10 λαχανικά που μεγαλώνουν καλά ακόμα και όταν κάνει πολύ ζέστη

Το καλοκαίρι μπορεί να θεωρηθεί ως εποχή κηπουρικής, αλλά για ορισμένα λαχανικά, το μεσοκαλόκαιρο είναι πολύ ζεστό. Τα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι και το μαρούλι, καθώς και τα βότανα όπως ο κόλιανδρος και ο μαϊντανός, αγαπούν τις δροσερές, σύντομες μέρες της άνοιξης και του φθινοπώρου. Στα μέσα του καλοκαιριού, τα λαχανικά δροσερής εποχής είτε σταματούν να παράγουν καλά είτε βγάζουν λουλούδια και γίνονται πικρά.
Ωστόσο, μερικά από τα αγαπημένα σας λαχανικά κάνουν πολύ καλά σε δυνατή φωτιά και αν δεν τα έχετε φυτέψει ήδη, δεν είναι πολύ αργά!

Τα καλύτερα λαχανικά που μεγαλώνουν όταν είναι πολύ ζεστό:

Γλυκοπατάτες:

Οι γλυκοπατάτες αγαπούν τον ζεστό καιρό, αλλά απαιτούν μεγάλη περίοδο ανάπτυξης. Τα αμπέλια γλυκοπατάτας δημιουργούν εξαιρετικά καλύμματα εδάφους. Μπορείτε να τα καλλιεργήσετε ακόμη και στα κανονικά διαμορφωμένα κρεβάτια σας. Στη ζέστη θα βγάλουν μακριά αμπέλια, οπότε φροντίστε να τους δώσετε άφθονο χώρο στον κήπο! Εάν τα αμπέλια μεγαλώνουν “εκτός ορίων”, απλά κόψτε τα άκρα ή τυλίξτε τα στα κρεβάτια για να τα συγκρατήσετε.

Η καλλιέργεια της δικής σας γλυκοπατάτας μπορεί να σας δώσει πρόσβαση σε μια ευρύτερη ποικιλία από αυτή που θα βρείτε στο παντοπωλείο. Μερικά είναι σαν άμυλο, ενώ άλλα είναι πολύ γλυκά και το «τελικό προϊόν» διατίθεται σε πολλά χρώματα, όπως πορτοκαλί, λευκό, ακόμη και μωβ.

Πιπεριές:

Ορισμένες ποικιλίες πιπεριάς μπορούν να τεθούν σε πώληση μέχρι τον Ιούλιο. Οι πιπεριές ευδοκιμούν σε ζεστές θερμοκρασίες και λίγα μόνο φυτά μπορούν να παράγουν μια εκπληκτική αφθονία πιπεριών, ιδανικές για επικαλύψεις πίτσας ή σπιτική σάλσα. Μόνο δύο φυτά θα σας δώσουν αρκετές πιπεριές για όλα όσα μπορεί να χρειαστείτε. Αυτά είναι μερικά από τα πιο εύκολα στην καλλιέργεια λαχανικά.

Τα ηλιοτρόπια:

Ιδανικά για επικονιαστές, αυτά τα απίστευτα λουλούδια έρχονται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη και αναπτύσσονται καλά στη ζέστη. Για λουλούδια, μπορείτε να βρείτε πολύχρωμα στελέχη όπως το «Evening Sun» που παράγουν πολλαπλές κεφαλές. Για να μπορούν να καταναλωθούν οι ηλιόσποροι, φυτέψτε ηλίανθο «Μαμούθ». Τα επιβλητικά φυτά μερικές φορές φτάνουν τα 3 μέτρα σε ύψος και παράγουν τόνους σπόρων. Εάν δεν θέλετε να φάτε τους σπόρους, αφήστε τα φυτά στον κήπο για να προσελκύσετε τα πουλιά.

Κολοκυθάκια και καλοκαιρινές κολοκύθες:

Τα κολοκυθάκια και η καλοκαιρινή κολοκύθα είναι μερικά από τα πιο παραγωγικά φυτά που μπορείτε να καλλιεργήσετε και λατρεύουν τον ζεστό καιρό. Σπέρνετε μερικά φυτά κάθε φορά, κάθε λίγες εβδομάδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για να αποφύγετε να κατακλύζεστε από τη συγκομιδή. Συγκομίστε όταν οι καρποί είναι ακόμη μικροί για καλύτερη γεύση.

