξη που μπορούν να επιβιώσουν στους παγετούς του χειμώνα. Ωστόσο, μπορείτε να τα προστατέψετε από τους παγετούς κάνοντας μερικά βήματα.

Εάν φυτέψετε τα λαχανικά σας τον Οκτώβριο, έχετε το πλεονέκτημα να πάρετε τη συγκομιδή σας νωρίς την άνοιξη.
Είναι απίθανο να συγκομιστούν πριν από τις αρχές της άνοιξης. Πολλοί βλαστοί φυτών τείνουν να αδρανούν κατά τη χειμερινή περίοδο. Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους σας τον Οκτώβριο όταν είναι φθινόπωρο και ο καιρός είναι λίγο ήπιος, ούτε πολύ ζεστός ούτε πολύ κρύος.

Ας δούμε τώρα τη λίστα με τα 15 λαχανικά που πρέπει να καλλιεργηθούν τον Οκτώβριο:

1) Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένας από τους τύπους που ταιριάζουν καλύτερα στην καλλιέργεια το φθινόπωρο. Το σκόρδο έχει μεγάλη καλλιεργητική περίοδο και ο Οκτώβριος είναι η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε το σκόρδο σας. Αν φυτέψετε σκόρδο τον Οκτώβριο, μπορείτε να το μαζέψετε μέχρι την καλοκαιρινή περίοδο. Είναι ένα εξαιρετικό λαχανικό για καλλιέργεια. Με την προσθήκη σκόρδου βελτιώνεται η γεύση του πιάτου.

Υπάρχουν πολλοί λάτρεις του σκόρδου εκεί έξω και αν είστε κι εσείς, η καλύτερη στιγμή για να φυτέψετε τους σπόρους θα είναι από τις 15 Οκτωβρίου ή οποιαδήποτε στιγμή πριν ο παγετός καλύψει το έδαφος.

Είναι ριζική καλλιέργεια και μπορεί να επιβιώσει σε δροσερό καιρό επειδή καλλιεργείται υπόγεια.
Το σκόρδο είναι λοιπόν μια εξαιρετική επιλογή και πρέπει να το δοκιμάσετε σίγουρα. Μπορείτε να καλύψετε τις ρίζες σας με σάπια φύλλα για να τις προστατέψετε και να τις σώσετε από τους χειρότερους παγετούς που μπορεί να συμβούν.

2) Κρεμμύδι

Ένα άλλο λαχανικό που καλλιεργείται καλύτερα τον Οκτώβριο είναι τα κρεμμύδια. Έχουν μεγάλη περίοδο ανάπτυξης και έτσι αν τα φυτέψετε τον Οκτώβριο που είναι η εποχή του φθινοπώρου, μπορείτε να τα μαζέψετε μέχρι την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο.

Καθώς είναι ριζώδη λαχανικά, αναπτύσσονται καλά κάτω από το έδαφος το χειμώνα και είναι επίσης ανθεκτικά και επομένως κατάλληλα για τους χειμώνες. Τα κρεμμύδια είναι καλά προϊόντα και ένα από τα αγαπημένα λαχανικά των ανθρώπων.

Δίνει υπέροχη γεύση σε κάθε πιάτο που ετοιμάζετε. Μπορείτε να τα ψήσετε, να τα τηγανίσετε ή ακόμα και να τα χρησιμοποιήσετε για σαλάτες. Όταν ετοιμάζεστε να φυτέψετε περισσότερα λαχανικά την άνοιξη, προσέξτε πού θα τα φυτέψετε καθώς είναι ρίζες και πρέπει να είναι υπόγεια, οπότε φροντίστε να μην χαλάσετε την καλλιέργεια.

3) Ασκαλώνια

Τα ασκαλώνια είναι ένα άλλο ριζικό λαχανικό που είναι πολύ καλό να καλλιεργηθεί τον Οκτώβριο. Διαφέρουν από τα κρεμμύδια γιατί έχουν ήπια γεύση με λίγη γεύση σκόρδου.

Είναι μια μοντέρνα και ευρέως διαδεδομένη ποικιλία λαχανικών ρίζας. Είναι επίσης πολύ καλά για να τα προσθέσετε στην κουζίνα σας και είναι υπέροχα στην ανάπτυξη. Αν τα καλλιεργήσετε τον Οκτώβριο, θα πάρετε τη σοδειά από την άνοιξη.

4) Φρέσκο ​​κρεμμυδάκι

Μεταξύ των ριζικών λαχανικών, το φρέσκο ​​κρεμμυδάκι είναι μια καταπληκτική καλλιέργεια. Καλό είναι να αναπτυχθούν τον Οκτώβριο και μπορούν να συλλεχθούν νωρίς την άνοιξη καθώς είναι μια πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενη ποικιλία ριζοφόρων λαχανικών. Τα χόρτα και οι ρίζες τους είναι και τα δύο βρώσιμα και έχουν υπέροχη γεύση.

