10 λαχανικά για να φυτέψετε το φθινόπωρο και το χειμώνα που θα αντέξουν το κρύο

Η καλλιέργεια λαχανικών στον κήπο σας προσφέρει θρεπτική, ωφέλιμη και φθηνή τροφή, αλλά το να προσδιορίσετε ποια λαχανικά θα δώσουν ώριμα, νόστιμα προϊόντα μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά κατά τη διάρκεια ενός κρύου χειμώνα. Μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά ορισμένα λαχανικά μπορούν να φυτευτούν μέχρι ωρίμανσης τους κρύους μήνες, ενώ άλλα μπορούν να επιβιώσουν τους κρύους μήνες του χειμώνα και να φυτρώσουν εγκαίρως για μια συγκομιδή με ζεστό καιρό. Είτε έχετε πράσινο αντίχειρα είτε είστε νέοι στην κηπουρική, η ανάπτυξη ενός κήπου που μπορεί να αντέξει τις θερμοκρασίες του φθινοπώρου και του χειμώνα είναι ένας εύκολος τρόπος για να βελτιώσετε τα γεύματά σας και να προσφέρετε ένα ικανοποιητικό χόμπι.

Υπάρχουν μερικά λαχανικά που μπορούν να αντέξουν τον κρύο καιρό, ξεκινώντας από το σκόρδο. Συστατικό σε μια σειρά από νόστιμα πιάτα, η καλλιέργεια του δικού σας σημαίνει μια προσβάσιμη αποθήκευση για τα αγαπημένα σας πιάτα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να σπείρετε αυτή την καλλιέργεια το φθινόπωρο, περίπου έξι εβδομάδες πριν από τον πρώτο παγετό της εποχής, για μια υγιή ανοιξιάτικη ή καλοκαιρινή συγκομιδή. Άλλα λαχανικά για να φυτέψετε το φθινόπωρο έρχονται με τη μορφή ανθεκτικών φυλλωδών χόρτων, όπως το λάχανο και τα χόρτα μουστάρδας. Αυτά μπορούν να επιβιώσουν τους χειμερινούς μήνες, ακόμη και με χιόνι, πολλές βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλά προστατευτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να διασφαλίσετε ότι ο κήπος σας ευδοκιμεί. Ένα μικρό θερμοκήπιο, ή ένα προστατευτικό κάλυμμα παρόμοιο με ένα θερμοκήπιο, μπορεί να επιτρέψει την καλλιέργεια ακόμη και σε παγωμένο καιρό, ακόμη και κατά τη διάρκεια ελαφρών χιονοπτώσεων. Αυτό επιτρέπει στους ανθρώπους να καλλιεργούν τη δική τους τροφή όλο το χρόνο.

1) Σπαράγγια

Μετά από μια μακρά περίοδο κύησης, τα έτοιμα για συγκομιδή σπαράγγια μπορεί να εμφανιστούν ένα ή δύο χρόνια μετά τη φύτευση. Το φυτό μπορεί να επιβιώσει αρκετούς χειμώνες και να παράγει φρέσκα προϊόντα. Τα σπαράγγια μπορούν να φυτευτούν το φθινόπωρο για μια ανοιξιάτικη συγκομιδή. Το φυτό αναπτύσσεται την άνοιξη όταν έξω κάνει κρύο, καθώς είναι πολυετές.

2) Σκόρδο

Κατάλληλο για φθινοπωρινή ριζοβολία, το σκόρδο μπορεί να φυτευτεί περίπου έξι εβδομάδες πριν από τη βαθιά κατάψυξη για μέγιστη ανάπτυξη. Το έδαφος πρέπει να αποψυχθεί και να χρησιμοποιηθεί για φύτευση. Αλλά τότε μπορεί να αντέξει τον χειμώνα.

3) Φύλλα μουστάρδας

Μην αφήνετε τη λεπτή εμφάνισή τους να σας ξεγελάσει, τα καρποφόρα, γρήγορα βλαστάνοντα χόρτα μουστάρδας μπορούν να αντέξουν τον παγετό και τις θερμοκρασίες αρκετούς βαθμούς πάνω από το μηδέν στο επίθεμα λαχανικών σας. Εάν έχετε αμφιβολίες, ξεκινήστε το φθινόπωρο σε εσωτερικούς χώρους και μετακινηθείτε σε εξωτερικό χώρο μετά τη βλάστηση.

