Συμβουλές για την προετοιμασία του λαχανόκηπου σας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο

Με τον αρκετά ήπιο χειμώνα αυτής της σεζόν (μέχρι στιγμής), οι κηπουροί επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην επερχόμενη καλλιεργητική περίοδο. Στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμη και να μπουν στον πειρασμό να οργώσουν το έδαφος και να συνεχίσουν τις εργασίες φύτευσης λαχανικών. Ενώ η αναμονή μέχρι την τελευταία ημερομηνία παγετού μπορεί να είναι μια ασφαλέστερη πορεία δράσης, οι κηπουροί μπορούν να κάνουν σημαντικά βήματα με αυτές τις συμβουλές για να προετοιμάσουν τον λαχανόκηπό σας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Ο μήνας Φεβρουάριος στον λαχανόκηπο:

Ο Φεβρουάριος μπορεί να είναι ένας απρόβλεπτος μήνας, μέσα σε μια εβδομάδα μπορεί να συναντήσουμε βροχή, χιόνι, άνεμο και ισχυρούς παγετούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι θερμοκρασίες μπορεί επίσης να κυμαίνονται απότομα, καθιστώντας την κηπουρική μια προσπάθεια υψηλού κινδύνου, εάν δεν έχετε προστασία βαρέως τύπου και εξαιρετικά ανθεκτικά φυτά. Ωστόσο, ο Φεβρουάριος μπορεί να είναι μια εξαιρετική περίοδος για να ξεκινήσετε τη δουλειά σας για την προετοιμασία του κήπου για την επερχόμενη σεζόν.

Τακτοποιήστε τα υπάρχοντα φυτά σας:

Ενώ τα περισσότερα φυτά κήπου είναι αδρανοποιημένα (άφυλλα) για το χειμώνα, κόψτε τυχόν ζιζανίων αμπέλια που θα μπορούσαν να πνίξουν το φυτό μόλις αρχίσει να αναπτύσσεται την άνοιξη.

Δώστε ξανά στη ζωή το σωρό σας κομποστοποίησης:

ανακατέψτε (ή γυρίστε) δυνατά τα συστατικά του κομπόστ σας πριν από το τέλος του μήνα. Ξεκινήστε μια νέα παρτίδα από απορρίμματα φύλλων ανά πάσα στιγμή. Αν και ξοδεύετε ενέργεια τώρα, είναι πιο πιθανό να πάρετε πλούσιο μαύρο κομπόστ νωρίς στην καλλιεργητική περίοδο.

Αναπτύξτε το γενικό σας σχέδιο λαχανικών:

Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα από τον χώρο του κήπου σας, αποφασίστε ποια λαχανικά θα καλλιεργήσετε αυτή την εποχή. Προσδιορίστε την απόσταση και τις ανάγκες ανάπτυξης κάθε ποικιλίας και χρησιμοποιήστε τεχνικές συνοδευτικής φύτευσης όπου χρειάζεται.

Εάν φυτεύετε φθινοπωρινό κήπο ή/και καλλιέργειες, συμπεριλάβετε αυτά τα λαχανικά και/ή τα δημητριακά στο γενικό σχέδιο εκείνης της εποχής. Μόλις τελειώσετε, αναφέρετε τους πόρους που χρειάζονται (χώμα, πρόσθετα, περίφραξη κ.λπ.), μαζί με το αντίστοιχο κόστος τους. Με τον προγραμματισμό εκ των προτέρων, θα είναι λιγότερο πιθανό να κάνετε παρορμητικές αγορές φυτών και χώματος στο τοπικό σας κέντρο κήπου.

Ξεκινήστε τους σπόρους λαχανικών δροσερής εποχής σας σε εσωτερικούς χώρους:

Φυτέψτε σπόρους λαχανικών δροσερής εποχής όπως μπρόκολο, μαρούλι και λάχανο. Ακολουθήστε τις συνιστώμενες διαδικασίες έναρξης σπόρων και παρέχετε άφθονο τεχνητό φως για την τόνωση της ανάπτυξης των φυτών.

