10 λαχανικά υψηλής απόδοσης και πολύ κερδοφόρα για καλλιέργεια

Αναζητάτε έναν κήπο υψηλής απόδοσης με τα πιο παραγωγικά φυτά;

Οι λάτρεις της κηπουρικής στρέφονται στον λαχανόκηπο για πολλούς λόγους. Η καλλιέργεια φυτών είναι ένα διαλογιστικό και χαλαρωτικό χόμπι και δίνει στους κηπουρούς μια σειρά από εργασίες και ευθύνες που γνωρίζουν ότι πρέπει να ολοκληρώσουν για να είναι επιτυχημένοι. Μερικοί στρέφονται στην κηπουρική για την ευκαιρία να βγουν έξω και να λερώσουν τα χέρια τους.

Μερικοί αγαπούν τη φύση και απλώς απολαμβάνουν να παρέχουν το τέλειο περιβάλλον για τα φυτά που επιλέγουν να μεγαλώσουν και να περνούν χρόνο στην υπέροχη ύπαιθρο. Είτε ασχολείστε με την κηπουρική για να εξοικονομήσετε χρήματα είτε για να προσπαθήσετε να ξεπεράσετε τους γείτονές σας, τα 10 φυτά αυτής της λίστας προσφέρουν εξαιρετική αξία για το χρόνο και την ενέργειά σας. Επιπλέον, σε όλους αρέσει να δίνουν δώρα και να μοιράζονται την πλούσια σοδειά τους με φίλους και οικογένεια.

Τι καλλιέργειες λοιπόν πρέπει να φυτέψετε αν θέλετε να φάτε πολλά τοπικά προϊόντα από τον κήπο σας και να έχετε αρκετή απόδοση για να διαδώσετε τον πλούτο;

Ντομάτες

Οι ντομάτες μεγαλώνουν σε ομάδες και μια καλή διάταξη κήπου με ντομάτες θα μπορούσε εύκολα να σας επιτρέψει να παράγετε περισσότερες ντομάτες από όσες μπορείτε να φάτε μόνοι σας. Τα ντοματίνια θα αποδώσουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ντομάτας αλλά όχι τη μεγαλύτερη απόδοση κατά βάρος. Οι ντομάτες της ποικιλίας Black Mammoth ή Beefsteak παράγουν πολλά φρούτα, αλλά όχι τόσο πολλά φρούτα όσο μερικές από τις μικρότερες ποικιλίες.

Οι μεσαίου μεγέθους ντομάτες τείνουν να είναι οι καλύτεροι παραγωγοί. Ποικιλίες όπως το Ace, το Lemon, το Early Girl, το Champion και το Celebrity παράγουν καρπούς νωρίς την εποχή και συνεχίζουν να ανθίζουν όλο το καλοκαίρι, αποδίδοντας τελικά περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο φυτό της εποχής.

Αναμένετε να βλέπετε μεταξύ 4-8 κιλά καρπού ανά φυτό με αυτές τις ποικιλίες ντομάτας κάθε εποχή. Σε ιδιαίτερα καλές εποχές, μπορεί να δείτε έως και 9 κιλά καρπού ανά φυτό ντομάτας. Ακόμα κι αν φτιάχνετε πολλή σάλτσα σάλσας και σπαγγέτι για χρήση όλο το χρόνο, λίγα μόνο φυτά θα σας δώσουν περισσότερες ντομάτες από όσες μπορείτε να φάτε μόνοι σας.

αγγούρια

Τα αγγούρια, ειδικά οι αναρριχώμενες ποικιλίες είναι γνωστό ότι παράγουν καρπούς σε αφθονία. Εάν κονσερβοποιείτε τα αγγούρια σας ή τα καλλιεργείτε σε μεγάλες ποσότητες για να τα μοιραστείτε με την οικογένεια ή τους γείτονες, οι αναρριχητικές ποικιλίες είναι ο καλύτερος τρόπος. Εάν δεν χρειάζεστε έναν τόνο αγγουριών, μπορείτε να δοκιμάσετε ερπυστικές ποικιλίες, οι οποίες παράγουν πολύ λιγότερους καρπούς ανά καλλιεργητική περίοδο.

