10 λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε από τα υπολείμματα

Όσοι μένουν σε ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι χωρίς κήπο αναγκάζονται να βρουν τεχνικές για να βιώσουν ακόμα τη χαρά της καλλιέργειας των δικών τους λαχανικών. Είναι η προσβασιμότητα, η εξοικονόμηση πόρων και το γεγονός ότι γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει τοξικό προϊόν στα τρόφιμά σας, τα οποία είναι συχνά τα σημεία που αναφέρονται για την καλλιέργεια των δικών σας λαχανικών.

Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχουν πραγματικά πολλά λαχανικά που μπορείτε να αναγεννήσετε από τα υπολείμματα, ακόμη και χωρίς κήπο; Είναι διασκεδαστικό, δωρεάν, βιώσιμο και νόστιμο. Έτσι, πριν πετάξετε αυτά τα υπολείμματα τροφής, ελέγξτε αν είναι κάτι που μπορείτε να το ξανακαλλιεργήσετε στο σπίτι. Κάντε το μια διασκεδαστική οικογενειακή εμπειρία (τα παιδιά θα το λατρέψουν)!

Η καλλιέργεια ατελείωτων λαχανικών από τα υπολείμματα μπορεί να είναι πολύ απλή:

1. Πράσινα κρεμμυδάκια

Τα πράσινα κρεμμύδια είναι αναμφισβήτητα το πιο εύκολο και δημοφιλές λαχανικό για να ξανακαλλιεργηθεί στο σπίτι. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα κόψετε περίπου δύο εκατοστά από τις ρίζες και να τα αφήσετε σε ένα ποτήρι νερό.

2. Σέλινο

Κόβουμε το σέλινο και αφήνουμε περίπου δύο με τέσσερα εκατοστά από τη βάση. Τοποθετήστε τη βάση σε ένα μπολ με νερό και αφήστε τη σε ένα αρκετά ηλιόλουστο μέρος. Όταν τα νέα φύλλα αρχίσουν να φυτρώνουν από τη μέση, αφήστε τα να αναπτυχθούν για περίπου μια εβδομάδα πριν τα μεταφέρετε σε μια γλάστρα με χώμα.

3. Μαρούλι Romaine, bok choy, κινέζικο λάχανο

Το μαρούλι Romaine είναι τόσο εύκολο να ξανακαλλιεργηθεί όσο το σέλινο! Αφήνουμε το κούτσουρο μαρουλιού σε ένα μπολ και γεμίζουμε το νερό μέχρι τη μέση. Και μόλις τα φύλλα μεγαλώσουν ξανά για λίγες μέρες, μεταφέρετε τα κούτσουρα σας σε μια γλάστρα με χώμα για γλάστρα.

4. Καρότα

Εντάξει, δεν αναγεννούμε το ίδιο το καρότο, αλλά πολύ ψηλά, γιατί είναι εκπληκτικά ευέλικτο. Μπορείτε να το μετατρέψετε σε πέστο, να το προσθέσετε στη σούπα ή ακόμα και να σοτάρετε το κοτσάνι. Απλώς αφήστε τις κορυφές των καρότων (με ένα κομμάτι καρότο συνδεδεμένο) σε ένα μπολ ή πιάτο με νερό και τοποθετήστε τα σε σημείο που μπορούν να δέχονται αρκετό ηλιακό φως.

5. Πράσα

Τα πράσα μεγαλώνουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως τα πράσινα κρεμμυδάκια, αν και μπορεί να διαρκέσουν λίγο περισσότερο ανάλογα με το μέγεθός τους. Αφήνετε περίπου 5 εκατοστά πράσο από τον πάτο και τα βάζετε σε ένα μπολ με νερό.

6. Σχοινόπρασο

Μπορείτε επίσης να ξανακαλλιεργήσετε το σχοινόπρασο από έναν βολβό. Βεβαιωθείτε ότι το τμήμα της ρίζας είναι περίπου ένα καλό εκατοστό. Τοποθετήστε το κατευθείαν στο έδαφος και καλύψτε το με ένα στρώμα χώματος για γλάστρες. Ποτίστε το περιοδικά για να διατηρείται το έδαφος υγρό. Απλώς συνεχίστε να κόβετε τους πράσινους βλαστούς όταν μεγαλώσουν ξανά. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε ποτέ ξανά σχοινόπρασο!

