Η καλλιέργεια κολοκύθας μπορεί να είναι μια συναρπαστική εμπειρία, αλλά μόνο αν ξέρετε πώς να το κάνετε με επιτυχία.
Εδώ είναι 11 συμβουλές για μια επιτυχημένη συγκομιδή κολοκύθας.
1. Προετοιμάστε το χώμα σας
Εάν σκοπεύετε να καλλιεργήσετε την άνοιξη, το έδαφος μπορεί να προετοιμαστεί το φθινόπωρο. Τα φύλλα και η ακατέργαστη κοπριά πρέπει να επεξεργάζονται στο έδαφος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σκαπάνη, αλλά προτιμότερο είναι αν έχετε σκαπάνη.
Την άνοιξη, ενσωματώστε κοπριά και κομπόστ στο έδαφος. Τα υπολείμματα της κουζίνας λειτουργούν υπέροχα. Η καλλιέργεια κολοκύθας θα είναι πιο επιτυχημένη σε πλούσιο, χαλαρό έδαφος.
2. Αξιολογήστε τον χώρο σας
Αυτό πρέπει να συμπεριληφθεί στην πρώτη συμβουλή γιατί η καλλιέργεια κολοκύθας καταλαμβάνει πολύ χώρο. Τα αμπέλια ενός φυτού κολοκύθας μπορούν να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα έως και 6 μέτρα.
Το αναπτυσσόμενο τμήμα του λαχανόκηπου πρέπει να έχει έξι έως οκτώ ώρες γεμάτο ήλιο την ημέρα. Μην προγραμματίζετε κανένα παιχνίδι σε σκιερό χώρο.
3. Σχεδιάστε προσεκτικά τη φύτευση
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κολοκύθας (“Γαλλικό Potimarron”, “Uchiki kuri”, “Akaguri” και “Red kuri”) και εκτός αν θέλετε να καλλιεργήσετε γιγάντιες κολοκύθες για ανταγωνισμό, θα πρέπει να προγραμματίσετε να σπείρετε σπόρους μεταξύ 15 Μαΐου και 15 Ιουνίου.
Μπορείτε να ξεκινήσετε τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους έως και δύο εβδομάδες πριν από την επιθυμητή μεταφύτευση, εάν ζείτε σε μια περιοχή επιρρεπή σε παγετούς και ψυχρότερες νυχτερινές θερμοκρασίες.
Αν ψάχνετε για μινιατούρες, η σπορά θα πρέπει να γίνει από 25 Μαΐου έως 1 Ιουλίου. Όποια ποικιλία κι αν επιλέξετε, η φύτευση είναι η καλύτερη χρονική στιγμή για συγκομιδή τον Σεπτέμβριο.
4. Προστασία από παγετό
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, εάν η περιοχή σας είναι επιρρεπής σε όψιμους παγετούς, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε τη διαδικασία ανάπτυξης σε εσωτερικούς χώρους και να μεταμοσχεύσετε αργότερα.
Η προετοιμασμένη περιοχή μπορεί να θερμανθεί καλύπτοντας το έδαφος με μαύρο πλαστικό μια εβδομάδα πριν από τη φύτευση. Το πλαστικό θα παγιδεύσει τη θερμότητα στο έδαφος από κάτω.
Όταν είστε έτοιμοι να φυτέψετε, απλώς κόψτε μια μικρή τρύπα στο πλαστικό και φυτέψτε τους σπόρους ή τα σπορόφυτα που ξεκινήσατε μέσα. Μην αφαιρείτε το πλαστικό μέχρι να περάσει η απειλή του παγετού. Ιδανικά το έδαφος δεν πρέπει να είναι κάτω από 10°C πριν από τη φύτευση.
5. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός χώρος ανάμεσα στους σπόρους και τα σπορόφυτα
Δεδομένου ότι τα αμπέλια κολοκύθας αναπτύσσονται επιθετικά, η τοποθέτηση του φυτού στην άκρη του κήπου σας μπορεί να είναι ευεργετική. Καθώς τα αμπέλια μεγαλώνουν, η ανάπτυξή τους μπορεί να κατευθυνθεί έξω από τον κήπο.
Είναι καλύτερο να διασφαλίσετε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1,5 m διαχωριστικούς σπόρους στη σειρά ή εάν χρησιμοποιείτε τη μέθοδο του ανάχωμα, χρησιμοποιήστε μόνο ένα φυτό ή σπόρο ανά λόφο.
6. Αναπτύξτε σε περιορισμένο χώρο
Το καφασωτό στα αμπέλια είναι μια επιλογή εάν υπάρχει λίγος χώρος για την καλλιέργεια κολοκύθας. Εάν επιλεγεί αυτή η μέθοδος, είναι απαραίτητο να έχετε στιβαρές σφεντόνες αρκετά δυνατές ώστε να υποστηρίζουν τις κολοκύθες καθώς ωριμάζουν.
