Τα 9 καλύτερα λαχανικά για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους

Για πολλούς από εμάς, η καλλιέργεια λαχανικών στο σπίτι αρχίζει να φαίνεται όλο και πιο ελκυστική. Σας γλιτώνει από την ταλαιπωρία να πάτε στο μπακάλικο και είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βάλετε τον πράσινο αντίχειρά σας να δουλέψει. Αλλά αν πιστεύετε ότι το να ζεις σε ένα διαμέρισμα ή να μην έχεις κήπο είναι ένα μειονέκτημα για την καλλιέργεια λαχανικών, ξανασκέψου!

Με λίγη προσοχή, η καλλιέργεια φυτών σε εσωτερικούς χώρους είναι εύκολη. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την καλλιέργεια φυτών σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και η λίστα μας με τα καλύτερα λαχανικά για να καλλιεργήσετε στον εσωτερικό σας κήπο.

Συμβουλές για την καλλιέργεια λαχανικών σε εσωτερικούς χώρους:

Για να ξεκινήσετε, βρείτε ένα δοχείο αρκετά μεγάλο για να αναπτυχθούν οι ρίζες του φυτού σας που έχει επίσης μια τρύπα αποστράγγισης στο κάτω μέρος. Μπορείτε να κάνετε DIY το δικό σας δοχείο επαναχρησιμοποιώντας παλιές πλαστικές γλάστρες γιαουρτιού ή κάδους αποθήκευσης, αλλά κάθε δοχείο με τρύπα αποστράγγισης θα το κάνει. Φυσικά, θα χρειαστεί να τοποθετήσετε το δοχείο σας σε ένα πιάτο, πιατάκι ή δίσκο για να συλλάβετε τυχόν υγρασία που στάζει, ώστε να μην καταστρέψει το τραπέζι ή το περβάζι.

Φυτέψτε τα λαχανικά ή τους σπόρους σας στο δοχείο σας χρησιμοποιώντας χώμα για γλάστρα εσωτερικού χώρου, ειδικά σχεδιασμένο για να βοηθά τα φυτά να αναπτύσσονται σε εσωτερικούς χώρους. Μόλις έχετε τα φυτά σας έτοιμα για χρήση, τοποθετήστε τα μπροστά σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο. Η μεγαλύτερη πρόκληση της καλλιέργειας λαχανικών σε εσωτερικούς χώρους θα είναι η έλλειψη φωτός. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μιμηθείτε τις συνθήκες έξω όσο καλύτερα μπορείτε, είτε χρησιμοποιώντας φως παραθύρου είτε επενδύοντας σε φώτα ανάπτυξης. Τα λαχανικά χρειάζονται τουλάχιστον 4-6 ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα, ενώ τα φρούτα χρειάζονται 8-10 ώρες την ημέρα.
Όταν έρθει η ώρα να ποτίσετε το φυτό σας, πηγαίνετε πολύ αργά. Επειδή δεν υπόκεινται σε έντονη εξωτερική θερμότητα, δεν στεγνώνουν τόσο συχνά, γι’ αυτό προσέξτε να μην τα ποτίζετε υπερβολικά. Η διατήρηση της υγρασίας σε χαμηλά επίπεδα μπορεί να είναι δύσκολη για τα φυτά εσωτερικού χώρου, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε έναν ατμοποιητή για να τα αλείφετε με νερό κάθε μέρα ή σκεφτείτε να επενδύσετε σε έναν υγραντήρα με κρύο νερό.
Ακόμη και χωρίς φώτα ανάπτυξης, περιμένετε να δείτε βλαστάρια αρκετά γρήγορα. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να μπορέσετε να συλλέξετε το βρώσιμο μέρος του φυτού. Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για ανάπτυξη, καθώς θα έχετε το πιο φυσικό φως διαθέσιμο. Ωστόσο, τα λαχανικά εσωτερικού χώρου μπορούν να αναπτυχθούν όλο το χρόνο, φέρνοντας χαρά ακόμη και τους θλιβερούς χειμερινούς μήνες.

Ξανακαλλιεργήστε λαχανικά από τα υπολείμματα:

Εάν η καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρες σε εσωτερικούς χώρους ακούγεται σαν λίγο περισσότερη δουλειά από ό,τι θέλετε να κάνετε, υπάρχει ένας ακόμα πιο εύκολος τρόπος για να καλλιεργήσετε ορισμένα είδη λαχανικών στο σπίτι σας: δοκιμάστε να τα ξανακαλλιεργήσετε από τα υπολείμματα. Το κρεμμύδι, το μαρούλι και το σέλινο είναι όλα εξαιρετικοί υποψήφιοι για αναγέννηση από τα υπολείμματα. Απλώς προσθέστε τα υπολείμματα σε ένα δοχείο, αφήστε τον πάτο να μουλιάσει σε νερό και δώστε τους άφθονο φυσικό φως. Πριν το καταλάβετε, θα έχετε μια ατελείωτη προσφορά από αυτά τα λαχανικά που καλλιεργούνται στο σπίτι σας.

Εδώ είμαστε, δείτε τα 9 καλύτερα λαχανικά για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους παρακάτω:

Κάντε τη ζωή σας πιο εύκολη επιλέγοντας φυτά που αναπτύσσονται καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους. Αυτά τα λαχανικά έχουν αποδείξει τον εαυτό τους σε εσωτερικούς χώρους!

