10 λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε σε σκιερό σημείο

Ανακαλύψτε τα πιο εύκολα λαχανικά για καλλιέργεια στη σκιά για να αξιοποιήσετε στο έπακρο κάθε χώρο καλλιέργειας που είναι διαθέσιμος στον κήπο σας.

Ίσως αναρωτιέστε αν υπάρχουν λαχανικά για να καλλιεργήσετε στη σκιά όταν έχετε περιοχές που είναι πολύ πιο σκούρες από άλλες στον κήπο σας;

Οι σκιερές γωνίες του κήπου συχνά παραβλέπονται, αλλά μόλις μάθετε ποια λαχανικά καλλιεργούνται πιο εύκολα στη σκιά, μπορείτε να μετατρέψετε αυτές τις αχρησιμοποίητες περιοχές σε παραγωγικές περιοχές στον λαχανόκηπο σας.

Δεν είναι δύσκολο να καλλιεργήσετε λαχανικά στη σκιά, και στην πραγματικότητα, μερικά από τα πιο εύκολα λαχανικά για καλλιέργεια στο σπίτι περιλαμβάνουν αυτά που είναι ανθεκτικά στη σκιά.

Ενώ αυτά τα λαχανικά που καλλιεργούνται πιο εύκολα από σκιά θα ανεχθούν κάποια έλλειψη ήλιου, τα περισσότερα θα προτιμήσουν να ξεκινήσουν στον ήλιο, αν είναι δυνατόν. Τα φύλλα πιάνουν το φως του ήλιου για να παράγουν ενέργεια, επομένως είναι καλή ιδέα να βεβαιωθείτε ότι τα φύλλα έχουν αναπτυχθεί πριν τα φυτέψετε, για να τους δώσετε ένα προβάδισμα. Μπορείτε να τα ξεκινήσετε υπό κάλυψη εάν σχεδιάζετε ένα θερμοκήπιο.

Εάν τα φύλλα δεν μπορούν να πιάσουν αρκετό ηλιακό φως, το φυτό απλά δεν θα μπορέσει να εδραιωθεί και πιθανότατα θα υποκύψει σε παράσιτα ή ασθένειες.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν επίσης οφέλη από την καλλιέργεια λαχανικών στη σκιά καθώς μια σκιερή τοποθεσία επιβραδύνει την ανάπτυξη, αλλά επίσης επιβραδύνει την ανθοφορία. Τα φυτά που είναι επιρρεπή σε βίδες μπορεί να ωφεληθούν από λιγότερο ήλιο.

1. Παντζάρια

Το παντζάρι είναι ένα νόστιμο λαχανικό, εύκολο στην καλλιέργεια και εύκολο στην αποθήκευση. Όπως τα περισσότερα λαχανικά, προτιμούν τη μερική σκιά, οπότε αν μπορείτε, δώστε τους μερικές ώρες ήλιο κάθε μέρα. Όσο περισσότερο ήλιο βγαίνουν, τόσο πιο γρήγορα μεγαλώνουν, οπότε αν καλλιεργείτε παντζάρια στη σκιά, ίσως χρειαστεί να κάνετε λίγο περισσότερη υπομονή.

Θα χρειαστεί να σπείρετε τους σπόρους στον ήλιο για να ξεκινήσετε. Όταν τα σπορόφυτα έχουν ύψος 5 έως 7 cm, φυτέψτε ολόκληρη τη συστάδα στη σκιερή περιοχή του κήπου σας. Φροντίστε να φυτέψετε τις συστάδες σε απόσταση τουλάχιστον 30 cm μεταξύ τους για να τους δώσετε άφθονο χώρο για να αναπτυχθούν.

Οι σκιερές περιοχές είναι συχνά υγρές, επομένως η κυκλοφορία του αέρα θα μειώσει επίσης τον κίνδυνο μυκητιακών ασθενειών. Μην τοποθετείτε τα φυτά πολύ κοντά μεταξύ τους για να ξεκινήσετε, δώστε τους λίγο χώρο να αναπνεύσουν και να αναπτυχθούν.

2. Μαρούλι

Το μαρούλι είναι βασικό σε κάθε λαχανόκηπο γιατί είναι και νόστιμο και εύκολο στην καλλιέργεια. Το πραγματικά υπέροχο πράγμα όταν ξέρετε πώς να καλλιεργείτε μαρούλι στη σκιά είναι ότι θα είναι πολύ λιγότερο επιρρεπές στο μαρασμό και το μπουλόνι. Τα φύλλα του μαρουλιού μπορεί μερικές φορές να γίνουν ελαφρώς πικρά ή σκληρά, αν καλλιεργηθούν σε υπερβολική ζέστη χωρίς αρκετό νερό, επομένως η καλλιέργεια τους στη σκιά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από αυτό.

Οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια τείνουν να είναι πιο διαδεδομένα σε σκιερές περιοχές. Επιλέξτε μια όρθια ποικιλία με χαλαρά φύλλα, όπως το κόκκινο μαρούλι «lollo rossa», για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά. Συγκομίστε τα φύλλα από κάτω προς τα πάνω και προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι δεν σέρνονται στην επιφάνεια του εδάφους. Αυτό θα αποτρέψει κάπως γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια από το να μπουν στο φυτό.

3. Swiss Chard

Υπέροχο για την παροχή θρέψης, δομής και χρώματος, το σέσκουλο είναι επίσης ένα από τα πιο εύκολα λαχανικά που καλλιεργούνται στη σκιά. Σπείρετε την άνοιξη και θα έχετε συγκομιδή από το καλοκαίρι μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Τα φυτά σέσκουλας μπορούν να γίνουν αρκετά μεγάλα και είναι επιρρεπή σε μυκητιακά προβλήματα, όπως το ωίδιο, οπότε φροντίστε να τους δώσετε χώρο να αναπτυχθούν και άφθονη κυκλοφορία αέρα γύρω από τα φύλλα.

Οι μίσχοι και τα φύλλα είναι βρώσιμα και πολύ ευπροσάρμοστα. Δοκιμάστε μια ποικιλία που ονομάζεται μέντα για ένα τεράστιο ποπ ροζ για να φωτίσετε μια θαμπή γωνιά του κήπου.

4. Σέλινο

Το σέλινο είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε έναν λαχανόκηπο, αλλά χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί μερικές φορές να είναι λίγο απογοητευτικό. Αυτά τα τραγανά, υδαρή κοτσάνια που έχουμε συνηθίσει μπορεί να είναι μασώμενα και πικρά όταν καλλιεργούνται σε λάθος συνθήκες. Ευτυχώς, η καλλιέργεια του σέλινου στη σκιά μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη καλών αποτελεσμάτων.

Το σέλινο χρειάζεται άφθονο νερό για να παράγει τρυφερά, ζουμερά κοτσάνια. Οι σκιερές περιοχές είναι συχνά πιο υγρές επειδή χάνεται λιγότερο νερό από την επιφάνεια του εδάφους μέσω της εξάτμισης. Η καλλιέργεια αυτών των λαχανικών στη σκιά βοηθά επίσης στην επιβράδυνση της ανάπτυξής τους, δημιουργώντας τρυφερά στελέχη. Μάλιστα, πολλοί καλλιεργητές χρησιμοποιούν περιλαίμια γύρω από τα κοτσάνια του σέλινου για να τα σκιάσουν και να τα διατηρήσουν χλωμά και τρυφερά.

5. Καρότα

Μόλις μάθετε πώς να καλλιεργείτε καρότα, θα καταλάβετε πόσο σπουδαία είναι η καλλιέργεια και η συγκομιδή τους. Μπορεί να είναι επιρρεπείς στο μπουλόνι, οπότε η φύτευση καρότων σε σκιερές, πιο δροσερές συνθήκες όπου είναι προστατευμένα από τις πιο ζεστές στιγμές της ημέρας μπορεί πραγματικά να αυξήσει τη συγκομιδή σας, αν και φυσικά η ανάπτυξή τους θα είναι λίγο πιο αργή.

Οι σπόροι καρότου πρέπει να σπέρνονται απευθείας σε σπόρους, επομένως, αν είναι δυνατόν, σπείρετέ τους σε μέρος που θα δέχεται άμεσο ηλιακό φως για μέρος της ημέρας, κατά προτίμηση το πρωί όταν η ζέστη είναι λιγότερο έντονη. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι τα σπορόφυτα μπορούν να εγκατασταθούν και τα φύλλα μπορούν να αναπτυχθούν αρκετά ώστε να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες χαμηλού φωτισμού για την υπόλοιπη ημέρα.

Εναλλακτικά, ορισμένες ποικιλίες αναπτύσσονται καλά σε δοχεία, ώστε να μπορείτε να μετακινήσετε τις γλάστρες σε σκιερά σημεία τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

6. Φυλλώδη πράσινα

Τα φυλλώδη πράσινα, όπως το bok choi, η mizuna, η μουστάρδα, το bok choy, το tatsoi και ο κόλιανδρος είναι από τα πιο εύκολα λαχανικά που καλλιεργούνται στη σκιά. Όπως και με το μαρούλι, άλλα φυλλώδη χόρτα είναι επιρρεπή στο μπουλόνι και επομένως η προσεκτική χρήση σκιάς μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξή τους.

Κατά γενικό κανόνα, οτιδήποτε δεν καλλιεργείτε για τα φρούτα ή τα λουλούδια του τείνει να αναπτύσσεται καλύτερα στη σκιά.

