11 συμβουλές για την προετοιμασία του φθινοπωρινού λαχανόκηπου

Ας κάνουμε πιο εύκολη την προετοιμασία του φθινοπωρινού μας λαχανόκηπου. Εδώ είναι 11 πράγματα που πρέπει να κάνετε το φθινόπωρο πριν κρυώσει πολύ ο καιρός. Η αναδιάταξη του λαχανόκηπου σας εξοικονομεί προβλήματα αργότερα και σημαίνει λιγότερη δουλειά στο κρύο.

Δεν χρειάζεται να αφαιρούνται και να καθαρίζονται όλα τα λαχανικά πριν χτυπήσει ο παγετός. Μερικά λαχανικά είναι ανθεκτικά ή ημίσκληρα και μπορούν να μείνουν στο έδαφος, και πολλά ημίσκληρα και ανθεκτικά λαχανικά έχουν καλύτερη γεύση μετά από έναν ή δύο παγετούς. Ελέγξτε τις ημερομηνίες παγετού στην περιοχή σας.

Ημίσκληρα λαχανικά που μπορούν να αντέξουν τον ελαφρύ παγετό ή τις θερμοκρασίες αέρα μεταξύ -2° και 0°C, περιλαμβάνουν: παντζάρια, καρότα, παστινάκια, μαρούλι, σέσκουλο, μπιζέλια, κινέζικο λάχανο, αντίδι, ραντίτσιο, κουνουπίδι, μαϊντανό και σέλινο. Για τα παντζάρια, τα καρότα και τα παστινάκια, οι κορυφές θα σβήσουν, αλλά οι ρίζες θα ανεχθούν χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Στα σκληρά λαχανικά που αντέχουν σε έντονους παγετούς και σε θερμοκρασίες αέρα κάτω από -2°C περιλαμβάνονται: σπανάκι, γλυκό κρεμμύδι Walla Walla, σκόρδο, πράσα, ραβέντι, ρουτάμπαγκα, μπρόκολο, κολραβί, λάχανο, λάχανο, κιχώριο, λαχανάκια Βρυξελλών, αρνίσιο μαρούλι, ρόκα, κουκιά, ραπανάκι, μουστάρδα, αυστριακός χειμωνιάτικος αρακάς και γογγύλι.

Ο κρύος καιρός δεν σκοτώνει τα ανθεκτικά φυτά, απλώς επιβραδύνει την ανάπτυξή τους. Το χιόνι λειτουργεί ακόμη και ως μονωτικό στρώμα και θερμαίνει το έδαφος για αυτά τα σκληρά φυτά. Ακόμη και τα τρυφερά λαχανικά όπως τα φασόλια, τα αγγούρια, τα ραπανάκια, το μαρούλι, το bok choy και το σκουός μπορούν να προστατευτούν από το πάγωμα για μερικές επιπλέον εβδομάδες ανάπτυξης. Καλύψτε τα λαχανικά με ψηλές ή χαμηλές σήραγγες από μεταλλικούς κρίκους και διαφανές πλαστικό, που διατίθενται από προμηθευτές θερμοκηπίου. Για την προστασία των φυτών, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε καλύμματα σειρών ή κλοσέ. Για να ζεστάνετε το χώμα, χρησιμοποιήστε ένα σάπια φύλλα από υπολείμματα αυλής, χαρτόνι ή εφημερίδα.

11 συμβουλές για την προετοιμασία του φθινοπωρινού λαχανόκηπου:

1) Αφαιρέστε την φυτική ύλη από τον κήπο.

Όλα τα χρησιμοποιημένα φυτά λαχανικών, ειδικά αυτά που σκοτώθηκαν από τον παγετό, πρέπει να αφαιρεθούν αμέσως. Τα νεκρά συντρίμμια προσκαλούν ασθένειες και έντομα. Κόψτε τα φασόλια και τα μπιζέλια στο επίπεδο του εδάφους, αφήνοντας τις ρίζες τους που δεσμεύουν το άζωτο στο έδαφος για να θρέψουν τις καλλιέργειες του επόμενου έτους.

2) Ολοκληρώστε το κομπόστ σας.

Σπάστε τα αντικείμενα σε μικρότερα κομμάτια και ξεκινήστε (ή προσθέστε σε) ένα σωρό κομπόστ. Φανταστείτε την πλούσια οργανική ύλη που μπορείτε να ανατροφοδοτήσετε στον κήπο. Μάθετε πώς να φτιάξετε έναν κάδο κομποστοποίησης και πώς να φτιάξετε το δικό σας σωρό κομποστοποίησης. Κομποστάστε τα πάντα εκτός από ό,τι είναι ήδη άρρωστο. Εάν τα φυτά σας είχαν παράσιτα ή ήταν άρρωστα, τυλίξτε τα ή αφαιρέστε αυτά τα φυτά από την ιδιοκτησία σας. Δεν θέλετε να προσθέσετε τίποτα στο σωρό κομπόστ σας που θα μπορούσε να φιλοξενεί ασθένειες ή έντομα.

