Τι να κάνετε στον λαχανόκηπο τον Νοέμβριο

Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που σταματά η ανάπτυξη του λαχανόκηπου. Οι θερμοκρασίες πέφτουν και τα επίπεδα του φωτός της ημέρας μειώνονται, η εποχή έχει τελειώσει και εκτός από τη συγκομιδή των υπόλοιπων καλλιεργειών, υπάρχουν πολύ λίγα φυτά για να αναπτυχθούν.

Λαμβάνουμε πολλά μηνύματα αυτή την εποχή από αισιόδοξους νέους κηπουρούς που αναζητούν χειμερινές καλλιέργειες που μπορούν να σπείρουν ή να φυτέψουν, αλλά πραγματικά δεν μπορείτε να κάνετε πολλά. Μόλις πέσει η θερμοκρασία, η ανάπτυξη σταματά. Μπορείτε να το δείτε γύρω από τον κήπο όταν κοιτάτε το γρασίδι ή τα ζιζάνια που πεθαίνουν ή μεγαλώνουν πολύ λίγο μέχρι την επόμενη άνοιξη. Στην πραγματικότητα, τα ζιζάνια είναι οι καλύτεροι δείκτες για το πότε πρέπει να σπείρουν το επόμενο έτος, επειδή όταν το έδαφος φτάσει ξανά σε θερμοκρασία ανάπτυξης, τα ζιζάνια ξαναζωντανεύουν.

Ο Νοέμβριος αφορά περισσότερο την αποθήκευση των υπολειμμάτων καλλιεργειών και την προετοιμασία του κήπου για την επόμενη σεζόν, τροφοδοτώντας και καλύπτοντας το έδαφος. Μου αρέσει περισσότερο η φράση «βάζω τον κήπο στο κρεβάτι» γιατί στην πραγματικότητα αυτό ακριβώς θα έπρεπε να κάνετε, προσθέτοντας ένα κάλυμμα από λίπασμα λιπάσματος ή κοπριάς και κάλυψη για προστασία από την αναπόφευκτη βροχή.

Προφανώς, αν έχετε τούνελ ή θερμοκήπιο, μπορείτε να κάνετε λίγο παραπάνω και μπορείτε πάντα να σπείρετε σαλάτες όπως ρόκα ή χόρτα μουστάρδας με πρώιμα καρότα αν δεν είναι πολύ κρύο.

Συγκομιδή λαχανικών τον Νοέμβριο και αποθήκευση των καλλιεργειών.

Ορισμένες καλλιέργειες μπορούν να μείνουν στο έδαφος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπως το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο που φυτρώνει κ.λπ.

Πατάτες :

Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, μαζέψτε τις τελευταίες πατάτες της κύριας καλλιέργειας σας. Είναι καλύτερο να τα αφήσετε να στεγνώσουν πριν τα αποθηκεύσετε, αλλά μην τα πλένετε καθώς το υγρό δέρμα μπορεί να μεταδώσει ασθένειες.

Οι πατάτες μπορούν να αποθηκευτούν σε κουτιά με υγρή άμμο, αλλά προτιμώ να χρησιμοποιώ ένα μεγάλο ψάθινο καλάθι και στρώματα εφημερίδας που θεωρώ ότι λειτουργούν πολύ καλά. Τοποθετήστε τις πατάτες σε στρώσεις με μερικά φύλλα εφημερίδας να χωρίζουν κάθε επίπεδο. Αποθηκεύστε τα καλάθια με τις πατάτες σας σε ένα δροσερό, σκοτεινό υπόστεγο γκαράζ όπου θα πρέπει να φυλάσσονται μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Καρότα:

