Η απευθείας σπορά των σπόρων σας σημαίνει απλώς να σπείρετε τους σπόρους σας έξω στον κήπο όπου θα αναπτυχθούν απευθείας στο έμπλαστρο λαχανικών σας αντί να ξεκινήσετε τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους σε δοχεία κάτω από τα φώτα.
Εάν ζείτε σε ζεστό κλίμα, μπορείτε να κατευθύνετε τους σπόρους σχεδόν σε οποιαδήποτε καλλιέργεια. Όσοι από εμάς που κηπουρεύουν σε ψυχρότερες περιοχές είτε αρχίζουμε να σπέρνουμε σπόρους σε εσωτερικούς χώρους κάτω από τα φώτα είτε αγοράζουμε σπορόφυτα για να σπείρουν σε θερμοκήπιο που μπορούν να μεταφυτευθούν στον κήπο μόλις περάσει κάθε κίνδυνος παγετού. Εάν δεν ξεκινήσουμε ορισμένες καλλιέργειες εκ των προτέρων, δεν έχουμε αρκετό χρόνο για να παράγουμε μια καλλιέργεια πριν από τον πρώτο παγετό μας.
Δεν χρειάζονται όλα τα φυτά ένα πρώιμο ξεκίνημα κάτω από τα φώτα, ακόμη και για όσους από εμάς ζούμε σε ψυχρότερες περιοχές. Φυτά που είναι δύσκολο να μεταμοσχευθούν ή που δεν χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ξεκινήσουν μπορούν να σπαρθούν απευθείας στο έμπλαστρο λαχανικών.
Βρείτε παρακάτω μια λίστα με 13 λαχανικά που είναι εύκολο να σπείρονται απευθείας σε εξωτερικούς χώρους στο επίθεμα λαχανικών:
1- Φασόλια:
Υπάρχουν γενικά δύο είδη φασολιών. Τα πράσινα φασόλια μεγαλώνουν μακριά αμπέλια και θα χρειαστούν τη στήριξη ενός στύλου ή ενός πέργκολου. Τα λευκά φασόλια συνεχίζουν να παράγουν πολύ μέχρι τον παγετό. Τα φασόλια του Μπους παράγουν τη σοδειά τους πιο γρήγορα και σχεδόν ταυτόχρονα. Φυτέψτε αρκετές διαδοχικές φυτεύσεις φασολιών με διαφορά δύο εβδομάδων για συνεχή συγκομιδή όλο το καλοκαίρι. Οι σπόροι βλασταίνουν γρήγορα σε ζεστό έδαφος και μπορεί να ωφεληθούν από ένα σύντομο μούλιασμα σε νερό για 4-6 ώρες πριν από τη φύτευση. Σπορά στα τέλη της άνοιξης όταν το έδαφος ζεσταίνεται αφού έχει περάσει ο κίνδυνος παγετού. Για τις περισσότερες ποικιλίες, φυτέψτε 2,5 cm βάθος, 7-10 cm μεταξύ τους.
2- Παντζάρια:
Αυτή η καλλιέργεια διπλής χρήσης παράγει φρέσκα χόρτα και ρίζες. Τα παντζάρια προτιμούν τον δροσερό καιρό. Σπείρετε τους σπόρους απευθείας μόλις το έδαφος μπορεί να εργαστεί. Σπέρνετε κάθε τρεις εβδομάδες κατά τους ψυχρότερους μήνες για συνεχή συγκομιδή. Οι σπόροι βλασταίνουν γρηγορότερα σε πιο ζεστό έδαφος και μπορεί να ωφεληθούν από ένα σύντομο μούλιασμα σε νερό για 4-6 ώρες πριν από τη φύτευση. Για τις περισσότερες ποικιλίες, φυτέψτε τους σπόρους σε βάθος 0,5 cm και απόσταση μεταξύ τους 2,5 cm. Οι σπόροι τεύτλων είναι στην πραγματικότητα ένας λοβός που περιέχει πολλούς σπόρους. Μόλις τα παντζάρια έχουν ύψος περίπου 13 εκατοστά, αραιώνετε σε ένα φυτό κάθε 7-15 εκατοστά. Μπορείτε να φάτε το μη συντηρημένο φυτό.
3- Καρότα:
Οι σπόροι καρότου είναι μικροί και δύσκολα χωρίζονται χωριστά. Τα σπιτικά χαλάκια για σπόρους διευκολύνουν τη σπορά σπόρων καρότου. Τα καρότα είναι μια δροσερή καλλιέργεια εποχής και θα ανεχθούν τον παγετό μόλις δημιουργηθούν. Άμεση σπορά των σπόρων περίπου τρεις εβδομάδες πριν από τον τελευταίο αναμενόμενο παγετό. Σπέρνουμε τους σπόρους σε βάθος 1 cm και απόσταση μεταξύ τους 1 cm. Διατηρήστε το έδαφος ομοιόμορφα υγρό. Μόλις τα σπορόφυτα έχουν ύψος 5 εκατοστά, αραιώστε σε ένα φυτό κάθε 3 εκατοστά για τα baby carrots ή ένα φυτό κάθε 7 εκατοστά για τα μεγαλύτερα καρότα.
