Τα 10 καλύτερα λαχανικά για καλλιέργεια σε υπερυψωμένα κρεβάτια

Τα υπερυψωμένα κρεβάτια είναι ένας δημοφιλής τρόπος καλλιέργειας λαχανικών στους κήπους του σπιτιού και για καλό λόγο. Ζεσταίνονται νωρίτερα την άνοιξη, παρατείνοντας την καλλιεργητική περίοδο, στραγγίζουν καλά και σας δίνουν τον έλεγχο του εδάφους. Αυτά τα πλεονεκτήματα διευκολύνουν ορισμένες καλλιέργειες όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές, τα καρότα και τα πεπόνια που επωφελούνται από το ζεστό και χαλαρό έδαφος. Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε τα 10 καλύτερα λαχανικά για καλλιέργεια σε υπερυψωμένα κρεβάτια.

Γιατί κήπος σε υπερυψωμένα κρεβάτια:

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχουν πολλά οφέλη από την καλλιέργεια του λαχανόκηπου σας σε υπερυψωμένα κρεβάτια. Ο κύριος λόγος είναι ότι απαιτούν πολύ λιγότερη εργασία από έναν εσωτερικό κήπο. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να συνειδητοποιήσουμε ότι τα υπερυψωμένα κρεβάτια βοηθούν επίσης στην ανάπτυξη καλλιεργειών που συνήθως δυσκολεύονται όταν βρίσκονται σε αργιλώδη εδάφη.

Εδώ είναι 7 καλοί λόγοι για να κάνετε κήπο σε υπερυψωμένα κρεβάτια:

– Το έδαφος ζεσταίνεται νωρίς την άνοιξη.
– Τα υπερυψωμένα κρεβάτια στραγγίζουν καλά.
– Είναι ιδανικά για τοποθεσίες όπου το υπάρχον έδαφος είναι φτωχό, βραχώδες ή μολυσμένο.
– Το βαθύ, χαλαρό έδαφος διευκολύνει την ανάπτυξη ριζών όπως τα καρότα.
– Μπορείτε να φυτέψετε εντατικά σε υπερυψωμένα κρεβάτια, μεγιστοποιώντας τη συγκομιδή.
– Τα υπερυψωμένα κρεβάτια έχουν γενικά λιγότερα επεμβατικά ζιζάνια.
– Τα υπερυψωμένα κρεβάτια φαίνονται τακτοποιημένα, κάτι που είναι ένα πλεονέκτημα εάν καλλιεργείτε φαγητό σε μια αυλή μπροστά από το σπίτι σας.

Ενώ είναι αλήθεια ότι οποιοδήποτε λαχανικό μπορεί να καλλιεργηθεί σε υπερυψωμένο κρεβάτι, ορισμένες καλλιέργειες είναι πιο εύκολο να αναπτυχθούν ή επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα υπερυψωμένα κρεβάτια.

Τα 10 καλύτερα λαχανικά για καλλιέργεια σε υπερυψωμένα κρεβάτια:

1) Μπους φασόλια

Τα φασόλια είναι ένα από τα καλύτερα λαχανικά για καλλιέργεια σε υπερυψωμένα κρεβάτια επειδή είναι γρήγορα, εύκολα και συμπαγή. Οι περισσότερες ποικιλίες συγκομίζονται σε μόλις 50 έως 55 ημέρες μετά τη σπορά. Τα φασόλια είναι ένα λαχανικό ζεστής εποχής και δεν μπορούν να φυτευτούν παρά μόνο μετά τον τελευταίο παγετό της άνοιξης.

Εάν φυτευτούν σε κρύο, υγρό έδαφος, οι σπόροι θα σαπίσουν αντί να βλαστήσουν. Η πρώιμη θέρμανση και το καλά στραγγιζόμενο χώμα σε υπερυψωμένα κρεβάτια βοηθούν τα φασόλια να ξεκινήσουν καλά. Για να εξασφαλίσω μια μακρά περίοδο τρυφερών λοβών, σπέρνω σπόρους κάθε 3 εβδομάδες από τα τέλη της άνοιξης έως τα μέσα του καλοκαιριού.

