Συμβουλές για τη σπορά 16 λαχανικών σε εξωτερικούς χώρους τον Μάρτιο

Σε όλη τη Γαλλία, ο Μάρτιος έχει μια γεύση από την άνοιξη με πιο ζεστές, μεγαλύτερες και ηλιόλουστες μέρες! Σας έχω ήδη μιλήσει για τη σπορά σπόρων σε εσωτερικούς χώρους και αυτή τη φορά θα δούμε πώς να σπείρουμε σπόρους απευθείας σε εξωτερικό χώρο.

Τώρα είναι η ώρα να προλάβετε την εποχή, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε τις συμβουλές σε αυτό το άρθρο για να σας βοηθήσουν να φυτέψετε σπόρους την κατάλληλη στιγμή και να αποκομίσετε τα οφέλη αργότερα στην καλλιεργητική περίοδο. Είτε είστε αρκετά τυχεροί που έχετε έναν μεγάλο κήπο και υπερυψωμένα κρεβάτια είτε απλώς έχετε ένα μικρό μπαλκόνι, θα σας πω ακριβώς πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε λαχανικά για φαγητό αργότερα φέτος.

Τι είναι η άμεση σπορά;

Η άμεση σπορά είναι η πράξη της σποράς των σπόρων απευθείας στο έδαφος στο οποίο θα αναπτυχθούν για ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους. Αυτό είναι διαφορετικό από τη διαδικασία έναρξης δενδρυλλίων σε εσωτερικούς χώρους σε δίσκους (ελέγξτε την τελευταία μου ανάρτηση για το τι να φυτέψετε σε εσωτερικούς χώρους τον Φεβρουάριο/Μάρτιο).

Η απευθείας σπορά είναι ιδανική για κηπουρούς που δεν έχουν χώρο για να πολλαπλασιάσουν τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους σε δοχεία. Αυτή η μέθοδος διευκολύνει επίσης τη φύτευση σπόρων σε τακτοποιημένες σειρές, κάτι που μας βοηθά να διαχειριστούμε τα φυτά και τα ζιζάνια αργότερα μέσα στην εποχή. Δεν προσφέρονται όλα τα είδη λαχανικών για άμεση σπορά. Αυτά που σπέρνονται αυτή την εποχή του χρόνου θα πρέπει να είναι ανθεκτικά για να αντέξουν πιθανούς παγετούς και μικρότερες ημέρες.

Για όσους χρειάζονται λίγη περισσότερη προστασία, μπορούμε να τα φυτέψουμε σε δοχεία ή στο έδαφος, κάτω από καμπάνα ή κρύο πλαίσιο, αυτό βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας του εδάφους λίγο πιο ζεστή για ορισμένες καλλιέργειες όπως οι παστινοί, το καρότο και το καλοκαιρινό λάχανο.

16 λαχανικά που μπορείτε να σπείρετε απευθείας σε εξωτερικούς χώρους τον Μάρτιο:

1- Παντζάρια (αναπτύσσεται καλά σε δοχεία)

Σπείρουμε τρεις σπόρους σε απόσταση 10 cm, βάθους 2,5 cm. Εάν φυτέψετε πολλές σειρές, βάλτε τις σε απόσταση 30 cm μεταξύ τους. Μπορείτε να σπέρνετε μικρές παρτίδες από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο κάθε 2 εβδομάδες για να έχετε σταθερή προσφορά τεύτλων! Εάν μεγαλώνετε σε δοχεία, επιλέξτε ένα με βάθος τουλάχιστον 25 cm.

2- Φασόλια (αναπτύσσονται καλά σε δοχεία)

Σπέρνουμε τους σπόρους σε βάθος 5 cm και απόσταση μεταξύ τους 20 cm. Καλύτερα να φυτεύονται σε διπλές σειρές, με παράλληλες σε απόσταση 20 cm μεταξύ τους. Οι νάνες ποικιλίες μπορούν να σπαρθούν σε απόσταση 15 cm. Εάν φυτεύετε σε δοχεία, επιλέξτε μόνο νανές ποικιλίες φασολιών.

