Η καλλιέργεια ντομάτας είναι συχνά η ώθηση για να ξεκινήσει ένας λαχανόκηπος και κάθε λάτρης της ντομάτας ονειρεύεται να καλλιεργήσει την απόλυτη ντομάτα: σφιχτή αλλά ζουμερή, γλυκιά αλλά τάρτα, αρωματική και άψογη.
Δυστυχώς, λίγα λαχανικά είναι επιρρεπή σε περισσότερα προβλήματα από τις ντομάτες. Το κόλπο για την καλλιέργεια νόστιμων ντοματών είναι η επιλογή των καλύτερων ποικιλιών, η καλή αρχή των φυτών και ο έλεγχος των προβλημάτων πριν προκύψουν. Ξεκινήστε εδώ με μερικές δοκιμασμένες και αληθινές συμβουλές καλλιέργειας ντομάτας που θα σας εγγυηθούν ότι θα καυχηθείτε με ντομάτες από τον δικό σας λαχανόκηπο φέτος.
10 βασικές συμβουλές για την καλλιέργεια ντομάτας:
1- Μην υπερφορτώνετε τα φυτά ντομάτας στις γλάστρες
Εάν ξεκινήσετε τις ντομάτες από σπόρους, δώστε στα σπορόφυτα άφθονο χώρο να διακλαδιστούν. Αυτό σημαίνει αραίωση των φυτών σε ένα δυνατό φυτό ανά μικρή γλάστρα. Κόψτε τα πιο αδύναμα και μικρότερα σπορόφυτα υπέρ του καλύτερου παραγωγού. Οι συνθήκες συνωστισμού αναστέλλουν την ανάπτυξή τους, γεγονός που τους πιέζει και οδηγεί σε ασθένεια αργότερα. Μεταφυτέψτε τα σπορόφυτα ντομάτας στις δικές τους γλάστρες 10 εκατοστών αμέσως αφού πάρουν το πρώτο σετ αληθινών φύλλων.
2-Βεβαιωθείτε ότι παρέχετε άφθονο φως
Τα φυτά τομάτας χρειάζονται ισχυρό, άμεσο φως. Οι μέρες είναι σύντομες το χειμώνα, επομένως ακόμη και η τοποθέτησή τους κοντά σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο μπορεί να μην τους παρέχει αρκετό φυσικό φως. Αν δεν τα καλλιεργείτε σε θερμοκήπιο, η καλύτερη επιλογή σας είναι να χρησιμοποιείτε κάποιο είδος τεχνητού φωτισμού φυτών για 14 έως 18 ώρες την ημέρα.
Για να βεβαιωθείτε ότι τα φυτά της τομάτας είναι γεμάτα και όχι ακανόνιστα, κρατήστε τα νεαρά φυτά λίγα μόνο εκατοστά από τα φθορίζοντα φώτα ανάπτυξης. Θα χρειαστεί να αυξήσετε τα φώτα (ή να χαμηλώσετε τα φυτά) καθώς μεγαλώνουν τα σπορόφυτα. Όταν είστε έτοιμοι να τα φυτέψετε σε εξωτερικούς χώρους, επιλέξτε το πιο ηλιόλουστο μέρος του εμπλάστρου λαχανικών σας ως τοποθεσία.
3- Διατηρήστε τα φυτά καλά αεριζόμενα
Τα φυτά τομάτας πρέπει να κινούνται και να ταλαντεύονται στο αεράκι για να αναπτύξουν δυνατούς μίσχους. Αυτό συμβαίνει φυσικά σε εξωτερικούς χώρους, αλλά αν ξεκινήσετε τα σπορόφυτά σας σε εσωτερικούς χώρους, πρέπει να παρέχετε κάποιο είδος κυκλοφορίας αέρα. Δημιουργήστε ένα αεράκι ενεργοποιώντας έναν ανεμιστήρα για πέντε έως 10 λεπτά, δύο φορές την ημέρα. Αυτός ο μικρός χρόνος θα κάνει μεγάλη διαφορά.
