12 μυστικά για την καλλιέργεια πιπεριών στον κήπο σας

Απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να καλλιεργήσετε πολλές πιπεριές, να διατηρήσετε τα φυτά σας υγιή και να αυξήσετε την απόδοση σας.

Οι πιπεριές είναι κοινές στους λαχανόκηπους. Οι πιπεριές δεν περιέχουν καψαϊκίνη, επομένως δεν είναι καυτερές όπως ορισμένες ποικιλίες πιπεριάς. Οι πιπεριές μπορούν να καταναλωθούν ωμές αλλά συνήθως χρησιμοποιούνται σε άλλες συνταγές.

Οι πιπεριές καλλιεργούνται αρκετά εύκολα, αλλά υπάρχουν μερικά κόλπα για την καλλιέργεια πιπεριών που θα σας δώσουν καλύτερη απόδοση.

Με αυτές τις συμβουλές, θα απολαύσετε μια πλούσια συγκομιδή γλυκών, τραγανών πιπεριών για να ταΐσετε την οικογένειά σας αυτό το καλοκαίρι.

1) Τα διάφορα χρώματα της πιπεριάς

Όταν πηγαίνετε στο παντοπωλείο σας, θα δείτε πολλά διαφορετικά χρώματα πιπεριών, αλλά οι κόκκινες πιπεριές και οι πράσινες πιπεριές είναι οι πιο συνηθισμένες.

Οι κόκκινες πιπεριές και οι πράσινες πιπεριές είναι στην πραγματικότητα το ίδιο φυτό, το χρώμα εξαρτάται στην πραγματικότητα από την ωρίμανση του καρπού. Πρώτα θα είναι πράσινα και μετά αν μείνουν πάνω στο φυτό μετά θα γίνουν κόκκινα. Δεδομένου ότι οι κόκκινες πιπεριές είναι στο φυτό περισσότερο, είναι υψηλότερες σε βιταμίνη C και τείνουν να είναι πιο γλυκές από τις πράσινες πιπεριές.

Υπάρχουν ποικιλίες μοβ, κίτρινων, πορτοκαλί, καφέ ή λευκών πιπεριών. Είναι διαφορετικά φυτά και μπορείτε να φυτέψετε περισσότερες από μία ποικιλίες για να πάρετε ένα ολόκληρο μάτσο χρώμα στις συνταγές σας.

2) Επιλέγοντας το σωστό μέρος για να φυτέψετε πιπεριές

Οι πιπεριές αγαπούν πολύ τον ήλιο, γι’ αυτό επιλέξτε ένα σημείο στον κήπο σας όπου μπορούν να απολαμβάνουν τον ήλιο όλη την ημέρα. Βεβαιωθείτε ότι δεν θα σκιάζονται από δέντρα ή άλλα ψηλά φυτά όπως ηλίανθοι ή ντομάτες.

Στις πιπεριές αρέσει το χώμα που έχει καλή στράγγιση. Δεν τους αρέσει να περπατούν μέσα στο νερό, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι η περιοχή είναι καλά στραγγισμένη. Προτιμούν ενδιάμεσο έδαφος με άμμο και άργιλο.

Τους αρέσει το pH του εδάφους μεταξύ 6,0 και 7,0. Εάν δεν γνωρίζετε το pH του εδάφους σας, προμηθευτείτε ένα κιτ δοκιμής και κάντε τις απαραίτητες προσαρμογές.

Πριν φυτέψετε τις πιπεριές σας, προσθέστε λίπασμα ή λίπασμα στο έδαφος και καλύψτε το. Αυτό θα βοηθήσει στη βελτίωση της αποστράγγισης και θα παρέχει θρεπτικά συστατικά για τις πιπεριές.

Μην φυτεύετε πιπεριές εκεί που έχετε φυτέψει πρόσφατα ντομάτες, μελιτζάνες ή πατάτες. Αυτά τα φυτά προσελκύουν τις ίδιες ασθένειες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για τις πιπεριές. Οι ιοί και οι μύκητες μπορούν να ζήσουν στο έδαφος για μερικά χρόνια, επομένως περιμένετε τουλάχιστον τρία χρόνια πριν φυτευτείτε στην ίδια περιοχή.

3) Πότε να φυτέψετε πιπεριές

Οι πιπεριές αγαπούν τη θερμότητα, επομένως δεν θέλετε να τις ξεκινήσετε από σπόρους στον κήπο. Φυτέψτε τα για αρχή περίπου 8 έως 10 εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία του τελευταίου παγετού ή αγοράστε σπορόφυτα από ένα θερμοκήπιο.

Οι πιπεριές χρειάζονται επίσης περίπου δύο έως τρεις μήνες για να ωριμάσουν, οπότε η φύτευσή τους από σπορόφυτα τους δίνει ένα προβάδισμα έναντι της φύτευσης από σπόρους.

Στις νεαρές πιπεριές δεν αρέσουν οι ψυχρές θερμοκρασίες. Συνηθίστε τα να είναι σε εξωτερικούς χώρους βάζοντάς τα έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε εσωτερικούς χώρους τη νύχτα, ώστε να μην είναι έξω στο κρύο τη νύχτα. Μετά από μερικές εβδομάδες θα πρέπει να είναι έτοιμα για φύτευση.

4) Φύτευση φυτών πιπεριάς

Μόλις είναι τουλάχιστον 15°C τη νύχτα, μπορείτε να φυτέψετε τις πιπεριές σας στον κήπο. Μπορείτε να ζεστάνετε το χώμα καλύπτοντάς το με μαύρο πλαστικό για μια εβδομάδα πριν φυτέψετε τα φυτά πιπεριάς σας.