4) Ραπανάκια

Τα ραπανάκια είναι ανθεκτικά και ανταποκρίνονται όμορφα στον ηλιόλουστο καιρό με δροσερές θερμοκρασίες έως και 10°C, καθιστώντας τα ένα εξαιρετικό λαχανικό για να φυτέψετε το φθινόπωρο σε μια περιοχή που δεν κάνει πολύ κρύο το χειμώνα. Ωστόσο, μπορεί ακόμα να ευδοκιμήσει σε περιόδους παγετού.

5) Μπιζέλια

Ο αρακάς αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες και ευνοεί τις ήπιες έως ψυχρότερες συνθήκες. Το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λαχανικά είναι ιδανικό για τον φθινοπωρινό σας κήπο.

6) Μαρούλι

Οι υψηλές θερμοκρασίες ταιριάζουν σε ανθεκτικά μαρούλια, οι σπόροι των οποίων μπορούν να σπαρθούν το φθινόπωρο για συγκομιδή μεταξύ ενός και τριών μηνών μετά την αρχική φύτευση. Εάν οι σπόροι με τους οποίους δουλεύετε είναι μικροί, μπορείτε να τους ανακατέψετε με άμμο για καλύτερη ορατότητα. Όταν τακτοποιήσετε τους σπόρους σε σειρές, μπορείτε να δείτε πού πάνε.

7) Λάχανο

Ο κρύος καιρός δεν θα βλάψει το λάχανο, καθιστώντας το εξαιρετικό λαχανικό για το φθινόπωρο. Το λάχανο είναι γνωστό ότι ευδοκιμεί στον παγετό και είναι έτοιμο για μάζεμα το χειμώνα. Περιοχές όπως η νότια Γαλλία μπορούν να τα ξεκινήσουν από σπόρο τον Σεπτέμβριο.

8) Μπρόκολο

Όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός, τα λαχανικά στην οικογένεια brassica, που σημαίνει ότι το λαχανικό θα παράγει σπόρους, μειώνοντας τη συγκομιδή. Αυτό το φθινοπωρινό λαχανικό ευδοκιμεί σε ζεστό καιρό και όταν σπαρθεί περίπου 10 έως 12 εβδομάδες πριν από τον πρώτο παγετό.

9) Καλέ ή Καλέ

Το φως του ήλιου και το υγρό χώμα θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη υγιούς λαχανίδας για μια χειμερινή συγκομιδή. Όταν προετοιμάζετε τα φθινοπωρινά λαχανικά σας για φύτευση. Ωστόσο, θα χρειαστεί να τα προστατέψετε από ένα συγκεκριμένο έντομο. Για να αποτρέψετε τη μικρή πεταλούδα ασπρολάχανου να γεννήσει αυγά στα φυτά, απλώς καλύψτε τα φυτά με καλοκαιρινό ύφασμα βάρους πάνω από χούλα χουπ. Είναι μια απλή και οργανική λύση.

10) Κουνουπίδι

Χρειάζονται κατά μέσο όρο 50 έως 80 ημέρες για να αναπτυχθεί ένα κουνουπίδι. Παρόμοια με άλλα σταυρανθή, αυτή η καλλιέργεια θα πρέπει να φυτευτεί στο έδαφος περίπου 10 εβδομάδες πριν από τον πρώτο παγετό για μια υγιή χειμερινή συγκομιδή. Μπορείτε να διατηρήσετε υγιή αυτή τη σοδειά Brassica με κρύο καιρό, καθαρίζοντας τα φυτικά υπολείμματα από το μπάλωμα των χειμερινών λαχανικών σας, αυτό θα σας βοηθήσει επίσης να κρατήσετε μακριά τα έντομα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

10 βρώσιμα λουλούδια που μπορείτε να καλλιεργήσετε στον κήπο σας

9 λαχανικά που μπορείτε να ξεκινήσετε να καλλιεργείτε τον Απρίλιο