10 συμβουλές για να κρατήσετε τις ασθένειες μακριά από τον λαχανόκηπό σας από τα σπορόφυτα

Ακολουθούν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε κατά τη σπορά και την ανάπτυξη των νεαρών φυτών σας για να αποτρέψετε τις ασθένειες των φυτών.

Ξεκινήστε με σούπερ καθαρές γλάστρες. Φροντίστε να καθαρίσετε όλα τα ορατά υπολείμματα από προηγούμενη χρήση ή χρησιμοποιήστε νέα δοχεία.

Τα υγιή σπορόφυτα και ένα υγιές περιβάλλον θα έχουν ως αποτέλεσμα υγιή φυτά και θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να αποφύγετε τις ασθένειες.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας επιτρέψουν να βάλετε τις πιθανότητες υπέρ σας από την αρχή:

1) Απολυμάνετε τα δοχεία σας.

Μουλιάστε πλυμένες γλάστρες, πιάτα και δίσκους σε διάλυμα ενός μέρους χλωρίνης σε 10 μέρη νερού για μισή ώρα. Αυτό θα σκοτώσει τυχόν εναπομείναντες παθογόνους μικροοργανισμούς των φυτών που μπορεί να αποδυναμώσουν ή να σκοτώσουν τα τρυφερά νεαρά σπορόφυτά σας. Καλό είναι επίσης να καθαρίζετε τις μυστρί σας με το διάλυμα χλωρίνης.

2) Προωθήστε ένα καλό περιβάλλον σποράς.

Σπείρετε τους σπόρους σε μείγματα έναρξης και μεταφύτευσης χωρίς ζιζάνια και ασθένειες. Ένα καλό μέσο σποράς πρέπει να είναι λεπτό και ομοιόμορφο, αλλά καλά αεριζόμενο, χαλαρό και απαλλαγμένο από παράσιτα, ασθένειες και σπόρους ζιζανίων. Θα πρέπει επίσης να μπορεί να συγκρατεί και να μετακινεί την υγρασία μέσω τριχοειδούς δράσης. Αναζητήστε αυτά τα στηρίγματα στο τοπικό σας κατάστημα κήπου.

3) Μη χρησιμοποιείτε χώμα από τον κήπο σας για σπορόφυτα.

Μην χρησιμοποιείτε χώμα από τον κήπο σας για να φυτέψετε σπόρους σε εσωτερικούς χώρους. Το τυπικό χώμα στον κήπο σας είναι συνήθως πολύ πυκνό, γεμάτο με σπόρους ζιζανίων και μη παστεριωμένο, προκαλώντας ασθένεια και θάνατο των φυταρίων. Και αυτό το χώμα συχνά δεν στραγγίζει τόσο καλά όσο τα μείγματα σποράς. Μπορεί να αναπτύξει μια κρούστα που εμποδίζει τα σπορόφυτα να σπρώξουν μέσα από το έδαφος.

4) Προωθήστε το έδαφος.

Ένα καλό χώμα θα αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας για τα σπορόφυτά σας.
Μια απλή συνταγή για ένα καλό βασικό παστεριωμένο χώμα γλάστρας για την καλλιέργεια δενδρυλλίων λαχανικών: Ανακατέψτε το ένα τρίτο (κατ’ όγκο) παστεριωμένο χώμα ή λίπασμα, το ένα τρίτο άμμο, βερμικουλίτη ή περλίτη και το ένα τρίτο τύρφη . Άλλες συνταγές αφθονούν στο Διαδίκτυο, αλλά αυτή είναι απλή και απλή και έχει λειτουργήσει για πολλούς κύριους κηπουρούς.

5) Παστεριώνουμε το κομπόστ.

Για να παστεριώσετε το λίπασμα, βάλτε ελαφρά υγρό λίπασμα σε ένα δοχείο ή τηγάνι ανθεκτικό στη θερμότητα. Σκεπάζουμε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο. Το βάζουμε σε φούρνο στους 250 βαθμούς για τουλάχιστον μισή ώρα. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος για να βεβαιωθείτε ότι το μείγμα φτάσει σε θερμοκρασία 180 βαθμών για μια ολόκληρη μισή ώρα. Αποφύγετε την υπερθέρμανση του καθώς μπορεί να καταστραφεί η δομή του εδάφους, καθιστώντας το άχρηστο ως συστατικό του εδάφους για τα σπορόφυτα.

Απόσβεση

6) Ακολουθήστε τις οδηγίες.

