Τι να κάνετε στον λαχανόκηπο τον Μάιο

Ο Μάιος είναι ο μήνας που ο λαχανόκηπος αρχίζει να μοιάζει όλο και περισσότερο με τον καλοκαιρινό κήπο. Τον Μάιο, η απειλή των όψιμων παγετών θα μειωθεί και οι τρυφερές καλλιέργειες μπορούν να αρχίσουν να ευδοκιμούν στο έμπλαστρο λαχανικών χωρίς ανησυχία. Οι καλλιέργειες που ξεκινούν σε εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να σκληρύνονται πριν από τη φύτευση σε εξωτερικούς χώρους.

Σε θερμές περιοχές, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια και φασόλια μπορούν επιτέλους να φυτευτούν στον κήπο στις αρχές του μήνα. Σε πιο δροσερές περιοχές, βεβαιωθείτε ότι οι νυχτερινές θερμοκρασίες είναι κατά μέσο όρο 13°C ή υψηλότερες προτού αρχίσετε να τις βγάζετε, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει γύρω στα τέλη Μαΐου ή ακόμα και στις αρχές Ιουνίου, ανάλογα με την περιοχή.

Πράγματα που μπορείτε να κάνετε στον κήπο τον Μάιο:

  • Συνεχίστε τη διαδοχική σπορά ανθεκτικών λαχανικών.
  • Σπέρνετε τρυφερά λαχανικά.
  • Ετοιμάστε τρυφερά λαχανικά μέσα.
  • Σπείρετε ή βάζετε τρυφερά χόρτα μετά τον τελευταίο παγετό.
  • Νερό αν χρειάζεται.
  • Λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε την είσοδο παρασίτων στον κήπο.

Ετοιμαστείτε να φυτέψετε μελιτζάνες, πεπόνια, κολοκυθάκια και κολοκυθάκια

Στις αρχές Μαΐου ετοιμάστε σημεία φύτευσης για μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πεπόνια και κολοκυθάκια. Ανοίξτε τρύπες 30 cm τετράγωνο, 30 cm βάθος και 90 cm απόσταση μεταξύ τους. Προσθέστε λίπασμα ή καλά σαπισμένη κοπριά στο κάτω μέρος της τρύπας και μετά γεμίστε την τρύπα. Ανακατέψτε το χώμα από τη γύρω περιοχή για να σχηματιστεί ένα ανάχωμα πάνω από κάθε τρύπα. Στο τέλος του μήνα, σπείρετε τρεις σπόρους σε κάθε ανάχωμα. Όταν ανέβουν τα σπορόφυτα, κόψτε τα δύο πιο αδύναμα σπορόφυτα και αφήστε το δυνατό δενδρύλλιο να αναπτυχθεί. Εάν αρχίζετε να φυτεύετε, τοποθετήστε ένα σε κάθε ανάχωμα στις αρχές Ιουνίου.

Προετοιμάστε και φυτέψτε πράσινα φασόλια και φασόλια.

Στις αρχές του μήνα ετοιμαστείτε να φυτέψετε πράσινα φασόλια και φασόλια. Σκάψτε μια τάφρο πλάτους 45 cm και βάθους 30 cm. Προσθέστε αρκετές ίντσες κομπόστ ή καλά σαπισμένη κοπριά στην τάφρο και στο επίχωμα. Στο δεύτερο μισό του μήνα σπείρουμε τους σπόρους των φασολιών. Τα σπείρουμε 6 εκατοστά βάθος και 20 έως 30 εκατοστά απόσταση μεταξύ τους σε δύο σειρές που απέχουν μεταξύ τους 30 έως 40 εκατοστά. Κατά τη φύτευση, τοποθετήστε τους πασσάλους φασολιών στη θέση τους κατά μήκος κάθε πλευράς της σειράς των φασολιών. Τοποθετήστε τους στύλους υπό γωνία και δέστε τους απέναντι στύλους κοντά στην κορυφή τους. Μπορείτε να ενισχύσετε τους στύλους με οριζόντιους αντηρίδες.

Ετοιμαστείτε να φυτέψετε ντομάτες

Στις αρχές του μήνα ετοιμάστε σημεία φύτευσης για ντομάτες. Ανοίξτε τρύπες 30 cm τετράγωνο, 30 cm βάθος και 60 έως 90 cm απόσταση μεταξύ τους. Προσθέστε μερικά εκατοστά κομπόστ ή καλά σαπισμένη κοπριά στο κάτω μέρος της τρύπας και στη συνέχεια γεμίστε την τρύπα με χώμα γλάστρας. Σχηματίστε ένα ανάχωμα πάνω από κάθε τρύπα. Οι ντομάτες μπορούν να φυτευτούν με ασφάλεια στον κήπο όταν η μέση θερμοκρασία της νύχτας είναι 13°C, προς το τέλος αυτού του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου. Οι ντομάτες που φυτεύτηκαν νωρίτερα θα πρέπει να προστατεύονται από τις κρύες νύχτες.

