10 λαχανικά ανθεκτικά στην ξηρασία για έναν κήπο με συνείδηση ​​του νερού

Είτε ζείτε σε ζεστό, ξηρό κλίμα, κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα είτε ψάχνετε τρόπους να μειώσετε την πρόσληψη νερού, αυτά τα λαχανικά ανθεκτικά στην ξηρασία είναι μια τέλεια προσθήκη στον κήπο σας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα λαχανικά χρειάζονται νερό για να αναπτυχθούν, αλλά αυτό που συμβαίνει μετά όταν το πότισμα του κήπου σας γίνεται πολύπλοκο. Μπορεί να ζείτε σε ένα ζεστό, ξηρό κλίμα όπου οι ξηρασίες είναι συχνές ή μπορεί να αντιμετωπίζετε κύματα καύσωνα κάθε χρόνο. Ή ίσως χρησιμοποιείτε νερό πηγαδιών και πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με τη χρήση ενός καταιονιστή ή συστήματος άρδευσης τακτικά. Όποιος κι αν είναι ο λόγος σας, η επιλογή λαχανικών ανθεκτικών στην ξηρασία είναι μια εξαιρετική στρατηγική όταν φυτεύετε έναν κήπο που δεν έχει νερό.

Παίζει ρόλο ο τύπος του εδάφους σε συνθήκες ξηρασίας;

Η ικανότητα ενός εδάφους να συγκρατεί την υγρασία εξαρτάται από τη σύνθεσή του. Το μέγεθος των σωματιδίων αργίλου, άμμου και λάσπης καθορίζει την ικανότητα του εδάφους να συγκρατεί την υγρασία. Για παράδειγμα, ο πηλός έχει μικρότερο μέγεθος σωματιδίων, το οποίο του δίνει μεγαλύτερη επιφάνεια για να συγκρατεί το νερό. Από την άλλη πλευρά, η άμμος είναι ένα μεγαλύτερο σωματίδιο με μικρότερη επιφάνεια για να συγκρατεί την υγρασία. Η λάσπη πέφτει κάπου στη μέση με σωματίδια μεσαίου μεγέθους. Το αμμώδες έδαφος είναι πιο επιρρεπές στην ξηρασία εάν δεν τροποποιηθεί με κομπόστ και άλλη οργανική ύλη.

Τι γίνεται με το κλίμα;

Όσον αφορά το κλίμα, εάν ζείτε σε μια περιοχή που δεν δέχεται πολλές βροχοπτώσεις και παρουσιάζει μεγάλη εξάτμιση λόγω υψηλότερων θερμοκρασιών, μπορεί να ζείτε σε περιοχή επιρρεπής στην ξηρασία.

Εάν ζείτε σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει ξηρασίες ή έχει εδαφικές συνθήκες επιρρεπείς στην ξηρασία, σκεφτείτε να φυτέψετε αυτά τα δέκα λαχανικά ανθεκτικά στην ξηρασία.

1. Γλυκοπατάτα

Αυτή η πλούσια σε θρεπτικά συστατικά υπερτροφή ξεχωρίζει για την ευελιξία της και την ανοχή της στην ξηρασία. Ορισμένες ποικιλίες έχουν εκτραφεί ειδικά για να είναι λαχανικά ανθεκτικά στην ξηρασία στο υποσαχάρια κλίμα της Αφρικής.

2. Μελιτζάνα

Το κόλπο για την καλλιέργεια λαχανικών ανθεκτικών στην ξηρασία όπως η μελιτζάνα είναι να επιλέξετε μια ποικιλία όπως η μελιτζάνα Ping Tung, η οποία αποδίδει μακρύτερα, λεπτότερα λαχανικά που απαιτούν λιγότερο νερό για να παραχθούν. Άλλες ανθεκτικές στην ξηρασία ποικιλίες είναι η Listada de Gandia και η Rosa Bianca.

3. Πιπεριές και τσίλι

Οι πιπεριές, ειδικά οι καυτερές πιπεριές, χρειάζονται μια μακρά, ζεστή καλλιεργητική περίοδο. Οι καυτερές πιπεριές είναι επίσης ανθεκτικές στην ξηρασία και μπορούν να επιβιώσουν σε ξηρές συνθήκες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συνεχής έλλειψη υγρασίας θα έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερη απόδοση, αλλά η χρήση συντηρητικών μεθόδων ποτίσματος όπως η στάγδην άρδευση μπορεί να ωφελήσει αυτά τα φυτά.

