Ο Ιούνιος είναι ένας πολύ απασχολημένος μήνας όταν έχετε κήπο και ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για ένα μπάλωμα λαχανικών.
Είναι επίσης ένας μήνας για τον οποίο ο καιρός μπορεί να είναι πολύ μεταβλητός, αλλά ειδικά μερικές φορές αρχίζει να είναι ακραίος σε ορισμένες περιοχές ή το κύμα καύσωνα μπορεί να αρχίσει να μαίνεται.
Σήμερα σας προτείνω να περιηγηθείτε τι μπορείτε να κάνετε στον λαχανόκηπο τον Ιούνιο:
Εάν ο καιρός είναι ζεστός και ξηρός, ποτίζετε καλά τα λαχανικά με ένα λεπτό ψεκασμό κάθε λίγες μέρες. Ένα πλήρες πότισμα είναι καλύτερο από πολλά ελαφρά ποτίσματα, τα οποία μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Εάν δεν έχετε χρόνο ή αρκετό νερό για να κυκλοφορήσετε, δώστε προτεραιότητα στα σπορόφυτα, καθώς και στα φυτά που αναπτύσσονται σε γλάστρες, δοχεία και ζαρντινιέρες. Επίσης, οι ντομάτες, το μαρούλι, το σέλινο και τα ραπανάκια είναι λιγότερο ανθεκτικά στην ξηρασία από άλλα όπως το παστινάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα λαχανάκια Σαβοΐας, οπότε ποτίστε ανάλογα.
Σπορά λαχανικών: Ποιους σπόρους λαχανικών να σπείρουμε τον Ιούνιο;
Συνεχίζουμε τη διαδοχική σπορά των μαρουλιών και κάνουμε τελική σπορά φασολιών και αρακά. Σπείρετε μπιζέλια πρώιμης ωρίμανσης, ώστε να μπορείτε να μαζέψετε τα μπιζέλια πριν από τις πιο κρύες νύχτες του φθινοπώρου. Μπορείτε επίσης να παρατείνετε την εποχή παρέχοντας προστασία τύπου καμπάνας όταν ο καιρός είναι κρύος.
Συνεχίστε να φυτεύετε ριζώδη λαχανικά όπως τα καρότα, τα παντζάρια, το γογγυλάκι, η ρουτάμπαγκα και τα γογγύλια για να προσφέρετε χειμερινές καλλιέργειες. Ο Ιούνιος είναι επίσης ένας καλός μήνας για τη σπορά κινέζικου λάχανου. Μπορείτε επίσης να σπείρετε σπανάκι τώρα για ένα δημοφιλές χειμωνιάτικο και ανοιξιάτικο φυλλώδες λαχανικό. Οι χειμωνιάτικες σαλάτες μπορούν επίσης να ξεκινήσουν τώρα σπέρνοντας κιχώριο και αντίδια προς τα τέλη Ιουνίου. Αυτά που σπάρθηκαν τον προηγούμενο μήνα μπορούν να αραιωθούν.
Η αραίωση και η τελική μεταφύτευση θα αρχίσουν να ξεπερνούν τη σπορά ως κύρια δραστηριότητα στο μέτωπο των λαχανικών. Αντιμετωπίστε πρώτα τις τρυφερές καλλιέργειες, εάν σας πιέζει ο χρόνος. Το μαρούλι και οι ντομάτες έχουν πολύ μικρότερο κύκλο ζωής από τα σταυρανθή, για παράδειγμα.
Όταν αραιώνετε τα καρότα, φροντίστε να σφίξετε το έδαφος γύρω από τα υπόλοιπα φυτά για να αποτρέψετε τις μύγες των καρότων. Αφαιρείτε πάντα την αραίωση γιατί θα προσελκύσουν και μύγες καρότου.
Ποια λαχανικά να φυτέψετε τον Ιούνιο:
Αφού βεβαιωθείτε ότι τελείωσαν οι παγετοί, φυτέψτε ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, γλυκό καλαμπόκι και φασολάκια.