3) Κάντε ένα τελικό ξεχορτάρισμα.

Πολλοί νέοι κηπουροί δεν γνωρίζουν ότι το βοτάνισμα είναι πιο σημαντικό στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Ένα μόνο ζιζάνιο που αφήνεται να ωριμάσει μπορεί να παράγει εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες σπόρους που θα γίνουν ζιζάνια για να σας ταλαιπωρήσουν το επόμενο έτος, επομένως ξεχορταίνετε τον κήπο για τελευταία φορά πριν κλείσετε για το χειμώνα. Οι τρύπες που αφήνονται μετά το ξερίζωμα των χόρτων είναι ιδανικά μέρη για να φυτέψετε βολβούς που ανθίζουν την άνοιξη. Μην αφήνετε ποτέ ζιζάνια στα παρτέρια σας. Εάν το χώμα σας είναι σκληρό και στεγνό, ποτίστε τον κήπο σας λίγες ώρες πριν το ξεβοτάνισμα. Αυτό θα βοηθήσει στη χαλάρωση του εδάφους και θα διευκολύνει πολύ το βοτάνισμα.

4) Σχεδιάστε νέα κρεβάτια κήπου.

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για τη δημιουργία νέων κλινών φύτευσης. Δεν χρειάζεται σκάψιμο. Απλώς τοποθετήστε το χλοοκοπτικό σας όσο το δυνατόν πιο χαμηλά και καθαρίστε το τριχωτό της κεφαλής του γρασιδιού και, στη συνέχεια, καλύψτε την περιοχή με ένα παχύ στρώμα εφημερίδων. Καλύπτουμε τα χαρτιά με μια στρώση κομπόστ και καλύπτουμε όλα με μπόλικα ψιλοκομμένα φύλλα. Την άνοιξη, θα έχετε ένα νέο κρεβάτι φύτευσης γεμάτο γαιοσκώληκες.

5) Χρησιμοποιήστε τα φθινοπωρινά φύλλα με σύνεση.

Μερικοί σωροί φύλλων σε απομονωμένα μέρη παρέχουν καταφύγιο για την άγρια ​​ζωή που διαχειμάζει. Ωστόσο, φροντίστε να αφαιρέσετε τα φύλλα από το γρασίδι σας προτού συσσωρευτούν σε παχιά, μουσκεμένα στρώματα που προκαλούν ασθένειες. Αντ ‘αυτού, καλύψτε τα με ένα χλοοκοπτικό ή χρησιμοποιήστε τα για να φτιάξετε μούχλα φύλλων, μια εξαιρετική τροποποίηση του εδάφους του κήπου.

6) Προστατέψτε τα οπωροφόρα δέντρα από παράσιτα τρωκτικά.

Πριν κλείσετε οριστικά το χλοοκοπτικό, κόψτε τα οπωροφόρα δέντρα για τελευταία φορά για να αποθαρρύνετε τα ποντίκια ή τους βολβούς να φωλιάσουν εκεί. Εγκαταστήστε προστατευτικά τρωκτικών από ύφασμα με λεπτό πλέγμα γύρω από τη βάση των οπωροφόρων δέντρων σας για να αποτρέψετε τα ποντίκια και τις όρνιθες να φάνε το φλοιό και να σκοτώσουν τα δέντρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το υλικό περιτύλιξης δέντρων μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο. Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να κρατάτε τα ποντίκια και τα ποντίκια μακριά από τον κήπο.

7) Προστατέψτε το χώμα του κήπου σας.

Καλύψτε το χώμα του λαχανόκηπου σας με σάπια φύλλα ή λίπασμα ή φυτέψτε καλλιέργειες για να εμπλουτίσετε το έδαφος κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Είναι μια έξυπνη πρακτική κηπουρικής για την προστασία του φυτικού εδάφους και τη βελτίωση της υγείας του εδάφους για την ενίσχυση της συγκομιδής του επόμενου έτους. Εφαρμόστε 6-12 cm οργανικού σάπια φύλλα ή κομπόστ στο έδαφος για να παράσχετε τροφή για μικροοργανισμούς στο έδαφος. Χρησιμοποιήστε ψιλοκομμένα φύλλα ή καθαρό άχυρο χωρίς σπόρους ή ζιζάνια και καλύψτε τον λαχανόκηπο ή τα παρτέρια σας. Αυτό το σετ θα καθίσει στην επιφάνεια του εδάφους και οι μικροοργανισμοί θα το διασπάσουν όλο το χειμώνα. Μπορείτε να φυτέψετε απευθείας σε αυτό το χώμα την επόμενη άνοιξη ή να το αναποδογυρίσετε στα πρώτα 12 εκατοστά.

