Τι να κάνετε στον λαχανόκηπο τον Δεκέμβριο

Ο Δεκέμβριος είναι συχνά ο μήνας που ο λαχανόκηπος είναι σταματημένος, αλλά σας προτείνω να ανακαλύψετε τι μπορείτε να κάνετε ανάλογα με την κατάσταση του εδάφους σας και τις καιρικές συνθήκες.

Εάν το έδαφος είναι βατό, φροντίστε το χώμα του λαχανόκηπου σας ενσωματώνοντας άφθονο καλά σάπιο κομπόστ κήπου ή κοπριά για καλλιέργειες που χρειάζονται πλούσιο έδαφος.

Τα φασόλια αγαπούν ιδιαίτερα την οργανική ύλη, όπως και ο αρακάς, το πράσο και η κολοκύθα. Άλλες καλλιέργειες όπως τα καρότα και οι πατάτες, για παράδειγμα, δεν ανέχονται πλούσιες συνθήκες καλλιέργειας, επομένως είναι σημαντικό να έχετε μια καλή ιδέα για το πού φυτεύεται την επόμενη άνοιξη, προτού αρχίσετε να δουλεύετε το δάπεδο.

Η ταξιανθία του κουνουπιδιού θα πρέπει να προστατεύεται από τον παγετό καλύπτοντάς την με ένα εξωτερικό φύλλο ή χρησιμοποιώντας κηπευτικό φλις.

Εάν ο καιρός ήταν θυελλώδης, τα σταυρανθή μπορεί να χρειαστεί να κοπούν ή να πονταριστούν ενάντια στους δυνατούς ανέμους.

Forcing Rhubarb, Chicory and Chourb, που ονομάζεται επίσης θαλάσσιο κραμπέ ή θαλασσινό λάχανο

Οι κορώνες ραβέντι που εκτέθηκαν στον παγετό τον περασμένο μήνα μπορούν τώρα να μεταφερθούν στη σχετική ζεστασιά του θερμοκηπίου. Για να αποκτήσετε χλωμούς, χυμώδεις και λιγότερο όξινους μίσχους, συσκευάστε τις κορώνες πολύ κοντά η μία στην άλλη σε μεγάλα κουτιά, γεμίζοντας τα κουτιά με υγρό χώμα ή τύρφη. Οι κορυφές των κορώνων πρέπει απλώς να εμφανίζονται στην επιφάνεια. Το απόλυτο σκοτάδι είναι απαραίτητο, γι’ αυτό ασφαλίστε μια οθόνη από μουσαμά ή μαύρη πλαστική σακούλα για να πηγαίνει γύρω και πάνω από τα κουτιά. Εάν τα κουτιά βρίσκονται κάτω από ένα θερμοκήπιο, απλώς κρεμάστε ένα μαύρο πλαστικό μουσαμά από την οθόνη. Αρχικά απαιτείται θερμοκρασία 10°C και μόλις αρχίσουν να αναπτύσσονται τα λάχανα, αυξήστε τη θερμοκρασία τουλάχιστον στους 16°C.

Το ραβέντι μπορεί επίσης να εξαναγκαστεί σε εξωτερικούς χώρους, αλλά η διαδικασία είναι πολύ πιο αργή.

Συνεχίστε να ζορίζετε το κιχώριο και το ραβέντι.

Πετάξτε τις ρίζες του κιχωρίου, του λάχανου και του ραβέντι, μόλις τελειώσει το ζόρισμα γιατί θα έχουν εξαντληθεί τελείως και δεν θα ανθίσουν ξανά καλά.

Συνεχίστε να ζεματίζετε τα αντίδια.

Προστατέψτε τα δέντρα δάφνης

Η δάφνη ή αληθινή δάφνη (Laurus nobilis) είναι ένα μεσογειακό δέντρο και ευάλωτο στους δυνατούς, ψυχρούς ανέμους και τους παρατεταμένους, σκληρούς παγετούς. Αν έχετε δάφνη κόλπου που μεγαλώνει σε γλάστρα ή μικρή γλάστρα που κινείται εύκολα, καλό είναι να τοποθετήσετε το φυτό σε ένα πολύ προστατευμένο μέρος σε εξωτερικό χώρο ή σε θερμοκήπιο για τους επόμενους δύο μήνες μέχρι να τελειώσει ο χειρότερος χειμώνας. Εάν το φυτό πρέπει να παραμείνει έξω, αποτρέψτε την κατάψυξη της ρίζας.

