Το να αποκτήσετε μεγαλύτερη σοδειά από τον λαχανόκηπό σας είναι μια αξιέπαινη φιλοδοξία, αλλά ποιοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να αυξήσετε την παραγωγικότητα; Υγιές έδαφος, προσεκτικός σχεδιασμός και υπεράσπιση των καλλιεργειών σας από παράσιτα, ζιζάνια και ακραίες καιρικές συνθήκες είναι η απάντηση, οπότε ας σκάψουμε λίγο πιο βαθιά.
Ακολουθούν λοιπόν 10 αποδεδειγμένες συμβουλές για να αυξήσετε την παραγωγικότητα του λαχανόκηπου σας.
1. Ταΐστε το χώμα σας
Τα βαθιά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά εδάφη ενθαρρύνουν εκτεταμένα ριζικά συστήματα και ισχυρά φυτά. Τροφοδοτήστε το χώμα σας με άφθονη οργανική ύλη, όπως λίπασμα, κοπριά ή χώμα γλάστρας. Το κομπόστ και το χώμα για γλάστρες μπορούν εύκολα να παρασκευαστούν στο σπίτι δωρεάν, επομένως κομποστοποιήστε ό,τι μπορείτε και βάλτε μια ακμάζουσα εγκατάσταση κομποστοποίησης στην καρδιά του κήπου σας.
Η καλύτερη εποχή για να προσθέσετε το μεγαλύτερο μέρος της οργανικής ύλης είναι το χειμώνα για να της δώσετε αρκετό χρόνο για να εγκατασταθεί στο έδαφος πριν την άνοιξη. Στη συνέχεια, προσθέστε περισσότερη οργανική ύλη κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, εναποθέτοντας την σε πάχος 2-5 cm γύρω από τις υπάρχουσες καλλιέργειες. Αυτό το επιφανειακό στρώμα θα βοηθήσει επίσης στην επιβράδυνση της απώλειας υγρασίας και στην καταστολή των ζιζανίων, εξοικονομώντας χρόνο για πότισμα και βοτάνισμα.
2. Ταΐστε τα φυτά σας
Πολλά φυτά θα ωφεληθούν από ένα συμπλήρωμα οργανικού λιπάσματος, όπως υγρό συμπύκνωμα φυκιών.
Μπορείτε επίσης να καλλιεργήσετε ένα κομμάτι comfrey (δίπλα στον κάδο κομποστοποίησης είναι ιδανικός) και να φτιάξετε το δικό σας τσάι comfrey, ένα ισχυρό ρόφημα ιδανικό για πεινασμένα φυτά όπως οι ντομάτες. Μπορείτε επίσης απλά να στραγγίξετε κομμένα φύλλα κομφρέυ γύρω από τα φυτά ή να τα προσθέσετε στο σωρό κομποστοποίησης όπου θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της αποσύνθεσης.
3. Μεγαλώστε σε ειδικά κρεβάτια
Δημιουργήστε ένα σύστημα μόνιμου κρεβατιού και ελαχιστοποιήστε τον σπατάλη χώρου ενώ συγκεντρώνετε τους πόρους σας. Τα κρεβάτια είναι προσβάσιμα από όλες τις πλευρές και τα φυτά μπορούν να καλλιεργηθούν σε μπλοκ, μεγιστοποιώντας την παραγωγικότητα. Και επειδή θα προσθέτετε οργανική ύλη απευθείας στα κρεβάτια, δεν θα τη σπαταλάτε σε μονοπάτια ή άλλο μη παραγωγικό έδαφος.
4. Επιλέξτε φυτά που ευδοκιμούν
Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά η ανάπτυξη αυτού που ευδοκιμεί στο έδαφος και το κλίμα σας θα έχει ως αποτέλεσμα ισχυρότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερες σοδειές. Για παράδειγμα, τα ζεστά κλίματα είναι ιδανικά για την καλλιέργεια γλυκοπατάτας και ντομάτας. Ή σε πιο δροσερές περιοχές, προτιμήστε καλλιέργειες όπως το σέσκουλο και το λάχανο που μπορούν να αντιμετωπίσουν το κρύο.
Επιλέξτε ποικιλίες που έχουν εκτραφεί για να ευδοκιμήσουν στο κλίμα σας. Οι πρώιμες ποικιλίες είναι ιδανικές για σύντομες καλλιεργητικές περιόδους, ενώ οι ανθεκτικές στη θερμότητα ποικιλίες είναι απαραίτητες για περιοχές με καυτό καλοκαιρινό ήλιο.
5. Αναπτύξτε περισσότερο στη σκιά
Η αύξηση της παραγωγικότητας σημαίνει αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χώρου, και αυτό περιλαμβάνει πιο σκοτεινές περιοχές. Είναι τέλεια για φυλλώδη λαχανικά όπως μαρούλι ή ασιατικά χόρτα, αργές καλλιέργειες όπως πράσο και παστινάκι και ανθεκτικά φρούτα όπως μαύρη σταφίδα και φραγκοστάφυλο. Μπορείτε να βρείτε σε αυτό το άρθρο τις καλλιέργειες που αναπτύσσονται καλά στη σκιά.