8) Εξετάστε την αμειψισπορά.

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, τώρα είναι η ώρα να καταγράψετε ποια φυτά καλλιεργήθηκαν πού στον κήπο σας. Μην εμπιστεύεστε τη μνήμη σας. Αυτό θα βοηθήσει στον προγραμματισμό της φύτευσης του επόμενου έτους. Δεν είναι ποτέ καλό να καλλιεργείτε φυτά της ίδιας οικογένειας στο ίδιο μέρος κάθε χρόνο. Αυτό όχι μόνο επιτρέπει σε παράσιτα και ασθένειες που είναι ειδικά για αυτήν την οικογένεια να ριζώσουν, αλλά επίσης καταστρέφει το έδαφος από τα ίδια θρεπτικά συστατικά κάθε χρόνο.

9) Δοκιμάστε και βελτιώστε το χώμα σας.

Ενώ βρισκόμαστε στο θέμα των θρεπτικών συστατικών, το φθινόπωρο είναι η ιδανική περίοδος για να δοκιμάσετε το χώμα σας. Πάρτε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ανακατεύοντας μπάλες χώματος από πολλά κρεβάτια γύρω από τον κήπο αντί για ένα μόνο σημείο. Μια δοκιμή εδάφους προσδιορίζει εάν το χώμα σας περιέχει τα κύρια θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την ανάπτυξη των φυτών (Mg, P, K, Ca), pH, τύπο εδάφους, CEC ή ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων (την ικανότητα του εδάφους να διατηρεί θρεπτικά συστατικά) και οργανική ύλη. Οπλισμένοι με τις συστάσεις της δοκιμής, μπορείτε να εφαρμόσετε τις σωστές ποσότητες από τις κατάλληλες τροποποιήσεις αυτό το φθινόπωρο, ώστε να έχουν χρόνο να διαλυθούν και να είναι διαθέσιμες για τα φυτά σας την επόμενη άνοιξη. Χωρίς δαπανηρές εικασίες ή λάθη.

10) Φυτέψτε σκόρδο.

Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι οι καλύτερες εποχές για να φυτέψετε σκόρδο. Στόχος είναι η φύτευση αφού οι θερμοκρασίες έχουν πέσει σημαντικά, αλλά πριν παγώσει το έδαφος. Εάν το σκόρδο φυτευτεί πολύ νωρίς, μπορεί να αναπτυχθεί τρυφερό νέο αναδύομαι χώμα ακόμη και πριν από την έναρξη του χειμώνα, αφήνοντας το φυτό ευαίσθητο στο κρύο και τον παγετό. Εάν προσπαθήσετε να το φυτέψετε πολύ αργά (ειδικά σε ψυχρότερα κλίματα), το έδαφος μπορεί να είναι πολύ παγωμένο για να σκάψετε. Το σκόρδο χρειάζεται χαμηλές θερμοκρασίες για να παράγει τεράστιες αποδόσεις.

11) Συντηρήστε τον εξοπλισμό στον λαχανόκηπο σας.

Αφαιρέστε όλους τους πασσάλους και τα στηρίγματα για να μπορέσετε να ανακτήσετε οποιοδήποτε χώμα και, στη συνέχεια, επεξεργαστείτε με συντηρητικό. Αποθηκεύστε τα σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επιπλέον, το φθινόπωρο είναι μια καλή στιγμή για την αποκατάσταση τυχόν ζημιών σε υπερυψωμένα κρεβάτια, σάπιους στύλους, υπόστεγα και θερμοκήπια. Μπορείτε να βάψετε ξύλινες κατασκευές με συντηρητικό ξύλου. Αυτή είναι επίσης μια καλή στιγμή για να πλένετε τις ταΐστρες πουλιών, τα λουτρά πουλιών και τα σπίτια πουλιών με ζεστό νερό για την πρόληψη ασθενειών. Πέρα από το επίθεμα λαχανικών, καθαρίστε τυχόν πολυετή φυτά στα όρια, αν και σας ενθαρρύνουμε να διατηρήσετε πολυετή φυτά με σπόρους που είναι ελκυστικοί για τα πουλιά. Δείτε ποια πολυετή να κόψετε και ποια να αφήσετε για την άγρια ​​ζωή.

Στο χέρι σου είναι και καλό φθινόπωρο!

Τι να φυτέψετε το καλοκαίρι για μια φθινοπωρινή συγκομιδή

Πώς να καλλιεργήσετε ταϊβανέζικο επίπεδο λάχανο ή λάχανο από σπόρους