Τα αμπελοφάσουλα είναι μια άλλη επιλογή για τους κηπουρούς στο σπίτι, αλλά τα φασόλια θαμνωδώνται ευκολότερα σε υπερυψωμένα κρεβάτια επειδή δεν χρειάζονται υποστήριξη. Τα πράσινα φασόλια μπορούν να φτάσουν σε ύψος 2-3 μέτρα και πρέπει να καλλιεργούνται σε πύργους φασολιών, μπαμπού ή δίχτυα. Ένας από τους αγαπημένους μου τρόπους για να καλλιεργώ αμπελοφάσουλα στο υπερυψωμένο κρεβάτι μου είναι να χρησιμοποιώ στιβαρά συρμάτινα πέργκολα στο πίσω μέρος των κρεβατιών μου ή να δημιουργώ σήραγγες με φασόλια ανάμεσα σε υπερυψωμένα κρεβάτια.

2) Πιπεριές και πιπεριές

Υπάρχουν δεκάδες είδη πιπεριών για καλλιέργεια σε λαχανόκηπο με φρούτα σε διάφορα χρώματα, μεγέθη και σχήματα. Τα φυτά πιπεριάς και πιπεριάς τσίλι ευδοκιμούν σε ζεστό, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Παλιά δυσκολευόμουν να καλλιεργήσω πιπεριές στον κήπο μου μέχρι να μεταβώ από τη φύτευση στο έδαφος σε υπερυψωμένα κρεβάτια. Ήταν μια αλλαγή παιχνιδιού! Γιατί; Το χώμα στα ανυψωμένα κρεβάτια μου ζεσταίνεται πολύ πιο γρήγορα στα τέλη της άνοιξης από τα κρεβάτια του κήπου μου στο έδαφος. Τα φυτά προσαρμόστηκαν καλύτερα μετά τη μεταφύτευση και ανταποκρίθηκαν με ταχεία και έντονη ανάπτυξη. Αυτός είναι ο λόγος που οι πιπεριές είναι από τα καλύτερα λαχανικά για καλλιέργεια σε υπερυψωμένα κρεβάτια.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα υπερυψωμένα κρεβάτια είναι τα καλύτερα για την καλλιέργεια πιπεριών είναι ότι προτιμούν ελαφρύ, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουν να καλλιεργηθούν σε ξηρό έδαφος, δεν θέλουν! Οι πιπεριές χρειάζονται τακτικό πότισμα αλλά δεν θέλουν να βρίσκονται σε κορεσμένο έδαφος. Η καλλιέργεια τους σε υπερυψωμένα κρεβάτια και η σάπια φύλλα με άχυρο ή ψιλοκομμένα φύλλα προάγουν την υγιή ανάπτυξη και πολλές πιπεριές και τσίλι.

3) Ντομάτες

Τα φυτά τομάτας όπως το ζεστό χώμα και η φύτευση σε υπερυψωμένα κρεβάτια, ειδικά σε ψυχρότερες περιοχές, μπορούν να σας δώσουν ένα προβάδισμα στην καλλιεργητική περίοδο. Στον παλιό μου κήπο στο έδαφος, μπόρεσα να μεταφυτεύσω ντομάτες μόνο στα μέσα Ιουνίου επειδή το χώμα ήταν πολύ υγρό και κρύο. Με υπερυψωμένα κρεβάτια, τώρα φυτεύω τις ντομάτες μου τον Μάιο.

Το βαθύ, χαλαρό χώμα στα υπερυψωμένα κρεβάτια μου επιτρέπει επίσης να φυτέψω βαθιά φυτά ντομάτας. Αυτό προάγει την ανάπτυξη τυχαίων ριζών κατά μήκος του τμήματος του στελέχους που είναι θαμμένο κάτω από το έδαφος. Ένα μεγαλύτερο και πιο εύρωστο ριζικό σύστημα βελτιώνει την ικανότητα του φυτού να απορροφά νερό και θρεπτικά συστατικά.