Μια άλλη επιλογή είναι να αναστατώσετε τα φυτά της ντομάτας τρίβοντας απαλά το χέρι σας μπρος-πίσω πάνω από την κορυφή τους για λίγα λεπτά, αρκετές φορές την ημέρα. Είναι λίγο περισσότερη προσπάθεια, αλλά η υπέροχη γεύση ντομάτας τους θα σας ξεκολλήσει ως μπόνους.
4- Προθερμάνετε το χώμα του κήπου καλύπτοντας το χώμα
Οι ντομάτες αγαπούν τη ζέστη. Δεν θα αρχίσουν πραγματικά να αναπτύσσονται μέχρι να παραμείνουν ζεστές οι θερμοκρασίες του εδάφους και του αέρα. Μπορείτε να επιταχύνετε τα πράγματα στο έδαφος καλύπτοντας την περιοχή φύτευσης με μαύρο ή κόκκινο πλαστικό λίγες εβδομάδες πριν από τη φύτευση. Αυτοί οι επιπλέον βαθμοί θερμότητας του εδάφους θα οδηγήσουν σε προγενέστερες ντομάτες.
Μπορείτε να σηκώσετε το πλαστικό πριν το φυτέψετε, αλλά ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι το κόκκινο πλαστικό σάπια φύλλα έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της αύξησης της απόδοσης των ντοματών σας.
5- Θάψτε τους μίσχους των φυτών επαρκώς
Φυτέψτε τα φυτά της ντομάτας σας πιο βαθιά από ότι μπαίνουν στη γλάστρα, μέχρι τα πρώτα φύλλα. Όταν φυτεύονται με αυτόν τον τρόπο, οι ντομάτες μπορούν να αναπτύξουν ρίζες μέχρι τους μίσχους τους. Και περισσότερες ρίζες κάνουν ένα πιο δυνατό φυτό.
Μπορείτε είτε να σκάψετε μια βαθιά τρύπα είτε απλά να σκάψετε μια ρηχή τάφρο και να απλώσετε το φυτό στο πλάι. Θα ισιώσει γρήγορα και θα μεγαλώσει προς τον ήλιο. Απλώς προσέξτε να μην οδηγήσετε το ποντίκι σας ή το κλουβί ντομάτας στο θαμμένο στέλεχος.
6- Μαλακώστε τα φυτά της ντομάτας αφού ζεσταθεί το χώμα
Εάν δεν αφήνετε πλαστικό στο έδαφος, μην κάνετε σάπια φύλλα μέχρι το χώμα να έχει την ευκαιρία να ζεσταθεί. Αν και το σάπιασμα εξοικονομεί νερό και αποτρέπει το χώμα και τις ασθένειες που μεταδίδονται στο έδαφος από το πιτσίλισμα στα φυτά, αν το αφήσετε πολύ νωρίς θα σκιάσει και θα δροσίσει το έδαφος. Επειδή στις ντομάτες αρέσει η ζέστη, αφήνουν τον ήλιο να ζεστάνει το χώμα την άνοιξη. Όταν οι θερμοκρασίες παραμένουν ζεστές, μέρα ή νύχτα, μπορείτε να προσθέσετε ένα στρώμα σάπια φύλλα για να διατηρήσετε την υγρασία.
7- Αφαιρέστε τα κάτω φύλλα και τα άρρωστα φύλλα
Μόλις τα φυτά της ντομάτας σας έχουν ύψος περίπου 1 μέτρο, κόψτε τα κάτω φύλλα. Αυτά είναι τα παλαιότερα φύλλα και συνήθως είναι τα πρώτα φύλλα που εμφανίζουν προβλήματα με μύκητες. Καθώς αναπτύσσονται τα φυτά, τα κατώτερα φύλλα λαμβάνουν τη λιγότερη κυκλοφορία του ήλιου και του αέρα. Επειδή αυτά τα φύλλα βρίσκονται κοντά στο έδαφος, τα παθογόνα του εδάφους μπορούν εύκολα να τα πιτσιλίσουν. Η αφαίρεσή τους βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης μυκητιασικών ασθενειών. Το εβδομαδιαίο σπρέι τσαγιού κομπόστ φαίνεται επίσης να είναι αποτελεσματικό στην αποτροπή μυκητιακών ασθενειών.
