10 πράγματα που πρέπει να κάνετε στον λαχανόκηπό σας τον Ιανουάριο

Ο χειμώνας έρχεται και ακόμα κι αν δεν έχει ακόμα πολύ κρύο, πρέπει πάντα να είστε επιφυλακτικοί και να περιμένετε να προετοιμαστείτε καλά για τη μελλοντική σας σεζόν. Σας προσκαλώ να ανακαλύψετε 10 πράγματα να κάνετε στον λαχανόκηπό σας τον Ιανουάριο με, μεταξύ άλλων, προγραμματισμό αλλά και τις πρώτες φυτείες και δοκιμές βλάστησης.

Μην σπέρνετε και φυτεύετε πολύ νωρίς το έτος

Όλοι μπορούμε να ενθουσιαστούμε λίγο όταν ξεκινάει η Πρωτοχρονιά, ειδικά αν, όπως τώρα, είχαμε έναν σχετικά ζεστό χειμώνα μέχρι στιγμής. Όλοι μπορούμε εύκολα να πείσουμε τον εαυτό μας ότι η φετινή χρονιά θα παραμείνει καυτή όσο καμία άλλη χρονιά στο παρελθόν.
Ωστόσο, θα διαπιστώσετε επίσης ότι η πρώιμη σπορά μπορεί να έχει πολύ μικρό όφελος, εκθέτετε ένα νεαρό φυτό σε κρύες και σκληρές συνθήκες όπου η ανάπτυξη θα είναι αργή και οι πιθανότητες αποτυχίας είναι μεγάλες. Καθώς ο καιρός ζεσταίνει τα φυτά μεγαλώνουν πιο γρήγορα και πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι τα σπορόφυτα που έχουν σπαρθεί νωρίς και αργά θα καταλήξουν περίπου στο ίδιο μέγεθος, με τα τελευταία να είναι πιο υγιή. Για τα περισσότερα λαχανικά, ο Μάιος είναι μακράν ο καλύτερος μήνας για σπορόφυτα ή υπαίθρια φύτευση.

Αγοράστε ένα ημερολόγιο και κάντε ένα σχέδιο για τον μελλοντικό σας λαχανόκηπο

Φτιάξτε το δικό σας ημερολόγιο φέτος, αν δεν είχατε ένα πριν. Αν θέλετε να βελτιώσετε τον λαχανόκηπό σας, πρέπει να παρακολουθείτε τι έχετε κάνει στον κήπο. Σημειώστε τις ποικιλίες, τους χρόνους φύτευσης, τις καιρικές συνθήκες κ.λπ. Μπορεί να νομίζετε ότι θα είναι αγγαρεία, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ διασκεδαστικό. Σας εγγυώμαι ότι θα χαρείτε που το κάνατε όταν έρθει η ώρα να ξεκινήσετε την επόμενη χρονιά. Βρίσκω ένα σχέδιο ιδιαίτερα βολικό αυτή την εποχή του χρόνου που ταΐζω το χώμα μου, επειδή οι διαφορετικές καλλιέργειες έχουν διαφορετικές απαιτήσεις. Μπορεί να είναι περιττό να αντιμετωπίζεται ολόκληρος ο κήπος με τον ίδιο τρόπο όταν πρόκειται για θρέψη του εδάφους. Για παράδειγμα, οι πλούσιες σε άζωτο τροποποιήσεις, όπως η κοπριά, θα είναι εξαιρετικά για τα φυτά της οικογένειας του λάχανου, αλλά θα σπαταληθούν και θα είναι ακόμη και επιβλαβείς για καλλιέργειες όπως τα καρότα και οι παστινάδες. Ένα απλό σχέδιο σημαίνει ότι μπορείτε να σκεφτείτε εκ των προτέρων και να προσαρμόσετε το έδαφος σας στην ποικιλία των λαχανικών που θέλετε να καλλιεργήσετε.

Παραγγείλετε και ελέγξτε τους σπόρους σας

Οι νέες σειρές σπόρων είναι πλέον διαθέσιμες, καθώς πριν όλοι οι σπόροι πρέπει να επιλεγούν προσεκτικά. Είχαμε καλά αποτελέσματα πέρυσι με ευαίσθητες καλλιέργειες όπως το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Τώρα είναι η ώρα να επιτρέψετε στον εαυτό σας να ονειρευτεί λίγο και να φανταστεί τα ζωντανά χρώματα και τη νόστιμη γεύση των πραγμάτων που θα ακολουθήσουν. Ξεκινήστε λοιπόν τώρα να επιλέγετε τους μελλοντικούς σας σπόρους, είτε από τις προηγούμενες συγκομιδές σας είτε από τις νέες συγκομιδές που θέλετε να δοκιμάσετε.