Μια τελευταία σημείωση για την καλλιέργεια ντομάτας σε υπερυψωμένα κρεβάτια: υπάρχουν καθορισμένοι και ακαθόριστοι τύποι ντομάτας. Οι καθορισμένες ποικιλίες, που ονομάζονται επίσης θαμνώδεις ντομάτες, συνήθως αναπτύσσονται από 1 m έως 1 m20 ύψος. Οι απροσδιόριστες ποικιλίες ή οι αναρριχώμενες ντομάτες μπορούν να φτάσουν τα 2 μέτρα ή περισσότερο σε ύψος. Καλλιεργώ και τα δύο είδη, αλλά οι απροσδιόριστες ντομάτες είναι πιο δύσκολο να φροντιστούν σε υπερυψωμένα κρεβάτια καθώς χρειάζονται ισχυρούς πασσάλους ή στηρίγματα. Θα πρέπει επίσης να συνδέετε νέα ανάπτυξη απροσδιόριστων ντοματών κάθε εβδομάδα. Οι καθορισμένες ποικιλίες είναι μικρότερες και απαιτούν λιγότερη εργασία. Υποστηρίζω αποφασιστικές ντομάτες με γερά κλουβιά ντομάτας. Οι παρασυρόμενες ποικιλίες ντομάτας όπως το Terenzo και το Tumbling Tom είναι ιδανικές για φύτευση στην άκρη ενός υπερυψωμένου κρεβατιού.

4) Αγγούρια

Τα αγγούρια είναι ένα άλλο λαχανικό ζεστής εποχής, ευαίσθητο στις κρύες θερμοκρασίες του εδάφους και του αέρα. Η πρώιμη θέρμανση του εδάφους των υπερυψωμένων κλινών είναι ευεργετική κατά τη φύτευση σπόρων ή δενδρυλλίων τρυφερού αγγουριού. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αγγουριών: ο θάμνος και το αμπέλι. Τα αγγούρια του θάμνου έχουν μήκος μόνο μερικά εκατοστά και αναπτύσσονται καλά σε δοχεία ή υπερυψωμένα κρεβάτια. Υποστηρίζω το φυτό αγγουριού σε κλουβιά ντομάτας, αλλά μπορούν επίσης να πέσουν στα πλαϊνά ενός υπερυψωμένου κρεβατιού.

Τα αγγούρια αμπέλου μπορούν επίσης να καλλιεργηθούν σε υπερυψωμένα κρεβάτια, αλλά τα φυτεύω στη βάση μιας πέργκολας σαν πέργκολα με πλαίσιο Α. Αυτό εμποδίζει τα ζωηρά φυτά να καταλάβουν ολόκληρο το υπερυψωμένο κρεβάτι. Τα εκπαιδευμένα φυτά έχουν επίσης λιγότερα προβλήματα εντόμων και ασθενειών και οι καρποί είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν.

5) Καρότα

Τα καρότα, καθώς και άλλα λαχανικά με μακριές ρίζες, όπως τα ραπανάκια daikon και οι παστινάδες, ταιριάζουν καλά στο βαθύ, χαλαρό έδαφος των υπερυψωμένων κρεβατιών. Σε κρεβάτια μικρότερα από 20 εκατοστά, επιμείνετε στα είδη καρότων με συμπαγείς ρίζες όπως το Chantenay, το baby και το Parisienne που έχει στρογγυλεμένες ρίζες. Εάν τα υπερυψωμένα κρεβάτια σας είναι βαθύτερα από 30 εκατοστά, μπορείτε να καλλιεργήσετε μακριά καρότα όπως οι ποικιλίες Imperator. Τα καρότα προτιμούν επίσης να αναπτύσσονται σε έδαφος χωρίς πέτρες. Όταν καλλιεργούνται σε κήπους με πολλά βράχια ή βότσαλα, οι ρίζες του καρότου μπορεί να χωριστούν. Η φύτευσή τους σε υπερυψωμένα κρεβάτια όπου ελέγχετε το χώμα σημαίνει ότι τα καρότα μπορούν να μακραίνουν και να είναι ίσια.