6. Συλλέξτε περισσότερο νερό της βροχής
Το νερό της βροχής είναι η καλύτερη επιλογή για το πότισμα των λαχανικών. Το νερό της βροχής είναι πιο μαλακό, περιέχει λιγότερους ρύπους και έχει τιμή pH που προτιμούν τα περισσότερα φυτά, γεγονός που προάγει την καλύτερη ανάπτυξη. Επομένως, εάν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε επεξεργασμένο νερό για να ποτίζετε τις καλλιέργειές σας, τώρα είναι η ώρα να εγκαταστήσετε επιπλέον βαρέλια νερού και να συλλέξετε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό της βροχής. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κιτ σύνδεσης για να συνδέσετε πολλούς συλλέκτες μεταξύ τους.
7. Επεκτείνετε την καλλιεργητική περίοδο
Εξοικειωθείτε με την πρώτη και την τελευταία ημερομηνία παγετού και, στη συνέχεια, σχεδιάστε να παρατείνετε την καλλιεργητική περίοδο χρησιμοποιώντας προστασία από το κρύο. Οι σήραγγες, τα μίνι θερμοκήπια, τα κουτιά σπόρων και τα κλοσέ επιτρέπουν την έναρξη της σποράς έως και δύο εβδομάδες νωρίτερα, ενώ η συγκομιδή μπορεί να συνεχιστεί για μερικές ακόμη εβδομάδες στο τέλος της σεζόν.
Μια μόνιμη κατασκευή, όπως ένα θερμοκήπιο, ανοίγει ακόμη περισσότερες δυνατότητες, καθιστώντας δυνατή την απόλαυση μιας ακόμη νωρίτερης έναρξης της άνοιξης, ενώ εξακολουθεί να παρέχει αρκετή προστασία για την καλλιέργεια του χειμώνα, για παράδειγμα, ανθεκτικές σαλάτες.
8. Διαστημικά φυτά σωστά
Φυτέψτε πολύ κοντά και οι καλλιέργειές σας δεν θα αναπτυχθούν καλά και θα είναι επιρρεπείς σε ασθένειες, αλλά πολύ μακριά και δεν θα αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χώρο που έχετε. Ένας καλός σχεδιαστής κήπου θα σας δείξει πόσα ακριβώς φυτά μπορούν να καλλιεργηθούν στη διαθέσιμη περιοχή.
Το υπέροχο χώμα μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα όρια καλλιεργώντας λαχανικά λίγο πιο κοντά από ό,τι συνιστάται.
9. Φύτευση συντροφιάς
Ορισμένα φυτά είναι αμοιβαία ωφέλιμα. Μεγαλωμένα μαζί, μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας. Η φύτευση συντροφιάς παίρνει πολλές μορφές. Για παράδειγμα, το καλαμπόκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στήριγμα για τα φασόλια, ενώ το μαρούλι που καλλιεργείται ανάμεσα σε σειρές καρότων ή κρεμμυδιών βοηθά στο πνίξιμο των ζιζανίων ενώ αυτές οι πιο αργά αναπτυσσόμενες καλλιέργειες καθίστανται εγκατεστημένες.
Η ανάμειξη λουλουδιών με λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των προβλημάτων παρασίτων.
10. Προληπτικός έλεγχος παρασίτων
Λάβετε μια προληπτική προσέγγιση στα παράσιτα για να τα σταματήσετε στα ίχνη τους. Για παράδειγμα, τοποθετήστε φραγμούς πάνω από ευαίσθητα φυτά για να τα προστατέψετε από παράσιτα ιπτάμενων εντόμων ή μειώστε τον πληθυσμό γυμνοσάλιαγκων παρασίτων αφαιρώντας κρυψώνες, όπως αναποδογυρισμένες γλάστρες ή ψηλό γρασίδι μέσα και γύρω από τις περιοχές ανάπτυξης. Στη συνέχεια, κάθε λίγες βδομάδες, περπατήστε στον κήπο όταν οι γυμνοσάλιαγκες τρέφονται το βράδυ για να τους μαζέψετε με το φως του πυρσού και να τους φέρετε με συμπόνια κάπου αλλού εκτός από το φυτικό σας έμπλαστρο.
Κάντε επίσης χώρο για λουλούδια στον λαχανόκηπο. Άνθη όπως αλυσούμι, καλέντουλα και έλατο Ντάγκλας
δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο και θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα προσελκύοντας πασχαλίτσες για τον έλεγχο των παρασίτων, συμπεριλαμβανομένων των αφίδων, των ακάρεων και των λέπινων εντόμων.