8- Τσιμπήστε και κλαδέψτε για περισσότερες ντομάτες
Τσιμπήστε και αφαιρέστε τα κορόιδα που αναπτύσσονται στην ένωση δύο κλαδιών. Δεν θα καρποφορήσουν και θα αφαιρέσουν ενέργεια από το υπόλοιπο φυτό.
Ωστόσο, προχωρήστε χαλαρά στο κλάδεμα του υπόλοιπου φυτού. Μπορείτε να αραιώσετε μερικά φύλλα για να επιτρέψετε στον ήλιο να φτάσει στον καρπό που ωριμάζει, αλλά τα φύλλα είναι αυτά που φωτοσυνθέτουν και δημιουργούν τα σάκχαρα που δίνουν στις ντομάτες σας γεύση. Λιγότερα φύλλα σημαίνει λιγότερες κόκκινες, γλυκές ντομάτες.
9- Ποτίζετε τακτικά για να μην πιέζετε τα φυτά
Ποτίστε καλά και τακτικά καθώς αναπτύσσονται τα φρούτα. Το ακανόνιστο πότισμα, εάν χάσετε μια εβδομάδα και προσπαθήσετε να το αναπληρώσετε, θα οδηγήσει σε σήψη των άκρων των ανθέων (ανεπάρκεια ασβεστίου) και σκάσιμο και σχίσιμο. Ο γενικός κανόνας είναι να βεβαιωθείτε ότι τα φυτά σας παίρνουν τουλάχιστον 2 εκατοστά νερό την εβδομάδα, αλλά κατά τις ζεστές, ξηρές περιόδους μπορεί να χρειάζονται περισσότερο. Εάν τα φυτά σας αρχίζουν να δείχνουν μαραμένα για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, δώστε τους ένα ποτό.
Μόλις ο καρπός αρχίσει να ωριμάζει, μπορείτε να μειώσετε το πότισμα. Η μείωση του νερού ενθαρρύνει το φυτό να ενσωματώσει τα σάκχαρά του, για καλύτερη γεύση. Χρησιμοποιήστε την κρίση σας. Παραμείνετε τακτικοί με το πότισμα, διαφορετικά τα φυτά σας θα αγχωθούν και θα ρίξουν τα άνθη τους και πιθανώς τους καρπούς τους.
10- Βεβαιωθείτε ότι τα φυτά σας παράγουν ντομάτες ανάλογα με την ποικιλία
Η ωρίμανση της ντομάτας είναι λίγο πολύ στο έλεος του καιρού, αλλά μερικές φορές μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα. Το τσίμπημα των άκρων των κύριων στελεχών στις αρχές του καλοκαιριού θα ενθαρρύνει τα απροσδιόριστα φυτά τομάτας (αυτά των οποίων ο καρπός είναι μόνιμα διαθέσιμος) να αρχίσουν να βάζουν την ενέργειά τους στην ανθοφορία.
Στις απροσδιόριστες ντομάτες αρέσει να ψηλώνουν πριν αρχίσουν να παράγουν καρπούς, γι’ αυτό μην ανησυχείτε αν τα φυτά της ντομάτας σας δεν ανθίσουν τον πρώτο ή δύο μήνες τους. Το τσίμπημα είναι επίσης μια εύχρηστη συμβουλή προς το τέλος του καλοκαιριού όταν θέλετε να βιαστούν και να ωριμάσουν οι τελευταίες ντομάτες.
Δεν θα πρέπει να είναι δύσκολο να αναπτυχθούν καθορισμένα φυτά τομάτας (αυτά που ωριμάζουν όλα ταυτόχρονα) εκτός εάν οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς και προκαλούν μια κατάσταση που εύστοχα ονομάζεται “πτώση ανθέων”.
Στο χέρι σας είναι να παίξετε και μακάρι αυτή η νέα σεζόν να είναι παραγωγική!