10 λαχανικά των οποίων τους σπόρους μπορείτε να σπείρετε τον Μάιο

Τον Μάιο, κάντε ό,τι σας αρέσει!
Δεν υπάρχει πια φόβος για τον παγετό τον Μάιο, ώστε να μπορείτε τώρα να φυτρώσετε λίγο από όλα, αλλά εξακολουθώ να σας προσφέρω, σύμφωνα με προηγούμενα άρθρα σχετικά με τα λαχανικά που φυτρώνουν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, μια επιλογή από 10 λαχανικά των οποίων οι σπόροι είναι εύκολο να βλαστήσουν τον Μάιο .

1. Μπιζέλια

Κλασικός προάγγελος της άνοιξης, ο αρακάς σπέρνεται μόλις το χώμα σας μπορεί να δουλέψει. Κάποια χρόνια σπέρνουμε αρακά τον Μάρτιο. Τα άλλα χρόνια, είναι ο μήνας Μάιος. Όλες οι εποχές έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους.

Ο αρακάς ανέχεται τις δροσερές εποχές καλύτερα από τα περισσότερα φυτά στον κήπο σας. Σε κάποιο βαθμό, όσο πιο γρήγορα φυτέψετε τον αρακά σας, τόσο πιο γρήγορα θα μαζέψετε τον αρακά. Θυμηθείτε ότι τα μπιζέλια που ευδοκιμούν σε ψυχρότερες θερμοκρασίες θα είναι πιο γλυκά και πιο τρυφερά από αυτά που ευδοκιμούν στη ζέστη του καλοκαιριού.

Για να επεκτείνετε την καλλιέργεια του μπιζελιού σας αυτή την εποχή, σπείρετε νάνο μπιζέλια και αρακά πλήρους μεγέθους την ίδια μέρα. Οι νάνοι ποικιλίες σας θα ωριμάσουν πρώτα. Λίγες εβδομάδες αργότερα, καθώς οι νάνοι τελειώνουν από ατμό, οι πλήρους μεγέθους ποικιλίες θα είναι μαζί σας για εβδομάδες.

Και αν είστε τόσο συνδεδεμένοι με τα μπιζέλια όσο εγώ, σπείρετε ξανά ποικιλίες νάνου στις αρχές Αυγούστου για μια συγκομιδή αργά το φθινόπωρο. Οι πλήρεις ποικιλίες απλά δεν θα ωριμάσουν με την πάροδο του χρόνου.

2. Σπανάκι

Προτιμώ να σπέρνω σπανάκι αρχές ή μέσα Σεπτεμβρίου. Θα μαζέψουμε λοιπόν τρυφερά και γλυκά φύλλα μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Η δεύτερη καλύτερη στιγμή για να σπείρετε σπανάκι είναι όταν φυτέψετε τον αρακά σας, μόλις το χώμα σας μπορεί να δουλέψει. Το σπανάκι προτιμά πραγματικά να καλλιεργείται στο κρύο. Καταφεύγει στην ανθοφορία στη ζέστη και συχνά οι σπόροι δεν φυτρώνουν καν.

Το ασιατικό σπανάκι αναπτύσσεται εξίσου καλά σε κάθε εποχή με εντυπωσιακή αντοχή στο κρύο και ανθεκτικότητα στην ανθοφορία.

3. Κόλιανδρος

Ο κόλιανδρος λατρεύει να αναπτύσσεται τους πιο κρύους μήνες, επιβιώνει ακόμη και τον χειμώνα όταν σπαρθεί τον Σεπτέμβριο. Και αναπτύσσεται εύκολα στο κρύο, συχνά αρκετές φορές. Επίσης, ο κόλιανδρος μισεί τη μεταμόσχευση. Επομένως, οι αρχές Μαΐου είναι η ιδανική εποχή για να σπείρετε τον κόλιανδρο απευθείας στο έδαφος.

Για μια σταθερή συγκομιδή κόλιανδρου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σπείρετε μια φρέσκια σειρά κάθε 2-3 εβδομάδες και κρατήστε το καλά ποτισμένο. Η καλλιέργεια στη σκιά των ψηλότερων φυτών (ντομάτες, φασόλια) θα βοηθήσει επίσης τον κόλιανδρό σας να αντισταθεί στην ανθοφορία.

4. Βασίλειος

Ο βασιλικός είναι επίσης ιδανικός για να ξεκινήσει σε εσωτερικούς χώρους 4 εβδομάδες πριν τον τελευταίο παγετό. Φροντίστε να αραιώσετε τα σπορόφυτά σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο βασιλικός μπορεί να σπαρθεί και αμέσως μετά τον τελευταίο παγετό. Ο βασιλικός θα ανθίσει όταν η καλοκαιρινή ζέστη τον εμπνέει για σπορά, δίνοντάς του μικρότερα, λιγότερο γλυκά φύλλα. Σπέρνουμε φρέσκο ​​βασιλικό κάθε μήνα για μια σταθερή συγκομιδή λαχταριστών φύλλων καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.