Σπέρνουμε κρεμμύδια στα τέλη Ιανουαρίου

Οι βολβοί κρεμμυδιού είναι ένας εύκολος τρόπος για να καλλιεργήσετε κρεμμύδια, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε να καλλιεργήσετε από σπόρους τον Ιανουάριο. Σε γενικές γραμμές, θα έχετε πολύ περισσότερες επιλογές σε σπόρους παρά σε βολβούς, εάν είστε πραγματικά στα κρεμμύδια. Μπορείτε να τα ξεκινήσετε στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά θα χρειαστείτε ένα θερμοκήπιο βλάστησης και μια ζεστή, φωτεινή περιοχή για να τα φυτρώσετε. Τα κρεμμύδια που έχουν σπαρθεί από σπόρους είναι λιγότερο πιθανό να ανθίσουν από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται σε σειρά, επομένως μπορεί να αξίζει να καλλιεργηθούν εάν οι θερμοκρασίες της άνοιξης φαίνεται να είναι ασταθείς. Τα κρεμμύδια είναι διετές, που σημαίνει ότι έχουν έναν κύκλο ανάπτυξης δύο ετών πριν ανθίσουν ή «πάνε στον σπόρο». Οι βολβοί κρεμμυδιού είναι ανώριμα κρεμμύδια που καλλιεργήθηκαν το προηγούμενο έτος και μπορούν να εξαπατηθούν ώστε να πιστέψουν ότι πέρασε άλλος ένας χρόνος εάν οι θερμοκρασίες της άνοιξης αρχίσουν να είναι ζεστές αλλά μετατραπούν σε κρύο στις αρχές της άνοιξης. Εάν καλλιεργείτε κρεμμύδια από σπόρους, αυτό είναι λιγότερο πιθανό να είναι πρόβλημα.

Αποθηκεύστε τα πολλά χριστουγεννιάτικα πλαστικά μπουκάλια

Οργανωθείτε για την άνοιξη και αρχίστε να μαζεύετε πλαστικά μπουκάλια για να φτιάξετε τις καμπάνες σας. Τα κομμένα πλαστικά μπουκάλια θα προστατεύσουν μεμονωμένα νεαρά φυτά από τη ζημιά από γυμνοσάλιαγκες και θα κάνουν πολλά φυτά να ξεκινήσουν γρήγορα.

Ετοιμάστε τους σπόρους πατάτας

Όταν έχετε τους σπόρους πατάτας σας, τοποθετήστε τους σε ένα ελαφρύ, δροσερό μέρος χωρίς παγετό και αφήστε τους να φυτρώσουν. Αυτό θα δώσει στις πατάτες σας ένα προβάδισμα. Τα χαρτοκιβώτια αυγών κάνουν υπέροχους δίσκους, γι’ αυτό ξεκινήστε να τα αποθηκεύετε τώρα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει τους κόνδυλους με το άκρο “μάτι” – όπου οι βλαστοί θα αναπτυχθούν από πάνω προς τα κάτω. Αποφύγετε ένα μέρος που είναι πολύ ζεστό (ένα περβάζι παραθύρου σε ένα θερμαινόμενο δωμάτιο θα είναι πολύ ζεστό) διαφορετικά οι βλαστοί θα είναι μακρύι και αδύναμοι και σπάνε όταν φυτεύονται. Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε τα λάχανα να είναι χοντρά και πράσινα. Εάν δεν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε (συνιστούμε αρχές Φεβρουαρίου), αποθηκεύστε τις πατάτες σας σε ένα δροσερό, χωρίς παγετό μέρος, αλλά κρατήστε τις μακριά από το φως.

φυτέψτε το σκόρδο

Το σκόρδο χρειάζεται μια περίοδο κρύου καιρού για να ανοίξουν οι σκελίδες και να σχηματιστεί ένας νέος βολβός σκόρδου. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που προτείνονται για την ανοιξιάτικη σπορά.

Φυτέψτε ραβέντι.

Υπάρχει ακόμα χρόνος για να προσθέσετε ραβέντι. Συνιστούμε να φυτέψετε φέτος και να το αφήσετε μόνο του για μια νόστιμη συγκομιδή του χρόνου.

Δοκιμάστε τη βλάστηση των σπόρων σας

Πριν αγοράσετε νέους σπόρους, ελέγξτε τα πακέτα σπόρων που έχουν απομείνει από το προηγούμενο έτος για να δείτε τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να σπείρετε την επόμενη σεζόν. Εκτός από το παστινάκι, οι περισσότεροι σπόροι θα διατηρηθούν για τουλάχιστον ένα χρόνο, θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο εάν οι σπόροι έχουν αποθηκευτεί σε δροσερό και ξηρό μέρος. Εάν δεν είστε σίγουροι για μια παρτίδα σπόρων, πασπαλίστε μερικούς σε ένα υγρό κομμάτι χαρτοπετσέτας και δείτε πόσο καλά φυτρώνουν.

Χρησιμοποιήστε ένα θερμοκήπιο βλάστησης

Εάν θέλετε να μεγαλώσετε νωρίς τα σπορόφυτα, θα χρειαστείτε λίγη θερμότητα για να ξεκινήσετε. Να είστε προσεκτικοί όταν μεγαλώνετε πρώιμα σπορόφυτα, μην τους δίνετε πολύ θερμότητα και όχι αρκετό φως. Να θυμάστε ότι τα φυτά χρειάζονται πραγματικά θερμότητα για να βλαστήσουν, αλλά δεν τη χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Εάν το φυτό έχει πολύ θερμότητα αλλά όχι αρκετό φως, θα γίνει ψηλό, αδύναμο και μακρύ. Τα επίπεδα φωτός είναι χαμηλά με σύντομες ώρες φωτός αυτή την εποχή του χρόνου, επομένως πρέπει πραγματικά να τα βγάλετε από το θερμοκήπιο βλάστησης και να τα τοποθετήσετε σε ένα περβάζι ή σε ένα θερμοκήπιο ή σήραγγα το συντομότερο δυνατό.

6 μυστικά για να καλλιεργήσετε σπαράγγια στον λαχανόκηπο σας

Πότε να ξεκινήσετε τα σπορόφυτα ντομάτας