Τα φρέσκα κρεμμυδάκια προσθέτουν φρεσκάδα στο πιάτο και είναι πολύ δημοφιλή και συνηθισμένα. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες ή μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως συνοδευτικό λαχανικό στο πιάτο σας και με όποιον άλλο τρόπο θέλετε.

5) Καρότα

Τα καρότα υπάρχουν σε πολλούς τύπους, αλλά αν επιλέξετε να καλλιεργήσετε παιδικά καρότα τον Οκτώβριο, μπορείτε να πάρετε τη συγκομιδή σας πολύ νωρίς την άνοιξη. Έχουν γλυκιά γεύση και είναι πολύ καλά για σαλάτες. Μπορείτε να επιλέξετε την καλύτερη ποικιλία για εσάς. Τα καρότα είναι ριζώδη λαχανικά και είναι ανθεκτικά, επομένως επιβιώνουν εύκολα τον χειμώνα κάτω από το έδαφος και επειδή μεγαλώνουν γρήγορα, μπορείτε να έχετε καλή σοδειά από νωρίς.

6) Γογγύλια

Τα γογγύλια είναι ριζικές καλλιέργειες και μπορούν να καλλιεργηθούν το φθινόπωρο, επομένως ο Οκτώβριος είναι μια καλή περίοδος για να τα καλλιεργήσετε. Μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Είναι ανθεκτικά και μπορούν να είναι καλά το χειμώνα. Τα γογγύλια βρίσκονται σε πολλές ποικιλίες όπως τα μωβ γογγύλια που γίνονται μοβ λόγω της έκθεσης στον ήλιο. Μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο για τα φύλλα όσο και για τις ρίζες του.

Οι βολβώδεις ρίζες έχουν πιο ήπια γεύση, αλλά εξαρτάται από τον τύπο του γογγύλιου που καλλιεργείτε. Είναι καλλιέργειες δροσερού καιρού και μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα, οπότε αν σπείρετε τους σπόρους τον Οκτώβριο θα φυτρώσουν σε λίγες μέρες, τότε θα μπορείτε να δείτε τα πράσινα φύλλα τους σε περίπου ένα μήνα και τον επόμενο μήνα οι βολβώδεις ρίζες τους θα είναι έτοιμες να πάει.θερισμός.

7) Παντζάρια

Μια πολύ καλή χειμερινή καλλιέργεια γεμάτη θρεπτικά συστατικά είναι τα παντζάρια και είναι και ριζοκαλλιέργειες. Έχουν συνήθως κοκκινωπό-ροζ χρώμα και μπορούν να καλλιεργηθούν τον Οκτώβριο. Στην πραγματικότητα, τώρα θα ήταν η καλύτερη στιγμή για να τα μεγαλώσετε καθώς τα πάνε καλά σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Καλλιεργούνται σε 2 κύκλους τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Τα παντζάρια που καλλιεργούνται το φθινόπωρο τείνουν να έχουν πιο έντονο χρώμα από ότι το καλοκαίρι.

Εάν σπείρετε σπόρους το φθινόπωρο, μπορείτε να προετοιμάσετε τη συγκομιδή σας στις αρχές της άνοιξης. Ενώ καλλιεργείτε αυτά τα ριζώδη λαχανικά που είναι συνήθως βολβώδη και ογκώδη, φροντίστε να τους δώσετε αρκετό χώρο στο έδαφος για να αναπτυχθούν.

Εάν σπείρετε σπόρους κοντά μεταξύ τους, δεν θα μπορέσουν να αναπτυχθούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους λόγω της έλλειψης διαθέσιμου χώρου. Σπείρε τα λοιπόν σε βάθος τουλάχιστον 3 εκατοστών στο έδαφος και απόσταση 8 εκατοστών μεταξύ τους για καλύτερα αποτελέσματα και απολαύστε μια πρώιμη ανοιξιάτικη συγκομιδή.

8) Σπανάκι

Το σπανάκι είναι καλή καλλιέργεια τον Οκτώβριο. Αν τα φυτέψετε το φθινόπωρο θα σας δώσουν τρυφερά φύλλα σπανακιού όλο το χειμώνα και όχι μόνο, όταν ο παγετός σταματήσει στις αρχές της άνοιξης και οι ώρες ηλιοφάνειας επιμηκύνουν θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και πολύ πιο γρήγορα από πριν. Μπορείτε να μαζέψετε τα μακριά πράσινα φύλλα του μέχρι το καλοκαίρι.

Είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά και τρώγονται καταπληκτικά καθώς μπορούν να μαγειρευτούν ως λαχανικά και επίσης μια εξαιρετική επιλογή για σαλάτες. Όχι μόνο σου δίνουν πολλή σοδειά αλλά και για πολύ καιρό.

9) Καλέ ή Καλέ

Το λάχανο είναι μια εξαιρετική καλλιέργεια για να καλλιεργηθεί το φθινόπωρο. Ανήκει στην οικογένεια των λάχανων και έχει μακριά βρώσιμα φύλλα. Εάν φυτέψετε τους σπόρους του λάχανου το φθινόπωρο, θα βλαστήσουν στην αρχή, στη συνέχεια, όταν έρθει ο χειμώνας, θα παραμείνουν στη θέση τους τους χειμώνες και όταν έρθει η άνοιξη, θα είναι έτοιμοι για συγκομιδή.