Μπορείτε να καλλιεργήσετε αρκετά αγγούρια σε μικρό χώρο, αρκεί να έχετε μια κάθετη πέργκολα ή δομή για να σκαρφαλώνουν. Μόλις τρία ή τέσσερα φυτά θα πρέπει να παράγουν 5 κιλά αγγούρια ανά εποχή. Καθώς τα φυτά αγγουριού είναι διαβόητα ότι υποφέρουν από παρακμή στη μέση της σεζόν, είναι καλύτερο να σπείρετε μια δεύτερη καλλιέργεια στα μέσα του καλοκαιριού για να διασφαλίσετε ότι τα φυτά σας θα συνεχίσουν να παρέχουν άφθονα αγγούρια μέχρι το καλοκαίρι. Θυμηθείτε να μαζεύετε τα αγγούρια σας όταν είναι ανώριμα για την καλύτερη γεύση.

Φασόλια

Τα πράσινα φασόλια είναι πολύ πιο παραγωγικά από τη μέση καλλιέργεια λαχανικών, παράγοντας συνήθως έως και 2 κιλά ανά 3 μέτρα σειράς που έχετε σπείρει. Τα λευκά φασόλια πρέπει να σπαρθούν μόνο μία φορά και θα δημιουργήσουν βρώσιμους λοβούς ξανά και ξανά όλο τον Οκτώβριο. Όπως τα πράσινα και τα φασόλια, τα λευκά φασόλια μπορούν επίσης να αποδώσουν 2 κιλά ή περισσότερο από μια σειρά 3 μέτρων. Όποια ποικιλία κι αν επιλέξετε, θα έχετε πολλά φασόλια στα χέρια σας για να τα ανταλλάξετε ή να τα χαρίσετε.

Σπείρε ταυτόχρονα τα πράσινα φασόλια και τα λευκά σου φασολάκια την άνοιξη. Τα πράσινα φασόλια θα αρχίσουν να φυτρώνουν και να αναπτύσσουν λοβούς σε λίγες μόνο εβδομάδες, ενώ τα ναυτικά φασόλια θα αναπτυχθούν και θα αναπτυχθούν προς τα πάνω. Μέχρι να τελειώσει η συγκομιδή των φασολιών, τα λευκά φασόλια θα είναι έτοιμα να κατακλύσουν την προσφορά φασολιών σας για την υπόλοιπη καλλιεργητική περίοδο.

Πατάτες και γλυκοπατάτες

Εάν οι συνθήκες καλλιέργειας είναι κατάλληλες, οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες μπορούν να αναπτυχθούν υπόγεια κατά ομαδικά. Φυτέψτε πατάτες μετά την τελευταία ανοιξιάτικη απόψυξη, μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου. Τοποθετήστε τα φυτά σε σειρές 3 μέτρων, τοποθετώντας σπόρους ή σπορόφυτα σε απόσταση 30-45 cm μεταξύ τους. Σε κάθε σειρά θα έχετε περίπου 12 κιλά πατάτες ανά εποχή, ανάλογα με την ποικιλία που καλλιεργείτε και τις συνθήκες που παρέχετε.

Τοποθετήστε τις πατάτες σας σε ένα χαλαρό, μαλακό μίγμα εδάφους που επιτρέπει στις ρίζες του φυτού να διεισδύσουν εύκολα και να σχηματίσουν μια διαδρομή μέσα από το ελαφρύ χώμα. Διατηρείτε το έδαφος υγρό αλλά όχι μουσκεμένο και ποτίζετε τακτικά με το χέρι αφού τα φυτά έχουν ανθίσει για να βεβαιωθείτε ότι θα έχουν ό,τι χρειάζονται για να παράγουν το επόμενο σετ πατάτας.

Υπάρχουν πολλές ιδέες αποθήκευσης πατάτας (εκτός από το να τις αφήνετε κατευθείαν στο έδαφος) που θα μπορούσαν να είναι μια εξαιρετική λύση για κηπουρούς που έχουν μικρούς κήπους αλλά χρειάζονται μεγάλες αποδόσεις. Οι πατάτες μπορούν να καλλιεργηθούν χαλαρά ανάμεσα στα στρώματα μιας στοίβας παλιών παλετών ή ακόμα και μέσα σε έναν παλιό κάδο απορριμμάτων.