Εάν η δάφνη μεγαλώνει στο έδαφος ή εάν η γλάστρα είναι πολύ βαριά για να μετακινηθεί, μπορείτε να προστατέψετε το φυτό με ένα σεντόνι ή μια σακούλα όπως για άλλους διακοσμητικούς θάμνους. Σε έναν σκληρό χειμώνα τα φύλλα μπορεί να γίνουν καφέ γύρω από τις άκρες, αλλά μην ανησυχείτε καθώς είναι πιθανό να βλαστήσουν νέα φύλλα την άνοιξη.

Μάλτσα για την προστασία των λαχανικών σας

Προστατέψτε το σέλινο με άχυρο ή φτέρες μόλις μπει πραγματικά ο χειμώνας. Εάν βρίσκεστε σε τοποθεσία με αέρα, βάλτε λίγο δίχτυ ή βρωμιά πάνω από το καλαμάκι για να το κρατήσετε στη θέση του. Αν και οι παστινάδες και τα πράσα είναι τέλεια ανθεκτικά, στην καρδιά του χειμώνα το έδαφος είναι συχνά πολύ παγωμένο. Είναι λοιπόν πολύ δύσκολο να τα εξαγάγετε χωρίς να τα καταστρέψετε. Για να το αποφύγετε, βάλτε λίγο άχυρο ή φτέρες για να μην παγώσει πολύ βαθιά το έδαφος.

Προσέξτε τα λαχανικά σας

Ελέγχετε τα αποθηκευμένα λαχανικά από καιρό σε καιρό για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει. Τα κρεμμύδια, οι πατάτες (αποθηκεύστε χωρίς παγετό), οι παστινάδες, τα καρότα, τα γογγύλια και οι ρουταμπάγκες αποθηκεύονται καλά, αλλά αν βρείτε άρρωστα, αφαιρέστε τα αμέσως γιατί η μόλυνση θα εξαπλωθεί σε άλλους. Αν και τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε τι θέλετε να μεγαλώσετε την επόμενη χρονιά. Προσπαθήστε να αγοράσετε σπόρους όσο πιο γρήγορα μπορείτε για να πάρετε αυτό ακριβώς που θέλετε και να μην απογοητευτείτε.

Διπλό σκάψιμο

Εάν μόλις μετακομίσατε σε ένα νέο σπίτι ή εάν οι καλλιέργειες στον τρέχοντα κήπο σας δεν είναι αυτές που θα έπρεπε, το χώμα μπορεί κάλλιστα να χρειάζεται διπλό σκάψιμο. Είναι απαραίτητο να σκάψετε μια τάφρο πλάτους του οικοπέδου και βάθους περίπου 30 cm. Κάντε το σε ένα μικρό μέρος του λαχανόκηπου και όχι σε ολόκληρο το οικόπεδό σας ταυτόχρονα. Προσθέστε την οργανική σας ύλη στην τάφρο ενώ αφαιρείτε μεγάλες πέτρες και μεγάλες ρίζες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις μελλοντικές σας φυτεύσεις. Συχνά γίνεται τον Νοέμβριο μετά τις φθινοπωρινές βροχές, η τεχνική μπορεί να γίνει ακόμα τον Δεκέμβριο, υπό την προϋπόθεση ότι το έδαφος είναι σε καλή κατάσταση.

Προστασία από πουλιά και περιστέρια

Το κύριο παράσιτο αυτή την εποχή του χρόνου στις αγροτικές περιοχές είναι πιθανώς τα περιστέρια, μπορούν γρήγορα να απογυμνώσουν τα σταυρανθή αν αφεθούν απροστάτευτα. Στην πραγματικότητα, σε έναν πολύ σκληρό χειμώνα, λίγα χόρτα είναι ασφαλή, επειδή οι περισσότερες άλλες πηγές τροφίμων θα είναι σπάνιες. Η καλύτερη προστασία είναι να περάσετε κλωστή σε όλη την περιοχή…

10 λαχανικά που μεγαλώνουν καλά σε ζεστό καιρό

Πώς να καλλιεργήσετε τα κίτρινα μπιζέλια