Τα 6 καλύτερα λαχανικά για καλλιέργεια στις αρχές της άνοιξης

Στις αρχές της άνοιξης, ο καιρός μπορεί να φαίνεται πολύ κρύος και το έδαφος μπορεί να είναι πολύ υγρό για πολλά λαχανικά, αλλά υπάρχει μια χούφτα αρκετά ανθεκτικά λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε χωρίς ανησυχία. Ως μπόνους, υπάρχουν λιγότερα έντομα και ασθένειες στις αρχές της άνοιξης, επομένως τα λαχανικά σας πρέπει να ξεκινήσουν καλά. Ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα έξι λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε πριν καν περάσει η τελευταία ημερομηνία παγετού.

1) Σπαράγγια

Το να βλέπεις τα πρώτα τρυφερά σπαράγγια σε μέγεθος μολυβιού να ξεπηδούν στον κήπο είναι μια ιεροτελεστία της άνοιξης. Συνήθως θα δείτε τους πρώτους βλαστούς όταν η θερμοκρασία του εδάφους φτάσει γύρω στους 10°C. Τα σπαράγγια είναι πολυετές λαχανικό. Έτσι μπορείτε να φυτέψετε σπαράγγια μια φορά και να τρυγήσετε για πολλά χρόνια. Πρέπει να τους αφιερώσετε χώρο, αλλά μπορείτε να περιμένετε εξαιρετική απόδοση κάθε χρόνο για 15 χρόνια ή περισσότερα. Η συγκομιδή του σπαραγγιού μπορεί να διαρκέσει μήνες. Μπορείτε να φυτέψετε κορώνες ηλικίας 4-6 εβδομάδων πριν από την τελευταία ημερομηνία παγετού. Μπορείτε επίσης να σπείρετε σπόρους, αλλά τα σπορόφυτα θα χρειαστούν ένα επιπλέον έτος για να εγκατασταθούν.

2) Μαρούλι

Ο δροσερός, υγρός καιρός της άνοιξης είναι η ιδανική εποχή για την καλλιέργεια μαρουλιού και υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες. Το Romaine και το Butterhead είναι οι πιο ανθεκτικές στο κρύο ποικιλίες. Θα έχετε νωρίτερη και μεγαλύτερη συγκομιδή αν κόψετε μόνο τα φύλλα αντί να μαζέψετε ολόκληρο το μαρούλι. Αν και η ζέστη, το άγχος της ξηρασίας και οι μεγαλύτερες μέρες προκαλούν το μαρούλι να φουσκώνει, πιθανότατα θα έχετε χρόνο να φυτέψετε δύο έως τρεις διαδοχές μαρουλιών πριν από τις ζέστες. Φυτέψτε μια νέα καλλιέργεια κάθε δύο έως τρεις εβδομάδες. Επιλέξτε ποικιλίες χαμηλού ύψους ή ποικιλίες με διαφορετικούς ρυθμούς ωρίμανσης για συνεχή συγκομιδή κατά τη διάρκεια της εποχής.

Για να προστατεύσετε το μαρούλι σε περίπτωση παγετού, καλύψτε τον κήπο με σεντόνια ή πετσέτες ή μονωμένες κουβέρτες που διατίθενται σε οποιοδήποτε κέντρο κήπου. Αυτές οι επικαλύψεις θα σας βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα, αλλά αν ο παγετός επιμένει για μέρες, κινδυνεύετε να χάσετε τη σοδειά σας.

3) Μπιζέλια

Υπάρχει μια παράδοση να φυτεύονται τα πρώτα μπιζέλια την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, αν και ορισμένες χώρες δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή την παράδοση λόγω του χιονιού που καλύπτει τους λαχανόκηπους τους. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να βγείτε νωρίς, τα μπιζέλια που φυτεύτηκαν αργότερα τον Απρίλιο φτάνουν γρήγορα τα μπιζέλια που φυτεύτηκαν τον Μάρτιο. Τα μπιζέλια δεν τους αρέσουν οι θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, ούτε και η ζέστη. Χρησιμοποιήστε ένα καφασωτό για να στηρίξετε τα αμπέλια και να διευκολύνετε τη συγκομιδή. Μπορείτε να σπείρετε επιπλέον σπόρους στις αρχές Μαΐου ή να χρησιμοποιήσετε ποικιλίες με διαφορετικά ποσοστά ωριμότητας για να παρατείνετε τη συγκομιδή σας.