κολοκυθάκια και κολοκυθάκια

Η κίτρινη καλοκαιρινή κολοκύθα και τα πράσινα κολοκυθάκια είναι φυτικές ποικιλίες με απλές απαιτήσεις φροντίδας και μεγάλες αποδόσεις. Εάν έχετε χώρο στον κήπο σας, ακόμη και οι χειμερινές καλλιέργειες σκουός μπορούν να προσφέρουν υψηλή απόδοση. Είναι πολύ πιο ασφαλές να φυτέψετε αυτά τα λαχανικά με κάθετη στήριξη, ώστε να έχουν κάτι να στηριχθούν όταν σκαρφαλώνουν. Η πρόσθετη υποστήριξη θα τους δώσει χώρο και ασφάλεια για να καλλιεργήσουν μια άφθονη συγκομιδή χωρίς να καταλαμβάνουν πολύ πολύτιμο χώρο κήπου.

Σπείρετε κολοκυθάκια τρεις ή τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της σεζόν, έτσι ώστε μια φρέσκια καλλιέργεια να είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή όταν η παλιά σοδειά αρχίσει να μειώνεται.

Έχοντας πολλά φυτά κολοκυθιού και κολοκύθας θα βοηθήσει επίσης στη γενική επικονίαση στον κήπο σας. Τα νέα φυτά κολοκυθιών αρχίζουν να παράγουν πολλά αρσενικά άνθη πρώτα, αλλά τελικά τα φυτά θα αρχίσουν να παράγουν αρσενικά και θηλυκά άνθη, τα οποία πρέπει να ανοίξουν και τα δύο ταυτόχρονα για να παράγουν καρπούς τα φυτά.

Κρεμμύδια και σχοινόπρασο

Εάν καλλιεργείτε για την καθημερινή σας κατανάλωση, πιθανότατα έχετε αρκετά μεγάλο χώρο. Εάν έχετε άφθονο επιπλέον χώρο στον κήπο για να εργαστείτε, γιατί να μην αφιερώσετε λίγο χώρο στα κρεμμύδια, ειδικά στο σχοινόπρασο. Κόψτε τις πράσινες κορυφές και χρησιμοποιήστε τα κοτσάνια όπως θα κάνατε με τα κρεμμύδια στην κουζίνα και, στη συνέχεια, παρακολουθήστε πόσο γρήγορα φυτρώνουν τα λάχανα για τη συγκομιδή. Το σχοινόπρασο δεν απαιτεί ουσιαστικά καμία προσπάθεια, εκτός από την ίδια τη διαδικασία συγκομιδής.

τα γόμπο

Φυτέψτε μπάμιες στη ζέστη των καλοκαιρινών μηνών, από τα τέλη Μαΐου έως τον Ιούνιο, και θα πρέπει να λάβετε περισσότερες μπάμιες σε αντάλλαγμα από όσες ξέρετε τι να κάνετε. Συγκομίστε την παραγωγή σας νωρίς και συχνά, καθώς αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση της συγκομιδής.

Οι μπάμιες είναι ένας από τους πιο βαρείς παραγωγούς που μπορείτε να επιλέξετε να καλλιεργήσετε, πράγμα που σημαίνει ότι τα φυτά σας μπορεί κάλλιστα να χρειάζονται συγκομιδή περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα. Απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές, αλλά οι πρώιμες μελέτες έχουν δείξει ότι η παραγωγή μπάμιας αυξάνεται κατά τη διάρκεια μεγάλων θερμών περιόδων και τα φυτά αναπτύσσονται ακόμη πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια των μουσώνων του Ιουλίου, επομένως θα θέλετε να συγκομίζετε όσο πιο συχνά γίνεται.

Τα ραπανάκια

Χρειάζονται μόνο 45 ημέρες για να καλλιεργηθούν τα ραπανάκια μέχρι να είναι έτοιμα για συγκομιδή. Μετά τη συγκομιδή, έχετε την επιλογή να καλλιεργήσετε ξανά περισσότερα ραπανάκια ή να φυτέψετε κάτι διαφορετικό.