Τα φυλλώδη χόρτα που αναπτύσσονται σε χαμηλότερα επίπεδα φωτός δεν θα αναπτυχθούν τόσο γρήγορα όσο εκείνα στον ήλιο, αλλά αυτό μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός μας εάν τα καταφέρουμε καλά.

7. Μπρόκολο

Μια άλλη καλή επιλογή λαχανικών για καλλιέργεια στη σκιά είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι και άλλα σταυρανθή, όπως το κολοράμπι. Η πιο αργή ανάπτυξη θα είναι πλεονέκτημα όσον αφορά το μπρόκολο και το κουνουπίδι, τα οποία θα πρέπει να συγκομίζονται λίγες μέρες πριν αρχίσουν να ανθίζουν. Αυτή η περίοδος θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη εάν δεν είναι σε πλήρη ηλιοφάνεια, οπότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να τα πιάσετε την κατάλληλη στιγμή για τη συγκομιδή τους.

Μπορεί να συναντήσετε περισσότερους γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια σε σκιερά σημεία του κήπου. Τα σταυρανθή μπορεί να είναι επιρρεπή σε ζημιές από γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια. Ως εκ τούτου, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες καλλιέργειες αυτής της λίστας, είναι καλή ιδέα να τις σπείρετε στον ήλιο και να τις φυτέψετε όταν έχουν εδραιωθεί.

Εάν έχετε έναν ιδιαίτερα μεγάλο πληθυσμό γυμνοσάλιαγκων και σαλιγκαριών, θα θέλετε να περιμένετε μέχρι τα φυτά να έχουν ύψος περίπου 10-12 cm πριν τα μεταφυτέψετε για να τους δώσετε τις καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

8. Φρέσκο ​​κρεμμυδάκι και σχοινόπρασο

Τα φρέσκα κρεμμυδάκια ή τα κρεμμυδάκια και το σχοινόπρασο καλλιεργούνται εύκολα στις περισσότερες συνθήκες, αν και η ανάπτυξη είναι πιο αργή εάν επιλέξετε να καλλιεργήσετε φρέσκα κρεμμυδάκια στη σκιά. Όσο περισσότερο ήλιο δέχονται, τόσο πιο γρήγορα μεγαλώνουν, επομένως για να έχετε μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μεγαλώσετε μερικά στον ήλιο και μερικά στη σκιά.

Φυτέψτε τα σε μονάδες σε μια ηλιόλουστη τοποθεσία για να βοηθήσετε τα φυτά να εγκατασταθούν πριν τα φυτέψετε σε μια συστάδα στη σκιά. Εάν τα καλλιεργείτε σε μερική σκιά, περιοχές που έχουν περίπου 6 ώρες ήλιο την ημέρα, μπορείτε να τα σπείρετε απευθείας στο έδαφος.

9. Ραπανάκια

Τα ραπανάκια είναι ένα από τα πιο γρήγορα και εύκολα καλλιεργούμενα λαχανικά στη σκιά. Είναι πεντανόστιμα πιπεράτα και πάνε καλά μαγειρεμένα ή ωμά σε σαλάτες.

Μπορείτε να σπείρετε ραπανάκια απευθείας στο έδαφος και η σκιά μπορεί να αποτρέψει την άνθιση των ραπανιών, δημιουργώντας ένα μίσχο λουλουδιών, το οποίο είναι μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς μπορεί να έχει πικρή γεύση αν ανθίσει.

Λίγη σκιά μπορεί επίσης να βοηθήσει να κρατήσει το έδαφος πιο δροσερό και να καθυστερήσει την εξάτμιση του νερού, κάτι που είναι σίγουρα ένα πλεονέκτημα σε ζεστό καιρό.

10. Σγουρό λάχανο ή λαχανό

Είναι εύκολο να μάθετε πώς να καλλιεργείτε κατσαρό λάχανο ή λάχανο, και υπάρχουν πολλές ποικιλίες για να διαλέξετε για αυτήν την ανεκτική στη σκιά καλλιέργεια. Τα τρυφερά, γευστικά φύλλα του cavolo nero ή τα κατσαρά, τραγανά φύλλα του redbor είναι βέβαιο ότι θα σας προσφέρουν τροφή, ακόμη και το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη όταν άλλες καλλιέργειες είναι αδρανείς.

Και εσύ? Τι λαχανικά καλλιεργείτε στις σκιασμένες περιοχές του λαχανόκηπου σας;

9 λαχανικά για σπορά το χειμώνα για συγκομιδές πρώιμης άνοιξης

7 συμβουλές για να προετοιμάσετε τον λαχανόκηπό σας για το χειμώνα