7. Βασιλικός, δυόσμος και κόλιανδρος

Πολλά βότανα μπορούν εύκολα να αναγεννηθούν. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει περίπου 4-6 cm στελέχους. Τοποθετήστε τα στελέχη όρθια σε ένα ποτήρι νερό. Όταν αρχίσουν να φυτρώνουν οι νέες ρίζες, μεταφέρετε τα βότανα σε μια γλάστρα με χώμα και αφήστε το αρωματικό φυτό να ανθίσει.

8. Ανανάδες

Εντάξει, όχι λαχανικό, αλλά φανταστείτε να καλλιεργείτε έναν ανανά στο σπίτι σας. Θα ήταν υπέροχο, σωστά; Και είναι ακόμα πιο εύκολο από όσο νομίζετε. Απλώς χρειάζεται λίγη υπομονή, γιατί ο ανανάς μπορεί να πάρει έως και δύο χρόνια για να δώσει τους πρώτους καρπούς του, μετά είναι ένα εξωτικό φυτό, οπότε θα πρέπει να το φροντίσετε αν δεν ζείτε στον ήλιο! .

Το κόλπο είναι να πιάσετε το στέμμα του ανανά από τα φύλλα, να το στρίψετε και να το τραβήξετε προς τα έξω έτσι ώστε το στέλεχος να παραμείνει κολλημένο. Αφαιρέστε μερικά κάτω φύλλα για να αποκαλύψετε το στέλεχος. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει σάρκα φρούτων γιατί αυτό θα σαπίσει το στέλεχος.

Τοποθετήστε την κορώνα του ανανά σε ένα ποτήρι νερό και αφήστε τις νέες ρίζες να βγουν. Αυτό συνήθως διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες. Στη συνέχεια, μεταφέρετε τα πάντα σε μια γλάστρα με χώμα που στραγγίζει γρήγορα. Το φυτό θα πρέπει να αρχίσει να αντιστέκεται αν προσπαθήσετε να το βγάλετε από το έδαφος σε περίπου δύο μήνες. Σε αυτό το σημείο, αυτό σημαίνει ότι η αναφύτευσή σας πέτυχε και ήρθε η ώρα να ασχοληθείτε με τη φροντίδα των φυτών ανανά!

9. Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες καλλιεργούνται πολύ εύκολα, αλλά θα χρειαστείτε πολύ περισσότερο χώρο, επομένως μάλλον δεν είναι κατάλληλο για διαμέρισμα. Βάλτε οδοντογλυφίδες γύρω από μια γλυκοπατάτα για να την κρατήσετε στην άκρη ενός ποτηριού, αφήνοντάς την μόνο μέχρι τη μέση να βγει από το νερό. Όταν οι ρίζες φτάσουν περίπου τα 6 με 7 εκατοστά, φυτέψτε τη γλυκοπατάτα σας απευθείας στο χώμα ανακατεμένο με χώμα γλάστρας.

10. Πατάτες

Απλώς αφήστε την πατάτα σας σε μια σκοτεινή γωνιά, ξεχάστε την και απλώς θα φυτρώσει. Ξέρω ότι έχουμε πάει όλοι εκεί. Αλλά υπάρχει πιθανώς ένας πιο γρήγορος, πιο υγιεινός τρόπος για να το κάνετε. Κόβουμε μια πατάτα στη μέση. Και όπου βλέπετε τα ανώμαλα «μάτια» στο δέρμα, φυτέψτε τις πατάτες στο έδαφος με τα «μάτια» προς τα πάνω. Εδώ θα αρχίσει να φυτρώνει το φυτό σε λίγες εβδομάδες.

Η εκ νέου ανάπτυξη μισοφαγωμένων λαχανικών μπορεί να είναι διασκεδαστική και μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα με λίγη οργάνωση και χρόνο.

Έχετε δοκιμάσει να ξανακαλλιεργήσετε τα δικά σας υπολείμματα λαχανικών;

Μοιραστείτε μαζί μας τις εμπειρίες σας!

Ποια λαχανικά λειτουργούν καλύτερα για εσάς;

Τι να κάνετε στον λαχανόκηπο τον Μάιο

7 λαχανικά Σχεδόν ο καθένας μπορεί να μεγαλώσει