Αυτά τα λαχανικά που ριζώνουν και αναπτύσσονται εύκολα μπορούν να φυτευτούν πολλές φορές ανά εποχή σε ένα ηλιόλουστο μέρος και τα ραπανάκια είναι ανθεκτικά σε σχεδόν οποιαδήποτε περιοχή καλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών. Το μόνο πράγμα είναι ότι το ραπανάκι δεν θα αντέξει πολύ ζέστη, οπότε σταματήστε να φυτεύετε δενδρύλλια ραπανάκι όταν το καλοκαίρι αρχίσει να ζεσταίνεται πολύ.

πιπεριές

Όλα τα είδη καυτερών πιπεριών, συμπεριλαμβανομένων των jalapeno, tabasco, serrano κ.λπ., είναι πολλοί παραγωγοί. Συνδυάστε τα με πολλά φυτά ντομάτας και άλλα συστατικά για ειδικές σάλτσες σάλσας κήπου, αν σκοπεύετε να φτιάξετε τις δικές σας σάλτσες για μπομπονιέρες.

Τα τσίλι αναπτύσσονται πολύ καλά τόσο σε ζεστά όσο και σε κρύα κλίματα, επομένως, εφόσον τα φυτά τσίλι σας έχουν υπερυψωμένα κρεβάτια και εκτίθενται στον ήλιο, θα πρέπει να γεμίζετε με μπαχαρικά σε ελάχιστο χρόνο. Απλώς παρακολουθήστε το επίπεδο πικάντικου χαρακτήρα των παραγωγών σας.

Τα πράσινα λαχανικά

Όσο ο καιρός είναι σχετικά ήπιος, το μαρούλι και άλλα χόρτα, όπως οι σαλάτες, ειδικά το μαρούλι, θα συνεχίσουν να προμηθεύουν το crisper σας μέχρι να έχετε μια προμήθεια που δεν μπορείτε να καταναλώσετε. Φροντίστε να μην κόψετε το στέμμα του φυτού κατά τη συγκομιδή, αλλά μη διστάσετε να μαζέψετε μεμονωμένα φύλλα ανά πάσα στιγμή και στη θέση τους θα φυτρώσουν περισσότερα.

Εάν εσείς και η οικογένειά σας τρώτε πολλές σαλάτες, ίσως θέλετε να αποθηκεύσετε όλες τις σοδειές μαρουλιού για το δικό σας τραπέζι κουζίνας. Αλλά αν τρώτε μαρούλι μία φορά την εβδομάδα ή λιγότερο, τα φυτά μαρουλιού είναι ιδανικά για να απλώσουν λίγο τον πλούτο και να δώσουν ή να δώσουν μέρος της απόδοσης σας. Ένα από τα πιο υγιεινά και πιο παραγωγικά φυτά μαρουλιού που μπορείτε να καλλιεργήσετε είναι το ρομάιν.

Μερικά φυτά μπορεί να είναι όμορφα ή να έχουν άλλα πλεονεκτήματα αλλά παράγουν πολύ λίγους καρπούς. Υπάρχουν ακόμη και οπωροφόρα δέντρα που δεν θα παράγουν τίποτα άξιο κατανάλωσης για αρκετά χρόνια.

Ωστόσο, για κάθε είδος που παράγει μια μη εντυπωσιακή συγκομιδή, υπάρχει ένα άλλο που μπορείτε να καλλιεργήσετε που θα σας δώσει μια αφθονία φρέσκων προϊόντων σε αντάλλαγμα. Μπορείτε να καταψύξετε μερικά, να στεγνώσετε τις καλλιέργειές σας για το χειμώνα. Κάποια στιγμή, θα συνειδητοποιήσετε ότι είναι περισσότερο από αρκετό για όλους. Θα καλέσετε φίλους, οικογένεια, γείτονες και συναδέλφους με καλάθια που ξεχειλίζουν από την υγιή καλοσύνη του κήπου σας.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας για μεγάλες σοδειές;

10 συμβουλές για το πότισμα όταν είναι πολύ ζεστό

40 φρούτα και λαχανικά για συγκομιδή τον Ιούλιο στον λαχανόκηπο