10 συμβουλές για την καλλιέργεια καρότων

Υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές και κόλπα για το πώς να καλλιεργήσετε καρότα. Είμαι στην ευχάριστη θέση να μοιραστώ αυτές τις συμβουλές μαζί σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε επίσης την καλύτερη δυνατή συγκομιδή καρότου.

Βρείτε παρακάτω 10 συμβουλές για την καλλιέργεια καρότων

1) Σπείρετε σπόρους καρότου νωρίς την άνοιξη

Σπείρετε απευθείας σπόρους καρότου νωρίς την άνοιξη, μόλις το έδαφος ζεσταθεί και είναι βατό. Προετοιμάστε τον κήπο γυρίζοντας το χώμα και ανακατεύοντας οργανικά υλικά όπως λίπασμα ή κοπριά.

Αφαιρέστε πέτρες ή χαλίκια εάν υπάρχουν. Ποτίστε την περιοχή φύτευσης μέχρι να υγρανθεί, για να διευκολύνετε τη σπορά των μικροσκοπικών σπόρων καρότου.

2) Ποτίστε τους σπόρους του καρότου με χλιαρό νερό

Ο σπόρος του καρότου είναι μικροσκοπικός και χρειάζεται έως και 21 ημέρες για να βλαστήσει. Μόλις φυτέψετε τους σπόρους σε βάθος περίπου 1/2 ίντσας και τους καλύψετε με χώμα σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο σπόρων, ετοιμάστε ζεστό, όχι καυτό, νερό. Αν μπορείς να βουτήξεις το χέρι σου στο νερό, δεν πειράζει.

Ποτίζουμε τους σπόρους που έχουν σπαρθεί με χλιαρό νερό. Διατηρήστε το έδαφος υγρό για να επιταχύνετε τη βλάστηση και ποτίστε το με νερό βρύσης ή βρόχινο νερό (οποιοδήποτε διαθέσιμο νερό) κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Χρησιμοποιήστε μόνο χλιαρό νερό μία φορά όταν τελειώσετε τη σπορά του σπόρου.

3) Φυτέψτε κρεμμύδια ή την οικογένεια allium με τα καρότα σας

Ένα από τα φυτά που συνοδεύουν τα καρότα είναι το κρεμμύδι, το κρεμμύδι, το σχοινόπρασο ή οποιαδήποτε οικογένεια αλλιούχων.
Το άρωμα του κρεμμυδιού καλύπτει το άρωμα του καρότου, το οποίο θα απωθήσει τις μύγες του καρότου. Το άνθος κρεμμυδιού προσελκύει επίσης τους επικονιαστές.

4) Σπείρε μαζί ραπανάκια με καρότα

Όταν φυτεύετε σπόρους καρότου, ανακατέψτε τους με σπόρους ραπανάκι. Το ραπανάκι θα φυτρώσει πιο γρήγορα και θα ωριμάσει πιο γρήγορα από τα καρότα.
Το ραπανάκι θα χαλαρώσει το έδαφος όταν είναι έτοιμο για συγκομιδή και θα μειώσει τη διαδικασία αραίωσης δενδρυλλίων καρότου.

5) Καλύψτε το κρεβάτι καρότου με δίχτυ για να αποτρέψετε τις μύγες των καρότων

Χρησιμοποιήστε δίχτυ κήπου ή ύφασμα τούλι για να καλύψετε το καρότο κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου για να αποτρέψετε την προσβολή από μύγες καρότου. Αυτή η μέθοδος είναι εύκολη όταν καλλιεργείτε καρότα στο δοχείο ή στο υπερυψωμένο κρεβάτι.

6) Βάλτε τα φύλλα κρεμμυδιού πάνω από την τρύπα αφού αφαιρέσετε ένα καρότο κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου

Εάν το καρότο είναι έτοιμο για συγκομιδή ή το χρειάζεστε για μαγείρεμα, αλλά απομένει ακόμη καλλιεργητική περίοδος, βάλτε φύλλα κρεμμυδιού (τείνω να συνθλίψω τα φύλλα) γύρω από την τρύπα αφού τραβήξετε το καρότο. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται επίσης για την πρόληψη των μυγών καρότου.