Αφαιρέστε τις καμπάνες και τα τούνελ για το λάχανο, τις σαλάτες, τα φασόλια και τα καρότα

Τα ανοιξιάτικα λάχανα, τα καρότα, τα μαρούλια και τα φασόλια που αναπτύσσονται κάτω από πλαστικά κλοσέ ή σήραγγες μπορούν να σκληρυνθούν τώρα. Αυτή η διαδικασία της σταδιακής έκθεσης σε εξωτερικές θερμοκρασίες μπορεί να γίνει σε διάστημα τριών εβδομάδων, έτσι ώστε τα φυτά σταδιακά να σκληρύνουν.

Σπείρετε τα παντζάρια

Γύρω στα μέσα του μήνα, σπείρουν σπόρους από μακρόριζα παντζάρια. Η Cylindra και η Rodina αναπτύσσονται καλά τους θερμότερους μήνες. Σπέρνουμε τους σπόρους σε απόσταση 2 cm και σκεπάζουμε με 1 cm κομπόστ. Αργότερα, αραιώστε τα φυτά σε απόσταση 6 cm. Διατηρήστε το έδαφος ομοιόμορφα υγρό για να δημιουργήσετε τρυφερές ρίζες.

Ετοιμάζουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών

Σε βόρειες περιοχές με δροσερά καλοκαίρια, τα λαχανάκια Βρυξελλών φεύγουν αυτόν τον μήνα για συγκομιδή από το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο. Σε ζεστές χειμερινές περιοχές, περιμένετε να φυτέψετε λαχανάκια Βρυξελλών στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο. Σπέρνετε λαχανάκια Βρυξελλών σε απόσταση 60 cm. Διατηρήστε τα φυτά να αναπτύσσονται δυναμικά διατηρώντας το έδαφος ομοιόμορφα υγρό.

Σπείρουν καρότα

Μπορείτε να σπείρετε καρότα τον Μάιο. Τα καρότα αναπτύσσονται καλύτερα σε ελαφρύ, αμμώδες έδαφος χωρίς πέτρες. Οι ποικιλίες Imperator ή Gold Pak που αναπτύσσονται με ρίζες μήκους έως 20 cm είναι καλές επιλογές σε ελαφρύ έδαφος. Σε ρηχό, βραχώδες ή αργιλώδες έδαφος, φυτέψτε τις ποικιλίες Chantenay ή Nantes με ρίζες μήκους 15 cm. Σπέρνουμε διαδοχικές καλλιέργειες σε διαστήματα τριών εβδομάδων.

Ετοιμάζουμε το κουνουπίδι

Το κουνουπίδι αναπτύσσεται καλύτερα όπου οι θερμοκρασίες δεν είναι πολύ ζεστές (πάνω από 25°C) ή πολύ κρύες (έως -1°C, ένας ελαφρύς παγετός δεν θα βλάψει το κουνουπίδι). Η αύξηση της θερμοκρασίας γύρω στους 15°C είναι η βέλτιστη. Προετοιμάστε σπόρους κουνουπιδιού σε εσωτερικούς χώρους τον περασμένο μήνα, όταν η θερμοκρασία του εδάφους και του αέρα είναι τουλάχιστον 10°C. Φυτέψτε τα κουνουπίδια σε απόσταση 60 cm μεταξύ τους σε σειρές 60 cm μεταξύ τους. Τοποθετήστε ένα χάρτινο κύπελλο χωρίς πάτο γύρω από κάθε φυτό για να προστατέψετε τα φυτά από τα σκουλήκια.

Σπείρε καλαμπόκι

Φυτέψτε καλαμπόκι όταν έχει περάσει κάθε κίνδυνος παγετού. Σπέρνετε σπόρους όποτε οι μέσες θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν μεταξύ 5°C τη νύχτα έως μέγιστη θερμοκρασία 30°C κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προετοιμάστε την περιοχή φύτευσης εκ των προτέρων δουλεύοντας σε 3 cm καλά σαπισμένης κοπριάς. Σπέρνουμε τους σπόρους βάθους 3 cm σε ομάδες των τριών, σε διαστήματα 45 cm. Φυλάξτε το πιο ανθεκτικό φυτό για μερικές εβδομάδες μετά την εμφάνιση των σπορόφυτων. Σπέρνουμε τον αραβόσιτο σε πολλές μικρές σειρές διατεταγμένες σε ορθογώνιο τετράγωνο. Η σπορά τεμαχίων θα διευκολύνει την επικονίαση. Το καλαμπόκι γονιμοποιείται από τη γύρη του ανέμου, η οποία δεν μπορεί να ταξιδέψει μακριά.

