10 λαχανικά για καλλιέργεια χωρίς πολύ ήλιο

Εάν είστε νέος στην κηπουρική, μπορεί να αισθάνεστε ότι όλα τα φυτά και τα λαχανικά χρειάζονται πολύ ήλιο για να αναπτυχθούν. Αν και υπάρχει κάποια αλήθεια, δεν χρειάζονται όλα τα λαχανικά τον ήλιο. Πράγματι, ενώ τα περισσότερα λαχανικά χρειάζονται περίπου έξι ώρες ηλιακού φωτός, πολλά λαχανικά μπορούν να ευδοκιμήσουν όταν καλλιεργούνται σε μερική σκιά χωρίς πολύ ήλιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί κανείς εύκολα να υποθέσει ότι τα λαχανικά που καλλιεργούνται για τα φύλλα, τους μίσχους και τα μπουμπούκια τους θα τα πάνε καλά στη μερική σκιά.

Ανάλογα με την τοποθεσία του κήπου σας, μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε κομμάτια γης που καλύπτονται εν μέρει από κλαδιά δέντρων ή ότι έχετε περισσότερη απογευματινή σκιά σε άλλες περιοχές. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές επιλογές για να διαλέξετε εάν θέλετε να καλλιεργήσετε λαχανικά σε αυτές τις σκιερές περιοχές. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτά τα λαχανικά που μπορούν να καλλιεργηθούν σε λίγη σκιά, εδώ είναι 10 λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε χωρίς πολύ ήλιο.

1. Μαρούλι

Το μαρούλι (Lactuca sativa) είναι γνωστό ως ετήσιο φυτό της οικογένειας των Asteraceae. Είναι περισσότερο γνωστό ότι καλλιεργείται ως φυλλώδες πράσινο λαχανικό (συχνά βρίσκεται σε σαλάτες ή σάντουιτς). Είναι καλύτερο να φυτέψετε το μαρούλι στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου. Πολλοί διαπιστώνουν ότι η κάλυψη των μαρουλιών με ύφασμα σκιάς ή η φύτευσή τους σε σκιερές περιοχές θα αποτρέψει το κάψιμο των φύλλων. Το ηλιακό έγκαυμα είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί όταν ένα φυτό όπως το μαρούλι κάνει πολύ ήλιο. Οι ηλίανθοι είναι ένας εξαιρετικός σύντροφος για το μαρούλι, καθώς αυτό το μεγάλο λουλούδι προσφέρει εύκολα μερική σκιά. Διασκεδαστικό γεγονός: και οι δύο ανήκουν στην οικογένεια των Asteraceae.

2. Ρόκα

Η ρόκα (Eruca vesicaria) είναι ετήσιο λαχανικό από την οικογένεια Brassicaceae. Είναι γνωστό ότι καλλιεργείται ως φυλλώδες λαχανικό (άλλη μια αγαπημένη σαλάτα) και για τη φρέσκια αλλά ξινή και πικρή γεύση του. Η ρόκα φυτεύεται καλύτερα στις αρχές της άνοιξης ή στα τέλη του καλοκαιριού, καθώς αναπτύσσεται καλά σε ψυχρότερες θερμοκρασίες. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, ο πύραυλος θα αναπτυχθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο. Για να βεβαιωθείτε ότι η ρόκα σας έχει τις καλύτερες συνθήκες για να ευδοκιμήσει, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι φυτεύεται σε πλούσιο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος.Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ηλιόλουστες συνθήκες αλλά μπορεί επίσης να αναπτυχθεί σε ανοιχτόχρωμη σκιά.

