13 λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε νωρίς την άνοιξη

Στο τέλος του χειμώνα, η χαρά του μαγειρέματος μερικών από αυτά τα αγαπημένα πιάτα με φρέσκα λαχανικά κήπου μπορεί να είναι το φως στο τέλος του τούνελ που όλοι χρειαζόμαστε, αλλά μην κάθεστε πολύ σε αυτή τη χώρα των ονείρων, γιατί ήρθε η ώρα να προετοιμάσετε τον κήπο σας για να καλλιεργούν ανοιξιάτικα λαχανικά. Και με μερικά κόλπα, ακόμη και οι αρχάριοι μπορούν να καλλιεργήσουν λαχανικά στις αρχές της άνοιξης.

Τα λαχανικά δροσερής εποχής είναι τα πρώτα που καλλιεργούνται τη νέα σεζόν. Ανάλογα με το λαχανικό και την καλλιεργητική περίοδο στην περιοχή σας, μπορούν να ξαναφυτευτούν και το φθινόπωρο. Τα λαχανικά κρύας εποχής μπορούν να αντέξουν (και ακόμη και να ευδοκιμήσουν) σε ψυχρότερες θερμοκρασίες και θα πρέπει να συλλέγονται πριν χτυπήσει η ζέστη του καλοκαιριού, καθώς μερικά δεν μπορούν να αντέξουν τις πολύ καυτές θερμοκρασίες. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το μαρούλι, το λάχανο, το λάχανο, τα γογγύλια και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Αντίθετα, τα λαχανικά θερμής εποχής δεν μπορούν να επιβιώσουν σε χαμηλές θερμοκρασίες, επομένως φυτεύονται με ασφάλεια μετά την τελευταία ημερομηνία παγετού. Αυτά είναι τα καλοκαιρινά σας λαχανικά όπως οι ντομάτες, τα φασόλια, η οικογένεια των κολοκυθιών, τα πεπόνια και οι πιπεριές. Έχουν εντελώς διαφορετικές σωματικές ανάγκες. Έχει να κάνει με την ικανότητα του φυτού να απορροφά θρεπτικά συστατικά από το έδαφος στη σωστή ή λάθος θερμοκρασία.

Το να γνωρίζετε πότε πρέπει να φυτέψετε τα λαχανικά σας στις αρχές της άνοιξης δεν είναι ακριβής επιστήμη και εμπεριέχει λίγο υπολογισμένο κίνδυνο. Η πρώτη μέρα της άνοιξης είναι μεταξύ 19 και 20 Μαρτίου, αλλά αυτό δεν βοηθάει πραγματικά εδώ. Θα χρειαστεί να γνωρίζετε την περιοχή σας και την ημερομηνία του τελευταίου παγετού για να μπορέσετε πραγματικά να προσδιορίσετε την «αρχή της άνοιξης» στην περιοχή σας.

Για τα κρύα λαχανικά εποχής, θα πρέπει συνήθως να φυτέψετε στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου, ανάλογα με το πότε ήταν ο τελευταίος παγετός σας και τις καιρικές συνθήκες.

Η άμεση σπορά περιλαμβάνει τη σπορά των σπόρων απευθείας στο έδαφος όπου θα αναπτυχθούν, αντί να τους ξεκινήσουμε σε εσωτερικούς χώρους και να τους μεγαλώσουμε σε δοχεία στο φως μέχρι να μπορέσουν να μεταφυτευτούν στο έδαφος όπου θα αναπτυχθούν. Οι καλλιέργειες πρώιμης άνοιξης είναι όλοι οι σπόροι εκτός από τις πατάτες. Τα περισσότερα λαχανικά δροσερής εποχής μπορούν να σπείρουν τους σπόρους τους απευθείας στο έδαφος. Αυτό το πακέτο σπόρων είναι ο φίλος σας, καθώς θα περιέχει πληροφορίες ημερομηνίας και διάρκειας, απαιτήσεις φωτός και νερού, καθώς και πληροφορίες απόστασης και βάθους για τον χρόνο σποράς και συγκομιδής. Αν σκοπεύετε να συνεχίσετε τη λαχανοκηπουρική σας, γράψτε τι φυτεύετε για να μπορείτε να το κάνετε εναλλαγή το επόμενο έτος.

Ποια είναι τα καλύτερα λαχανικά για καλλιέργεια νωρίς την άνοιξη; Δείτε μια λίστα με 13 λαχανικά παρακάτω.

1) Les Radis (Raphanus sativus):

Τα ραπανάκια είναι ριζώδη λαχανικά που μπορούν να μαζευτούν σε 3 εβδομάδες. Όταν οι ρίζες έχουν διάμετρο περίπου 2 cm, τραβήξτε τη μία για να ελέγξετε αν είναι έτοιμη.

2) Γογγύλια (Brassica rapa subsp. Rapa):

Τα γογγύλια είναι ριζώδη λαχανικά που μπορούν να συγκομιστούν σε 30 έως 60 ημέρες. Όταν οι ρίζες έχουν διάμετρο από 5 έως 6 cm, αφαιρέστε τις προσεκτικά από το χώμα.

3) Καρότα (Daucus carota subsp. Sativus):

Τα καρότα είναι λαχανικά ρίζας που μπορεί να χρειαστούν έως και 75 ημέρες για να ωριμάσουν. Αν και εξαρτάται από την ποικιλία, συνήθως θα γνωρίζετε ότι τα καρότα σας είναι έτοιμα όταν οι κορυφές έχουν διάμετρο περίπου 2 cm. Θα πρέπει να σκάψετε ελεύθερα γύρω τους πριν τα τραβήξετε από το έδαφος.

