10 πολυετή και ετήσια αρωματικά βότανα για να φυτέψετε το φθινόπωρο

Ενώ η άνοιξη είναι η παραδοσιακή περίοδος φύτευσης πολλών λαχανικών, τα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο είναι επίσης πρωταρχικοί χρόνοι για φύτευση δέντρων, θάμνων, πολυετών φυτών και βοτάνων. Ναι αρωματικά βότανα! Υπάρχουν πολλά βότανα για να φυτέψετε το φθινόπωρο, μονοετή, διετές και πολυετή.

Εδώ είναι 10 πολυετή και ετήσια αρωματικά βότανα για να φυτέψετε το φθινόπωρο στον κήπο ή σε γλάστρες:

Ετήσια αρωματικά βότανα για φύτευση το φθινόπωρο:

Ενώ πολλά πολυετή βότανα όπως το θυμάρι και η ρίγανη προτιμούν καλά στραγγιζόμενα εδάφη που δεν είναι πολύ γόνιμο, τα ετήσια βότανα παρακάτω αναπτύσσονται καλύτερα όταν τους δίνεται κομπόστ και τακτική άρδευση.

1) Μαϊντανός

Από όλα τα βότανα που καλλιεργώ το φθινόπωρο, ο μαϊντανός είναι αυτός που χρησιμοποιώ περισσότερο. Κόβω συνεχώς κλωνάρια από τον σγουρό και επίπεδο μαϊντανό μου για σαλάτες, μαρινάδες, σούπες και ζυμαρικά. Η ευκολία καλλιέργειας και η ευελιξία του μαϊντανού στην κουζίνα τον καθιστούν κύριο υποψήφιο για μια λίστα με βότανα που πρέπει να φυτέψετε το φθινόπωρο. Φυτεύω μαϊντανό την άνοιξη αλλά ακόμα στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου στα κρύα πλαίσια πολυτούνελ μου. Όλα τα φυτά που έχουν απομείνει στον κήπο στα τέλη του φθινοπώρου καλύπτονται με ένα μίνι τούνελ στεφάνης πριν από την έναρξη του παγετού. Στη συνέχεια, μπορούμε να μαζέψουμε μαϊντανό από τον κήπο όλο το τέλος του φθινοπώρου και το χειμώνα. Δεδομένου ότι ο μαϊντανός είναι διετές φυτό, τα φυτά αρχίζουν να ανθίζουν την επόμενη άνοιξη. Σε αυτό το σημείο τα σκίζω και τα ρίχνω στον σωρό κομποστοποίησης, αλλά αν έχετε χώρο μπορείτε να τα αφήσετε να ανθίσουν καθώς οι επικονιαστές αγαπούν τα λουλούδια.

Ο σγουρός μαϊντανός και ο επίπεδος μαϊντανός είναι ιδανικά αρωματικά βότανα για φθινοπωρινή φύτευση. Τους αρέσουν οι δροσερές θερμοκρασίες και η αφθονία της υγρασίας που βρίσκεται στον φθινοπωρινό κήπο.

2) Κερβίλι

Το Chervil είναι ένα από τα αγαπημένα μου ετήσια βότανα που καλλιεργούνται το φθινόπωρο και το χειμώνα. Ναι χειμώνα!
Σπέρνω τους σπόρους στις αρχές του φθινοπώρου σε μια γωνία ενός από τα κρύα πλαίσια μου. Μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου τα φυτά έχουν γεμίσει αυτό το χώρο και το κρύο ανθεκτικό φύλλωμα είναι έτοιμο για συγκομιδή όλο το χειμώνα προσθέτοντας μια γεύση γλυκόριζας στο φαγητό μας. Το φύλλωμα του τσέρβιλου μοιάζει πολύ με το μαϊντανό αλλά με μια ελαφρώς πιο λεπτή εμφάνιση. Είναι επίσης πολύ διακοσμητικό όταν φυτεύεται σε φθινοπωρινά δοχεία. Ξεκινήστε σπέρνοντας τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους κάτω από τα φώτα ανάπτυξης στα τέλη του καλοκαιριού και στη συνέχεια μετακινήστε τους σε εξωτερικούς χώρους σε κρεβάτια ή γλάστρες στις αρχές του φθινοπώρου. Αναμένετε ότι τα φυτά θα αυξηθούν σε ύψος περίπου 30 εκατοστών σε έναν φθινοπωρινό ή χειμερινό κήπο, αλλά σε έναν ανοιξιάτικο ή καλοκαιρινό κήπο μπορούν να φτάσουν σε ύψος έως και 60 εκατοστά.