Ξεκινήστε τα αγγούρια σε εσωτερικούς χώρους

Ξεκινήστε τα αγγούρια σε εσωτερικούς χώρους περίπου τρεις εβδομάδες πριν οι νυχτερινές θερμοκρασίες φτάσουν κατά μέσο όρο τους 13°C. Τα σπορόφυτα δεν μπορούν να εισέλθουν στον κήπο μέχρι να περάσει κάθε κίνδυνος παγετού. Προετοιμάστε το σημείο ανάπτυξης εκ των προτέρων: σκάψτε τρύπες 30 cm τετράγωνο, 30 cm βάθος και 90 cm απόσταση μεταξύ τους για συρόμενα φυτά, 30 cm για αναρριχώμενα φυτά. Προσθέστε μερικά εκατοστά κομπόστ ή καλά σαπισμένη κοπριά στο κάτω μέρος της τρύπας και μετά γεμίστε την τρύπα. Σχηματίστε ένα ανάχωμα ύψους περίπου 15 εκατοστών. Η φύτευση αγγουριού ξεκινά όταν ο καιρός είναι αρκετά ζεστός.

Προστατέψτε τις πατάτες

Οι πατάτες που φυτεύτηκαν τον περασμένο μήνα πρέπει να προστατεύονται από όψιμους παγετούς. Τοποθετήστε προστατευτικά καλύμματα πάνω από τα φυτά πατάτας όταν αναμένεται να πέσει η θερμοκρασία τη νύχτα.

Φτιάξτε μια σειρά από καλλιέργειες μαρουλιού και σπανακιού

Φυτέψτε επιπλέον σαλάτες, μαρούλια και σπανάκι για να διατηρήσετε μια συνεχή συγκομιδή. Συνεχίστε τη σπορά μαρουλιού και σπανακιού κάθε δύο εβδομάδες μέχρι περίπου οκτώ εβδομάδες πριν οι μέγιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι κατά μέσο όρο περίπου 27°C. Όπου οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες δεν είναι κατά μέσο όρο 25°C, συνεχίστε τη διαδοχική σπορά μέχρι περίπου έξι εβδομάδες πριν από τον πρώτο παγετό.

Σπείρετε σπανάκι Νέας Ζηλανδίας ή κινέζικο σπανάκι

Σπείρετε ανθεκτικό στη θερμότητα σπανάκι Νέας Ζηλανδίας όταν έχει περάσει ο κίνδυνος παγετού. Αυτή η καλλιέργεια είναι ένα καλοκαιρινό υποκατάστατο του σπανακιού στις ζεστές καλοκαιρινές περιοχές. Το σπανάκι Νέας Ζηλανδίας ανέχεται τα αμμώδη και αλμυρά εδάφη. Του αρέσει ο ήλιος και αντιπαθεί τη σκιά. Τα ώριμα φυτά απλώνονται από 30 έως 90 cm.

Σπείρε, φύτεψε, μοίρασε, πάρε μοσχεύματα αρωματικών βοτάνων

Φυτέψτε περισσότερο κεράμι, άνηθο, μάραθο, ύσσωπο και μαϊντανό.

Τα δενδρύλλια βασιλικού μπορούν να φυτευτούν στο τέλος αυτού του μήνα, όταν έχει περάσει ο κίνδυνος παγετού. Τοποθετήστε τα σπορόφυτα σε απόσταση περίπου 40 εκατοστών μεταξύ τους και ποτίστε καλά στα αρχικά στάδια μέχρι να δημιουργηθούν τα φυτά. Σπέρνουμε τους σπόρους του βασιλικού βάθους 2 cm.
Μοσχεύματα. Πάρτε μοσχεύματα 7-10 εκ. από μαντζουράνα, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και θυμάρι σε γλάστρα από πέρυσι. Αφαιρέστε τα κάτω φύλλα από το κόψιμο και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε το στέλεχος ακριβώς κάτω από έναν κόμβο. Τοποθετήστε τα μοσχεύματα σε μια γλάστρα γεμάτη με άμμο ή σε ανοιχτό αμμώδες χώμα. Εάν ο καιρός είναι κρύος ή φυσάει, τοποθετήστε μια προστασία τύπου καμπάνας.
Διαίρεση. Η μέντα και το θυμάρι που έχουν κατάφυτη γλάστρες ή έχουν γίνει διάσπαρτα στον κήπο μπορούν να χωριστούν ή να ριζωθούν τώρα. Οι μικροσκοπικές ρίζες σε κάθε κόμβο των δρομέων θα δημιουργήσουν νέες ρίζες εάν θαφτούν σε λεπτό χώμα.

Νερό όσο χρειάζεται

Το πότισμα νέων δενδρυλλίων και δενδρυλλίων είναι πολύ σημαντικό. Ο έλεγχος της ανάπτυξης μπορεί να είναι καταστροφικός για τις καλλιέργειες που καλλιεργούνται από σπόρους. Η φυσιολογική ανάπτυξη εξαρτάται από τη σταθερή παροχή νερού. Ελέγχετε τον κήπο καθημερινά για να βεβαιωθείτε ότι το χώμα παραμένει ομοιόμορφα υγρό. Βάλτε το δάχτυλό σας στο χώμα, αν είναι υγρό, το πότισμα είναι καλό. Εάν το δάχτυλό σας είναι στεγνό και καθαρό, τυλίξτε το προς τα κάτω.

Πώς να καλλιεργήσετε ένα δέντρο μανταρινιάς από σπόρους μανταρινιού

10 λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε από τα υπολείμματα