10 λαχανικά για σπορά τον Φεβρουάριο

Ο Ιανουάριος έχει ημερήσιο μέσο όρο περίπου οκτώ ωρών φωτός, ο οποίος πηδά στις εννέα τον Φεβρουάριο. Οι μέρες μεγαλώνουν γύρω από την εαρινή ισημερία και, με τις μικρότερες μέρες πίσω μας, μπορούμε να φτιάξουμε μερικά καλά επιλεγμένα σπορόφυτα.

Περιμένετε τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου και, καθώς το φως είναι ακόμα χαμηλό, θυμηθείτε να επιλέξετε το πιο φωτεινό μέρος σε εσωτερικούς χώρους. Λάβετε επίσης υπόψη σας ότι ορισμένα φυτά θα είναι ευγνώμονες για μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης ή χαμηλότερες θερμοκρασίες… οπότε δεν είναι μόνο ανυπομονησία!

Ανακαλύψτε παρακάτω μια μικρή λίστα με 10 λαχανικά που πρέπει να σπείρετε τον Φεβρουάριο:

1) Φασόλια (συνιστώμενη ποικιλία για βάζα: The Sutton)

Σπείρετε και κρατήστε το σε εσωτερικούς χώρους ή υπό κάλυψη μέχρι περίπου τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν αυτά τα ανθεκτικά φυτά μπορούν να βγουν έξω (συχνά είναι από τα πρώτα που γεμίζουν το οικόπεδο με γλάστρα). Αναμένετε επτά έως δεκατέσσερις ημέρες για τη βλάστηση.

Οι νάνοι ποικιλίες όπως το The Sutton, το Medes και το Crimson Flowered θα τα πάνε πολύ καλά σε γλάστρες. Οι αφίδες/μαύρες μύγες μπορεί να είναι πρόβλημα την άνοιξη, γι’ αυτό προσέξτε και αντιμετωπίστε τα με ένα οργανικό εντομοκτόνο εάν εμφανιστούν. Μπορείτε να «τσιμπήσετε» το στέλεχος όταν αρχίσουν να εμφανίζονται οι πρώτοι λοβοί, αν και αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητο εάν οι ποικιλίες νάνων έχουν σταματήσει να αναπτύσσονται. Ειδικά τα φυτά σε γλάστρες θα πρέπει να επωφελούνται από ένα καφασωτό.

2) Πιπεριές (Συνιστώμενη ποικιλία για γλάστρες: Apache)

Όπως οι ντομάτες, έτσι και οι πιπεριές θα ωφεληθούν από μια μακρά καλλιεργητική περίοδο, επιτρέποντάς τους να ωριμάσουν όλο το καλοκαίρι. Μπορείτε να μαζέψετε τα πράσινα φρούτα για μια προηγούμενη (και λιγότερο πικάντικη) συγκομιδή. Η κοινή συμβουλή είναι να χρησιμοποιείτε πλαστικές γλάστρες αντί για τερακότα, αλλά δεν έχω δει ποτέ κάποιο ιδιαίτερο όφελος. Εφόσον τα φυτά είναι καλά ποτισμένα, το έδαφος πρέπει να διατηρείται υγρό, νομίζω ότι ο πηλός είναι σίγουρα πιο ελκυστικός.
Ένα ζεστό δωμάτιο είναι απαραίτητο και οι νυχτερινές θερμοκρασίες δεν πρέπει να πέφτουν κάτω από 12°C (πάρτε ένα θερμόμετρο εάν δεν είστε σίγουροι). Οι περισσότεροι άνθρωποι καλλιεργούν πιπεριές σε γλάστρες, επομένως δεν χρειάζεται να είστε πολύ προσεκτικοί με την επιλογή της ποικιλίας. Το Apache και το Habanero (πολύ πικάντικο) είναι και τα δύο καλές επιλογές.

