10 συμβουλές για επιτυχημένη κομποστοποίηση

Όταν η οργανική ύλη αποσυντίθεται, ονομάζεται κομπόστ. Η αποσύνθεση είναι έργο μικροσκοπικών οργανισμών και, ανάλογα με τη μέθοδο, των σκουληκιών και των εντόμων. Η επεξεργασία μετατρέπει αυτό που θα ήταν απόβλητο σε χρήσιμο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά βελτιωτικό του εδάφους. Ακόμη και μετά την τοποθέτηση του κομπόστ, συνεχίζει να διασπάται, καταθέτοντας την καλοσύνη του.

Σε αυτό το νέο άρθρο σας προσφέρω 10 συμβουλές κομποστοποίησης για να ξεκινήσετε ή να βελτιώσετε το οικιακό σας κομπόστ.

Γιατί είναι σημαντική η κομποστοποίηση; Μια επένδυση στο έδαφος είναι μια επένδυση όχι μόνο στα φυτά σας αλλά και στη γη. Η ικανότητα του εδάφους να λειτουργεί ως καταβόθρα ή δεξαμενή άνθρακα, παγιδεύοντάς το και κρατώντας το μακριά από την ατμόσφαιρα. Ένας τρόπος για να δημιουργήσετε ένα νεροχύτη άνθρακα είναι απλός: φτιάχνοντας και χρησιμοποιώντας κομπόστ, έναν τρόπο καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Η κομποστοποίηση έχει πιο άμεσα οφέλη που μπορείτε να δείτε στον δικό σας κήπο και τραπεζικό λογαριασμό. Οι εναλλακτικές λύσεις για το σπιτικό κομπόστ που αγοράζονται από το κατάστημα είναι ακριβές, γεγονός που μπορεί να κάνει την κηπουρική μεγάλης κλίμακας μη προσιτή.

1. Ξεκινήστε επιλέγοντας την καλύτερη μέθοδο κομποστοποίησης που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Πρέπει να λάβετε υπόψη το μέγεθος του κήπου σας και το επίπεδο συντήρησης που θα μπορείτε να εκτελέσετε κατά την έναρξη ενός νέου σωρού κομποστοποίησης. Εάν ο κήπος σας είναι μικρός ή έχετε προβλήματα κινητικότητας, αρκεί ένας μικρός κομποστοποιητής κουζίνας. Εάν ο κήπος σας είναι μεγάλος, θα χρειαστεί να φτιάξετε έναν μεγάλο κάδο ή να αγοράσετε έναν κομποστοποιητή. Μπορείτε επίσης να το κάνετε με τον τρόπο του σωρού κομποστοποίησης: απλώς ρίξτε τα πάντα σε ένα μόνο σωρό σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία και τραβήξτε το κομπόστ από το κάτω μέρος του σωρού όταν το χρειάζεστε. Σκεφτόμενος πώς θα πρέπει να είναι η λειτουργία κομποστοποίησης, μπορείτε να βρείτε ένα σύστημα που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας και στις ανάγκες του κήπου σας.

2. Σχεδιάστε το σύστημα συλλογής απορριμμάτων τροφίμων.

Αν δεν έχετε πού να βάλετε τα υπολείμματα φαγητού όταν κόβετε φρούτα και λαχανικά, πιθανότατα θα καταλήξουν στα σκουπίδια. Επιλέξτε το δοχείο σας και τοποθετήστε το κάπου που θα το δείτε και χρησιμοποιήστε το. Ένας κάδος συλλογής κομποστοποίησης είναι ιδανικός επειδή έχει φιλτραρισμένη ροή αέρα, η οποία κρατά τις μύγες έξω, αλλά και εμποδίζει τα φρούτα σας να ζυμωθούν. Η ζύμωση δεν ξεκινά αμέσως, οπότε αν χρησιμοποιείτε δοχείο με αεροστεγές καπάκι, φροντίστε να αδειάζετε τα υπολείμματα που περισσεύουν κάθε λίγες μέρες. Μια άλλη επιλογή είναι να μαζέψετε τα υπολείμματα τροφίμων από τον καταψύκτη σας.

