Τι να καλλιεργήσετε τον Ιούλιο

Όταν τον Ιούλιο ζεσταίνονται οι σαλάτες, τα μπιζέλια και το μπρόκολο σας βουτούν στη σκόνη, μπορείτε συνήθως να ξαναφυτέψετε τα κρεβάτια με πολύ καλύτερες καλλιέργειες ανθεκτικές στη θερμότητα (ή τουλάχιστον ανθεκτικές στη θερμότητα).

Εδώ είναι τα λαχανικά που φυτεύω συνήθως τον Ιούλιο για μια άφθονη συγκομιδή στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου:

Τα περισσότερα στελέχη πηγαίνουν από σπόρο σε συγκομιδή σε μόλις 52 ημέρες.
Τα αγγούρια ανέχονται καλά τον ζεστό καλοκαιρινό καιρό αρκεί να έχουν την καθημερινή τους παροχή νερού.
Στην παραπάνω φωτογραφία, το μικρό αγγουράκι θα μετατραπεί σε τουρσί με τον ίδιο τρόπο όπως για τα κλασικά τουρσιά και στη συνέχεια θα φυλαχτεί στο ψυγείο.

Αντικατέστησα το πρόσφατα χτυπημένο ρομανάκι μου με πράσινα φασόλια. Ο χρόνος από τη σπορά των σπόρων των φασολιών μέχρι τη συγκομιδή είναι μόνο 48 ημέρες. Ως εκ τούτου, θα έχω πολλά φασόλια να παγώσω για το χειμώνα. Εύκολο στην ανάπτυξη, πολύ κερδοφόρο και επίσης εύκολο στην αποθήκευση.

Τα παντζάρια έχουν επίσης ταχεία ανάπτυξη. Τα βρώσιμα χόρτα μπορούν να κοπούν για σαλάτες σε μόλις 25-30 ημέρες, ενώ οι ρίζες από κάτω ωριμάζουν σε 59 ημέρες.

Φυτέψτε καρότα στα μέσα Ιουλίου για συγκομιδή στα τέλη Σεπτεμβρίου (75 ημέρες από το σπόρο έως τη συγκομιδή). Τα καρότα είναι μοναδικά στο ότι θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν μέχρι να παγώσει το έδαφος. Φέτος φύτεψα καρότα αφού το μαρούλι μου με φύλλα βελανιδιάς πήρε νέα τέταρτα στον κάδο κομποστοποίησης.

  • The Côtes de Chards ή Chards

Τι υπέροχη καλλιέργεια αντικατάστασης, χρειάζονται μόνο 60 ημέρες για να αποκτήσετε νόστιμα χόρτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Και αυτό το λαχανικό δεν εξασθενεί στη ζέστη του καλοκαιριού.

Εάν το μπρόκολο που φυτέψατε την άνοιξη ήταν μια καταστροφή (όλα τα φύλλα, χωρίς κεφάλια), μπορείτε σίγουρα να ξεκινήσετε μια φθινοπωρινή συγκομιδή στα μέσα Ιουλίου ή ακόμα και στα τέλη Ιουλίου. Μην φυτεύετε στο ίδιο σημείο με την παλιά σας καλλιέργεια, γιατί μπορεί να προκαλέσετε προβλήματα με τα παράσιτα. Αφήστε 55 ημέρες από τον σπόρο μέχρι τη συγκομιδή για το μπρόκολο.

Όλες οι ποικιλίες, επιμήκεις ή στρογγυλές είναι αστραπιαίες, χρειάζονται μόνο 22-28 ημέρες από τον σπόρο μέχρι τη συγκομιδή (ιδανικές για αρχάριους και παιδιά αλλά και πάντα δημοφιλείς σε όλους τους ερασιτέχνες και ειδικούς). Φυτέψτε τα τώρα και σύντομα θα έχετε το κύριο συστατικό για υπέροχες καλοκαιρινές σαλάτες.

Και έχετε σκεφτεί τα φυτά πιπεριάς, τη σκουός, τα φιστίκια και τις ντομάτες που δεν έχουν πωληθεί ακόμα στο φυτώριο σας; Όλα αυτά αξίζει να τα φυτέψετε τώρα, ειδικά αν τα φυτά είναι ήδη ανθισμένα. Αγόρασα πρόσφατα, στο φυτώριο της περιοχής μου, 6 φυτά πιπεριάς για 1 ευρώ το καθένα. Το κατάστημα με χαρά ανακτούσε μέρος της επένδυσής τους, τα σπορόφυτα ήταν ευγνώμονες που σώθηκαν από τη φυλακή λιανικής τους και είμαι χαρούμενος που έχω τα πλεονάζοντα λαχανικά για κονσερβοποίηση.

Εάν βασίζεστε στον καλοκαιρινό σας λαχανόκηπο για να σας ξεπεράσει τους χειμερινούς μήνες, και σίγουρα το κάνω, φροντίστε να αντικαταστήσετε τις έτοιμες καλλιέργειές σας με φρέσκες καλλιέργειες. Εξάλλου, η καλλιεργούμενη γη είναι πολύτιμη για τους περισσότερους από εμάς. Γιατί να πάει χαμένο έστω και ένα τετραγωνικό μέτρο; Απλά πρέπει να ξέρετε πώς να περιστρέφετε.

Έχετε τελειώσει ακόμα τις ανοιξιάτικες καλλιέργειές σας; Πες μου τι λαχανικά θα φυτέψεις τώρα για φθινοπωρινή συγκομιδή!

24 φρούτα και λαχανικά για συγκομιδή τον Ιούνιο

Δέκα συμβουλές για τη σωστή διαχείριση του λαχανόκηπου σας σε περιόδους ξηρασίας