10 πολυετή λαχανικά που μπορείτε να φυτέψετε μια φορά και να τα μαζεύετε για χρόνια

Η φύση είναι απίστευτα ποικιλόμορφη, αφθονεί σε υπερχείλιση, ωστόσο δεν τη βλέπουμε πάντα, αν και είναι εκεί.

Κι όμως, συχνά περιοριζόμαστε σε μια χούφτα γνωστά φρούτα και λαχανικά.

Κάποια στιγμή οι δεξιότητές σας στον κήπο και την οικιακή φροντίδα πρέπει να επεκταθούν, η αναζήτηση τροφής είναι ένας τρόπος να αγκαλιάσετε την ποικιλομορφία, η φύτευση πολυετών ή πολυετών φυτών είναι ένας άλλος.
Θα υπάρχει πάντα κάτι για συγκομιδή όταν επενδύετε σε πολυετή φυτά.

Μερικά πολυετή φυτά είναι έτοιμα για συγκομιδή, ενώ τα μονοετή σας ζωντανεύουν ελαφρώς. Άλλες πάλι, με βρώσιμες ρίζες, μπορούν να συγκομιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, παρέχοντάς σας τροφή όταν τη χρειάζεστε και όχι απαραίτητα όταν είναι έτοιμες για συγκομιδή.

Είναι πιο βαθιά ριζωμένα από τα ετήσια, επομένως είναι πιο ανθεκτικά σε περιόδους ξηρασίας. Αποδεικνύεται ότι τα πολυετή φυτά είναι συχνά πιο ανθεκτικά σε παράσιτα, ασθένειες και πίεση από άλλα φυτά με τα οποία μοιράζονται χώρο.

Παρακάτω είναι 10 πολυετή λαχανικά που μπορείτε να φυτέψετε μία φορά και να τα μαζεύετε για χρόνια:

1) Ραβέντι

Αν και είναι δύσκολο να αντισταθείς στον πειρασμό, δεν μπορείς να μαζέψεις ραβέντι (Rheum rhabarbarum) τον πρώτο χρόνο, πρέπει πρώτα να περιμένεις να ριζώσει. Θα πρέπει να περιμένετε και να δείτε πώς αυτό το φυτό θα μεγαλώσει μόνο με τις εποχές. Λέγεται ότι ένα μόνο φυτό ραβέντι μπορεί να διαρκέσει 20 χρόνια, πριν χρειαστεί να αντικατασταθεί. Στο μεταξύ, απολαύστε τα στελέχη όσο μπορείτε, προσέχοντας να μείνετε μακριά από τα φύλλα που είναι δηλητηριώδη, αλλά όχι χωρίς τη δική τους χρήση στον κήπο. Το ραβέντι συνδυάζεται καλά με τις φράουλες, οι οποίες είναι επίσης ένα πολυετές φυτό που καρποφορεί! Φροντίστε να φυτέψετε αρκετά και από τα δύο για να εγγυηθείτε μαρμελάδες, ζελέ και σάλτσες εξαιρετικής γεύσης για τα επόμενα χρόνια.

2) Ξινόχοντος

Η οξαλίδα (Rumex acetosa) είναι ένας από τους πρώτους βλαστούς που αναδύονται από το έδαφος κάθε άνοιξη. Ονομάστε το πικάντικο, ή λεμονάτο, η οξαλίδα έχει μια μοναδική γεύση που χρειάζεται λίγη εξοικείωση. Κι όμως, παρέχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά καθώς βγαίνουμε από τον χειμώνα.
Η οξαλίδα παράγει καλά μέχρι τον Ιούνιο, μετά αρχίζει να ανθίζει. Θα θελήσετε να μαζέψετε τα φύλλα όσο είναι νέα και τρυφερά για την καλύτερη σάλτσα οξαλίδας.
Δεδομένου ότι η οξαλίδα δεν πωλείται ως προϊόν σούπερ μάρκετ, βρείτε μερικούς σπόρους και φυτέψτε τους δικούς σας.