5. Μαϊντανός

Δεδομένου ότι ο μαϊντανός αναπτύσσεται πιο αργά από τον βασιλικό, τον σπέρνουμε σε εσωτερικούς χώρους 4 με 6 εβδομάδες πριν τον τελευταίο παγετό. Ο μαϊντανός δεν του αρέσει να είναι προσκολλημένος σε ρίζα και θα παραμείνει μια μικρή μεταφύτευση σε εσωτερικούς χώρους, οπότε μην περιμένετε μέχρι να γίνει μεγάλο φυτό πριν τον φυτέψετε σε εξωτερικό χώρο μετά τον τελευταίο παγετό. Ο μαϊντανός είναι μια διετής, η οποία συνεχίζει να αναπτύσσεται, χρόνο με το χρόνο, ειδικά καθώς συγκομίζετε, όλη την εποχή και μετά τον παγετό.

6. Σαλάτες και μαρούλια

Οι κηπουροί σπέρνουν τη δεύτερη σειρά μαρουλιών τους τον Μάιο. Οι ανθεκτικές στο κρύο ποικιλίες είναι ιδανικές για σπορά σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Αυτή είναι η τέλεια στιγμή για να σπείρετε πιο ευαίσθητες στο κρύο ποικιλίες σε εσωτερικούς χώρους για μεταφύτευση στο τέλος του μήνα.

7. Kale και Swiss Chard

Για να είμαι ειλικρινής, τώρα είναι πάντα η τέλεια στιγμή για να σπείρεις λάχανο και σέσκουλο. Ευδοκιμούν στο δροσερό, δεν αναβοσβήνουν στη ζέστη και είναι ένα από τα πιο άφθονα φυτά στον κήπο σας από τη στιγμή που τα φυτεύετε μέχρι το χειμώνα. Ο Μάιος είναι η ιδανική εποχή για να μεγιστοποιήσουν τις καλλιέργειές τους για την ερχόμενη σεζόν, είτε πρόκειται για άμεσο σπόρο είτε για μεταφύτευση.

8. Παντζάρια

Εάν είστε νέοι στην καλλιέργεια λαχανικών, τα παντζάρια είναι μια καλή, εύκολη στην καλλιέργεια επιλογή. Οι σπόροι δεν χρειάζονται πολλή ενθάρρυνση για να βλαστήσουν και έχουν χαμηλή συντήρηση μόλις δημιουργηθούν. Τα τεύτλα «Boltardy» είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες, αλλά μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μια πιο πολύχρωμη ποικιλία, όπως το «Touchstone Gold». Λάβετε υπόψη ότι οι σπόροι τεύτλων περιέχουν συχνά 3-5 «σπόρους», επομένως τόσο τα παντζάρια όσο και το σέσκουλο (είναι του ίδιου γένους/είδους) είναι απαραίτητα ως υγιή και άφθονα φυτά σε έναν λαχανόκηπο.

9. Καρότα

Προστιθέμενα σε γλυκά και αλμυρά πιάτα, τα καρότα είναι μια φανταστική, εύκολη καλλιέργεια. Εκτός από τις κλασικές ποικιλίες πορτοκαλιού, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να καλλιεργήσετε πολύχρωμες ποικιλίες όπως το «Yellowstone».
Τα καρότα αναπτύσσονται καλά στο έδαφος οποιαδήποτε στιγμή από τις αρχές της άνοιξης έως τα τέλη του καλοκαιριού. Αν και τα καρότα είναι στην πραγματικότητα μόνο ένας σπόρος, είναι ακόμη πιο ευαίσθητα στην πυκνότητα φύτευσης. Τα καρότα χρειάζονται σχεδόν διπλάσιο χρόνο για να φυτρώσουν από τα παντζάρια.

10. Μπρόκολο και λάχανο

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, σπείρε τα σε εσωτερικούς χώρους στις αρχές Μαΐου για να ξεκινήσει η σεζόν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το μπρόκολο, το οποίο ευδοκιμεί καλά σε μέτριες θερμοκρασίες που οδηγούν σε υψηλή καλοκαιρινή ζέστη. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν επίσης τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι. Αυτά ανήκουν στην οικογένεια Brassicaceae, προς τέρψη των σκαθαριών…

Μπόνους: Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε καλαμπόκι αν σας λέει η καλλιέργεια ότι ο Μάιος είναι η τέλεια εποχή.

9 λαχανικά που μπορείτε να ξεκινήσετε να καλλιεργείτε τον Απρίλιο

7 μυστικά για την καλλιέργεια ραπανάκια