Οι υπαίθριες ντομάτες πρέπει να έχουν ύψος 15 έως 23 cm, με το πρώτο σύμπλεγμα λουλουδιών να είναι μόλις ορατό. Δώστε τους το πιο ηλιόλουστο, πιο προστατευμένο μέρος που μπορείτε να βρείτε και δώστε τους ένα ψηλό πάσσαλο για κάθε φυτό.
Φυτέψτε σταυρανθή, μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι και άλλα λάχανα μόλις τα σπορόφυτα έχουν τέσσερα ή πέντε αληθινά φύλλα.
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι καλλιέργειας πράσου, για να τους δώσετε τη λεύκανση που χρειάζονται. Μπορούν να καλλιεργηθούν σε καλά λιπασμένα ορύγματα, βάθους 30 εκ., τα οποία σταδιακά γεμίζουν με χώμα καθώς μεγαλώνουν τα πράσα. Μπορείτε επίσης να τα μεγαλώσετε επίπεδα και αργότερα να δώσετε περιλαίμια από χαρτί ή χαρτόνι, χρησιμοποιώντας βρωμιά για να τα κρατήσετε στη θέση τους. Η τελευταία και πιο δημοφιλής μέθοδος είναι να κάνετε μια τρύπα βάθους περίπου 15 εκατοστών, να τοποθετήσετε το φυτό σε αυτήν και να γεμίσετε την τρύπα με νερό. Αυτό θα είναι αρκετό για να καθίσει το νεαρό πράσο στο έδαφος χωρίς περαιτέρω σύσφιξη και με τις εβδομάδες θα μεγαλώσει και θα γεμίσει την τρύπα.
Αν δεν έχετε προλάβει να σπείρετε τα δικά σας πράσα και σταυρανθή, μπορείτε συχνά να αγοράσετε σπορόφυτα από φυτώριο ή κέντρο κήπου. Επιλέξτε φρέσκα φυτά και εγκαταστήστε τα στη νέα τους θέση το συντομότερο δυνατό. Εάν καλλιεργείτε χειμερινό σέλινο, τα χαρακώματα είναι απαραίτητα. Οι τάφροι γεμίζονται σταδιακά για να ασπρίσουν το σέλινο και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χώμα γλάστρας ανάμεσα στα χαρακώματα για καλλιέργειες αλιευμάτων.
Ποια λαχανικά να μαζέψετε τον Ιούνιο:
Μπορείτε να απολαύσετε πρώιμα μαρούλια αυτόν τον μήνα και οι πρώιμες πατάτες θα πρέπει να είναι έτοιμες. Μην ανασηκώνετε περισσότερα από όσα χρειάζεστε για μια μέρα, καθώς η υπέροχη φρέσκια γεύση τους χάνεται γρήγορα.
Τα κρεμμύδια που φυτεύτηκαν το περασμένο φθινόπωρο θα είναι ξανά έτοιμα, πάρτε μόνο ό,τι χρειάζεστε για μια μέρα.
Τα φθινοπωρινά μπιζέλια μπορούν να μαζευτούν τώρα. Συγκομίστε τα όσο είναι μικρά και τρυφερά, για να ενθαρρύνετε τη σταθερή προσφορά.
Προς το τέλος του μήνα, σταματήστε να μαζεύετε τα σπαράγγια και αφήστε το όμορφο φύλλωμα που μοιάζει με φτέρη να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει τις ρίζες για την επόμενη χρονιά. Επίσης, σταματήστε να τραβάτε το ραβέντι τον Ιούνιο, ώστε τα φυτά να έχουν χρόνο να ανακάμψουν για την υπόλοιπη καλλιεργητική περίοδο.
Άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Vegetable Garden τον Ιούνιο:
Το σέλινο είναι μια ιδιαίτερα διψασμένη καλλιέργεια και δεν πρέπει να το αφήνουμε να ξεραθεί. Προσέξτε επίσης τη μύγα του σέλινου, που υποδεικνύεται από καφέ φουσκάλες στα φύλλα, ψεκάστε εάν χρειάζεται.
Προς τα τέλη Ιουνίου, τα ασκαλώνια που φυτεύτηκαν την άνοιξη θα αρχίσουν να φουσκώνουν. Ξύστε απαλά το χώμα από το λαιμό των βολβών για να τους εκθέσετε σε θερμότητα και φως.