Κατά τη φύτευση, μην τα φυτέψετε πιο βαθιά από ότι ήταν στις γλάστρες. Στις πιπεριές δεν αρέσει να φυτεύονται βαθιά. Τοποθετήστε τα σε απόσταση περίπου 45 έως 60 cm μεταξύ τους.

5) Επιλέγοντας τους κατάλληλους συντρόφους κήπου με πιπεριά

Φυτέψτε τις πιπεριές σας κοντά στις ντομάτες σας. Οι ντομάτες βοηθούν να κρατούν μακριά τα σκαθάρια και τα μικρόβια του εδάφους για να προστατεύουν τις πιπεριές.

Οι πιπεριές μπορούν επίσης να φυτευτούν κοντά σε αγγούρια, καρότα, μελιτζάνες και κρεμμύδια. Αν έχετε πρόβλημα με σκαθάρια, φυτέψτε γεράνια ή πετούνιες κοντά στις πιπεριές σας.

Ο βασιλικός αναπτύσσεται καλά κοντά στις πιπεριές και κρατά μακριά τα έντομα. Ο μαϊντανός προσελκύει επικονιαστές και ορισμένους τύπους σφήκες που απωθούν τις αφίδες.

Αποφύγετε να φυτεύετε φυτά μπρόκολου, λάχανου ή μουστάρδας κοντά στις πιπεριές σας. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να φυτεύετε πιπεριές κοντά σε μάραθο ή πράσινα φασόλια.

6) Υποστηρίζει

Δεν χρειάζεται να ποντάρετε τις πιπεριές, αλλά μπορεί να τις κρατήσει μακριά από το έδαφος. Εάν τα φυτά σας πέσουν, είναι πιο ευαίσθητα στα παράσιτα και τα μικρόβια του εδάφους.

7) Φτιάξτε ένα καλό μούλτι

Στις πιπεριές αρέσει να διατηρούνται ζεστές και να έχουν καλά στραγγιζόμενο χώμα, επομένως είναι απαραίτητο να στραγγίζετε γύρω από τα φυτά. Ένα σκούρο μούλτι απορροφά περισσότερη θερμότητα από τον ήλιο για να κρατήσει το χώμα ζεστό.

Οι πιπεριές αγαπούν επίσης το κομμένο γρασίδι. Το σάπια φύλλα χόρτου βοηθά στην πρόληψη της γρήγορης εισόδου των ζιζανίων στον κήπο σας και στην καταστροφή των ριζών των φυτών.

8) Το σωστό πότισμα

Οι πιπεριές χρειάζονται πολύ νερό, περίπου 2-5 εκ. νερό την εβδομάδα. Παρατηρήστε την ποσότητα του νερού που λαμβάνεται μέσω της βροχής με βροχόμετρο και συμπληρώστε με νερό εάν χρειάζεται.

Εάν ζείτε σε ζεστό κλίμα ή σε πολύ ζεστές μέρες, μπορεί να χρειαστεί να ποτίζετε δύο φορές την ημέρα. Εάν οι πιπεριές σας στεγνώσουν πολύ, μπορεί να γίνουν πικρές.

Ωστόσο, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να βλάψει τις ρίζες ή να σαπίσει τα λουλούδια.

9) Κλάδεμα πιπεριών

Αφαιρέστε τα πρώτα λουλούδια από κάθε φυτό. Αυτό αναγκάζει το φυτό να χρησιμοποιήσει την ενέργειά του για να αναπτύξει ολόκληρο το φυτό και όχι μόνο έναν καρπό.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει το φυτό να παράγει περισσότερες πιπεριές αργότερα και θα έχετε καλύτερη συγκομιδή.

10) Λίπασμα

Εάν προσθέσετε λίπασμα στον κήπο σας, περιμένετε μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται οι πιπεριές. Στις πιπεριές δεν αρέσει το πολύ άζωτο, οπότε αναζητήστε ένα λίπασμα που δεν περιέχει πολύ άζωτο. Το πολύ άζωτο μπορεί να κάνει το φυτό να παράγει περισσότερα φύλλα αντί για λουλούδια και πιπεριές.

11) Παράσιτα

Οι ψύλλοι και οι αφίδες αγαπούν τις πιπεριές. Εάν παρατηρήσετε αυτά τα παράσιτα στις πιπεριές σας, χρησιμοποιήστε ένα οργανικό εντομοκτόνο που είναι ασφαλές για τα φυτά λαχανικών.

12) Συγκομιδή πιπεριών

Οι πράσινες πιπεριές είναι έτοιμες για συλλογή περίπου 60 με 90 ημέρες μετά τη φύτευση. Συγκομίστε τις πιπεριές όταν έχουν το μέγεθος και το χρώμα που θέλετε. Πρώτα θα γίνουν πράσινα και μετά θα γίνουν κόκκινα. Όσο περισσότερο μείνει η πιπεριά στο φυτό, τόσο πιο γλυκιά θα είναι και τόσο περισσότερη βιταμίνη C θα περιέχει.

Για να αποφύγετε την καταστροφή του φυτού, χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να κόψετε τον καρπό, αφήνοντας περίπου 2 cm από το στέλεχος της πιπεριάς πάνω στο φυτό.

Με αυτές τις συμβουλές, θα απολαύσετε μια άφθονη συγκομιδή πιπεριών φέτος. Οι πιπεριές καλλιεργούνται αρκετά εύκολα, αλλά αυτές οι απλές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα φυτά σας υγιή και να αυξήσετε την απόδοση σας.

Πώς να καλλιεργήσετε λάχανο Savoy ή λάχανο Pontoise από σπόρους

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε στον λαχανόκηπό σας τον Οκτώβριο