7. Δώστε στα φυτά άφθονο νερό
Η ανάπτυξη της κολοκύθας εξαρτάται από πλούσιο, χαλαρό έδαφος, επειδή το έδαφος πρέπει να μπορεί να συγκρατεί μια καλή ποσότητα νερού. Οι κολοκύθες χρειάζονται πολύ νερό. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν συστήματα σταγόνων ή εάν ο εύκαμπτος σωλήνας του κήπου σας μπορεί να φτάσει στον κήπο, χρησιμοποιήστε το.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το φύλλωμα πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν στεγνό. Συνιστάται το πρωινό πότισμα, έτσι ώστε εάν κάποιο φύλλωμα είναι υγρό, θα έχει την ημέρα να στεγνώσει πριν μπει ο πιο δροσερός βραδινός αέρας.
Τόσο η κολοκύθα όσο και η κολοκύθα αποτελούν μέρος της οικογένειας Cucurbitaceae και ως εκ τούτου είναι ευαίσθητα στο ωίδιο και το ωίδιο καθώς και σε άλλους μύκητες. Ένας τρόπος για να βοηθήσετε στην πρόληψη αυτών των ασθενειών είναι να διατηρήσετε το φύλλωμα όσο το δυνατόν στεγνό.
Φυσικά, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τη βροχή, αλλά η φύση έχει τον τρόπο να φροντίζει τον εαυτό της.
8. Καθορίστε τον ποσοτικό στόχο στην αρχή της σεζόν
Εάν ο στόχος σας είναι να έχετε μεγάλες κολοκύθες, στόχος σας είναι επίσης να έχετε λιγότερες από αυτές. Για να το κάνετε αυτό, τσιμπήστε τα υπόλοιπα λουλούδια από το αμπέλι μόλις έχετε τρεις έως τέσσερις κολοκύθες.
Εάν θέλετε μικρότερες κολοκύθες και πολλές από αυτές, τα θηλυκά άνθη θα πρέπει να αφαιρεθούν κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες ανάπτυξης. Αυτό θα παράγει ένα πιο ανθεκτικό αμπέλι, αλλά θα παράγει μικρότερους καρπούς.
Το θηλυκό άνθος αναγνωρίζεται από ένα εξόγκωμα στη βάση του λουλουδιού.
9. Διατηρήστε το χωράφι κολοκύθας
Οι κολοκύθες, όπως και κάθε άλλο φυτό, χρειάζονται τρυφερή και στοργική βασική φροντίδα. Το τετράγωνο ή οι σειρές πρέπει να ξεριζώνονται τακτικά. Αποφύγετε τα εντομοκτόνα και τα λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο.
Το άζωτο είναι καλό για την ανάπτυξη των φυτών, αλλά εάν καταποθεί πάρα πολύ, είναι επιβλαβές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μπορεί επίσης να μολύνει τα υπόγεια ύδατα από το έδαφος.
10. Συγκομίστε προσεκτικά τις κολοκύθες σας
Μην επιχειρήσετε να μαζέψετε τις κολοκύθες σας μέχρι να έχουν όλες ένα βαθύ χρώμα που είναι σχετικά το ίδιο σε όλο το έμπλαστρο. Θα πρέπει να έχουν σκληρή κρούστα και αν τα πιέσετε με το νύχι σας θα αντισταθούν σε βαθουλώματα και γρατσουνιές.
Οι κολοκύθες πρέπει να συλλέγονται πριν από τον πρώτο μεγάλο παγετό. Ένας ελαφρύς παγετός θα σκοτώσει το αμπέλι, αλλά δεν πρέπει να βλάψει τον καρπό. Όταν είστε έτοιμοι να διεκδικήσετε τις κολοκύθες σας, χρησιμοποιήστε ψαλίδια κλαδέματος ή άλλα αιχμηρά σκεύη για να κόψετε τα φρούτα από το αμπέλι.
Φροντίστε να αφήσετε τουλάχιστον 5 cm στελέχους πάνω στην κολοκύθα. Προσέξτε να μην κουβαλάτε την κολοκύθα από το στέλεχος.
11. Σωστή αποθήκευση
Οι κολοκύθες πρέπει να στεγνώσουν για οκτώ έως δέκα ημέρες. Το μέρος που σκληρύνονται πρέπει να είναι μέρος με θερμοκρασία 25-30° βαθμούς και σχετική υγρασία. Αυτό προετοιμάζει την κρούστα για αποθήκευση.
Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ξήρανσης, οι κολοκύθες πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό, ξηρό μέρος. Η ιδανική θερμοκρασία πρέπει να είναι στη μέση των 10° C. Θα πρέπει να φυλάσσονται σε ένα μόνο, μη συνεχόμενο στρώμα.
Εάν οι κολοκύθες ακουμπούν ή στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη, δεν θα υπάρχει αρκετή κυκλοφορία αέρα για τα φρούτα και αυτό θα παράγει υπερβολική θερμότητα που θα προάγει τη σήψη. Κάτω από κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης, οι κολοκύθες σας θα πρέπει να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο έως τρεις μήνες.
Στο χέρι σου!