Συμβουλές για το πώς να καλλιεργήσετε μια συκιά στον κήπο σας

Τα σύκα είναι νόστιμα φρούτα που ευδοκιμούν σε ζεστά κλίματα, αλλά μπορούν επίσης να καλλιεργηθούν σε πιο εύκρατες περιοχές με λίγη επιπλέον φροντίδα.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για το πώς να καλλιεργήσετε μια συκιά στον κήπο σας!

Οι συκιές ευδοκιμούν σε περιοχές με μακρά, ζεστά καλοκαίρια, αν και μπορούν επίσης να καλλιεργηθούν σε πιο δροσερές περιοχές εάν καλλιεργηθούν σε δοχεία και είναι κατάλληλα μονωμένα από τις χαμηλές θερμοκρασίες ή μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους.

Το κοινό σύκο (Ficus carica) είναι το πιο δημοφιλές είδος σύκου για τους οικιακούς κηπουρούς, επειδή τα άνθη του δεν χρειάζονται επικονίαση για την παραγωγή σύκων. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες της κοινής συκιάς, συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών ποικιλιών που μπορούν να καλλιεργηθούν σε εξωτερικούς χώρους σε ελαφρώς ψυχρότερα κλίματα. Άλλα είδη συκιών δεν παράγουν βρώσιμους καρπούς ή έχουν πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις επικονίασης (όπως η ανάγκη να επικονιαστούν από έναν συγκεκριμένο τύπο σφήκας), γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο για τους κηπουρούς να αναπτυχθούν.

Τα σύκα μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα από το δέντρο, να διατηρηθούν ή να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική.

Συμβουλές για τη φύτευση συκιών

Οι συκιές μπορούν να φυτευτούν σε εξωτερικούς χώρους σε θερμές ή εύκρατες περιοχές. Σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες του χειμώνα γίνονται χαμηλότερες από -12°C για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε οι συκιές θα πρέπει να καλλιεργούνται σε δοχεία και να διατηρούνται σε εσωτερικούς χώρους για το χειμώνα.
Φυτέψτε συκιές σε εξωτερικούς χώρους νωρίς την άνοιξη ή αργά το φθινόπωρο όταν το δέντρο είναι αδρανές.
Για συκιές σε γλάστρες, καλλιεργήστε τις σε μείγμα γλαστρών με βάση το χώμα και προσθέστε λεπτά θραύσματα φλοιού για να βελτιώσετε την αποστράγγιση. Κρατήστε το δέντρο στον ήλιο το καλοκαίρι. Φροντίστε να προσθέτετε ένα πλούσιο σε άζωτο λίπασμα κάθε 4 εβδομάδες την άνοιξη και το καλοκαίρι και να ποτίζετε το δέντρο μέτρια. Το χειμώνα, μετακινήστε το δέντρο σε εσωτερικό χώρο και διατηρήστε το χώμα υγρό.

Για τις συκιές σε εξωτερικούς χώρους, φυτέψτε το δέντρο την άνοιξη ή νωρίς το φθινόπωρο σε ηλιόλουστη θέση. Οι συκιές μπορούν να αναπτυχθούν στους περισσότερους τύπους εδάφους, εφόσον το έδαφος είναι καλά στραγγιζόμενο και περιέχει άφθονη οργανική ύλη.
Τοποθετήστε τις συκιές σε απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων από οποιοδήποτε κτίριο ή άλλο δέντρο.
Οι συκιές έχουν βαθιές ρίζες αν τους δοθεί η ευκαιρία, οπότε να το έχετε υπόψη σας όταν επιλέγετε ένα σημείο φύτευσης.

Για να φυτέψετε δέντρα που καλλιεργούνται σε δοχεία στο έδαφος:
1) Αφαιρέστε το φυτό από τη γλάστρα του και αφαιρέστε τυχόν στριφογυριστές ρίζες στρώνοντας τη ρίζα στο πλάι και χρησιμοποιώντας ψαλίδι για να κόψετε τις ρίζες.
2) Σκάψτε μια τρύπα μερικά εκατοστά πιο βαθιά και φαρδύτερη από την εξάπλωση της ρίζας. Τοποθετήστε το δέντρο πάνω από ένα μικρό ανάχωμα βρωμιάς στη μέση της τρύπας. Φροντίστε να σπρώχνετε τις ρίζες μακριά από τον κορμό χωρίς να τις λυγίζετε πολύ.
3) Φυτέψτε το δέντρο 5-10 εκατοστά πιο βαθιά από ότι ήταν αρχικά στη γλάστρα (ελέγξτε το χρώμα του κορμού για να δείτε την αρχική γραμμή του εδάφους).