3) Πρώιμες πατάτες (Συνιστώμενη ποικιλία για γλάστρες: Epicure)

Μην τα φυτέψετε ακόμα. Καλύτερα να τα βάλετε στις γλάστρες τους από τα τέλη Φεβρουαρίου. Αντίθετα, παραγγείλτε τα τώρα και βρείτε κάπου δροσερά και ελαφριά (αλλά όχι πολύ φωτεινά). Μην αμελείτε αυτό το βήμα καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τους πρώτους νέους.

Οι μικρές, στρογγυλές πρώιμες ποικιλίες είναι γενικά καλύτερα σε δοχεία (τους βρήκα πολύ εύκολο να αναπτυχθούν) και θα συνιστούσα να χρησιμοποιήσετε μια σακούλα καλλιέργειας ή μια πλαστική σακούλα. Αν περιμένεις άνεμο, φύτεψε το κύριο στέλεχος, έπρεπε να πετάξω φυτά στο παρελθόν γιατί τα έσπασε ο αέρας. Το Epicure, το Swift και το Fingerling είναι καλές επιλογές για στελέχη.

4) Λάχανο Kale (Συνιστώμενη ποικιλία για βάζα: Cavolo de Nero)

Αν και συνήθως σπέρνεται στα τέλη της άνοιξης/αρχές του καλοκαιριού για χειμερινή καλλιέργεια, το λάχανο ή το λάχανο που σπέρνονται τον Ιανουάριο θα λατρεύουν τις θερμοκρασίες στις αρχές του έτους. Όπως και με τα κουκιά, σπείρετε σε δροσερό δωμάτιο (ή κάτω από ένα βάζο καμπάνας) που είναι καλά φωτισμένο.
Για γλάστρες, επιλέξτε μικρότερες αναπτυσσόμενες ποικιλίες όπως Cavolo de Nero, Dwarf Green Curled ή Afro. Αφαιρέστε και πετάξτε τα κιτρινισμένα φύλλα, τα οποία μπορεί να είναι πρόβλημα όταν μεγαλώνουν νωρίς το έτος. Συγκομιδή πριν από το ύψος του καλοκαιριού για να αποφευχθεί η ανθοφορία.

5) Μαρούλια (προτεινόμενες ποικιλίες για γλάστρες: Tom Thumb)

Τα μαρούλια (μαζί με πολλά άλλα χόρτα για σαλάτες) μπορούν να καλλιεργηθούν σχεδόν όλο το χρόνο. Θα τα πάνε πολύ καλά έξω κάτω από ένα καταφύγιο ή σε ένα φωτεινό περβάζι. Τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να σπείρουμε τους αχρησιμοποίητους σπόρους του περασμένου έτους.

6) Πράσα (συνιστώμενες ποικιλίες για βάζα: Carlton)

Τα πράσα καλλιεργούνται εύκολα και λειτουργούν καλά σε δοχεία. Ωστόσο, χρειάζονται λίγη περισσότερη προσοχή από κάποια άλλα φυτά. Όταν είναι έτοιμα, τα μεταφυτεύετε σε τρύπες διαμέτρου περίπου 3 με 4 εκ. και αφήνετε λίγα εκατοστά χώρο στην άκρη της γλάστρας για να ξαναβάλετε το χώμα μόλις φουσκώσουν.

Επιλέξτε μια πρώιμη ποικιλία περιμένοντας μια φθινοπωρινή συγκομιδή. Ο Πάντσο και ο Κάρλτον δουλεύουν καλά.

7) παστινάκια (Συνιστώμενη ποικιλία για βάζα: Arrow)

Οι παστινάδες, αν και δεν είναι διαισθητικό, είναι φυτά που συχνά μπορούν να αναπτυχθούν καλύτερα σε δοχεία παρά στο έδαφος. Η καλή ανάπτυξη των ριζών εμποδίζεται από το βραχώδες, συμπιεσμένο έδαφος.