Σέσκουλο:

Πολλά χόρτα θα δουν και θα πικρίσουν όταν έρθει ο ζεστός καιρός, αλλά το σέσκουλο όχι. Αυτό το γλυκό πράσινο λαχανικό μπορεί να συγκομιστεί σε μικρό μέγεθος για χρήση σε σαλάτες, να καταναλωθεί ελαφρά σοταρισμένο ή να χρησιμοποιηθεί στη θέση του σπανακιού σε πολλά πιάτα. Για περισσότερο χρώμα, επιλέξτε το σέσκουλο «Rainbow» που έχει σκούρα πράσινα φύλλα και κόκκινο, ροζ, λευκό, κίτρινο και πορτοκαλί μίσχοι.

Μπάμια:

Οι μπάμιες είναι από εκείνα τα λαχανικά που αγαπούν ή μισούν οι άνθρωποι. Αν είστε λάτρης των μπάμιες, αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη. Μπορεί να σπαρθεί απευθείας μέχρι τον Ιούλιο και είναι ιδανικό για να φτιάξετε κλασικά όπως τηγανητές μπάμιες ή να το προσθέσετε στις δικές σας σούπες και μαγειρευτά. Συγκομίστε τους λοβούς όταν δεν έχουν μήκος μεγαλύτερο από 9 cm.

Φασολάκια :

Τα πράσινα φασόλια ανέχονται καλά τη θερμότητα και ωριμάζουν γρήγορα, καθιστώντας τα ιδανικά για διαδοχικές φυτεύσεις. Στελέχη όπως το «Royalty Purple Pod» είναι διασκεδαστικά, ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά. Εάν δεν έχετε χώρο, αναζητήστε ποικιλίες αναρρίχησης για να σπείρετε απευθείας στον κήπο. Για μια βρώσιμη εδαφοκάλυψη ή για να καλύψετε μια πέργκολα, φυτέψτε ποικιλίες φασολιών.

Οι μελιτζάνες:

Εάν αγαπάτε το χαβιάρι μελιτζάνας, η προσθήκη μερικών φυτών στον κήπο σας μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή. Οι μελιτζάνες είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο παραγωγικές σε ζεστό καιρό και είναι απίστευτα εύκολο να καλλιεργηθούν. Δώστε τους πλήρη ήλιο και επίσης άφθονο νερό.

Τα αγγούρια:

Τα αγγούρια είναι δροσερά και αναζωογονητικά για κατανάλωση σε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα και ευτυχώς τα φυτά δεν τους πειράζει η ζέστη. Φυτέψτε αγγούρια στον κήπο σας για να τα φάτε φρέσκα ή για να φτιάξετε τα δικά σας τουρσιά. Υπάρχουν ποικιλίες αναρρίχησης που είναι ιδανικές για κηπουρική σε κοντέινερ και ποικιλίες που θα καλύψουν μια πέργκολα ή στήριγμα.

Το καλαμπόκι :

Το καλαμπόκι είναι ένα από τα καλύτερα φυτά για να αντιμετωπίσετε τον ζεστό και ξηρό καιρό. Για χιλιάδες χρόνια, ήταν βασική τροφή για πολλούς πολιτισμούς των ιθαγενών της Αμερικής ακόμη και σε μέρη όπως η έρημος νοτιοδυτικά. Φυτέψτε σε τετράγωνα αρκετά μεγάλα για να εξασφαλίσετε διασταυρούμενη επικονίαση από τον άνεμο ή φυτέψτε πολλές σειρές η μία δίπλα στην άλλη. Για πρόσθετη απόλαυση, καλλιεργήστε μια ποικιλία “ποπ κορν”. (Έχει τις ίδιες απαιτήσεις καλλιέργειας με το καλαμπόκι, αλλά θα τρυγήσετε αργότερα.)

Ακριβώς επειδή κάνει πολύ ζέστη δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε τη φύτευση. Δοκιμάστε να καλλιεργήσετε μερικά από αυτά τα λαχανικά που αγαπούν τη θερμότητα για να παρατείνετε την εποχή της συγκομιδής σας.

Τι να κάνετε στον λαχανόκηπο τον Ιούλιο

Πώς να καλλιεργήσετε λαχανικά και φρούτα σε κρεμαστά καλάθια