4. Σέσβυρα

Όχι μόνο ανεκτικό στην ξηρασία, το ελβετικό σέσκουλο είναι επίσης ανθεκτικό στη θερμότητα. Ωστόσο, εάν το σέσκουλο ξεραθεί πολύ, μπορεί να παράγει πιο σκληρή γεύση, επομένως μπορεί να είναι ένα από τα ανθεκτικά στην ξηρασία λαχανικά για να φυτευτεί σε περιοχές με μικρότερες περιόδους ξηρασίας.

5. Πράσινα φασόλια

Τα φασόλια γενικά τείνουν να είναι πιο ανθεκτικά στην ξηρασία. Τα φασόλια είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στην ξηρασία λαχανικά, ειδικά ποικιλίες όπως το κροταλία που κάνουν καλά σε αμμώδες έδαφος.

6. Ντομάτες

Στοιχηματίζω ότι δεν περίμενες να δεις ντομάτες σε μια λίστα με λαχανικά ανθεκτικά στην ξηρασία. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ορισμένες ποικιλίες ντομάτας μπορούν να ανεχθούν ξηρές περιόδους. Οι μικρόκαρπες ντομάτες τα καταφέρνουν γενικά καλύτερα σε πιο ξηρές συνθήκες. Ποικιλίες όπως το Roma και το Early Girl είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στην ξηρασία.

7. Ρεβύθια (φασόλια garbanzo)

Τα ρεβίθια καλλιεργούνται τακτικά σε ημίξηρες περιοχές του κόσμου, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη να τα βρίσκουμε στη λίστα μας με λαχανικά ανθεκτικά στην ξηρασία. Οι επιστήμονες μελετούν τρόπους για να τα καταστήσουν ακόμα πιο ανθεκτικά στην ξηρασία, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί ευεργετικό για περιοχές του κόσμου που αντιμετωπίζουν ακραία ξηρασία.

8. Χόρτα μουστάρδας

Το κόλπο για την καλλιέργεια χόρτων μουστάρδας ανθεκτικά στην ξηρασία είναι να αποφύγετε σύντομα, συχνά ποτίσματα που κάνουν τις ρίζες να γίνονται ρηχές. Με λιγότερο συχνό και πιο ενδελεχές πότισμα, οι ρίζες θα αναπτυχθούν βαθύτερες και, μόλις εγκατασταθούν, θα μπορούν να αντέξουν την ξηρασία.

9. Κολοκυθάκια

Η ποικιλία κολοκυθιών Dark Star επιλέχθηκε ειδικά για την αντοχή και την απόδοσή της στην ξηρασία. Οι ρίζες του μπαίνουν βαθιά στο έδαφος και πηγαίνουν στον υδροφόρο ορίζοντα για να αντισταθμίσουν την όποια ανεπάρκεια λόγω έλλειψης ποτίσματος ή βροχοπτώσεων.

10. Ρόκα

Η ρόκα είναι ένα από τα μεγάλα λαχανικά ανθεκτικά στην ξηρασία, επειδή είναι αρκετά εύκολο να αναπτυχθεί και μπορεί να ανεχθεί ξηρές περιόδους. Με μεγάλες περιόδους ξηρασίας, τα φύλλα της ρόκας θα είναι λίγο μικρότερα και θα πάρουν ακόμα πιο πιπεράτη γεύση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμη και τα λαχανικά ανθεκτικά στην ξηρασία χρειάζονται καλό πότισμα όταν οι ρίζες εγκαθίστανται. Μην τσιγκουνεύεστε λοιπόν τους σπόρους και τα σπορόφυτά σας! Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να φυτέψετε λαχανικά ανθεκτικά στην ξηρασία, ακόμα κι αν ζείτε σε εύκρατο κλίμα με καλό έδαφος και τακτικές βροχοπτώσεις. Η φύτευση λαχανικών ανθεκτικών στην ξηρασία σάς βοηθά να χρησιμοποιείτε λιγότερο νερό στον κήπο σας και να εξοικονομείτε τη συνολική πρόσληψη νερού. Κάτι για το οποίο όλοι θα έπρεπε να αγωνιζόμαστε ως διαχειριστές αυτού του πλανήτη.

Έχετε κάποιες συμβουλές κηπουρικής που σέβονται τους υδάτινους πόρους; Ποια λαχανικά ανθεκτικά στην ξηρασία έχετε φυτέψει στο παρελθόν και ποια θα δοκιμάσετε στο μέλλον; Επιτρέψτε μου να μάθω στα σχόλια!

5 λαχανικά για να φυτέψετε τον Ιούνιο

Πώς να καλλιεργήσετε οξαλίδα από σπόρους