Αν και είναι γενικά απλές, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε. Οι σπόροι έχουν μερικές από τις μικρότερες ζωές στο ράφι, επομένως θα βελτιώσετε τον ρυθμό βλάστησής σας αγοράζοντας φρέσκους σπόρους. Ομοίως, στα σπορόφυτα δεν αρέσει η μεταφύτευση (μία από τις κύριες αιτίες διχαλωτών ριζών), οπότε αν ξεκινάτε σε εσωτερικούς χώρους, κάντε το σε χρησιμοποιημένα ρολά και τοποθετήστε τα απευθείας στη γλάστρα (επιτρέποντας στο χαρτόνι να σαπίσει) όταν είναι ζεστό. αρκετά. Η ιδανική θερμοκρασία βλάστησης είναι περίπου 15°C, ώστε να είστε καλά προστατευμένοι. Τα σπορόφυτα μπορεί να χρειαστούν έως και τέσσερις εβδομάδες για να εμφανιστούν, εξ ου και το πλεονέκτημα της πρώιμης έναρξης.

Αποφύγετε ποικιλίες με μακριές ρίζες για καλλιέργεια σε δοχεία. Το Albion, το Arrow, το White Gem και το Gladiator είναι καλές επιλογές.

8) Ραπανάκια (Συνιστώμενη ποικιλία για γλάστρες: Scarlet Globe)

Αυτό το μικρό μέλος της οικογένειας της μουστάρδας είναι ένα από τα αγαπημένα μου φυτά. Είναι από τα πρώτα που μεγάλωσα και είναι τόσο απλό. Μπορείτε να καλλιεργήσετε ραπανάκια σχεδόν όλο το χρόνο και οι αρχές της άνοιξης δεν αποτελούν εξαίρεση. Εάν δεν έχετε χώρο σε εσωτερικούς χώρους, πιθανότατα μπορείτε να τα βγάλετε πέρα ​​σπέρνοντας υπαίθρια υπό κάλυψη τον Φεβρουάριο/τέλη Ιανουαρίου.

Καλές ποικιλίες για γλάστρες είναι το Cherry Belle, το Scarlet Globe, το Flamboyant Sabina και το French Breakfast.

9) Κρεμμυδάκια (προτεινόμενες ποικιλίες για γλάστρες: Purplete)

Τα φρέσκα κρεμμυδάκια μπορούν να σπαρθούν τώρα για μια ανοιξιάτικη συγκομιδή. Δοκιμάστε κάτι λίγο πιο ασυνήθιστο, όπως την ποικιλία Purplete. Αν θέλετε κρεμμύδια κανονικού μεγέθους, μπορείτε να ξεκινήσετε τώρα και από σπόρους. Οι μεγάλοι παραγωγοί το κάνουν συνήθως αυτή την εποχή του χρόνου. Το κύριο πλεονέκτημα του να το κάνεις από σπόρους (σε αντίθεση με τους βολβούς) είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερη επιλογή ποικιλιών.

10) Ντομάτες (Συνιστώμενη ποικιλία για γλάστρες: Τοτέμ / Τοτέμ F1)

Οι νάνοι ποικιλίες είναι οι καλύτερες για τους καλλιεργητές δοχείων. Δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε τις άκρες ή να «τσιμπήσετε» τους πλαϊνούς βλαστούς. Οι ντομάτες θα επωφεληθούν από μια μεγαλύτερη καλλιεργητική περίοδο (είναι καλύτερα να σπείρουν τους σπόρους νωρίς παρά πολύ αργά) και θα δώσουν καρπούς όλο το καλοκαίρι, θυμηθείτε ότι οι ντομάτες είναι στην πραγματικότητα πολύ τρυφερά πολυετή φυτά. Έχω ακούσει αμέτρητες ιστορίες φέτος για φυτά που δεν είχαν αρκετό χρόνο για να ωριμάσουν οι καρποί τους…

Το Tiny Tim, το Sungold, το Gardener’s Delight και (όπως αναφέρθηκε) το Totem/Totem F1 είναι όλα καλές επιλογές.

Στο χέρι σου!

Ποια φρούτα και λαχανικά να σπείρουμε στα μέσα Μαρτίου

Πότε και πώς να σπείρουμε σπόρους κολοκυθιού