Τα 10 καλύτερα λαχανικά που μεγαλώνουν σε δοχεία

Δεν υπάρχει λαχανόκηπος παντός καιρού, αλλά η κηπουρική με δοχεία μπορεί να είναι αποτελεσματική καθώς μειώνει σημαντικά τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις καιρικές συνθήκες και τα παράσιτα. Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα της κηπουρικής κοντέινερ είναι ότι δεν χρειάζεστε τεράστιο χώρο ή κήπο. Μερικά από τα πιο εύκολα λαχανικά για καλλιέργεια σε δοχεία είναι οι ντομάτες, οι πατάτες, οι πιπεριές και η μελιτζάνα, καθώς και τα ταχέως αναπτυσσόμενα φυτά όπως ο αρακάς και το μαρούλι. Ρίξτε μια ματιά σε 10 λαχανικά που μπορείτε να καλλιεργήσετε ακόμα κι αν δεν έχετε οικόπεδο στον κήπο αλλά έχετε αίθριο, βεράντα ή μπαλκόνι με καλή έκθεση στον ήλιο.

Ένας μεγαλύτερος όγκος εδάφους θα διατηρήσει την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά περισσότερο. Μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ξεκινήσετε με ένα μεγαλύτερο κοντέινερ από αυτό που νομίζετε ότι χρειάζεται να μειώσετε το περιθώριο σφάλματος.

Τα 10 καλύτερα λαχανικά που καλλιεργούνται σε δοχεία:

1) Ντομάτες

Η καλλιέργεια ντομάτας σε δοχεία είναι εύκολη και απίστευτα ικανοποιητική. Οι περισσότερες ντομάτες είναι πιο ευτυχισμένες σε μεγάλα δοχεία και θα χρειαστούν ένα πάσσαλο ντομάτας ή κλουβί. Αυτή η υποστήριξη εμποδίζει τα βαριά φρούτα να λυγίσουν και να σπάσουν τα αμπέλια. Αν αγοράζετε φυτά ντομάτας, αναζητήστε κοντά, στιβαρά φυτά που δεν έχουν ακόμη λουλούδια. Λάβετε υπόψη ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία ντομάτας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η κατσαρόλα. Τα μικρά ντοματίνια δεν χρειάζονται τον ίδιο χώρο και χώμα με μια μεγάλη ντομάτα τύπου μπριζόλας. Στις ντομάτες δεν αρέσει το κρύο, οπότε μην τις βγάλετε πολύ νωρίς. Φροντίστε να σκληρύνετε ή να εγκλιματίσετε σταδιακά τα σπορόφυτα στην υπαίθρια ζωή πριν τα φυτέψετε. Όταν φυτεύετε δενδρύλλια ντομάτας, αφαιρέστε τα φύλλα των σπόρων και το πρώτο σετ αληθινών φύλλων και τοποθετήστε το κάτω μισό του δενδρυλλίου στο έδαφος. Οι ντομάτες φυτεύονται πολύ πιο βαθιά από τα περισσότερα φυτά. Επίσης, κρατήστε τους σκύλους και τις γάτες μακριά από αυτό το φυτό. Τα φύλλα είναι δηλητηριώδη εάν καταποθούν από κατοικίδια.

2) Μπιζέλια

Ο αρακάς μπορεί να φυτευτεί νωρίς την άνοιξη και μετά ξανά όταν είναι δροσερό το φθινόπωρο. Ο αρακάς είναι εξαιρετικός για διαδοχικές φυτεύσεις γιατί εμπλουτίζει το έδαφος με άζωτο. Ανάλογα με την ποικιλία που καλλιεργείται, τα περισσότερα μπιζέλια χρειάζονται κάποιο είδος υποστήριξης. Φυτέψτε τα νωρίς την άνοιξη. Μόλις ζεσταθεί και ολοκληρώσουν την παραγωγή τους, αφαιρέστε τα και φυτέψτε κάτι άλλο σε αυτό το δοχείο. Το άζωτο είναι ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό που θα γονιμοποιήσει το έδαφος για την επόμενη παρτίδα φυτών. Ο αρακάς είναι επίσης ένα από τα καλύτερα λαχανικά για να καλλιεργήσετε με τα παιδιά σας, μεγαλώνουν γρήγορα και εύκολα.