Bokashi Kitchen Composter

3. Ξεκινήστε δύο παρτίδες κομπόστ.

Ένα για τη συλλογή νέων πραγμάτων και ένα για την ανάμειξη του τελικού κομπόστ. Μπορείτε να εργαστείτε σε μικρότερες παρτίδες για να έχετε ταχύτερα αποτελέσματα και να αποφύγετε την εργασία ενός μεγάλου σωρού απορριμμάτων. Η ύπαρξη πασσάλων δίπλα-δίπλα ή κομποστοποιητής δύο διαμερισμάτων διευκολύνει τη συντήρηση.

4. Ισορροπήστε τα καφέ και τα πράσινα υλικά σας.

Ο υπολογισμός της αναλογίας αζώτου (πράσινη ύλη) και άνθρακα (φαιά ουσία) ευαγγελίζεται από έμπειρους κομποστοποιητές. Εάν προσθέσετε πάρα πολλά υπολείμματα φαγητού ή πράσινου υλικού σε σύγκριση με το καφέ υλικό, θα μυρίσει άσχημα. Το αντίθετο ισχύει επίσης. Εάν το σωρό σας δεν αποσυντίθεται, προσθέστε περισσότερα υπολείμματα φαγητού ή «πράσινο» υλικό. Το κομπόστ έχει να κάνει με την ισορροπία. Εάν έχετε να κάνετε με μύγες και οσμές, το άζωτο στην πράσινη ύλη παράγει πάρα πολλά ένζυμα. Αν χαλάσει πολύ αργά, δεν υπάρχουν αρκετά χόρτα. Επιδιώξτε μια αναλογία 1/3 πρασίνων προς δύο τρίτα καφέ.

5. Θυμηθείτε να αφαιρέσετε τις ετικέτες από τα προϊόντα.

Οι ετικέτες των προϊόντων είναι κατασκευασμένες από πλαστικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν διασπώνται στο κομπόστ. Αποφύγετε να βάζετε ετικέτες και άλλα πλαστικά στους κάδους κομποστοποίησης.
Διαφορετικά, όταν πας για ψώνια, διάλεξε φρούτα χωρίς ετικέτες, συνήθως υπάρχουν στην παρτίδα…

6. Μην κάνετε κομποστοποίηση βιοπλαστικών στο σπίτι.

Ακριβώς όπως οι ετικέτες πλαστικών προϊόντων, αποφύγετε οποιοδήποτε βιοδιασπώμενο ή κομποστοποιήσιμο πλαστικό. Όπως τα πετρώματα διασπώνται σε μικρότερα πετρώματα (άμμος), τα βιοδιασπώμενα πλαστικά διασπώνται σε μικρότερα πλαστικά (πλαστική άμμος). Τα βιοδιασπώμενα και κομποστοποιήσιμα πλαστικά τεχνικά διασπώνται, αλλά συνήθως χρειάζεται να κομποστοποιηθούν από βιομηχανικά συστήματα. Ελέγξτε στην περιοχή σας για να δείτε εάν υπάρχει εγκατάσταση κομποστοποίησης που τα δέχεται. Εάν δεν υπάρχουν, επιλέξτε επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες όποτε είναι δυνατόν.

7. Παρακολουθήστε το κομπόστ σας για τυχόν υπερβολικούς μύκητες.