1) Καυτερές πιπεριές

Οι πιπεριές τσίλι είναι τροπικά πολυετή φυτά, πράγμα που σημαίνει ότι ευδοκιμούν σε ζεστό καιρό και πλήρη ήλιο. Επειδή όμως είναι αυτογονιμοποιούμενα, τα φυτά τσίλι μπορούν να καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς χώρους πολύ καλά. Χρειάζονται υψηλά επίπεδα φωτός μεταξύ 14 και 20 ωρών την ημέρα και ευδοκιμούν περίπου στους 21°C. Τα βάζουμε σε ένα δοχείο ύψους τουλάχιστον 20 εκατοστών και αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα.

2) Πράσινα κρεμμυδάκια / ασκαλώνια

Τα κρεμμύδια τα πάνε καλά σε εσωτερικούς χώρους γιατί είναι εύκολο να τα φροντίσετε και δεν χρειάζονται τόσο ήλιο όσο κάποια άλλα λαχανικά. Μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε σπόρους είτε απλά να ξαναφυτέψετε τη ρίζα των πράσινων κρεμμυδιών αφού χρησιμοποιήσετε την κορυφή.

3) Αρωματικά βότανα

Τα βότανα (ένα υποσύνολο λαχανικών) αγαπούν τον ήλιο, επομένως θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνουν άφθονο: 12-16 ώρες την ημέρα. Τείνουν να έχουν καλύτερη απόδοση γύρω στους 21°C. Μερικές από τις καλύτερες ποικιλίες για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους περιλαμβάνουν: σχοινόπρασο, μαϊντανός, κόλιαντρο, ρίγανη, μέντα, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και θυμάρι.

4) Καρότα

Τα καρότα δεν απαιτούν πολύ χώρο γύρω τους (ή άνοιγμα φτερών, μπορεί να πείτε), αλλά τείνουν να απαιτούν βαθύτερο έδαφος από άλλα λαχανικά. Είναι λαχανικά ανθεκτικά στο κρύο που αναπτύσσονται περίπου στους 60 βαθμούς F. Βεβαιωθείτε ότι έχουν άφθονο φως, τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα.

5) Πράσινες σαλάτες

Τα ανθεκτικά στο κρύο φυλλώδη πράσινα, όπως το σπανάκι, το λάχανο και η ρόκα είναι ίσως τα πιο αξιόπιστα από τη δέσμη. Αναπτύσσονται σε τέσσερις εβδομάδες σε συμπαγείς χώρους. Χρειάζονται περίπου 12 ώρες ήλιο την ημέρα και τα πάνε καλά στους 15°C περίπου.

6) Μικροπράσινα

Μην σας ξεγελάει το μέγεθός τους, τα μικροπράσινα περιέχουν 40 φορές περισσότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά από τα ενήλικα φυτά. Τα καλλιεργείτε με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε τα φύλλα μαρουλιού, αλλά θα τα μαζέψετε όταν γίνουν μόλις 2-3 εβδομάδων. Δοκιμάστε να τα προσθέσετε σε σάντουιτς για ένα θρεπτικό τραγανό.

7) Πατάτες

Μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά μπορείτε να καλλιεργήσετε πατάτες (γλυκές και κανονικές) σε χώμα από υπολείμματα. Ξεκινήστε με μια φυτρωμένη πατάτα και κόψτε την σε κομμάτια, απλώνοντάς τα από την πλευρά που έχει φυτρώσει προς τα πάνω σε τουλάχιστον 10 εκατοστά χώματος. Συμπληρώστε τα με άλλα 10 εκατοστά χώμα και σε περίπου δύο μήνες θα έχετε πατάτες! Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια αρκετά μεγάλη γλάστρα, καθώς τα σπορόφυτα μπορεί να γίνουν αρκετά μεγάλα και ίσως χρειαστεί να συνεχίσετε να προσθέτετε χώμα καθώς μεγαλώνουν για να εξασφαλίσετε ότι οι πατάτες καλύπτονται πάντα με χώμα.

8) Ραπανάκια

Τα ραπανάκια αναπτύσσονται γρήγορα, με μόνο 30 έως 40 ημέρες από τη βλάστηση έως τη συγκομιδή. Δεν θα χρειαστούν τόσο φως όσο πολλά άλλα λαχανικά, αλλά φροντίστε να μην έχουν πολύ κόσμο, ώστε οι βολβοί τους να μεγαλώσουν σωστά.

9) Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι ένα φυτό που αγαπά τον ζεστό καιρό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απελπιστικά σε εσωτερικούς χώρους. Τα φυτά τομάτας χρειάζονται πολύ φως, περίπου 14 με 20 ώρες την ημέρα. Όπως οι πιπεριές και οι πιπεριές τσίλι, είναι αυτογονιμοποιούμενες, αλλά μπορείτε επίσης να τις ανακινήσετε για να βοηθήσετε τη γύρη να πέσει από λουλούδι σε λουλούδι. Οι μικρότερες ποικιλίες τείνουν να τα πάνε καλύτερα σε δοχεία και θα διαπιστώσετε ότι οι σπόροι βλασταίνουν αρκετά γρήγορα.

Και εσύ? Τι λαχανικά καλλιεργείτε σε εσωτερικούς χώρους;

6 συμβουλές για να προστατέψετε τον χειμερινό σας λαχανόκηπο

Πώς να πολτοποιήσετε τον λαχανόκηπό σας: 4 είδη βιολογικού σάπια φύλλα