3) Πατάτες

Οι φρεσκοκομμένες πατάτες έχουν αρκετά διαφορετική γεύση από τις πατάτες που αγοράζετε σε ένα παντοπωλείο. Έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό και μια πικρή, γήινη γεύση για να εισάγουν τη φρεσκάδα της άνοιξης. Η καλλιέργεια πατάτας σε δοχεία απαιτεί πολύ χώμα και νερό, αλλά αξίζει τους πόρους και την προσπάθεια. Τα δοχεία προσθέτουν επίσης ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας από μύκητες που εξαπλώνονται πιο εύκολα μεταξύ των θαμμένων φυτών.

4) Κολοκύθες

Το σκουός είναι ένα λαχανικό που καλλιεργείται εύκολα και τα άνθη του σκουός είναι όμορφα και ευαίσθητα βρώσιμα. Τα περισσότερα σκουός απαιτούν άφθονο χώρο και ένα αρκετά μεγάλο δοχείο. Οι ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης περιλαμβάνουν άφθονο φως, καλό έδαφος και σταθερό πότισμα και τάισμα. Εάν πρόκειται να καλλιεργήσετε χειμωνιάτικο σκουός σε ένα δοχείο, βεβαιωθείτε ότι η ποικιλία που θα επιλέξετε δεν είναι ένας από τους γιγάντιους τύπους, που μπορεί να ζυγίζει πάνω από 20 κιλά και να ανατρέψει τα δοχεία. Το «Honeybear» είναι μια βραβευμένη μικρή ποικιλία από κολοκυθάκια βελανιδιάς που είναι πολύ φιλική και μπορείτε ακόμη και να καλλιεργήσετε μικροσκοπικές κολοκύθες.

5) Μαρούλια και μικρές πράσινες σαλάτες

Η καλλιέργεια μαρουλιού και άλλων χόρτων σαλάτας σε δοχεία είναι γρήγορη. Η καλλιέργεια σε δοχεία σάς δίνει την ευελιξία να ελέγχετε τα ζιζάνια και τα παράσιτα πιο εύκολα από τη φύτευση στο έδαφος. Τα περισσότερα μαρούλια και σαλάτες είναι ανοιξιάτικες καλλιέργειες, αν και υπάρχουν νέες ποικιλίες που αναπτύχθηκαν για να αντέχουν στη ζέστη του καλοκαιριού. Μπορείτε επίσης να παρατείνετε τη συγκομιδή σας μεταφέροντας το δοχείο σας σε μια πιο δροσερή σκιερή περιοχή καθώς η καλλιεργητική περίοδος θερμαίνεται. Το μαρούλι δεν χρειάζεται τόσο ήλιο όσο τα περισσότερα λαχανικά. Μερικά υπέροχα μείγματα σαλάτας και mesclun που μπορείτε να αγοράσετε για κήπους με κοντέινερ που έχουν υπέροχη γεύση και φαίνονται υπέροχα σε διακοσμητικές γλάστρες περιλαμβάνουν το Johnny’s Elegance Greens Mix και το Hudson Vally Seed Library’s Mesclun Mix.

6) Καυτερές και γλυκές πιπεριές

Οι καυτερές και γλυκές πιπεριές μπορεί να είναι εντυπωσιακά όμορφες, ειδικά οι πορτοκαλί και οι μοβ πιπεριές σε δοχεία. Ευδοκιμούν σε κουτιά ανάπτυξης, αλλά μπορούν να καλλιεργηθούν σε οποιοδήποτε μεγάλο δοχείο με άφθονο ήλιο, καλή αποστράγγιση και συνεχές πότισμα. Το ξηρό χώμα ή το χώμα που είναι πολύ υγρό είναι καταστροφικό για τις πιπεριές τσίλι. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της φύτευσης πιπεριών σε δοχεία είναι ότι μπορείτε να μετακινήσετε τα φυτά σας σε εσωτερικούς χώρους εάν ο συνεχής θυελλώδης καιρός απειλεί την περιοχή σας για αρκετές ημέρες. Οι πιπεριές υπάρχουν σε όλα τα σχήματα, μεγέθη και χρώματα. Οι καυτερές πιπεριές ποικίλλουν σε επίπεδο μπαχαρικών από ήπιες έως πολύ καυτερές (τόσο καυτερές που μερικές φορές είναι δύσκολο να καταναλωθούν).