Μην ανησυχείτε για την ανάπτυξη μυκήτων στο σωρό κομπόστ σας. Στην πραγματικότητα, τα μανιτάρια είναι απαραίτητα για τη διαδικασία. Αλλά πρέπει να γνωρίζετε την παρουσία τους και να ξέρετε τι να κάνετε αν νομίζετε ότι αναλαμβάνουν. Τα μανιτάρια θα αναπτυχθούν σε ένα σωρό κομπόστ εάν η κυτταρίνη σταθεί [bruns] είναι υψηλότερα. Τα μανιτάρια δεν βλάπτουν το κομπόστ, αλλά μερικά μανιτάρια μπορεί να είναι δηλητηριώδη. Μπορείτε να διαχειριστείτε την ανάπτυξη των μυκήτων αερίζοντας το σωρό κομπόστ και διατηρώντας μια ισορροπία μεταξύ αζωτούχου και κυτταρινικού υλικού. Φροντίστε να παρακολουθείτε επίσης τα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας. Ο λόγος για την περίσσεια μανιταριών έγκειται στην εξισορρόπηση καφέ και πρασίνου. Τα καφέ ψύχουν το κομπόστ προάγοντας την κυκλοφορία του αέρα. Όταν συνδυάζεται με υπερβολική υγρασία, το σωρό κομπόστ σας μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη μυκήτων. Αυτός ο τύπος κομπόστ είναι καλός για δασώδεις περιοχές και δέντρα, ενώ η κυριαρχία των βακτηρίων είναι καλύτερη για τους περισσότερους λαχανόκηπους.

8. Χρησιμοποιήστε το κομπόστ ελεύθερα στον κήπο σας.

Μόλις φτιάξετε το κομπόστ σας, μη διστάσετε να το χρησιμοποιήσετε.
Σε αντίθεση με τα λιπάσματα, μπορείτε να βάλετε όσο λίπασμα θέλετε στον κήπο σας. Αν και θα πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά τη μέτρηση των εμπορικών λιπασμάτων, καθώς μπορεί να κάψουν τα φυτά σας λόγω της υψηλής συγκέντρωσης αζώτου, το κομπόστ είναι ασφαλές και ισορροπημένο.

9. Ψάξτε πέρα ​​από την κουζίνα και τον κήπο σας για κομποστοποιητές.

Γίνετε δημιουργικοί με την κομποστοποίηση και είναι μια καλή υπενθύμιση να εξετάσετε και άλλα κομποστοποιήσιμα, όπως φυσικά υφάσματα και προϊόντα ξύλου και μπαμπού.

10. Κρατήστε ένα ημερολόγιο κομποστοποίησης.

Το να γράφεις πράγματα δεν είναι μόνο για συγγραφείς και μπορεί ακόμη και να συναντήσεις ιστορίες κομποστοποίησης που αξίζει να μοιραστείς. Τα πράγματα πάνε στραβά από καιρό σε καιρό. Έτσι, όταν ανακαλύψετε ότι ένας εισβολέας έχει εγκατασταθεί στο σωρό σας κομποστοποίησης, γράψτε την ιστορία για να τη μοιραστείτε και να γελάσετε αργότερα. Με τόσα πολλά που συμβαίνουν στον κήπο και το σπίτι σας, είναι εύκολο να χάσετε τα ίχνη των λεπτομερειών. Κάντε τη ζωή εύκολη και διασκεδαστική σημειώνοντας σημειώσεις για το τι λειτουργεί και τι όχι στο κομπόστ σας για να αποφύγετε την επανάληψη λαθών.

Γίνετε ατρόμητος κομποστοποιητής: Είτε είστε νέος στην κομποστοποίηση είτε είστε επαγγελματίας… πάντα μαθαίνετε. Μην φοβάστε να δοκιμάσετε νέες τεχνικές και στυλ κομποστοποίησης. Εάν κάτι δεν λειτουργεί, δοκιμάστε κάτι άλλο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα φυτά και το χώμα σας θα σας ευλογήσουν για τη δουλειά σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσετε τα απόβλητά σας και να τροφοδοτήσετε τον κήπο σας, αλλά η κομποστοποίηση είναι η all-in-one φυσική λύση από την οποία μπορούν να επωφεληθούν όλοι.

Ετσι ? Είστε έτοιμοι να κάνετε τη βουτιά στην κομποστοποίηση;

Έχετε άλλες συμβουλές και συμβουλές; Μοιραστείτε τα μαζί μας στα σχόλια!

10 πολυετή λαχανικά για ψυχρά κλίματα

6 μυστικά για να καλλιεργήσετε σπαράγγια στον λαχανόκηπο σας