3) Σχοινόπρασο

Το σχοινόπρασο (Allium schoenoprasum) πωλείται σε αγορές και καταστήματα. Το ερώτημα είναι πόσο φρέσκο ​​είναι μέχρι να φτάσει στο τραπέζι σας;
Δεν είναι τελικά καλύτερα να βγούμε έξω, να μαζέψουμε ένα μικρό μπουκέτο, να τα ψιλοκόψουμε και να τα προσθέσουμε σε σαλάτες και σούπες, όλα σε λίγα λεπτά; Επιπλέον, υπάρχουν πολλές εξαιρετικές χρήσεις για το σχοινόπρασο και τα άνθη τους.
Θα χαρείτε να μάθετε ότι το σχοινόπρασο είναι πολύ ανθεκτικό. Οι καλλιεργητές είναι τόσο δυναμικοί στην πραγματικότητα, που θα πρέπει να διαιρούνται κάθε λίγα χρόνια.

4) Σπαράγγια

Εάν έχετε επιπλέον χώρο στον κήπο σας, τα σπαράγγια (Asparagus officinalis) θα σας πάρουν με χαρά. Αναπτύσσονται για μερικές δεκαετίες και προσφέρουν υπέροχες λόγχες από σπαράγγια σε αντάλλαγμα για τη στοργική σας φροντίδα.
Αλλά τα σπαράγγια μπορεί να είναι επιλεκτικά για το πού κατοικούν. Τους αρέσει ο ήλιος και το καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Μόλις ριζωθούν, είναι εδώ για να μείνουν.
Η καλλιέργεια σπαραγγιών δεν είναι ακριβώς για αρχάριους, αλλά αν τρώτε πολλά από αυτά, η εκμάθηση πώς να τα καλλιεργείτε θα γίνει δεύτερη φύση. Τα σπαράγγια μπορούν να καλλιεργηθούν από σπόρους, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να φυτέψετε κορώνες με γυμνές ρίζες απευθείας στο έδαφος.

5) Αγκινάρες Ιερουσαλήμ

Οι αγκινάρες της Ιερουσαλήμ (Helianthus tuberosus) αντιστέκονται και πολλαπλασιάζονται αξιόπιστα χρόνο με το χρόνο. Ένα καλοκαίρι είχαμε τρεις μήνες χωρίς βροχή και νερό στο πηγάδι για να ποτίσουμε τον κήπο μας.
Τι επέζησε; Φασκόμηλο και αγκινάρες Ιερουσαλήμ. Αν ψάχνετε για ένα πολυετές φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία, αυτό είναι.
Προειδοποίηση: εάν είστε νέοι στην καλλιέργεια και την κατανάλωση αγκινάρας Ιερουσαλήμ, μην τρώτε πάρα πολλές ταυτόχρονα. Δεν υποκαθιστούν τις πατάτες.

6) Αγκινάρα

Όσον αφορά το ύψος, οι αγκινάρες (Cynara scolymus) συχνά βγαίνουν στην κορυφή. Είναι όμορφα από την κορυφή μέχρι τα νύχια, και παρόλο που έχουν μεγάλη περίοδο ανάπτυξης, η γεύση τους αξίζει την αναμονή.
Η αγκινάρα μπορεί να καλλιεργηθεί ως μονοετή ή πολυετή. Στην τελευταία περίπτωση, πρέπει να προστατεύονται κατά τους χειμερινούς μήνες. Πριν φυτέψετε, μάθετε ποιες ποικιλίες αναπτύσσονται καλύτερα στην περιοχή σας και μετά περιμένετε 2 χρόνια για την πρώτη συγκομιδή.
Ίσως έχετε αρχίσει να παρατηρείτε ότι τα πολυετή φυτά έχουν ένα κοινό θέμα: θα πρέπει να περιμένετε λίγο για να έχουν την καλύτερη απόδοση.

