12 λαχανικά των οποίων τους σπόρους μπορείτε να σπείρετε τον Απρίλιο

Ο Απρίλιος είναι μια πολυάσχολη περίοδος στον κήπο και ειδικά η πολυαναμενόμενη έναρξη του λαχανόκηπου γιατί μπορούν να σπαρθούν πολλοί σπόροι αυτόν τον μήνα. Τώρα που οι μέρες είναι μεγαλύτερες και πιο ζεστές, μπορείτε να αρχίσετε να σπέρνετε ορισμένες καλλιέργειες, όπως καρότα ή μπιζέλια, απευθείας σε εξωτερικούς χώρους.

Οι πιο εύθραυστες καλλιέργειες όπως η μελιτζάνα και τα κολοκυθάκια πρέπει ακόμα να σπαρθούν υπό προστασία, είτε σε θερμοκήπιο είτε σε ηλιόλουστο περβάζι.

Μπορείτε επίσης να φυτέψετε πατάτες, κρεμμύδια, ασκαλώνια, σκόρδο και αγκινάρες.

Μάθετε ποια λαχανικά μπορείτε να σπείρετε τον Απρίλιο:

Μελιτζάνες, πιπεριές και ντομάτες:

Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να σπείρεις μελιτζάνες, πιπεριές και ντομάτες, που χρειάζονται μεγάλη καλλιεργητική περίοδο για να έχουν επιτυχία. Εάν θέλετε μόνο λίγα φυτά, μπορείτε να περιμένετε μέχρι τον επόμενο μήνα και να αγοράσετε σπορόφυτα από το κέντρο κήπου, το τοπικό φυτώριο ή τις περιφερειακές αγορές.

Τα παντζάρια

Τα παντζάρια καλλιεργούνται εύκολα, καθιστώντας τα ιδανικά για αρχάριους. Θα αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος και τα πάει καλά σε δοχεία. Ακολουθήστε την απόσταση που υποδεικνύεται στη συσκευασία των σπόρων και αραιώστε τα φυτά σε περίπου 10 cm όταν φτάσουν περίπου τα 3 cm σε ύψος. Συγκομίστε όταν τα παντζάρια έχουν φτάσει στο μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ.

καρότα

Σπέρνοντας καρότα σε καλά προετοιμασμένο έδαφος χωρίς πέτρες, το πετρώδες έδαφος δίνει διχαλωτά καρότα. Αυτή την εποχή του χρόνου, είναι καλή ιδέα να προστατεύσετε από τη μύγα καρότου δημιουργώντας ένα φράγμα γύρω από την καλλιέργεια. Η σοδειά σας θα πρέπει να είναι έτοιμη για συγκομιδή τρεις με τέσσερις μήνες μετά τη σπορά.

Σέλινα

Το σέλινο χρειάζεται μια μακρά καλλιεργητική περίοδο για μια συγκομιδή φθινοπώρου/χειμώνα, γι’ αυτό σπείρετε υπό κάλυψη τώρα. Μεταφέρετε τα φυτά σε μεμονωμένες γλάστρες όταν είναι αρκετά μεγάλα για να τα χειριστείτε.

Κολοκυθάκια, κολοκυθάκια, αγγούρια και κολοκύθες

Τα κολοκυθάκια, τα κολοκυθάκια, τα αγγούρια και οι κολοκύθες ονομάζονται κολοκυθάκια και μπορούν να σπαρθούν όλα με τον ίδιο τρόπο, σε μεμονωμένες γλάστρες 5 εκατοστών, κάτω από κάλυψη. Φυτέψτε σε εξωτερικούς χώρους μόλις περάσει ο κίνδυνος παγετού (τα αγγούρια συχνά κάνουν καλύτερα σε ένα θερμοκήπιο).

Πράσα

Τα πράσα μπορούν να σπαρθούν σε δίσκους σπόρων υπό κάλυψη τον Απρίλιο, για συγκομιδή από το φθινόπωρο. Μάθετε πώς να καλλιεργείτε πράσα από σπόρους.

Οι σαλάτες

Είναι καλύτερο να σπείρετε το μαρούλι υπό προστασία τον Απρίλιο. Σπορά σε δίσκους σπόρων ή δομοστοιχεία, για μεταφύτευση σε εξωτερικούς χώρους αργότερα την άνοιξη.

Τα μπιζέλια

Τα μπιζέλια είναι εύκολο να αναπτυχθούν και μπορούν να συγκομιστούν νωρίς το καλοκαίρι, καθιστώντας τα μια πολύτιμη πρώιμη καλλιέργεια. Μπορείτε να τα σπείρετε απευθείας σε εξωτερικούς χώρους, αλλά ο αρακάς είναι αγαπημένο σνακ για τα ποντίκια. Αν αυτό είναι πρόβλημα, σπείρτε τα σε εσωτερικό χώρο και φυτέψτε τα νεαρά φυτά σε εξωτερικό χώρο μόλις φτάσουν τα 15 εκατοστά. Μπορείτε επίσης να σπείρετε σε υδρορροές και να μεταφυτεύσετε ολόκληρη τη σειρά των δενδρυλλίων σε μια τάφρο όταν είναι έτοιμα.

Τα ραπανάκια

Αυτή η ταχέως αναπτυσσόμενη καλλιέργεια είναι εύκολο να αναπτυχθεί και κάνει μια καλή «παγίδα», που αναπτύσσεται σε άδειο έδαφος περιμένοντας άλλες καλλιέργειες ή ανάμεσα σε καλλιέργειες πιο αργής ανάπτυξης. Σπορά απευθείας σε εξωτερικούς χώρους, κάθε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες, για συνεχή παροχή καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σπανάκι

Το σπανάκι μπορεί να σπαρθεί απευθείας σε εξωτερικούς χώρους τον Απρίλιο. αν κάνει κρύο σκεπάστε τα. Το σπανάκι χρειάζεται πολλή υγρασία και προστασία από γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια.

Σέσκουλο

Το σέσκουλο είναι μια μεγάλη δυνητική καλλιέργεια για μια ηλιόλουστη ή μερικώς σκιερή τοποθεσία και μπορεί να σπαρθεί απευθείας σε εξωτερικούς χώρους τον Απρίλιο. Μάθετε πώς να καλλιεργείτε ελβετικό σέσκουλο.

Γογγύλια

Τα γογγύλια αναπτύσσονται επίσης γρήγορα. Συγκομίστε τα όταν είναι μικρά, όταν έχουν το μέγεθος μπάλας του γκολφ ή φάτε τα φύλλα ως πράσινο λαχανικό. Ποτίστε τα σωστά.

8 συμβουλές για να ξεκινήσετε καλά έναν λαχανόκηπο την άνοιξη

8 Συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε για την καλλιέργεια γλυκών πεπονιών