3) Κόλιανδρος

Το κόλιανδρο είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο αρωματικό βότανο με πικάντικη γεύση απαραίτητο σε πολλά πιάτα. Επειδή ο κόλιανδρος μου που φυτεύτηκε την άνοιξη τείνει να φουντώνει γρήγορα, η καλύτερη εποχή μου για κόλιανδρο είναι το φθινόπωρο. Στο κόλιανδρο αρέσουν οι σύντομες μέρες και οι πιο δροσερές θερμοκρασίες του φθινοπώρου και δεν ανθίζει τόσο γρήγορα όσο την άνοιξη και το καλοκαίρι. Σπέρνετε τους σπόρους σε γλάστρες, ζαρντινιέρες ή παρτέρια στις αρχές έως τα μέσα του φθινοπώρου, συγκομίζοντας συχνά.

Πολυετή βότανα για φθινοπωρινή φύτευση:

Αν και η άνοιξη είναι η κύρια εποχή φύτευσης, μην παραμελήσετε το φθινόπωρο. Το ζεστό έδαφος, ο πιο δροσερός καιρός και η άφθονη υγρασία βοηθούν τα φυτά να εγκατασταθούν γρήγορα και να σας προσφέρουν ένα προβάδισμα στον ανοιξιάτικο κήπο. Κατά τη φύτευση το φθινόπωρο, αποφύγετε την προσθήκη λιπάσματος κατά τη φύτευση. Μια δόση θρεπτικών συστατικών αργά την εποχή μπορεί να τονώσει τη νέα ανάπτυξη που μπορεί στη συνέχεια να υποστεί ζημιά το χειμώνα. Αντ ‘αυτού, σκάψτε σε λίπασμα και προγραμματίστε τη λίπανση στις αρχές της άνοιξης με ένα ισορροπημένο βιολογικό λίπασμα με βότανα.

Μπορείτε να καλλιεργήσετε πολυετή βότανα από σπόρους, αλλά θα χρειαστεί να τα ξεκινήσετε σε εσωτερικούς χώρους κάτω από φως ανάπτυξης τουλάχιστον οκτώ έως 10 εβδομάδες πριν τα μεταφέρετε στον κήπο. Είναι πιο γρήγορο και πιο εύκολο να αγοράσετε υγιή σπορόφυτα από το φυτώριο της περιοχής σας για φθινοπωρινή φύτευση. Χρησιμοποιήστε ψαλίδια βοτάνων για να μαζέψετε φρέσκα βότανα γρήγορα και χωρίς να καταστρέψετε το φυτό.

4) Φασκόμηλο

Καλλιεργώ φασκόμηλο για πάνω από είκοσι χρόνια και παρόλο που δεν το χρησιμοποιώ συχνά στην κουζίνα, δεν θα είχα ποτέ έναν τόσο παραγωγικό κήπο χωρίς αυτό. Γιατί; Το φασκόμηλο είναι ένα όμορφο φυτό με γκριζοπράσινα φύλλα αλλά όταν ανθίζει στις αρχές του καλοκαιριού γίνεται επίσης φυτό επικονιαστή, προσελκύοντας αμέτρητες πεταλούδες και μέλισσες στον κήπο. Το φασκόμηλο είναι ένας ξυλώδης θάμνος που μεγαλώνει 60-90 εκατοστά στον κήπο μου. Μπορεί να είναι ευαίσθητο σε ζημιές το χειμώνα, αλλά η κάλυψη του φυτού με αειθαλή κλαδιά στα τέλη του φθινοπώρου βοηθά στην μόνωση του κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Το φρέσκο ​​φασκόμηλο κήπου είναι φανταστικό σε σούπες, ζυμαρικά και γεμιστά. Είναι όμως και ιδανικό πολυετές βότανο για φύτευση το φθινόπωρο.

5) Θυμάρι

Το θυμάρι είναι το τέλειο πολυετές βότανο για την άκρη ενός κήπου με βότανα. Αναπτύσσεται αργά και εξαπλώνεται και είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία. Τα μικροσκοπικά άνθη του είναι εξαιρετικά φιλικά προς τις μέλισσες και τα φύλλα έχουν υπέροχο άρωμα και γεύση. Τα φυτά θυμαριού πωλούνται συνήθως σε γλάστρες 10 εκατοστών και πιθανότατα θα βρείτε μια χούφτα διαφορετικών ποικιλιών όπως Lemon, English, French και Common στο τοπικό σας κέντρο κήπου.