3- Καρότα

Σπέρνουμε τους σπόρους όσο πιο αραιά γίνεται, βάθους 1 cm, σε σειρές με απόσταση 15-30 cm. Αραιώστε τα σπορόφυτα εάν χρειάζεται, στοχεύοντας σε φυτά 2 έως 3 ίντσες μεταξύ τους. Φροντίστε να καλλιεργήσετε όλες τις πρώιμες ποικιλίες κάτω από κλοσέ ή φλις. Όλες οι κύριες ποικιλίες καλλιέργειας μπορούν να καλλιεργηθούν απροστάτευτες από τα τέλη Μαρτίου έως τον Ιούλιο. Μπορείτε να βρείτε αυτές τις πληροφορίες στα πακέτα σπόρων.

Εάν φυτεύετε σε δοχεία, επιλέξτε ποικιλίες με κοντόριζα ή θα χρειαστείτε ένα δοχείο βάθους περίπου 45 εκατοστών.

4- Kohlrabi (αναπτύσσεται καλά σε δοχεία)

Σπέρνουμε σπόρους βάθους 1 εκ. σε σειρές με απόσταση 30 εκ. συνεχίζοντας μέχρι τα μέσα Αυγούστου σε πιο ζεστές περιοχές. Σπέρνετε ελάχιστα και συχνά, κάθε δύο με τρεις εβδομάδες, για σταθερή παροχή. Εάν αναπτύσσεται σε δοχείο, αραιώστε μέχρι το πιο δυνατό σπορόφυτο ανά γλάστρα.

5- Μαρούλι (αναπτύσσεται καλά σε δοχεία)

Σπέρνουμε τους σπόρους αραιά, βάθους 1 εκ., σε σειρές με απόσταση 30 εκ. μεταξύ τους. Σπέρνετε μια σύντομη σειρά κάθε δεκαπενθήμερο για μια σταθερή προμήθεια μαρουλιού από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Ιουλίου. Αν το καλλιεργήσετε σε δοχείο, κάθε κεφαλή μαρουλιού χρειάζεται 15 με 30 εκατοστά για να αναπτυχθεί.

6- Πράσα

Τον Μάρτιο-Απρίλιο σπέρνουμε τους σπόρους του πράσου σε λεπτά, βάθους 1 cm, σε σειρές με απόσταση 15 cm μεταξύ τους. Εάν δεν έχετε πολύ χώρο στον λαχανόκηπό σας, φυτέψτε τα πράσα σας στην άκρη και μπορείτε να τα μεταφυτεύσετε αργότερα όταν θα έχουν συγκομιστεί καλλιέργειες όπως το μαρούλι.

7- Κρεμμύδια

Σπέρνουμε σπόρους κρεμμυδιού βάθους 1 cm σε σειρές με απόσταση 20 cm μεταξύ τους. Αρχικά αραιώστε στα 5 cm, μετά στα 10 cm, αφήνοντας τα πιο δυνατά φυτά. Όσο πιο κοντά είναι τα φυτά μεταξύ τους, τόσο μικρότεροι θα είναι γενικά οι βολβοί.

8- Παστινάκι

Σπέρνουμε αραιά ή σπείρουμε τρεις σπόρους βάθους 1 εκ. με απόσταση 15 εκ. μεταξύ τους σε σειρές με απόσταση 30 εκ. μεταξύ τους.

Ζεστάνετε το χώμα πριν τη σπορά με κουδούνια και αφήστε τα στη θέση τους μέχρι τα σπορόφυτα να αναπτύξουν δύο αληθινά φύλλα. Εάν δεν έχετε καμπάνα ή θόλο, φυτέψτε τους σπόρους σας από τα μέσα Απριλίου έως τις αρχές Μαΐου, όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός.

9- Μπιζέλια

Τα μπιζέλια γενικά αναπτύσσονται καλά σε μια κρύα άνοιξη, αλλά καλό είναι να μην σπέρνετε ποτέ σε κρύο, υγρό έδαφος. Περιμένετε μέχρι να έχετε μερικές μέρες ζεστού καιρού ή μπορείτε να ζεστάνετε το χώμα πρώτα με μια κλοσέ και μετά να σπείρετε. Δημιουργήστε μια τάφρο με επίπεδο πυθμένα βάθους 5 cm και σπείρετε τους σπόρους σε απόσταση 7,5 cm μεταξύ τους, καλύψτε με χώμα και στη συνέχεια σφίξτε ελαφρά. Καλύψτε με κηπευτικό φλις.