4- Καλαμπόκι:
Δεδομένου ότι το καλαμπόκι επικονιάζεται από τον άνεμο, θα πρέπει να φυτευτεί σε τετράγωνα ή τουλάχιστον τέσσερις μικρές σειρές δίπλα-δίπλα, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί ένα μπλοκ φυτών. Σπέρνουμε απευθείας τους σπόρους σε εξωτερικούς χώρους όταν η θερμοκρασία του εδάφους είναι περίπου 15°C, περίπου δύο εβδομάδες μετά τον τελευταίο παγετό. Για τις περισσότερες ποικιλίες, φυτέψτε σε βάθος 2,5 cm, σε απόσταση 10-12 cm μεταξύ τους. Μεταφυτεύετε ένα φυτό κάθε 30 cm.
5- Αγγούρια:
Καλλιεργήστε τα αγγούρια σε λόφους και αφήστε άφθονο χώρο στα αμπέλια να τεντωθούν ή να αναπτυχθούν κατά μήκος μιας πέργκολας για εξοικονόμηση χώρου. Σπείρετε απευθείας τους σπόρους όταν το έδαφος έχει ζεσταθεί, περίπου μια εβδομάδα μετά την τελευταία ημερομηνία παγετού. Για τις περισσότερες ποικιλίες, φυτέψτε 2,5 cm βάθος και 15-20 cm απόσταση μεταξύ τους. Εάν καλλιεργείτε αγγούρι σε ανάχωμα, σπείρετε τρία φυτά ανά ανάχωμα και βάλτε τα ανάχωμα σε απόσταση 45-90 cm. Δεν απαιτείται αραίωση εάν μεγαλώνετε κατά μήκος μιας πέργκολας ή σε λόφους.
6- Μαρούλι:
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μαρουλιού με φύλλα διαφόρων χρωμάτων και σχημάτων. Το μαρούλι προτιμά τον δροσερό καιρό και ανέχεται τον παγετό μόλις δημιουργηθεί. Σπείρετε τους σπόρους απευθείας μόλις το έδαφος μπορεί να εργαστεί. Φυτέψτε τους σπόρους σε βάθος 0,5 cm και διατηρήστε το έδαφος ομοιόμορφα υγρό. Οι ποικιλίες μαρουλιού με λεπτά φύλλα σε απόσταση 10 cm, οι ποικιλίες cos και χαλαρής κεφαλής πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 20 cm και οι ποικιλίες με σφιχτή κεφαλή 40 cm μεταξύ τους. Τα σπιτικά χαλάκια για σπόρους διευκολύνουν τη σπορά των σπόρων μαρουλιού.
7- Μπιζέλια:
Ορισμένες ποικιλίες μπιζελιού αναπτύσσονται σε κοντές και μακριές κληματίδες, αλλά όλα τα φυτά μπιζελιού επωφελούνται από τα στηρίγματα πέργκολας για να ικανοποιήσουν την αναρριχητική φύση τους. Οι λοβοί θα είναι επίσης πιο εύκολο να συγκομιστούν κατά μήκος μιας πέργκολας. Στον αρακά αρέσει ο δροσερός καιρός και ανέχεται λίγο παγετό μόλις εγκατασταθούν τα φυτά. Οι σπόροι βλασταίνουν γρηγορότερα σε ζεστό έδαφος και μπορεί να ωφεληθούν από ένα σύντομο μούλιασμα σε νερό για 4-6 ώρες πριν από τη φύτευση. Κατευθείαν σπείρετε τους σπόρους του μπιζελιού στις αρχές της άνοιξης, μόλις το έδαφος μπορεί να εργαστεί. Για τις περισσότερες ποικιλίες, φυτέψτε 2,5 cm βάθος και 5-8 cm μεταξύ τους. Η αραίωση γενικά δεν είναι απαραίτητη.
8- Ραπανάκια:
Τα ραπανάκια είναι ένα ανταποδοτικό λαχανικό για την καλλιέργεια. Προτιμά τον δροσερό καιρό και μεγαλώνει πολύ γρήγορα. Σπέρνουμε κάθε δύο εβδομάδες κατά τους ψυχρότερους μήνες για συνεχή συγκομιδή. Σπείρετε τους σπόρους απευθείας μόλις το έδαφος μπορεί να εργαστεί. Για τις περισσότερες ποικιλίες, φυτέψτε 1 cm βάθος και 5-8 cm μεταξύ τους. Η αραίωση γενικά δεν είναι απαραίτητη.
