Τι να κάνετε στον λαχανόκηπο τον Μάρτιο

Καθώς πλησιάζει η άνοιξη (20 Μαρτίου), οι κηπουροί βγάζουν τα εργαλεία τους!

Οι περισσότεροι κηπουροί της αγοράς θα συμφωνούσαν ότι η 17η Μαρτίου, η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, σηματοδοτεί το σημείο καμπής όταν τα πράγματα ξεκινούν ξανά στον λαχανόκηπο, κυρίως με την περίοδο σποράς, μετά από έναν ήσυχο χειμώνα στον κήπο.

Εάν ο καιρός είναι καλός και το έδαφος δεν είναι ούτε παγωμένο ούτε πολύ υγρό, πολλοί κηπουροί θα φυτέψουν τις πρώτες πατάτες του χρόνου την ημέρα του Αγίου Πατρικίου ή αμέσως μετά. Είναι μια σημαντική μέρα για τις καλλιέργειες πατάτας.

Οι μελισσοκόμοι αναφέρουν επίσης ότι η ημέρα του Αγίου Πατρικίου είναι συχνά η ημέρα που οι μελισσοκόμοι ταΐζουν τις μέλισσές τους για πρώτη φορά μετά τον μακρύ χειμώνα. Η πρώτη τροφή που θα λάβουν θα τα βοηθήσει να ξυπνήσουν και να ξεκινήσουν τη διαδικασία ζευγαρώματος. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, οι μέλισσες θα κάνουν το σημαντικό έργο της επικονίασης των λουλουδιών του κήπου και των καλλιεργειών φρούτων και λαχανικών. Θα αρχίσουν επίσης να παράγουν το νόστιμο μέλι τους, καθώς ταξιδεύουν ανάμεσα στα λουλούδια, συλλέγοντας γύρη καθώς πηγαίνουν, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα!

Τι να κάνετε στον λαχανόκηπο τον Μάρτιο;

Καθώς ο καιρός ανοίγει και οι μέρες μεγαλώνουν, σας προτείνω να ανακαλύψετε μερικές υπέροχες συμβουλές κηπουρικής για αυτόν τον μήνα. Παρακάτω είναι μια περίληψη της δουλειάς που πρέπει να κάνετε τώρα, ως προετοιμασία για μια καλή συγκομιδή αργότερα μέσα στο έτος.

1) Ολοκληρώστε την προετοιμασία του εδάφους

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, τώρα είναι η ώρα να απλώσετε καλά σαπισμένη κοπριά ή κομπόστ στα παρτέρια σας. Συνιστάται επίσης να επενδύσετε το παρτέρι που έχετε επιλέξει με μαύρο πλαστικό ή χαρτόνι (πιθανώς το καλύτερο για εσωτερικά κρεβάτια) για να ζεστάνετε το έδαφος κατά την προετοιμασία για φύτευση.

2) Σπείρετε τους σπόρους σας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Η καλλιέργεια των δικών σας λαχανικών στον λαχανόκηπο σας ξεκινά με έναν μικρό σπόρο. Ή μάλλον μερικά μικρά σποράκια!
Τώρα είναι η ώρα να επιλέξετε τι θέλετε να καλλιεργήσετε και να σπείρετε τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους σε ένα ηλιόλουστο σημείο. Μια βεράντα ή ένα μικρό θερμοκήπιο είναι ιδανικό.

Τα μαρούλια, οι ντομάτες, τα καλοκαιρινά χόρτα όπως ο αρακάς ή τα φασόλια, το σχοινόπρασο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια είναι καλές επιλογές για φύτευση σε εσωτερικούς χώρους.

Καλλιέργειες εξωτερικού χώρου, όπως η φάβα, μπορούν να φυτευτούν απευθείας στο λαχανικό σας, εάν ο καιρός το επιτρέπει.

Συμβουλή: 15 λαχανικά των οποίων τους σπόρους μπορείτε να σπείρετε τον Μάρτιο.

3) Ξεκινήστε να καλλιεργείτε αρωματικά φυτά

Αν θέλετε έναν λαχανόκηπο με φρέσκα αρωματικά φυτά, τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσετε να τον προγραμματίζετε. Επιλέξτε ένα μέρος σε μια ηλιόλουστη αλλά προστατευμένη θέση. Οι ειδικοί συνιστούν την άμεση φύτευση πολυετών βοτάνων με ρίζες (βότανα που αναπτύσσονται κάθε χρόνο) όπως μέντα, θυμάρι και μάραθο, ενώ εκλεκτά βότανα όπως ο βασιλικός και ο κόλιανδρος μπορούν να καλλιεργηθούν από σπόρους.

4) Ολοκληρώστε το κλάδεμα των οπωροφόρων δέντρων σας

Οι καρποφόροι θάμνοι και τα δέντρα θα πρέπει να έχουν κλαδευτεί προτού δραστηριοποιηθούν ξανά για καλοκαιρινή ανάπτυξη όπως ο λωτός, η λεμονιά, η πορτοκαλιά, το γκρέιπφρουτ και η τζιτζιφιά.
Εάν δεν έχουν ήδη κλαδευτεί, φροντίστε να είναι έτοιμα τώρα. Νέοι θάμνοι ή οπωροφόρα δέντρα μπορούν να φυτευτούν τον Μάρτιο.

Και εσύ? Τι απαραίτητο κάνετε στον λαχανόκηπό σας τον Μάρτιο;

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε στον λαχανόκηπό σας τον Οκτώβριο

15 λαχανικά των οποίων τους σπόρους μπορείτε να σπείρετε τον Μάρτιο