Πώς να φροντίζετε σωστά τις συκιές

Ποτίστε τακτικά νεαρές συκιές για να τις βοηθήσετε να εδραιωθούν. Σε περιοχές με ξηρό κλίμα, ποτίστε τις συκιές σε βάθος τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Εκτός αν καλλιεργούνται σε δοχεία, οι περισσότερες συκιές δεν χρειάζονται τακτική λίπανση. Ωστόσο, εάν η συκιά σας δεν μεγαλώνει πολύ (λιγότερο από 20 cm σε μια καλλιεργητική περίοδο), μπορείτε να προσθέσετε συμπλήρωμα αζώτου. Ξεκινήστε την εφαρμογή αζώτου στα τέλη του χειμώνα και ολοκληρώστε στα μέσα του καλοκαιριού.
Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε ένα στρώμα σάπια φύλλα γύρω από το δέντρο για να αποτρέψετε τα ζιζάνια και να διατηρήσετε την υγρασία για τις ρίζες.
Οι συκιές απαιτούν λίγο κλάδεμα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αδράνειας, φροντίστε να αφαιρέσετε τυχόν νεκρά, άρρωστα ή αδύναμα κλαδιά για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη.
Εάν έχετε άφθονη ανάπτυξη σύκου, μπορείτε να αραιώσετε τον καρπό για να ενθαρρύνετε τα μεγαλύτερα σύκα.
Σε ψυχρότερες περιοχές, φέρτε συκιές που καλλιεργούνται σε δοχεία σε εσωτερικούς χώρους για το χειμώνα. Διατηρήστε το έδαφος υγρό.
Εάν η περιοχή σας βιώνει έναν ιδιαίτερα κρύο χειμώνα, οι συκιές που φυτεύονται σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να πεθάνουν στο έδαφος. Εάν το δέντρο είναι ανθεκτική ποικιλία, το υπόγειο μέρος του δέντρου πιθανότατα δεν θα επηρεαστεί. Αφαιρέστε όλα τα νεκρά ξύλα ενώ το δέντρο είναι ακόμα αδρανές και προσέξτε για νέα ανάπτυξη την άνοιξη.

Παράσιτα και ασθένειες:

– καρκίνωμα σύκου
– μάλλινη σήψη ρίζας
– Σκόρος συκιάς
– το σύκο ψύλλα
– η μαύρη μύγα της συκιάς

Συγκομιδή και αποθήκευση σύκων

-Θα πρέπει να μαζεύετε τα σύκα μόνο όταν είναι πλήρως ώριμα, καθώς δεν θα συνεχίσουν να ωριμάζουν μόλις τα μαζέψετε. Τα σύκα πρέπει να είναι χρωματιστά και ελαφρώς απαλά στην αφή.
-Μπορεί να χρειαστεί να επενδύσετε σε δίχτυα πουλιών για να προστατεύσετε την καλλιέργεια σας. Τα σύκα είναι αγαπημένες λιχουδιές για τα πουλιά και τους σκίουρους.
-Όταν μαζεύετε σύκα, φοράτε γάντια ή μακριά μανίκια καθώς ο χυμός από τη συκιά μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας.
– Τα σύκα είναι πολύ ευπαθή. Αποθηκεύστε τα σύκα στο ψυγείο. θα διατηρηθούν για 2 με 3 ημέρες.
– Για μακροχρόνια αποθήκευση, μπορείτε να καταψύξετε ολόκληρα σύκα για μελλοντική χρήση. Ένας άλλος τρόπος αποθήκευσης είναι το στέγνωμα των σύκων. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τις δικές σας μαρμελάδες σύκων.

8 συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο έναν μικρό κήπο

Συμβουλές για την καλλιέργεια Bok Choy στον κήπο σας