10 μυστικά για την καλλιέργεια φράουλας στον κήπο σας

Ποιος δεν λατρεύει τις φράουλες; Και τι χαρά να ξυπνάς το πρωί για να μαζέψεις μια χούφτα φράουλες από τον κήπο και να τις απολαύσεις με το πρωινό σου.

Αφήστε πίσω σας την ενοχή μιας ακόμη πλαστικής μεμβράνης και απολαύστε τη χαρά της καλλιέργειας των δικών σας φρούτων με αυτές τις συμβουλές και κόλπα για να καλλιεργήσετε τις δικές σας φράουλες στο σπίτι.

Οι φράουλες αναπτύσσονται καλύτερα όταν οι θερμοκρασίες είναι μεταξύ 10 και 20 βαθμών Κελσίου. Τα σπορόφυτα είναι ο πιο προσιτός τρόπος για να αγοράσετε φράουλες και θα μπορείτε επίσης να βρείτε μια ευρύτερη ποικιλία ποικιλιών με αυτόν τον τρόπο. Φυτεύεις αργότερα μέσα στην εποχή, αγοράζεις σπορόφυτα από φυτώρια, θα είναι ήδη πολύ πιο εδραιωμένα. Θα βρείτε φυτά προς πώληση σχεδόν όλο το χρόνο σε κέντρα κήπου.

1. Αγοράστε πιστοποιημένα φυτά φράουλας χωρίς ιούς

Τα υγιή φυτά παράγουν τα πιο νόστιμα φρούτα και οι φράουλες είναι ευαίσθητες σε δυσάρεστες ιούς. Η περιστροφή των κρεβατιών είναι ένας άλλος τρόπος για να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο. Αποφύγετε να φυτεύετε τις φράουλες σας σε κρεβάτια όπου έχουν αναπτυχθεί πρόσφατα πατάτες, ντομάτες, κασπίνια ή μελιτζάνες.

2. Δώστε πολύ ήλιο στις φράουλες σας

Βρείτε μια ηλιόλουστη τοποθεσία για τα φυτά σας. Η θερμότητα και το φως θα βοηθήσουν στην παραγωγή γλυκών, γευστικών φρούτων.

3. Προετοιμάστε γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος

Για να βοηθήσετε την αποστράγγιση του εδάφους σας, δοκιμάστε να σηκώσετε τα κρεβάτια σας ή εάν φυτεύετε σε δοχείο, επιλέξτε ένα υψηλής ποιότητας χώμα για γλάστρα και βεβαιωθείτε ότι το δοχείο σας έχει τουλάχιστον μία τρύπα αποστράγγισης. Στις φράουλες αρέσει ελαφρώς όξινο χώμα με pH περίπου 6 έως 6,5. Ιδανικά, περίπου ένα μήνα πριν τη φύτευση, σκάψτε σε άφθονο κομπόστ και καλά σαπισμένη ζωική κοπριά. Ποτίστε ανά δεκαπενθήμερο με διάλυμα φυκιών για να βελτιώσετε την ευρωστία των φυτών σας.

4. Δώστε χώρο στα φυτά φράουλας σας

Φυτέψτε σε απόσταση περίπου 30 εκατοστών το ένα από το άλλο και αφαιρέστε τουλάχιστον μερικούς από τους δρομείς (stolons) που αναπτύσσονται στα αρχικά σας φυτά, διαφορετικά το κρεβάτι σας με φράουλα θα είναι υπερπλήρες. Αυτό θα κάνει τα φυτά σας λιγότερο παραγωγικά και τους καρπούς σας μικρότερους και όξινους. Οι δρομείς παράγονται συνήθως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον πολλαπλασιασμό νέων φυτών εάν το επιθυμείτε.

5. Ποτίστε καλά τις φράουλες σας αλλά κρατήστε τα φύλλα στεγνά

Βεβαιωθείτε ότι τα φυτά είναι καλά ποτισμένα, ειδικά όταν εγκαθίστανται, κατά τα ξηρά καλοκαίρια και όταν καρποφορούν, αλλά προσπαθήστε να αποφύγετε το πότισμα των φύλλων. Αντίθετα, ποτίστε το χώμα στη βάση του φυτού.

6. Μάλταρα γύρω από κάθε φυτό

Διατηρήστε τα κρεβάτια σας καλά καλυμμένα για να συγκρατήσετε την υγρασία, να ελέγξετε τα ζιζάνια και να αποτρέψετε τον καρπό σας να έρθει σε επαφή με το έδαφος. Λίγο άχυρο θα κάνει, εξ ου και το ρήμα «πολτοποιώ».

7. Συγκομίστε ώριμα φρούτα ένα ηλιόλουστο απόγευμα

Για την καλύτερη γεύση, επιλέξτε τις φράουλες σας όταν είναι πλήρως ώριμες ένα ηλιόλουστο απόγευμα. Για να αποφύγετε την καταστροφή των καρπών κατά τη συγκομιδή, χρησιμοποιήστε ψαλίδι και αφήστε ένα μικρό κομμάτι στελέχους προσκολλημένο.

8. Κλαδέψτε μετά την καρποφορία

Μόλις ολοκληρωθεί η καρποφορία, καθαρίστε τα φυτά σας με ένα σκληρό κλάδεμα. Χρησιμοποιήστε κλαδευτήρια για να κόψετε τα περισσότερα φύλλα. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ακόμη και το χλοοκοπτικό τους για να το κάνουν!

9. Αντικαταστήστε τα παλιά φυτά μετά από 3-4 χρόνια

Τα φυτά σας θα γίνουν υποπαραγωγικά μετά από αυτό το διάστημα. Ιδανικά, αντικαταστήστε τα με νέο απόθεμα χωρίς ιούς. Για καλή συνεχή παραγωγή, θα πρέπει να αγοράζετε 30% νέα φυτά κάθε χρόνο.

10. Διαφοροποιήστε τις απολαύσεις με τις πολλές ποικιλίες φράουλας

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες φράουλας και όλες έχουν διαφορετικές γεύσεις, μεγέθη, γεύσεις που πρέπει οπωσδήποτε να ανακαλύψετε αν είστε λάτρης της φράουλας. Από το Gariguette, μέχρι το Cléry, μέσω Charlotte, Magnum, Mara des Bois, Ciflorette ή ακόμα και άγριες φράουλες, όλα έχουν κάτι να σας ευχαριστήσουν.

5 λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε υδροπονικά

10 Μικροπράσινα, μικροπράσινα ή βλαστημένοι σπόροι για να αναπτυχθούν