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες και λαχανικά και επίσης να σας προσφέρουν πρώιμη συγκομιδή.

10) Μαρούλι

Το μαρούλι είναι μια καλή επιλογή για να καλλιεργηθεί τον Οκτώβριο όταν φτάνει ο χειμώνας. Έρχονται σε πολλά σχήματα, χρώματα και μεγέθη. Όταν τα φυτεύετε για το χειμώνα, ο καλύτερος τρόπος για να τα μεγαλώσετε είναι να τα διατηρήσετε σε θερμοκήπιο ή κρύα πλαίσια για να τα βοηθήσετε να αναπτυχθούν καλύτερα το χειμώνα.

Με την έναρξη της άνοιξης, όταν οι παγετοί σταματούν και ο καιρός ζεσταίνει, φυτρώνουν μαζικά, παρέχοντάς σας πρώιμη συγκομιδή την άνοιξη. Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και μπορείτε να επιλέξετε να καλλιεργήσετε την ποικιλία που ταιριάζει καλύτερα στην περιοχή σας και στις προτιμήσεις σας.

11) Αρνίσιο μαρούλι

Δεν είναι πολύ δημοφιλές λαχανικό αλλά είναι πολύ καλό για καλλιέργεια το χειμώνα. Το αρνίσιο μαρούλι αρέσει στις χαμηλές θερμοκρασίες στην πραγματικότητα αναπτύσσεται καλύτερα σε ένα δροσερό κλίμα. Μπορεί να αναπτυχθεί καλά ακόμα και χωρίς καλό ηλιακό φως. Για καλή βλάστηση χρειάζεστε θερμοκρασία 18° C και θα είναι υπέροχο να τα φυτέψετε τον Οκτώβριο.

12) Φασόλια

Είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή για φύτευση τον Οκτώβριο. Αν σπείρετε κουκιά τον Οκτώβριο, δηλαδή το φθινόπωρο, μπορείτε να τα μαζέψετε μέχρι την άνοιξη. Δεν αργούν να μεγαλώσουν. Μπορούν να επιβιώσουν στις χειμερινές συνθήκες και θα σας δώσουν μια πρώιμη συγκομιδή την άνοιξη.

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μπορείτε να τα φάτε μαγειρεύοντάς τα ή ψήνοντάς τα λίγο με βούτυρο και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ακόμη και σε σαλάτες.

13) Σπαράγγια

Τα σπαράγγια χρειάζονται λίγη υπομονή από την πλευρά σας για να αναπτυχθούν καλά. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα κρεβάτι με σπαράγγια στον κήπο σας. Χρειάζονται περίπου 2 χρόνια για τη συγκομιδή τους. Ωστόσο, μόλις δημιουργήσετε με επιτυχία το κρεβάτι με σπαράγγια, μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται για περίπου 25 χρόνια.

Οπότε, ναι, ο χρόνος ανάπτυξης είναι λίγο μεγαλύτερος στην αρχή, αλλά στη συνέχεια μπορείτε να συνεχίσετε τη συγκομιδή τους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιλέξτε την καλύτερη ποικιλία σπαραγγιών ανάλογα με την περιοχή σας και τις προτιμήσεις σας.

14) Χειμωνιάτικες Σαλάτες

Μπορείτε να καλλιεργήσετε μαρούλια το χειμώνα σπέρνοντάς τα το φθινόπωρο και θερίζοντας μια σοδειά στις αρχές της άνοιξης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ποικιλίες σαλάτας που μπορούν να κοπούν. Όχι μόνο θα σας προσφέρουν τρυφερά φύλλα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, αλλά μερικά από αυτά θα αυξήσουν επίσης την ανάπτυξή τους εκθετικά όταν έρθει ο χειμώνας. Για να τα προστατέψετε από τα κρύα του χειμώνα, μπορείτε να τα καλύψετε και να τα αφήσετε να αναπτυχθούν μέχρι το τέλος.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σαλατών και μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες και λαχανικά και να απολαύσετε θρεπτικές χειμωνιάτικες σαλάτες από τον λαχανόκηπο.

15) Μπιζέλια

Τα μπιζέλια είναι ανθεκτικές καλλιέργειες και ιδανικές για καλλιέργεια το χειμώνα. Εάν τα καλλιεργήσετε τον Οκτώβριο, μπορείτε να πάρετε μια πρώιμη συγκομιδή στις αρχές του καλοκαιριού. Μπορούν να επιβιώσουν τη χειμερινή περίοδο και στις αρχές της άνοιξης μπορείτε να μαζέψετε τα μπιζέλια. Υπάρχουν πολλές καλές ποικιλίες και μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς τρόπους.

Και εσύ, τι καλλιεργείς τον Οκτώβριο;

10 λαχανικά μινιατούρες για καλλιέργεια σε γλάστρες

6 καλλιέργειες που μπορείτε να σπείρετε τον Οκτώβριο