3. Καλέ ή Καλέ

Το λάχανο ή λαχανίδα ανήκει σε μια ομάδα λάχανων που είναι γνωστά ως Brassica oleracea. Το λάχανο είναι άλλο ένα από αυτά τα χόρτα για σαλάτες που έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα την τελευταία δεκαετία λόγω της εξαιρετικά θρεπτικής φύσης του. Η καλύτερη καλλιεργητική περίοδος για το λάχανο είναι τα τέλη του χειμώνα και οι αρχές της άνοιξης. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα νόστιμα χόρτα είναι μια καλλιέργεια δροσερών καιρικών συνθηκών, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν καλύτερη απόδοση όταν καλλιεργούνται σε πιο δροσερό καιρό. Αυτό το φυλλώδες πράσινο λαχανικό αρέσει στις υγρές περιοχές και απαιτεί πλούσιο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Οι σκιασμένες συνθήκες ανάπτυξης είναι αποδεκτές, ειδικά εάν πληρούνται οι απαιτήσεις του εδάφους.

4. Σπανάκι

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχει μια ποικιλία από φυλλώδη χόρτα που μπορούν να ευδοκιμήσουν ενώ μεγαλώνουν χωρίς πολύ ήλιο. Το σπανάκι (Spinacia oleracea) είναι ένα ανθοφόρο φυτό γνωστό για τα πλούσια, θρεπτικά πράσινα φύλλα του. Φυτά κρύου καιρού όπως το σπανάκι πρέπει να φυτεύονται στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Όπως πολλές άλλες καλλιέργειες δροσερής εποχής, αυτό το λαχανικό χρειάζεται πλούσιο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Οι περιοχές μερικής σκιάς του κήπου είναι ιδανικές για φύτευση σπανακιού, επειδή το σπανάκι δεν απαιτεί ώρες απευθείας ηλιακού φωτός.

5. Μπρόκολο

Ένα από τα καλύτερα λαχανικά που μπορούν να καλλιεργηθούν σε μερική σκιά είναι το μπρόκολο. Το μπρόκολο (Brassica oleracea var. italica) είναι μέλος της οικογένειας των λάχανων. Αυτά τα σκούρα πράσινα βρώσιμα φυτά είναι γνωστά για τις χαρακτηριστικές μεγάλες κεφαλές λουλουδιών, τους χοντρούς μίσχους και την υψηλή θρεπτική τους αξία. Είναι καλύτερο να φυτέψετε μπρόκολο στις αρχές της άνοιξης ή στα τέλη του καλοκαιριού καθώς αυτό το φυτό χρειάζεται δροσερό καιρό για να ωριμάσει. Τα λαχανικά σε σκιά όπως το μπρόκολο χρειάζονται πλούσιο αλλά υγρό έδαφος για να εξασφαλίσουν επίσης τα καλύτερα αποτελέσματα.

6. Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι επίσης μέρος της οικογένειας Brassica oleracea μαζί με το μπρόκολο, και τα δύο αναπτύσσονται επίσης καλά δίπλα-δίπλα. Όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι είναι επίσης γνωστό για τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά κεφάλια λουλουδιών του. Είναι ένα μονοετές φυτό γνωστό για το ξεχωριστό λευκό του χρώμα. Οι περισσότερες ποικιλίες πρέπει να φυτευτούν νωρίς την άνοιξη, όπως τον Απρίλιο, γιατί δεν θα το κάνουν αργότερα μέσα στο έτος με ζεστές θερμοκρασίες. Η φύτευση σε ηλιόλουστες συνθήκες θα πρέπει να αποκλείεται εάν ο καιρός είναι πολύ ζεστός. Αυτό το λαχανικό είναι ένα δροσερό λαχανικό εποχής για κάποιο λόγο και απαιτεί πολλές συγκεκριμένες συνθήκες και προσοχή στη λεπτομέρεια για να αναπτυχθεί ομαλά.

7. Μπιζέλια

Τα μπιζέλια (Pisum sativum) είναι μονοετή φυτά γνωστά για τη μικρή, στρογγυλή φύση τους, η οποία βρίσκεται στους λοβούς τους. Αυτή είναι μια άλλη καλλιέργεια δροσερής εποχής που φυτεύεται καλύτερα στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές της άνοιξης, ανάλογα με την τοποθεσία. Είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας για να βρείτε τον σωστό χρόνο στην περιοχή σας. Δεν μπορείτε να καλλιεργήσετε αυτά τα λαχανικά σε πολύ ζέστη ή ήλιο. Ο μερικός ήλιος είναι ιδανικός αν θέλετε να καλλιεργήσετε αρακά. Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι το έδαφος είναι πλούσιο και συγκρατεί όλη την υγρασία που χρειάζεται αυτό το φυτό για βέλτιστη πρόοδο.