Τα καρότα μπορούν να μείνουν στο έδαφος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εάν μεγαλώνετε σε υπερυψωμένα κρεβάτια ή έχετε ωραίο, καλά στραγγισμένο αμμώδες έδαφος. Προτιμώ να τα σηκώνω σε αυτό το σημείο και να επιθεωρώ για ζημιά από μύγα καρότου. Εάν η ζημιά δεν είναι πολύ μεγάλη, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε καρότα (θα δείτε μικρά τούνελ στο δέρμα της ρίζας) για να κόψετε τα κακά κομμάτια, αλλά δεν θα είναι καλά για αποθήκευση. Θυμηθείτε ότι και οι παστινάδες υποφέρουν από σκουλήκι ρίζας. Επομένως, εάν τα καρότα σας είναι κατεστραμμένα, θα πρέπει επίσης να τα σηκώσετε και να τα ταξινομήσετε για άμεση χρήση ή αποθήκευση.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα λαχανικά με ρίζα, τα καρότα αποθηκεύονται καλύτερα σε κουτιά με άμμο για να αποφευχθεί η απώλεια υγρασίας. Τα καρότα που καλλιεργούνται στο σπίτι φαίνεται να χαλάνε πολύ πιο γρήγορα από τις ποικιλίες που αγοράζονται στο κατάστημα, γι’ αυτό τοποθετήστε τα στα κουτιά άμμου αμέσως μετά το τράβηγμα για να βεβαιωθείτε ότι διατηρούν το τραγανό τους.

Αποθήκευση άλλων ριζικών καλλιεργειών:

Άλλες καλλιέργειες ριζών λαχανικών αποθηκεύονται παρομοίως σε κουτιά άμμου για να συγκρατούν την υγρασία. Θα πρέπει να αποθηκεύσετε τα ακόλουθα λαχανικά με αυτόν τον τρόπο: Παντζάρια, καρότα, σελινόριζα, παστινάκια, ρουταμπάγα και γογγύλια.

Χειμερινά λαχανικά:

Εάν διαχειμάζετε καλλιέργειες brassica όπως το λάχανο, τα λάχανα ή το μπρόκολο, διατηρήστε τα υγιή αφαιρώντας τα κιτρινισμένα ή νεκρά φύλλα. Τα νεκρά φύλλα μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες εάν κρέμονται, αλλά η αφαίρεσή τους αυξάνει επίσης τη ροή του αέρα γύρω από τους μίσχους, γεγονός που βοηθά στην αποφυγή προβλημάτων.

Εάν καλλιεργείτε μεγάλα σταυρανθή, όπως λάχανα και μπρόκολο, είναι χρήσιμο να τα ποντάρετε σε αυτό το στάδιο για να μην ταλαντεύονται και τελικά να ανατραπούν στους χειμερινούς ανέμους. Σφυρίξτε έναν πάσσαλο δίπλα στο φυτό και δέστε το με σπάγκο κήπου.

Το λάχανο είναι ένα πολύ ανθεκτικό φυτό και μπορεί να επιβιώσει ακόμα και τους πιο κρύους χειμώνες. Επιλέξτε τα φύλλα γύρω από το στέλεχος του φυτού και όχι τα μικρότερα φύλλα στην άκρη ανάπτυξης. Το λάχανο θα συνεχίσει να μεγαλώνει προς τα πάνω καθώς αφαιρείτε τα κάτω φύλλα που μοιάζουν με ένα περίεργο σχήμα μικρού φοίνικα την άνοιξη, αν αφαιρέσετε την άκρη ανάπτυξης το φυτό θα σταματήσει να αναπτύσσεται.

Λαχανικά για σπορά ή φύτευση τον Νοέμβριο:

Εάν χάσατε τη σπορά του σκόρδου τον Οκτώβριο, μπορείτε πάντα να το φυτέψετε στις αρχές Νοεμβρίου πριν χτυπήσει σκληρός παγετός. Το φθινοπωρινό/χειμωνιάτικο σκόρδο γενικά δίνει πολύ καλύτερες αποδόσεις από το σκόρδο που φυτεύτηκε την άνοιξη, αλλά δεν συνιστάται εάν ο κήπος σας είναι επιρρεπής σε υπερχείλιση σε υγρό καιρό. Εάν έχετε έναν υγρό κήπο, το σκόρδο μπορεί πάντα να καλλιεργηθεί σε μεγάλες γλάστρες ή ακόμα καλύτερα, σε υπερυψωμένα ξύλινα κρεβάτια.