Ακολουθήστε τις προτεινόμενες οδηγίες φύτευσης στη συσκευασία των σπόρων. Είτε ξεκινάτε τους σπόρους σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο, ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία σπόρων σύμφωνα με τη μέθοδό σας. Αφού φυτέψετε τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους, υγράνετε το έδαφος πριν σπείρετε τους σπόρους σας. Στη συνέχεια, μέχρι να βλαστήσουν, προσέξτε να μην πλύνετε τους σπόρους που έχουν χαλαρώσει. Χρησιμοποιώ ένα μπουκάλι ψεκασμού για να ποτίζω την επιφάνεια του εδάφους πριν βλαστήσουν οι σπόροι και μετά αλλάζω στο πότισμα από κάτω καθώς τα σπορόφυτα αναπτύσσουν ριζικό σύστημα.

7) Διατηρήστε καλή κυκλοφορία αέρα.

Η καλή κυκλοφορία του αέρα είναι ζωτικής σημασίας όταν οι σπόροι φυτρώσουν και αποκτήσουν πολλαπλά φύλλα. Μόλις οι σπόροι αναπτύξουν αληθινά φύλλα, χρειάζονται άφθονο αέρα. Αυτό όχι μόνο αποθαρρύνει τις ασθένειες των φυτών, αλλά και ο κινούμενος αέρας κάνει τα φυτά πιο δυνατά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει τυχόν επικάλυψη που είχατε στα δοχεία εκκίνησης σπόρων μόλις βλαστήσουν οι σπόροι.

8) Χρησιμοποιήστε θερμότητα εδάφους.

Ένα θερμικό στρώμα κάτω από τις γλάστρες δενδρυλλίων σας θα βοηθήσει τους σπόρους να βλαστήσουν πιο γρήγορα, αποτρέποντας τη σήψη. Αν αρχίσετε να φυτεύετε δενδρύλλια ψυχρής εποχής όπως μπρόκολο ή κρεμμύδια, τραβήξτε τα έξω και καλλιεργήστε τα σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο ή ακριβώς κάτω από τα δροσερά φώτα. Κρατήστε τα σπορόφυτα ζεστής εποχής (π.χ. πιπεριές και μελιτζάνες) μακριά από τη φωτιά μέχρι να έχουν πολλά φύλλα.

9) Ποτίστε με σύνεση.

Μόλις ολοκληρωθεί η βλάστηση, ποτίστε από κάτω αν μπορείτε. Προσπαθήστε να διατηρήσετε το επιφανειακό έδαφος στεγνό όσο το δυνατόν περισσότερο. Αποφύγετε το συχνό πότισμα από πάνω, καθώς αυτό διατηρεί το άνω χώμα πολύ υγρό, γεγονός που προάγει την ανάπτυξη μυκήτων. Εάν τα σπορόφυτα είναι σε επίπεδα ή κρύα πλαίσια, δώστε τους όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα και φως. Όσο πιο ξηρό είναι το έδαφος, όσο περισσότερο φως και όσο καλύτερη είναι η αποστράγγιση του αέρα, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να γίνει πρόβλημα η ασθένεια.

10) Μην ξεχάσετε να κάνετε λίπανση.

Τα λαχανικά που καλλιεργούνται σε δοχεία χρειάζονται τακτική λίπανση. Ένα διαλυτό λίπασμα για όλες τις χρήσεις που μπορεί να αναμιχθεί με νερό είναι ο πιο εύκολος τύπος για χρήση με φυτά δοχείων. Λιπάνετε κάθε τρεις έως τέσσερις ημέρες με διάλυμα που είναι το ήμισυ της ισχύος της συνιστώμενης αναλογίας ανάμειξης.

Όλη αυτή η κηπουρική υγιεινή αποτρέπει τις ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της θανατηφόρας ασθένειας των φυταρίων που ονομάζεται απόσβεση. Αυτή η μυκητιακή ασθένεια προσβάλλει τα τρυφερά σπορόφυτα αμέσως μετά τη βλάστηση, όταν είναι αρκετά ευάλωτα. Ένα μολυσμένο στέλεχος δενδρυλλίων αποχρωματίζεται, αρχίζει να συρρικνώνεται και στη συνέχεια το δενδρύλλιο πέφτει.

5 καλλιέργειες που μπορείτε να μαζέψετε τον Φεβρουάριο

Πώς να καλλιεργήσετε αρνίσιο μαρούλι από σπόρους