Εάν μεγαλώνετε σε δοχεία, επιλέξτε δοχεία με βάθος τουλάχιστον 25 cm.

10- Ραπανάκια (αναπτύσσονται καλά σε δοχεία)

Σπέρνουμε τους σπόρους σε κοντές τρύπες, βάθους 1 cm και απόσταση μεταξύ τους περίπου 2,5 cm. Σπέρνετέ τα κάθε δύο με τρεις εβδομάδες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού για σταθερή παροχή. Από τον Μάρτιο έως τα μέσα Αυγούστου, θα θέλετε να σπείρετε καλοκαιρινές ποικιλίες ραπανάκια, καθώς οι χειμερινές ποικιλίες θα έχουν την τάση να βιδώνουν.

Εάν μεγαλώνετε σε δοχεία, για τις καλοκαιρινές ποικιλίες οποιαδήποτε γλάστρα βάθους 12-25 cm θα πρέπει να είναι μια χαρά.

11- Σπανάκι (αναπτύσσεται καλά σε δοχεία)

Σπείρουν σε εξωτερικούς χώρους απευθείας όπου πρέπει να αναπτυχθούν. Κάντε μια τρύπα βάθους 2,5 εκ. και στη συνέχεια προσθέστε σπόρους κατά μήκος της, αφήνοντας τις σειρές σε απόσταση 30 εκ. μεταξύ τους. Οι καλοκαιρινές ποικιλίες μπορούν να φυτευτούν απροστάτευτες από τα μέσα Μαρτίου έως τα τέλη Μαΐου.

12- Φρέσκο ​​κρεμμυδάκι (αναπτύσσεται καλά σε δοχεία)

Σπέρνουμε αραιά 1 εκ. βάθος σε σειρές με απόσταση 10 εκ. μεταξύ τους. Η σπορά κάθε 2 εβδομάδες μέχρι τον Σεπτέμβριο θα δώσει συνεχή συγκομιδή. Αραιώστε τα σπορόφυτα μέχρι να απέχουν περίπου 1 ίντσα μεταξύ τους.

13- Καλοκαιρινά Λάχανα

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει μια ποικιλία από καλοκαιρινό λάχανο πριν τη φύτευση. Σπείρετε στις αρχές Μαρτίου κάτω από ένα κουδούνι για να ζεσταθείτε, μεταφυτέψτε στον λαχανόκηπο ή στο μεγάλο σας δοχείο από τον Μάιο έως τον Ιούνιο.

14- Καλοκαιρινό κουνουπίδι

Μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, σπέρνουμε αραιά, βάθους 2 cm σε σπόρους. Τα σπορόφυτα και οι σειρές πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 15 cm για ποικιλίες νάνου ή περίπου 60 cm μεταξύ τους για ψηλότερες ποικιλίες.

15- Swiss Chard (αναπτύσσεται καλά σε δοχεία)

Σπέρνουμε τους σπόρους σε βάθος 1 cm και απόσταση μεταξύ τους 2,5 cm. Μόλις βγουν τα σπορόφυτα, αραιώστε τα φυτά σε απόσταση 5-8 cm.

Το σέσκουλο είναι τέλειο για καλλιέργεια σε δοχεία, χρησιμοποιήστε την πυκνότητα φύτευσης όπως περιγράφεται σε ένα δοχείο βάθους τουλάχιστον 25 cm.

16- Γογγύλια

Σπέρνουμε αραιά τους σπόρους σε βάθος 1 cm με τις σειρές να απέχουν μεταξύ τους 25 έως 30 cm. Μπορείτε να σπείρετε συγκεκριμένα πρώιμες ποικιλίες γογγύλι μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου.

Στο χέρι σου!

10 λαχανικά για καλλιέργεια χωρίς πολύ ήλιο

18 Ταχέως αναπτυσσόμενα φθινοπωρινά λαχανικά για να φυτέψετε σε δοχεία