Τα λαχανικά χρειάζονται νερό για να αναπτυχθούν γρήγορα, για να είναι τρυφερά και νόστιμα. Διατηρήστε το έδαφος ομοιόμορφα υγρό καθ ‘όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, δηλαδή ούτε πολύ υγρό ούτε πολύ στεγνό. Εάν το έδαφος στεγνώσει, τα λαχανικά μπορεί να γίνουν πικρά και σκληρά. Εάν το έδαφος είναι πολύ υγρό, οι ρίζες των λαχανικών μπορεί να στερούνται οξυγόνου και τα φυτά μπορεί να πεθάνουν.
Ποτίστε τα λαχανικά αρκετά συχνά για να διατηρείται το έδαφος γύρω από τις ρίζες υγρό, αλλά όχι μουσκεμένο. Κατά γενικό κανόνα, τα ώριμα λαχανικά στο νερό έχουν βάθος τουλάχιστον 45 cm. Ποτίζετε αρκετά συχνά για να μην μαραίνονται τα φύλλα, έτσι ώστε το έδαφος να είναι υγρό σε βάθος 2 έως 6 ίντσες. Ποτίστε τους νεοφυτεμένους σπόρους για να διατηρήσετε την επιφάνεια του εδάφους υγρή.
Δεν υπάρχει μυστική συνταγή για το πόσο συχνά ποτίζονται τα λαχανικά, αλλά ως οδηγός, οι καλλιέργειες που ωριμάζουν χρειάζονται νερό κάθε 3-7 ημέρες το καλοκαίρι, κάθε 5-10 ημέρες την άνοιξη και το φθινόπωρο και κάθε 7 έως 14 ημέρες το χειμώνα. .
Βρείτε παρακάτω 10 συμβουλές για το πότισμα των λαχανικών όταν είναι πολύ ζεστό
1) Διατηρήστε τις ρίζες υγρές.
Ποτίστε τα λαχανικά αρκετά συχνά για να διατηρηθούν οι ρίζες υγρές, αλλά όχι μουσκεμένες. Οι ρίζες μεγαλώνουν μέχρι τη γραμμή σταγόνων του φυτού, τη νοητή γραμμή που σχηματίζεται από τη βροχή που πέφτει από τις άκρες των μεγαλύτερων κλαδιών και φύλλων. Οι περισσότερες ρίζες λαχανικών μεγαλώνουν μέχρι 45-60 εκατοστά βάθος, μερικές πιο βαθιά. Επειδή τα φυτά χρησιμοποιούν την υγρασία του εδάφους για να απορροφήσουν νερό και τροφή, είναι σημαντικό οι βαθύτερες και ευρύτερες ρίζες να παραμένουν υγρές.
Καθώς τα λαχανικά ωριμάζουν, μια ρηχή λεκάνη σε σχήμα πιατιού στη βάση κάθε φυτού θα εξασφαλίσει τη διείσδυση του νερού στις ρίζες, ειδικά σε ξηρό καιρό. Σπρώξτε το χώμα προς τα πίσω έξω από τη γραμμή σταγόνων για να σχηματίσετε έναν κύκλο γύρω από το στέλεχος κάθε φυτού. Μην σκάβετε ή ξύνετε μέσα στη γραμμή σταγόνας, οι ρηχές ρίζες μπορεί να εκτεθούν ή να καταστραφούν.
Γεμίστε τη λεκάνη με νερό και αφήστε τη να μουλιάσει στο χώμα, στη συνέχεια προσθέστε περισσότερο νερό αφήνοντάς τη να μουλιάσει επίσης. Κάνετε αυτό μέχρι το νερό να φτάσει στη ζώνη της ρίζας.
2) Μετρήστε το βάθος ποτίσματος.