7) Χρένο

Αν θέλετε να προσθέσετε λίγη θερμότητα στα χειμωνιάτικα γεύματά σας, λίγο τριμμένο χρένο πάει πολύ. Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε σε αυτή τη ρίζα είναι να τη μαζέψετε φρέσκια, αρκεί να μπορείτε να σκάψετε το έδαφος.
Το χρένο (Armoracia rusticana) ανήκει στην ίδια οικογένεια σταυρανθών με το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, αλλά είναι πιο σκληρό από τα τρία μαζί.
Προσθέστε πικάντικες ρίζες στην πατατοσαλάτα σας ή σερβίρετε ένα πικάντικο Bloody Mary ανάλογα με την ώρα της ημέρας και φυσικά την παρέα.

8) Νεροκάρδαμο

Αν σας αρέσουν τα ελαφρώς πιπεράτα φύλλα, παρόμοια με αυτά της ρόκας/ρόκας, τότε θα λατρέψετε το νεροκάρδαμο από τον κήπο σας.
Πώς να καλλιεργήσετε νεροκάρδαμο (Nasturtium officinale), ρωτάτε;
Δεν είναι το πιο εύκολο φυτό στη συντήρηση καθώς είναι επίσης ελκυστικό για πολλά παράσιτα όπως σαλιγκάρια, γυμνοσάλιαγκες, λευκές μύγες και ακάρεα αράχνης.
Όμως, μερικά από τα καλύτερα πράγματα στη ζωή χρειάζονται χρόνο και δουλειά. Με τη σωστή ρύθμιση, μπορείτε να συλλέγετε βιταμίνες Α και C από το κάρδαμο όλο το χρόνο. Επιπλέον, το κάρδαμο είναι πλούσιο σε νιασίνη, θειαμίνη και σίδηρο, καλύτερα από μια κανονική σαλάτα!

9) Σκόρδο

Γνωρίζετε ήδη τα οφέλη της φύτευσης του σκόρδου (Allium sativum) το φθινόπωρο, τώρα πρόκειται να ανακαλύψετε ότι μπορείτε επίσης να το διατηρήσετε στο έδαφος ως πολυετές.
Αφήστε τους βολβούς στο έδαφος για μερικές εποχές (αν υποθέσουμε ότι δεν θα σκάψετε τον κήπο!) και αφήστε τους να πολλαπλασιαστούν μόνοι τους. Θα καταλήξετε με ένα σωρό βολβούς, όχι ολόκληρα κεφάλια, αλλά σωρούς από τοπία σκόρδου για χρήση. Και αυτό είναι υπέροχο πράγμα!
Τώρα μπορείτε να χωρίσετε αυτούς τους μεμονωμένους βολβούς και να τους φυτέψετε όπως θα κάνατε με ένα μεμονωμένο γαρύφαλλο και να συνεχίσετε τη συγκομιδή.

10) Καλέ ή Καλέ

Το λάχανο ή κατσαρό λάχανο (Brassica oleracea var. sabellica) είναι ανθεκτικό ετήσιο με σύντομο χρόνο συγκομιδής.
Η πραγματική ομορφιά είναι ότι μπορείτε να μαζέψετε τα φύλλα μέχρι να χτυπήσουν οι πρώτοι παγετοί και να πετάξουν οι νιφάδες χιονιού.
Τεχνικά, το kale είναι διετές, αλλά αντιμετωπίζεται ως ετήσιο. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι πολυετής, ανάλογα με το πώς θα τεντώσετε την πραγματικότητά σας.
Εάν το αφήσετε στον κήπο τον χειμώνα, καλυμμένο με σάπια φύλλα, θα αρχίσει να ξαναφυτρώνει στις αρχές της άνοιξης, βγάζοντας νέους βλαστούς και φύλλα. Και πάλι, χρειάζεται μια προσέγγιση χωρίς σκάψιμο, οπότε φροντίστε να σχεδιάσετε τον κήπο σας ανάλογα.

Είστε λοιπόν πεπεισμένοι αφήνοντας μια θέση για πολυετή λαχανικά στον λαχανόκηπό σας;

Δέκα συμβουλές για τη σωστή διαχείριση του λαχανόκηπου σας σε περιόδους ξηρασίας

Πώς να καλλιεργήσετε σπανάκι Νέας Ζηλανδίας (Σπανάκι Νέας Ζηλανδίας)