9- Πράσινα κρεμμύδια:
Τα πράσινα κρεμμύδια (ονομάζονται επίσης κρεμμυδάκια σε μάτσο) είναι ανθεκτικά στον παγετό και πολλές ποικιλίες θα ξεχειμωνιάσουν και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται την επόμενη σεζόν. Σπείρετε τους σπόρους απευθείας μόλις το έδαφος μπορεί να εργαστεί. Φυτέψτε τους σπόρους σε βάθος 0,5 cm και απόσταση 1 cm μεταξύ τους. Λεπτό έως 5 cm για μικρότερους λαμπτήρες, αλλά περισσότερο χώρο για μεγαλύτερους λαμπτήρες.
10- Σπανάκι:
Το σπανάκι προτιμά τον δροσερό καιρό και ακόμη και τα νεαρά φυτά ανέχονται τον παγετό. Σπέρνουμε κάθε δύο εβδομάδες κατά τους ψυχρότερους μήνες για συνεχή συγκομιδή. Σπέρνουμε ξανά στα μέσα έως τα τέλη του καλοκαιριού για φθινοπωρινή συγκομιδή. Οι σπόροι δεν βλασταίνουν καλά σε ζεστό έδαφος. Η προβλάστηση των σπόρων αυξάνει τον ρυθμό βλάστησης. Σπείρετε τους σπόρους απευθείας μόλις το έδαφος μπορεί να εργαστεί. Για τις περισσότερες ποικιλίες, φυτέψτε τους σπόρους σε βάθος 1 cm και απόσταση μεταξύ τους 2,5 cm. Αραιώστε σε 5 έως 15 cm.
11- Κολοκύθες:
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι σκουός, το χειμερινό σκουός και το καλοκαιρινό σκουός. Η διαφορά είναι ο χρόνος συγκομιδής τους. Το καλοκαιρινό κολοκυθάκι συλλέγεται νεαρό, ενώ το δέρμα είναι απαλό. Τα χειμερινά κολοκυθάκια χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να ωριμάσουν και συλλέγονται όταν ωριμάσουν πλήρως. Σπείρετε απευθείας τους σπόρους όταν το έδαφος έχει ζεσταθεί, περίπου μια εβδομάδα μετά την τελευταία ημερομηνία παγετού. Χρησιμοποιήστε τη μέθοδο ανάχωμα για τις περισσότερες ποικιλίες σκουός. Φυτέψτε 2,5 εκατοστά βάθος και διάστημα φυτά 15-20 εκατοστά μεταξύ τους. Τοποθετήστε τους λόφους σας σε απόσταση 1,2 έως 2 m ανάλογα με το μέγεθος του καρπού. Αραιώστε έως και τρία φυτά ανά ανάχωμα.
12- Σέσβυρα:
Το σέσκουλο είναι ένα από τα λίγα πράσινα λαχανικά που φυτρώνουν τόσο σε δροσερό όσο και σε ζεστό καιρό. Άμεση σπορά των σπόρων δύο εβδομάδες πριν από την τελευταία ημερομηνία παγετού. Οι σπόροι βλασταίνουν γρηγορότερα σε πιο ζεστό έδαφος και μπορεί να ωφεληθούν από ένα σύντομο μούλιασμα σε νερό για 4-6 ώρες πριν από τη φύτευση. Φυτέψτε τους σπόρους σε βάθος 1 cm και απόσταση μεταξύ τους 5 cm. Όπως τα παντζάρια, οι λοβοί σπόρων ελβετικής σέσκουλας περιέχουν έναν αριθμό σπόρων. Μόλις τα παντζάρια έχουν ύψος περίπου 10 εκατοστά, αραιώνετε σε ένα φυτό κάθε 15-30 εκατοστά.
13- Γογγύλια:
Καλλιεργήστε γογγύλια για χόρτα και ρίζες. Τα γογγύλια προτιμούν τον δροσερό καιρό. Σπέρνουμε κάθε δύο εβδομάδες κατά τους ψυχρότερους μήνες για συνεχή συγκομιδή. Σπείρετε τους σπόρους απευθείας μόλις το έδαφος μπορεί να εργαστεί. Για τις περισσότερες ποικιλίες, φυτέψτε 0,5 cm βάθος, 2,5 έως 5 cm μεταξύ τους. Μόλις τα σπορόφυτα έχουν ύψος 10 cm, αραιώστε τις μικρότερες ποικιλίες γογγύλι σε απόσταση 5 cm έως 10 cm και τις ψηλότερες ποικιλίες σε 10 έως 15 cm. Δεν απαιτείται αραίωση για να τα καταναλώνετε ως πράσινα λαχανικά.
Και εσύ? Λοιπόν, η αγαπημένη σας μη καλλιέργεια λαχανόκηπων είναι στη λίστα;
Διαφορετικά, αφήστε ένα σχόλιο και πείτε μας ποια λαχανικά πιστεύετε ότι είναι εύκολο να τα σπείρετε απευθείας στον λαχανόκηπο.