Φτιάξτε έναν αισθητήρα υγρασίας από μια απλή μεταλλική ράβδο διαμέτρου 1,2 cm και μήκους 0,9 m με σημάδια λίμας στα 30 και 60 cm. Οι περισσότερες ρίζες λαχανικών αναπτύσσονται σε βάθος 40 έως 60 cm. Μια μεταλλική ράβδος θα γλιστρήσει εύκολα σε βρεγμένο έδαφος, το ξηρό βραχώδες έδαφος θα είναι προβληματικό. Εάν ο ανιχνευτής υγρασίας εδάφους βυθίζεται εύκολα στο έδαφος, μπορείτε να μετρήσετε το βάθος της υγρασίας του εδάφους.
3) Ποτίστε καλά.
Το βαθύ πότισμα θα μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στις ρίζες. Τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους στο παλαιωμένο λίπασμα και τα ξηρά και υγρά λιπάσματα θα φτάσουν στις ρίζες των φυτών με κάθε πότισμα. Προσθέστε λίπασμα γύρω από τα φυτά στα μισά του βαθιού ποτίσματος. Αυτό θα προετοιμάσει το έδαφος για να δεχθεί το λίπασμα και θα το στείλει στις ρίζες καθώς συνεχίζετε να ποτίζετε. Το βαθύ πότισμα θα ξεπλύνει επίσης τα άλατα του εδάφους που βλάπτουν τις τρυφερές ρίζες των φυτών βαθιά στο έδαφος, το ρηχό πότισμα συχνά τραβάει άλατα στην επιφάνεια του εδάφους. (Οι λευκές ή γκρίζες αποθέσεις στην επιφάνεια του εδάφους είναι συνήθως άλατα εδάφους.)
4) Ποτίστε νωρίς την ημέρα.
Το πρωί είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να ποτίσετε λαχανικά. Το πρωινό νερό προετοιμάζει τα φυτά για το άγχος της μεσημεριανής ζέστης και τους επιτρέπει να αναπτύσσονται αδιάκοπα. Το πότισμα κουρασμένων, λυγισμένων φυτών το βράδυ θα αποκαταστήσει τα φυτά, αλλά δεν διευκολύνει την αδιάκοπη, συνεχή ανάπτυξη που απαιτείται για την καλύτερη απόδοση. Το βαθύ πότισμα θα διατηρήσει τα λαχανικά για δύο ή τρεις ημέρες ή περισσότερες, ανάλογα με τη θερμοκρασία της ημέρας. Το ακανόνιστο πότισμα μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των φυτών.
5) Ελέγξτε για μαρασμό φυτών.
Φυτά που χρειάζονται νερό πέφτουν και μαραίνονται. Θα πέσουν όμως και τα φυτά που έχουν υπερποτιστεί. Όταν το έδαφος είναι κορεσμένο με νερό, το οξυγόνο δεν φτάνει στις ρίζες και τα φυτά μπορούν να πνιγούν. Όταν ένα φυτό έχει μαραθεί και δεν είστε σίγουροι αν είναι κάτω ή υπερποτισμένο, χρησιμοποιήστε τον ανιχνευτή εδάφους για να ελέγξετε την υγρασία του εδάφους. Μην υποθέσετε ότι ένα μαραμένο φυτό δεν έχει νερό. Ελέγξτε με τον ανιχνευτή εδάφους.
6) Ποτίστε όταν φυσάει.
Οι ξηροί άνεμοι αντλούν υγρασία από τα φύλλα των φυτών και επιταχύνουν την εξάτμιση της υγρασίας του εδάφους. Όταν φθάνει ή αναμένεται θυελλώδης καιρός, φροντίστε να ποτίζονται καλά τα λαχανικά.
7) Ποτίστε όταν βρέχει.