Μόλις αναδυθούν τα μικρά φυτά, κρατήστε τα φώτα κοντά στην κορυφή των δενδρυλλίων. Καθώς μεγαλώνουν, αυξήστε ανάλογα τα φώτα. Ή φυτέψτε τους σπόρους σας μπροστά από ένα μεγάλο, ηλιόλουστο παράθυρο. Σχεδιάστε να μεταφυτεύσετε αυτά τα λαχανικά με δροσερό καιρό μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Ο μήνας Μάρτιος στον λαχανόκηπο:

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο καιρός τον Μάρτιο μπορεί να είναι ακόμα πιο ασταθής από τον Φεβρουάριο. Παρόλο που έρχεται η άνοιξη αυτόν τον μήνα, το χιόνι ή/και ο παγετός μπορεί επίσης να κάνουν την εμφάνισή τους, βλάπτοντας συχνά τα πρώιμα ανθοφόρα φυτά και δέντρα. Ακόμη και με τον τρελό καιρό του Μαρτίου, είναι μια καλή στιγμή για τη βελτίωση του εδάφους στον κήπο και ακόμη και για την καλλιέργεια λαχανικών δροσερής εποχής.

Ολοκληρώστε τις προετοιμασίες για το κρεβάτι του κήπου σας:

Όταν το χώμα είναι αρκετά στεγνό για να θρυμματιστεί στο χέρι σας, βάλτε τον κήπο βαθιά και ενσωματώστε τις αγαπημένες σας τροποποιήσεις. Μην επιχειρήσετε αυτή τη διαδικασία έντασης εργασίας όταν το αργιλώδες έδαφος είναι υγρό, καθώς η σκληρή δουλειά σας θα οδηγήσει μόνο σε περιττούς σκληρούς σβώλους.

Μεταφυτέψτε τα σπορόφυτα δροσιάς εποχής σας: Μετακινήστε τα ακμάζοντα σπορόφυτα δροσερής εποχής σας στον κήπο, ακολουθώντας τις οδηγίες βάθους φύτευσης και απόστασης όπως απαιτείται. Για να αποθαρρύνετε την ανάπτυξη των ζιζανίων, εξετάστε το ενδεχόμενο να καλύψετε τις σειρές σας με άχυρο, ψιλοκομμένα φύλλα ή αποκόμματα γρασιδιού. Εκτός από το ότι δυσκολεύουν την ανάπτυξη των ζιζανίων, αυτά τα φυσικά σάπια φύλλα προσθέτουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά στο έδαφος καθώς διασπώνται.

Σπέρνετε λαχανικά ανθεκτικά στο ψύχος με απευθείας σπορά:

Ξεκινήστε τα σπορόφυτά σας σε εξωτερικούς χώρους με απευθείας σπορά ανθεκτικών λαχανικών όπως μαρούλι, σπανάκι, γογγύλια, ραπανάκια, παντζάρια, σέσκουλα και κρεμμύδια, μεταξύ άλλων.

Σπείρε τους σπόρους πιπεριάς, ντομάτας και μελιτζάνας σε εσωτερικό χώρο:

Ξεκινήστε τα σπορόφυτα των σπόρων λαχανικών σας για ζεστό καιρό σε εσωτερικούς χώρους, δίνοντάς τους άφθονο φως για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη. Αυτά τα ευαίσθητα σπορόφυτα πρέπει να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους μέχρι να περάσει ο κίνδυνος παγετού ή να χαθεί η σκληρή δουλειά σας.

Ακολουθώντας μερικές βασικές οδηγίες φύτευσης και δίνοντας μεγάλη προσοχή στον καιρό, θα ξεκινήσετε τον λαχανόκηπό σας με το δεξί πόδι. Ακόμα καλύτερα, θα δημιουργήσετε το έδαφος για περισσότερα καλά αποτελέσματα τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Ελπίζουμε να σας άρεσαν οι συμβουλές μας για την προετοιμασία του λαχανόκηπου σας, μη διστάσετε να μοιραστείτε τις συμβουλές σας στα σχόλια.

5 συμβουλές για να επιταχύνετε την ωρίμανση της ντομάτας πριν τον πρώτο παγετό

9 συμβουλές για τον λαχανόκηπο τον Αύγουστο