Συνεχίστε να στερεώνετε τα πράσινα φασόλια και ελέγξτε ότι όλα είναι καλά με τα στηρίγματα.
Οι αγκινάρες της Ιερουσαλήμ μπορεί να χρειάζονται ποντάρισμα τώρα, εάν αναπτύσσονται σε πολύ θυελλώδεις τοποθεσίες.
Ολοκληρώστε σταδιακά την εκφόρτωση της κύριας καλλιέργειας πατάτας αυτόν τον μήνα.
Φασόλια :
Μόλις τα κατώτερα άνθη των φυτών φασολιών σχηματίσουν λοβούς μήκους 8-10 εκατοστών, τραβήξτε τις κορυφές των φυτών για να μην μεγαλώσουν περισσότερο από όσο χρειάζεται. Αποτρέπει επίσης τη μάζωξη της επίφοβης μαύρης μύγας στους τρυφερούς βλαστούς. Αυτή η μαύρη αφίδα, η οποία σχεδόν πάντα προσβάλλει το σημείο ανάπτυξης των φασολιών, μπορεί να αποδυναμώσει σοβαρά τα φυτά εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.
Συγκομιδή και αποθήκευση:
Μπορείτε να ξεκινήσετε τη συγκομιδή βοτάνων από τα τέλη Ιουνίου μέχρι το καλοκαίρι. Επιλέξτε και χρησιμοποιήστε φρέσκα βότανα στο μαγείρεμα όπως χρειάζεται, καθώς έχουν καλύτερη γεύση όταν τα μαζεύετε νεαρά. Εάν μαζέψετε βότανα για να στεγνώσετε, κάντε το πριν ανοίξουν τα λουλούδια, σε μια ξηρή, ηλιόλουστη μέρα.
Για να στεγνώσετε τα πλατύφυλλα χόρτα, αφαιρέστε τα φύλλα από τους μίσχους και απλώστε τα σε συρμάτινους δίσκους, ώστε ο αέρας να μπορεί να κυκλοφορεί γύρω τους. Διαφορετικά, απλώστε τα σε φύλλα χαρτιού. Τα μικρόφυλλα χόρτα θα πρέπει να δένονται σε δέσμες και στη συνέχεια να τυλίγονται χαλαρά σε ένα πορώδες υλικό, όπως μουσελίνα, για να μην σκόνη. Μπορείτε να στεγνώσετε τα τσαμπιά κρεμώντας τα ανάποδα για να στεγνώσουν σε ζεστό, σκοτεινό και ευάερο μέρος σε θερμοκρασία 18-21°C. Μπορείτε επίσης να τα απλώσετε σε μία στρώση σε ένα ταψί και να τα τοποθετήσετε σε χαμηλό φούρνο με ανοιχτή την πόρτα του φούρνου για να μην ξεπεράσει η θερμοκρασία τους 32°C. Μόλις τα βότανα στεγνώσουν τελείως και γίνουν τραγανά, θρυμματίστε τα ανάμεσα σε δύο φύλλα χαρτιού και, στη συνέχεια, αποθηκεύστε τα σε αεροστεγή δοχεία με ετικέτα, μακριά από το φως.
Μέντα, βασιλικός, σχοινόπρασο, εστραγκόν και μαϊντανός μπορούν επίσης να καταψυχθούν. Ζεματίζουμε τα βότανα (εκτός από τον μαϊντανό) για 30 δευτερόλεπτα σε βραστό νερό και μετά τα βουτάμε σε παγωμένο νερό για άλλα 30 δευτερόλεπτα. Στραγγίζουμε καλά και παγώνουμε σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα παγώσετε σε νερό σε παγοθήκη. Μόλις παγώσουν, οι κύβοι βοτάνων μπορούν να αναποδογυριστούν και να τοποθετηθούν σε σακούλες και να φυλαχθούν στην κατάψυξη. Οι κύβοι θα παρέχουν ιδανικές μερίδες για χρήση κατά το μαγείρεμα.
Καλή τύχη !