6) Πεπόνια

Τα πεπόνια σαν τα καρπούζια είναι καλοκαιρινή απόλαυση! Για πολλά χρόνια προσπαθούσα να καλλιεργήσω πεπόνια στον λαχανόκηπό μου, αλλά είχα μόνο μικροσκοπικά φρούτα μέχρι τη στιγμή που ο παγετός του φθινοπώρου σκότωσε τελικά τα αμπέλια. Τώρα η συγκομιδή του πεπονιού μου ξεκινά στα μέσα του καλοκαιριού και συνεχίζεται για σχεδόν δύο μήνες! Επίσης, μαζεύω δεκάδες καρπούζια και πεπόνια στο τέλος του καλοκαιριού. Επειδή καλλιεργώ πεπόνια στα υπερυψωμένα κρεβάτια μου.

Τα υπερυψωμένα κρεβάτια και τα πεπόνια ταιριάζουν καλά μεταξύ τους για διάφορους λόγους: Το ζεστό ανοιξιάτικο έδαφος ενθαρρύνει τα μικρά σπορόφυτα να φυτρώσουν πολύ πρώιμη ανάπτυξη, ώστε να μεγαλώσουν τόσο γρήγορα και να αρχίσουν να ανθίζουν. Το χαλαρό, μη συμπιεσμένο χώμα σε υπερυψωμένα κρεβάτια προάγει την υγιή ανάπτυξη των ριζών. Τα υπερυψωμένα κρεβάτια στραγγίζουν καλά, πράγμα που σημαίνει ότι τα ανοιξιάτικα ντους δεν κορεστούν το έδαφος, τα πεπόνια δεν θέλουν να κάθονται σε βρεγμένο έδαφος. Το μειονέκτημα της καλλιέργειας πεπονιών σε υπερυψωμένα κρεβάτια είναι ότι τα φυτά είναι συνήθως ορειβάτες και καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Τα φυτεύω στα πλαϊνά των κρεβατιών μου, ώστε να μπορούν να συρθούν στο πλάι ή να τα μεγαλώσουν σε μια πέργκολα με πλαίσιο Α.

7) Μελιτζάνες

Η μελιτζάνα είναι συγγενής της ντομάτας και της πιπεριάς που ευδοκιμεί και στη ζέστη του καλοκαιριού. Εάν φυτευτεί όταν το έδαφος είναι κρύο και υγρό, τα σπορόφυτα θα βουρκώσουν. Όταν καλλιεργούσα μελιτζάνες στον παλιό μου κήπο, έπρεπε να περιμένω μερικές εβδομάδες μετά τον τελευταίο παγετό για να ζεσταθεί το χώμα ή έπρεπε να προθερμάνω το χώμα βάζοντας ένα μαύρο πλαστικό φύλλο στην επιφάνεια του εδάφους. 10-14 ημέρες πριν τη φύτευση. Με τα ανυψωμένα κρεβάτια, δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχώ για την προθέρμανση του εδάφους μου για να βεβαιωθώ ότι οι μεταμοσχεύσεις μελιτζάνας μου έχουν ξεκινήσει καλά. Το έδαφος ζεσταίνεται νωρίς και το νερό από τις συχνές ανοιξιάτικες βροχές τρέχει γρήγορα. Υποστηρίζω μεγαλωμένες μελιτζάνες με κλουβιά ντομάτας.