Μην υποθέσετε ότι μια καλοκαιρινή βροχή θα διαρρεύσει μέχρι τις ρίζες των φυτών. Όταν ο καιρός είναι ξηρός και ακολουθεί βροχή, το νερό της βροχής είναι πιθανό να τρέξει από την επιφάνεια του εδάφους. Διατηρήστε τα κρεβάτια με λαχανόκηπους ελαφρά καλλιεργημένα, έτσι ώστε το νερό της βροχής να απορροφάται εύκολα στο έδαφος. Και ποτίστε μετά από μια βροχή εάν τα φυτά μαραίνονται και ο αισθητήρας εδάφους σας υποδεικνύει ότι η βροχή δεν έχει φτάσει στη ζώνη των ριζών. Η καλοκαιρινή υγρασία διεγείρει την ανάπτυξη των φυτών. Εάν οι καταιγίδες περάσουν και δεν βρέξουν, βεβαιωθείτε ότι οι καλλιέργειές σας εξακολουθούν να λαμβάνουν το νερό που χρειάζονται.
8) Μην ψεκάζετε ή ραντίζετε φυτά.
Αποφύγετε το πότισμα από πάνω ή από πάνω, μέρος του νερού χάνεται αμέσως με την εξάτμιση και μεγάλο μέρος του νερού πέφτει από τα φυτά όπου δεν χρειάζεται. Το νερό που πέφτει και κατακάθεται στα φύλλα σε ηλιόλουστο καιρό μπορεί να οδηγήσει σε έγκαυμα των φύλλων. Η υγρασία στα φύλλα τις συννεφιασμένες ή κρύες μέρες μπορεί να προσελκύσει αερομεταφερόμενα σπόρια μυκήτων. Χρησιμοποιήστε στάγδην άρδευση, σωλήνες εμποτισμού, φυσαλίδες, λεκάνες γύρω από τα φυτά για την παροχή άρδευσης. Οι εύκαμπτοι σωλήνες και οι φυσαλίδες μπορούν να διαχέουν ένα ρεύμα νερού και να το απλώνουν γύρω από τα στελέχη των φυτών. Η στάγδην άρδευση παρέχει νερό σχεδόν απευθείας στις ρίζες των φυτών.
9) Χρησιμοποιήστε στάγδην άρδευση.
Η στάγδην άρδευση παρέχει νερό απευθείας στη ζώνη της ρίζας, το νερό θα εισχωρήσει αργά από τους σταλάκτες στο έδαφος μία σταγόνα τη φορά. Σχεδόν δεν χάνεται νερό από την εξάτμιση ή την απορροή. Προσοχή όμως οι σταλάκτες να μην ποτίζουν μόνο σε ένα σημείο. Μια συγκεντρωμένη σταγόνα μπορεί να κάνει τις ρίζες να μεγαλώσουν σε σφιχτές μπάλες. Η στάγδην άρδευση θα πρέπει να προάγει την ομοιόμορφη ανάπτυξη των ριζών, οι ρίζες να αναπτύσσονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα μεγάλα φυτά θα χρειαστούν δύο ή τρεις εκπομπές για να διανείμουν το νερό στη ζώνη της ρίζας. Τοποθετήστε την στάγδην άρδευση στο έδαφος όπου μπορεί εύκολα να επισκευαστεί και να αλλάξει γρήγορα για διαδοχικές καλλιέργειες.
10) Χρησιμοποιήστε χρονοδιακόπτη καταιονισμού ενώ ελέγχετε την κατάσταση του εδάφους.
Τα χρονόμετρα για συστήματα σταγόνας, σωλήνες εμποτισμού και φυσαλίδες λειτουργούν αυτόματα, σε τακτά χρονικά διαστήματα, είτε το έδαφος είναι υγρό είτε στεγνό και εάν τα φυτά χρειάζονται νερό είτε όχι. Χρησιμοποιήστε έναν ανιχνευτή εδάφους με οποιοδήποτε σύστημα άρδευσης για να βεβαιωθείτε ότι οι ρίζες λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα νερού. Προσαρμόστε τα αυτόματα συστήματα χρονοδιακόπτη άρδευσης στις ανάγκες των φυτών και στις καιρικές συνθήκες. Μην βασίζεστε σε ένα χρονόμετρο για να το κάνετε σωστά όλη την ώρα.