8. Παντζάρια

Τα παντζάρια (Beta vulgaris) είναι λαχανικά με ρίζα που είναι από τα λίγα του είδους τους που μπορούν να κάνουν καλά στον μερικό ήλιο. Αυτά τα λαχανικά με ξεχωριστό χρώμα φυτεύονται καλύτερα στις αρχές της άνοιξης και σε αργιλώδες έδαφος. Είναι γνωστό ότι είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και είναι γεμάτα με άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, κάλιο, σίδηρο κ.λπ. Διασκεδαστικό γεγονός: τα παντζάρια σχετίζονται με το ελβετικό σέσκουλο και το σπανάκι!

9. Σέσβυρα

Το ελβετικό σέσκουλο (Beta vulgaris) είναι γνωστό ότι είναι μια πολύχρωμη καλλιέργεια της οποίας τα φύλλα μπορεί να είναι και πράσινα και κόκκινα, ενώ τα στελέχη είναι συχνά λευκά, κίτρινα ή κόκκινα. Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σέσκουλο χρησιμοποιούνται συχνά ως συστατικό σε διάφορα πιάτα όπως σαλάτες και πατάτες τηγανιτές. Είναι καλύτερο να τα φυτέψετε την άνοιξη, δύο έως τέσσερις εβδομάδες πριν από την ημερομηνία του τελευταίου παγετού. Εναλλακτικά, μπορείτε να το καλλιεργήσετε το φθινόπωρο περίπου 40 ημέρες πριν από την πρώτη ημερομηνία παγετού στην περιοχή σας.

Το σέσκουλο όχι μόνο είναι ένα υπέροχο βρώσιμο καλλωπιστικό φυτό, αλλά είναι αρκετά χαμηλής συντήρησης. Εφόσον φυτεύεται τις προκαθορισμένες εποχές πριν, με πλούσιο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος, θα πρέπει να περιμένετε να δείτε πρόοδο. Λάβετε υπόψη ότι εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να δίνετε σε αυτές τις καλλιέργειες λαχανικών άφθονο ήλιο, αλλά μπορούν και θα ανεχθούν και τις σκιερές περιοχές.

10. Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών αποτελούν μέρος της ομάδας λάχανων της ποικιλίας Gemmifera που είναι γνωστή ως Brassica oleracea. Είναι γνωστά για τα βρώσιμα μπουμπούκια τους και είναι συνήθως πολύ μικρά, που μοιάζουν με μικροσκοπικά λάχανα που χωρούν εύκολα στην παλάμη του χεριού σας.

Φυτεύονται καλύτερα στις αρχές της άνοιξης ή στα μέσα έως τα τέλη του καλοκαιριού καθώς απαιτούν μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης (80-100 ημέρες). Τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν πιο αργή διαδικασία ανάπτυξης από άλλα είδη λαχανικών, οπότε μην ανησυχείτε αν περιμένετε άμεσα αποτελέσματα αλλά δεν τα έχετε. Αυτή η αργή διαδικασία είναι καλό! Τα λαχανάκια Βρυξελλών κάνουν καλά όταν ποτίζονται συχνά στη ζέστη του καλοκαιριού και διατηρούνται δροσερά. Εάν έχετε μια περιοχή με πολύ λιγότερο ήλιο από άλλες, σκεφτείτε αυτή τη δημοφιλή τροφή.

8 λαχανικά που πρέπει να αναπτυχθούν για έναν παραγωγικό χειμερινό λαχανόκηπο

Συμβουλές για τη σπορά 16 λαχανικών σε εξωτερικούς χώρους τον Μάρτιο