6) Μαντζουράνα

Αυτό το νόστιμο πολυετές βότανο είναι ανθεκτικό, αλλά είχα την τύχη να το ξεχειμωνιάσω στα κρύα πλαίσια και στο πολυτούνελ στον κήπο μου. Είναι ένα από τα καλύτερα χόρτα που μπορείτε να φυτέψετε το φθινόπωρο. Απλώς φροντίστε να το βάλετε στα κρεβάτια στις αρχές έως τα μέσα του φθινοπώρου, δίνοντάς του χρόνο να ριζώσει πριν από το χειμώνα.

7) Σχοινόπρασο

Το σχοινόπρασο είναι ίσως το πιο εύκολο και αξιόπιστο πολυετές βότανο στην καλλιέργεια. Και, είναι σε αυτήν τη λίστα με βότανα που πρέπει να φυτέψετε το φθινόπωρο, επειδή ξεθάβονται τόσο εύκολα και χωρίζονται για κοινή χρήση και επαναφύτευση. Το φύλλωμα με γεύση κρεμμυδιού προσθέτει μια όμορφη υφή σε έναν κήπο με βότανα και στα τέλη της άνοιξης τα στρογγυλά μοβ άνθη προσελκύουν τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές.

8) Λεβάντα

Η λεβάντα όχι μόνο προτιμά καλά στραγγιζόμενα εδάφη, αλλά και το απαιτεί. Βρείτε μια ηλιόλουστη τοποθεσία, όπως ένα υπερυψωμένο κρεβάτι, που να στραγγίζει καλά και να μην αφήνει τη λεβάντα σας σε υγρό χώμα. Όταν φυτεύετε λεβάντα το φθινόπωρο, στοχεύστε να φυτέψετε έξι έως οκτώ εβδομάδες πριν παγώσει το έδαφος, ώστε τα φυτά να έχουν χρόνο να εδραιωθούν. Για να προστατέψετε το φυτό κατά τη διάρκεια του πρώτου χειμώνα του, πολτοποιήστε αργά το φθινόπωρο με αειθαλή κλαδιά ή ένα στρώμα άχυρου.

9) Ελληνική Ρίγανη

Καλλιεργώ πολλά είδη ρίγανης στους κήπους μου. Η κοινή ρίγανη είναι ένα αξιόπιστο πολυετές φυτό και όχι μόνο επιστρέφει κάθε χρόνο, αλλά σπέρνει εύκολα από μόνη της, προειδοποιήστε! Δυστυχώς, η γεύση της κοινής ρίγανης είναι πολύ αδύναμη και δεν είναι ιδανική για μαγείρεμα. Για το λόγο αυτό, προτιμώ να καλλιεργώ ελληνική ρίγανη στον κήπο μου με βότανα. Αν και ανθεκτικό, δεν ξεχειμωνιάζει πάντα, έτσι βρίσκομαι να φυτεύω νέα σπορόφυτα κάθε λίγα χρόνια. Συγκομίστε συχνά, στεγνώστε τα φύλλα για το ντουλάπι σας με βότανα ή χρησιμοποιήστε τα φρέσκα από τον κήπο.

Για τους αστικούς κηπουρούς με λίγο ή καθόλου χώρο, μπορείτε να φυτέψετε έναν φθινοπωρινό κήπο με βότανα σε γλάστρες σε αυλές και μπαλκόνια. Το σχοινόπρασο και η ρίγανη θα δώσουν γευστικό φύλλωμα μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

10) Βάλσαμο λεμονιού

Σε σχέση με τη μέντα, το υπέροχο φύλλωμα του βάλσαμου λεμονιού με άρωμα λεμονιού το καθιστά απαραίτητο αρωματικό βότανο για τσάι και πασπάλισμα σε φρουτοσαλάτες. Ωστόσο, μπορεί να είναι επεμβατική, επομένως φυτέψτε το μόνο σε περιοχή όπου μπορεί να εξαπλωθεί ή βάλτε το σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες υφασμάτων. Αναπτύσσεται καλά σε ηλιόλουστη έως μερική σκιά και είναι κατάλληλο για φθινοπωρινή φύτευση. Του αρέσει το πλούσιο, υγρό χώμα, οπότε ποτίζετε τακτικά αν δεν έχει βρέξει.

Και εσύ? Ποια είναι τα αγαπημένα σας αρωματικά βότανα;

5 καλλιέργειες που μπορείτε ακόμα να φυτέψετε τον Σεπτέμβριο

Λαχανικά για φύτευση τον Φεβρουάριο: 10 καλλιέργειες για σπορά και ανάπτυξη