7) Αφήστε τα για μερικές εβδομάδες μετά την κατάψυξη για να μαλακώσουν

Εάν έχετε πρώιμους παγετούς και έχετε καρότα έτοιμα για συγκομιδή, μπορείτε να αφήσετε μερικά στο έδαφος.

Μην τα μαζέψετε ακόμα, γιατί ο ελαφρύς παγετός θα επιτρέψει στα καρότα να γλυκάνουν. Συγκομίστε τα λίγο πριν παγώσει το έδαφος. Συνηθίζω να μαζεύω τα καρότα μου από τα τέλη Οκτωβρίου έως μερικές εβδομάδες έως τον Νοέμβριο.

8) Καλλιεργήστε κοντές ποικιλίες καρότου σε δοχεία

Το αγαπημένο μου καρότο είναι το «Scarlet Nantes» που είναι απαλό, τρυφερό και τραγανό. Όλες οι ποικιλίες καρότου μπορούν να αναπτυχθούν σε ένα δοχείο, αλλά χρειάζεστε ένα βαθύτερο δοχείο εάν καλλιεργείτε μια μεγάλη ποικιλία καρότου.

Οι ποικιλίες καρότου «Little Fingers» και «Tonda Di Parigi» είναι από τις καλύτερες ποικιλίες για καλλιέργεια σε δοχεία.

9) Εναλλάξτε τις καλλιέργειες καρότου σας

Συνιστάται να κάνετε εναλλαγή των φυτεύσεών σας, δηλαδή να προσπαθείτε να αποφεύγετε να φυτεύετε την ίδια καλλιέργεια στο ίδιο μέρος χρόνο με το χρόνο.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα καρότα ή με το παστινάκι. Αν βρείτε ένα μολυσμένο καρότο, πετάξτε το στα σκουπίδια, όχι στο λίπασμα.

10) Καλλιεργήστε καρότα ουράνιου τόξου για διασκέδαση με τα παιδιά στην κηπουρική

Τα παιδιά μου ενθουσιάζονται τόσο πολύ όταν βγάζουν πολύχρωμα καρότα. Ένα μείγμα ουράνιου τόξου από μοβ, κόκκινο, λευκό, κίτρινο και πορτοκαλί καρότα είναι μια ωραία συγκομιδή όταν εμπλέκονται τα παιδιά στην κηπουρική.

Μερικές ερωτήσεις που κάνετε συχνά για την καλλιέργεια καρότων:

Πόσο καιρό χρειάζονται τα καρότα για να αναπτυχθούν;

Τα καρότα αναπτύσσονται σε 65 έως 80 ημέρες ανάλογα με την ποικιλία. Είναι καλύτερο να σπείρετε τον σπόρο νωρίς την άνοιξη μόλις το χώμα είναι βατό εάν ζείτε σε ψυχρότερη περιοχή και να ξαναφυτέψετε 2-3 εβδομάδες μετά για να παρατείνετε τη συγκομιδή.Ποτίστε τα καρότα μέχρι τον πάτο και βεβαιωθείτε ότι η περιοχή φύτευσης είναι καλά στραγγιζόμενα. Διατηρήστε το έδαφος υγρό για την καλλιέργεια καρότου.

Πότε να μαζέψετε καρότα;

Αν και ο χρόνος ωρίμανσης του καρότου εξαρτάται από την ποικιλία που μεγαλώνετε, μπορείτε να μαζέψετε τα καρότα σας οποιαδήποτε στιγμή έχει ήδη σχηματιστεί η ρίζα, εάν θέλετε να έχετε baby καρότα.

Παρόλο που τα καρότα είναι ένα από τα πιο εύκολα στην καλλιέργεια λαχανικά, είναι πάντα καλή ιδέα να τα φυτεύετε μαζί με άλλα φυτά ως φυτό συντροφιάς. Τα καρότα είναι κατάλληλα για φύτευση συντροφιάς με ντομάτες, καθώς το ριζικό σύστημα παρέχει κυκλοφορία αέρα για την καλλιέργεια ντομάτας.

7 χειμωνιάτικα λαχανικά για καλλιέργεια τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο

Τι να καλλιεργήσετε τον Νοέμβριο σε εσωτερικούς χώρους