4) Ραβέντι

Το ραβέντι είναι ένα λαχανικό που μπορείτε να το ετοιμάσετε σαν φρούτο, σκεφτείτε τη ρεβεντόπιτα και είναι το πρώτο γλυκό «φρούτο» της εποχής.Το ραβέντι καλλιεργείται εύκολα. Μόλις στήσετε το κρεβάτι σας, μπορείτε να περιμένετε μια συγκομιδή ραβέντι κάθε άνοιξη για δεκαετίες. Φυτέψτε αδρανείς κορώνες στις αρχές της άνοιξης. Αφαιρέστε τους μίσχους του λουλουδιού τον πρώτο χρόνο για να επιτρέψετε στο φυτό να αναπτυχθεί. Η συγκομιδή μπορεί να ξεκινήσει το δεύτερο έτος μετά την εγκατάσταση του φυτού. Περίπου κάθε πέντε χρόνια θα πρέπει να σκάβετε τη ρίζα και να τη διαιρείτε. Το σχίσιμο γίνεται καλύτερα νωρίς την άνοιξη μόλις το χώμα ζεσταθεί αρκετά για να το δουλέψει και πριν αναδυθούν οι τρυφεροί νέοι βλαστοί. Αυτή η διαίρεση δίνει νέα ζωή στο φυτό.

5) Σπανάκι

Το σπανάκι πρέπει να καλλιεργείται σε δροσερό καιρό, διαφορετικά θα ανθίσει γρήγορα και θα πάει για σπόρο. Υπάρχουν ποικιλίες που ισχυρίζονται ότι είναι ανθεκτικές στα μπουλόνια, αλλά αργά ή γρήγορα (συνήθως νωρίτερα) όλα τα φυτά σας τελικά θα σπόροι. Το σπανάκι μεγαλώνει εξαιρετικά γρήγορα και δεν χρειάζεται να περιμένετε πολύ για να το απολαύσετε. Για να παρατείνετε τη συγκομιδή, μπορείτε να φυτέψετε νέο σπανάκι απευθείας στο έδαφος κάθε εβδομάδα ή δύο μέχρι τη μέση ημερομηνία του τελευταίου παγετού. Χρησιμοποιήστε ποικιλίες αργής βιδώματος για μεταγενέστερη σπορά. Το καλό πότισμα των φυτών θα βοηθήσει στην αργή βύθιση. Ένα άλλο υπέροχο πράγμα για το σπανάκι είναι ότι μπορεί να αναπτυχθεί στη σκιά των καλλιεργειών που θα απογειωθούν μόλις το σπανάκι σας αρχίζει να μαραίνεται.

6) Παντζάρια

Μπορείτε να φυτέψετε σπόρους τεύτλων περίπου ένα μήνα πριν από τον τελευταίο ανοιξιάτικο παγετό. Τα παντζάρια είναι ημίσκληρα λαχανικά, που σημαίνει ότι μπορούν να επιβιώσουν σε επαναλαμβανόμενους ελαφρούς παγετούς στην περιοχή από 0 έως -1°C. Τα παντζάρια που καλλιεργούνται από σπόρο χρειάζονται περίπου 7-10 εβδομάδες για να ωριμάσουν, αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε τα σπορόφυτα σε εσωτερικούς χώρους ή να μαζέψετε μερικά από τα νεαρά χόρτα που φυτεύτηκαν απευθείας από τον κήπο για να τα φάτε ενώ οι ρίζες συνεχίζουν να αναπτύσσονται υπόγεια. Στα παντζάρια αρέσει ο πολύς ήλιος και η συνεχής υγρασία. Αποφύγετε το συνωστισμό των φυτών και αφήστε τους χώρο για να επιτρέψετε την κυκλοφορία του αέρα.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας λαχανικά για μια πρώιμη άνοιξη;

Πότε και πώς να σπείρουμε μπιζέλια

Πότε να φυτέψετε πατάτες στον κήπο σας