4) Les Pois (Peas sativum var. Macrocarpon):

Τα μπιζέλια συλλέγονται συνήθως σε περίπου 6-8 εβδομάδες, και παρόλο που είναι ανθεκτικά στο κρύο, χρειάζονται υποστήριξη με άλλους τρόπους. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τις πέργκολες και να τους υποστηρίξετε γιατί θα είναι πολύ πιο χαρούμενοι και υγιείς μεγαλώνοντας κάθετα. Θα φτάσουν το 1 έως 1,5 μ. ύψος. Η καλλιέργεια τους σε πέργκολα διευκολύνει επίσης τη συγκομιδή όταν έρθει η ώρα.

5) Πατάτες (Solanum tuberosum):

Μπορείτε να τα βάλετε στις αρχές κιόλας της άνοιξης, μαζί με τον αρακά. Για να το κάνετε αυτό, κόψτε μια πατάτα στα τέσσερα, αλλά βεβαιωθείτε ότι κάθε τέταρτο έχει δύο μάτια. Στη συνέχεια, φυτέψτε κάθε σφήνα στο έδαφος και ένα νέο φυτό πατάτας θα φυτρώσει. Ο χρόνος συγκομιδής της πατάτας βασίζεται στην προτίμηση. Οι νέες πατάτες μπορούν να συλλεχθούν 2-3 εβδομάδες μετά τη διακοπή της ανθοφορίας του φυτού. Για πιο ώριμες πατάτες, περιμένετε 2-3 εβδομάδες μετά την εξαφάνιση του φυλλώματος. Σκάψτε πρώτα μια δοκιμή για να βεβαιωθείτε ότι το δέρμα είναι παχύ.

6) Μαρούλι (Lactuca sativa):

Τα περισσότερα μαρούλια θα είναι έτοιμα για συγκομιδή σε 45-55 ημέρες. Μπορείτε οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε τον κανόνα «έτοιμος στο παντοπωλείο» για να μάθετε πότε είναι έτοιμο. Συνήθως περιμένουμε μέχρι τα μέσα Απριλίου ή τα τέλη Απριλίου σε αντίθεση με τον Μάρτιο για να φυτέψουμε άλλα φυλλώδη χόρτα που είναι λίγο πιο τρυφερά. Κατά τη συγκομιδή, φροντίστε να μαζέψετε το μαρούλι πριν το βιδώσετε, καθώς η γεύση θα αλλάξει δραστικά μόλις συμβεί αυτό. Αν δείτε ένα φυτό να αρχίζει να βιδώνει, θα πρέπει να το μαζέψετε αμέσως.

7) Σπανάκι (Spinacia oleracea):

Το σπανάκι είναι φυλλώδη λαχανικά που μπορούν να συγκομιστούν μετά από περίπου 37 έως 45 ημέρες. Μόλις η ροζέτα έχει 5 ή 6 φύλλα, είναι έτοιμη. Αν κιτρινίσει, περιμένατε πολύ. Το σπανάκι δεν του αρέσει ο ζεστός καιρός, γι’ αυτό είναι σημαντικό να το ξεκινήσετε νωρίς.

8) Chou-rave (Brassica oleracea):

Το Kohlrabi μπορεί συνήθως να συγκομιστεί σε 45-60 ημέρες. Πρέπει να συγκομιστεί πριν οι θερμοκρασίες φτάσουν τους 24°C, επομένως θα θελήσετε να το σπείρετε 3-4 εβδομάδες πριν από την τελευταία ημερομηνία παγετού. Είναι πολύ διασκεδαστικά στην καλλιέργεια και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κορυφές για να τα σκάσετε όπως το λάχανο.

9) Μπρόκολο (Brassica oleracea var. Italica):

Το μπρόκολο μπορεί να είναι έτοιμο σε 100-150 ημέρες. Κόψτε το στέλεχος περίπου 10 cm από την κύρια κόλα.

10) Le Chou (Brassica oleracea var. Capitata):

Το λάχανο είναι έτοιμο για συγκομιδή σε 80 έως 180 ημέρες, ανάλογα με την ποικιλία. Όταν η βάση του κεφαλιού έχει διάμετρο από 12 έως 20 cm, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

11) Le chou cavalier (Brassica oleracea var. Viridis):

Τα λαχανικά είναι ένα άλλο εξαιρετικό λαχανικό που μπορεί να συγκομιστεί περίπου 85 έως 95 ημέρες μετά την ημερομηνία απευθείας σποράς.

12) Λαχανάκια Βρυξελλών (Brassica oleracea var. Gemmifera):

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι διασκεδαστικά γιατί δεν χρειάζεται να τα μαζέψετε όλα την ίδια μέρα. Μετά από περίπου 85 ημέρες, μπορείτε να στρίψετε τα κάτω όταν τα μπουμπούκια έχουν ύψος 2-5 cm, να κόψετε τα κάτω φύλλα και τα φυτά θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται προς τα πάνω και να παράγουν περισσότερους βλαστούς.

13) Κουνουπίδι (Brassica oleracea var. Botrytis):

Το κουνουπίδι μπορεί να είναι έτοιμο για συγκομιδή σε 85 έως 130 ημέρες. Και πάλι, θα μοιάζει με κάτι που θα αγοράζατε από το μπακάλικο, με κεφαλή πλάτους περίπου 13-17 cm.

Γι’ αυτή την (πρώιμη) άνοιξη λοιπόν, ρισκάρετε και δοκιμάστε τον λαχανόκηπο. Είμαστε σίγουροι ότι θα έχετε περισσότερα από νόστιμα οφέλη από αυτό.

Πώς να καλλιεργήσετε λωτούς από σπόρους

Πώς να καλλιεργήσετε λάχανο Savoy ή λάχανο Pontoise από σπόρους