8) Γλυκοπατάτες

Τα φυτά της γλυκοπατάτας χρειάζονται μια μακρά θερμή καλλιεργητική περίοδο για να παράγουν μια καλλιέργεια καλού μεγέθους κονδύλων. Ήμουν πολύ τυχερός που φυτεύω ποικιλίες μικρής εποχής στα υπερυψωμένα κρεβάτια μου. Φυτεύω τα μοσχεύματα στα τέλη της άνοιξης, περίπου μια εβδομάδα μετά την τελευταία ημερομηνία παγετού. Σύντομα τα ζωηρά φυτά γεμίζουν το τμήμα τους στο κρεβάτι του κήπου. Δεν αναπτύσσονται καλά σε πυκνά ή βραχώδη εδάφη, αλλά ευδοκιμούν σε ζεστά, καλά στραγγιζόμενα εδάφη στα υπερυψωμένα κρεβάτια μου. Πριν τον πρώτο φθινοπωρινό παγετό κόβουμε τα φυτά και σκαλίζουμε τους κόνδυλους, τι απόλαυση! Τρώμε και τα φύλλα το καλοκαίρι, χωρίς να παίρνουμε πολύ γιατί δεν θέλουμε να βλάψουμε την ανάπτυξη των κονδύλων. Τα τρυφερά φύλλα είναι εξαιρετικά σοταρισμένα ή στον ατμό.

9) Πράσινα φύλλα

Σπέρνω σπόρους για τις αγαπημένες μου σαλάτες όπως μαρούλι και σπανάκι στα υπερυψωμένα κρεβάτια μου μόλις ξεπαγώσει το έδαφος στις αρχές της άνοιξης. Αυτά τα ταχέως αναπτυσσόμενα χόρτα όπως το πλούσιο χώμα και τα υπερυψωμένα κρεβάτια διευκολύνουν την προσθήκη κομπόστ ή παλαιωμένης κοπριάς απευθείας στο μέρος του κρεβατιού όπου θα φυτευτούν. Είναι επίσης εύκολο να σπείρετε μια πρέζα σπόρους ή να τοποθετήσετε σπορόφυτα κατά μήκος των άκρων των κρεβατιών, ώστε να μην καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Τα ταχέως αναπτυσσόμενα χόρτα, όπως η ρόκα και το μαρούλι, είναι επίσης εξαιρετικά για τη διαφύτευση ανάμεσα σε καλλιέργειες βραδύτερης ανάπτυξης (όπως ντομάτες και πιπεριές) στις αρχές της σεζόν.

10) Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια δεν τους αρέσει να αναπτύσσονται σε συμπιεσμένο έδαφος. Τα υπερυψωμένα κρεβάτια παρέχουν το χαλαρό, καλά στραγγιζόμενο μέσο καλλιέργειας που προτιμούν, καθιστώντας τα κρεμμύδια ένα από τα καλύτερα λαχανικά για καλλιέργεια σε υπερυψωμένα κρεβάτια. Πριν φυτέψω κρεμμύδια στις αρχές της άνοιξης, εμπλουτίζω το έδαφος με κομπόστ. Στη συνέχεια φυτεύω τα σετ κρεμμυδιών ή τα σπορόφυτα με διαφορά 15 λεπτών. Τα υπερυψωμένα κρεβάτια παρέχουν χώμα που στραγγίζει ελεύθερα μετά από βροχή ή πότισμα, το οποίο προάγει υγιή φυτά κρεμμυδιού και μεγάλους βολβούς.

Τα κατσικίσια μούρα, οι ντομάτες, οι πατάτες και το σκουός είναι άλλα λαχανικά που πρέπει να σκεφτείτε να καλλιεργήσετε σε υπερυψωμένα κρεβάτια.

Και εσύ? Τι καλλιεργείτε σε υπερυψωμένα κρεβάτια;

Πώς να καλλιεργήσετε σπανάκι Νέας Ζηλανδίας (Σπανάκι Νέας Ζηλανδίας)

Συμβουλές για το πώς να καλλιεργήσετε άνηθο