Μαζέψτε τα φθινοπωρινά φύλλα και φτιάξτε σάπια φύλλα.

Τα πεσμένα φύλλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα αλλά χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και ως εκ τούτου μια εξαιρετική προσθήκη στο σωρό κομποστοποίησης αν διαπιστώσετε (όπως οι περισσότεροι άνθρωποι) ότι έχετε πολύ πράσινο υλικό. Η “μούχλα φύλλων” ή τα σάπια φύλλα για ένα ή δύο χρόνια είναι επίσης μια εξαιρετική εδαφολογική τροποποίηση που βοηθά στη δομή του εδάφους και βελτιώνει την ικανότητα συγκράτησης της υγρασίας (ένα καλούπι φύλλων που έχει σαπίσει μπορεί να περιέχει έως και 500 φορές το βάρος του σε νερό!). Η μούχλα των φύλλων λειτουργεί επίσης ως διεγερτικό για την ευεργετική μικροβιακή ζωή στο έδαφος του κήπου σας, η οποία με τη σειρά της καθιστά το άζωτο και άλλα θρεπτικά συστατικά διαθέσιμα στα φυτά σας.

Βάλτε τον λαχανόκηπό σας στο κρεβάτι για το χειμώνα.

Ένα καλό πράγμα που πρέπει να θυμάστε για το έδαφος είναι ότι σχεδόν ποτέ δεν το βλέπετε γυμνό στη φύση, είναι πάντα καλυμμένο με κάποιο είδος βλάστησης. Στην πραγματικότητα, η μόνη φορά που βλέπεις γυμνή γη είναι όταν είμαστε εκεί για κάτι. είτε σε καλλιεργημένο κήπο, είτε σε εμπορική γεωργία είτε όταν θέλουμε να χτίσουμε κάτι. Η απλή αλήθεια είναι ότι το γυμνό χώμα δεν είναι καλή ιδέα γιατί τα θρεπτικά συστατικά ξεπλένονται από τη βροχή και γίνεται υδάτινο, γεγονός που σκοτώνει την ευεργετική ζωή του εδάφους. Το άλλο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το χώμα σας είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον λαχανόκηπο σας.

Προετοιμάστε τον κάδο κομποστοποίησης για το χειμώνα.

Καθώς η εξωτερική θερμοκρασία κρυώνει, ο κάδος κομποστοποίησης θα επιβραδύνει και, εκτός εάν έχετε μια πολύ μονωμένη μονάδα, πιθανότατα θα κλείσει γύρω στα τέλη Νοεμβρίου μέχρι να ζεσταθεί την άνοιξη. Εάν έχετε ανοιχτό σωρό ή κάδο κομποστοποίησης, θα είναι ωφέλιμο να το επιστρέψετε τον Νοέμβριο για να ανακατέψετε τα συστατικά και να ξεκινήσετε τη διαδικασία από την αρχή. Το μείγμα θα βοηθήσει στην παραγωγή περισσότερης θερμότητας και ελπίζουμε να ολοκληρώσει τη διαδικασία πριν κρυώσει πολύ.

Οι ανοιχτοί κάδοι κομποστοποίησης πρέπει επίσης να καλύπτονται για να αποφευχθεί η έκπλυση των θρεπτικών συστατικών και η υπερβολική υγρασία κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων. Ένα φύλλο μόνωσης αφρώδους σανίδας ζυγισμένο με ένα τετράγωνο ξύλο και μερικά τούβλα θα βοηθήσει έναν ανοιχτό κάδο να παραμείνει στεγνός, εάν έχετε ένα ανοιχτό καπάκι στοίβας με μαύρο πλαστικό.

Στο χέρι σου!

7 λαχανικά Σχεδόν ο καθένας μπορεί να μεγαλώσει

Οδηγός καλλιέργειας φρούτων και λαχανικών για τον Απρίλιο