7) Αγγούρια

Τα αγγούρια είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο λαχανικό που συνήθως καλλιεργείται σε δοχεία. Αυτά τα φυτά που αγαπούν το νερό είναι καλύτερα σε μεγάλες πλαστικές ή κεραμικές γλάστρες που βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους. Η καλλιέργεια αγγουριών σε δοχεία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τους δώσετε τη ζεστασιά που αγαπούν (οι υψηλότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος αυξάνουν τη θερμοκρασία του εδάφους πιο γρήγορα στις γλάστρες παρά στο έδαφος). Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αγγουριών: ο θάμνος και το αμπέλι. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να καλλιεργήσετε μια ποικιλία που χρησιμοποιείται πιο συχνά για τουρσί ή μια πιο δημοφιλής για φαγητό. Και οι δύο τύποι είναι καλοί σε σαλάτες, αλλά το να ψιλοκόψετε τα αγγούρια συνήθως δεν κάνει καλά τουρσί. Και τα δύο μπορούν να αναπτυχθούν σε ένα δοχείο. Τα αγγούρια του θάμνου τείνουν να είναι πιο κοντά με μικρότερες αποδόσεις. Τα αγγούρια αμπέλου απαιτούν πέργκολα ή κλουβί με ντομάτα.

8) Ραπανάκια

Τα ραπανάκια μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, τα περισσότερα πηγαίνουν από σπόρο σε συγκομιδή σε μόλις ένα μήνα. Επίσης δεν χρειάζονται πολύ χώρο και μπορούν να αναπτυχθούν σε δοχεία βάθους 10-15cm. Αυτά τα φυτά ανθίζουν σε ζεστό καιρό, αλλά το ελέγχετε εύκολα μετακινώντας το φυτό στη σκιά ή προσθέτοντας νερό για να τα κρυώσει. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που σημαίνει ότι μπορείτε να επιλέξετε τους σπόρους σας με βάση την εμφάνιση και τη γεύση τους, ορισμένες ποικιλίες είναι υπέροχες. Οι κορυφές ή τα φύλλα των ραπανιών είναι επίσης βρώσιμα.

9) Ρόκα

Τα φύλλα της ρόκας είναι πικάντικα και γευστικά και τα βρώσιμα άνθη της είναι μια απόλαυση. Τα φυτά της ρόκας είναι επίσης πολύ όμορφα. Η ρόκα δεν χρειάζεται τεράστιο δοχείο, μια γλάστρα βάθους 20 εκατοστών και διαμέτρου 15 εκατοστών θα λειτουργήσει μια χαρά. Ένα άλλο πλεονέκτημα της καλλιέργειας ρόκας σε δοχείο είναι ότι μπορείτε να το μετακινήσετε. Η ρόκα χρειάζεται περίπου 6 ώρες απευθείας ηλιακό φως, αλλά δεν του αρέσει ο καυτός απογευματινός ήλιος. Είναι καλύτερο να αφήσετε αυτό το φυτό να απολαμβάνει πλήρη ήλιο το πρωί και να το μετακινήσετε ή να το τοποθετήσετε έτσι ώστε να δέχεται μόνο μερικό ήλιο το απόγευμα.

10) Μελιτζάνα

Η μελιτζάνα είναι ένα από εκείνα τα υπέροχα λαχανικά που λειτουργεί εξαιρετικά και ως καλλωπιστικό φυτό. Ορισμένες ποικιλίες μελιτζάνας μπορεί να γίνουν πυκνές και βαριές, μην χρησιμοποιείτε αυτούς τους τύπους στον κήπο σας. Ψάξτε για συμπαγείς ποικιλίες όπως «Fairytale» και «Hansel» που είναι όμορφες και γευστικές. Χρειάζονται μεγάλα δοχεία για τη στήριξη των ριζών και της θαμνώδους ανάπτυξης αυτού του φυτού. Επίσης, εάν αγοράζετε κεραμικές γλάστρες, σκεφτείτε να αγοράσετε γλάστρες, οι οποίες συγκρατούν το νερό περισσότερο.

Είστε πλέον έτοιμοι να ξεκινήσετε στον λαχανόκηπο με κοντέινερ, αν έχετε και εσείς τις δικές σας συμβουλές, μη διστάσετε να τις μοιραστείτε με την κοινότητα!

Όλα όσα πρέπει να κάνετε στον λαχανόκηπο τον Φεβρουάριο

Πότε και πώς να σπείρουμε μπιζέλια