Συμβουλές για την καλλιέργεια Bok Choy στον κήπο σας

Η καλλιέργεια bok choy (Brassica rapa L. subsp. chinensis) είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρατείνετε την εποχή των λαχανικών στον κήπο του σπιτιού. Το Bok choy είναι μέρος της οικογένειας Brassicaceae, αυτό το λάχανο καλλιεργείται για την κατανάλωση των στελεχών και των φύλλων του, είναι δυνατό να καλλιεργηθεί ως ανοιξιάτικο ή φθινοπωρινό λαχανικό. Στην εμφάνιση, το Bok Choy μοιάζει αρκετά με το ελβετικό σέσκουλο. Το Bok choy ονομάζεται επίσης και pak choy.

Ως καλλιέργεια δροσερής εποχής, η φύτευση του bok choy θα πρέπει να γίνεται στα τέλη του καλοκαιριού και επιτρέπει στους κηπουρούς να αξιοποιήσουν τον χώρο του κήπου που τώρα απελευθερώνεται όταν συγκομιστούν οι πρώτες καλλιέργειες της καλοκαιρινής περιόδου.

Το πλεονέκτημα του bok choy είναι ότι είναι ανθεκτικό στον παγετό, επομένως θα συνεχίσει να αναπτύσσεται αφού ο κρύος καιρός έχει σκοτώσει έντομα και παράσιτα.

Δείτε μερικές συμβουλές παρακάτω για να σας βοηθήσουν να καλλιεργήσετε το Bok Choy στον κήπο σας.

Πώς να καλλιεργήσετε το bok choy;

Ως φθινοπωρινή καλλιέργεια, η φροντίδα του bok choy είναι απλή. Μπορεί να σπαρθεί απευθείας σε βάθος 6-13 mm σε πλούσιο, γόνιμο έδαφος κήπου.
Σε περιοχές όπου οι βροχοπτώσεις δημιουργούν συνθήκες υγρασίας, τότε συνιστάται καλή αποστράγγιση.
Οι φθινοπωρινές καλλιέργειες μπορούν να φυτευτούν στον ήλιο. Η φύτευση του bok choy σε μικρές παρτίδες κάθε δύο εβδομάδες θα προσφέρει μια σταθερή και συνεχή συγκομιδή.

Η φύτευση bok choy για μια ανοιξιάτικη καλλιέργεια είναι πιο δύσκολη. Ως διετές, το bok choy είναι εξαιρετικά επιρρεπές στο μπουλόνι. Αυτό συμβαίνει όταν η έκθεση σε παγετό ή παρατεταμένες θερμοκρασίες κάτω από 10°C ακολουθείται από αύξηση της θερμοκρασίας. Οι χειμερινές συνθήκες, ακολουθούμενες από ένα ζεστό ξόρκι, πυροδοτούν την ανθοφορία των φυτών bok choy στο δεύτερο έτος. Για να αποτρέψετε τη σπορά των ανοιξιάτικων καλλιεργειών, δοκιμάστε να ξεκινήσετε τα σπορόφυτα σε εσωτερικούς χώρους 4 εβδομάδες πριν από την τελική ημερομηνία παγετού.

Χρησιμοποιήστε ένα ποιοτικό μίγμα εδάφους εκκίνησης δενδρυλλίων στο οποίο μπορούν να σπαρθούν σπόροι bok choy σε βάθος 6-13 mm. Στη συνέχεια, περιμένετε να μεταφυτεύσετε το bok choy στον κήπο μέχρι να περάσει κάθε κίνδυνος κρύου καιρού.

Τοποθετήστε τα φυτά σε απόσταση 15 έως 30 εκατοστών το ένα από το άλλο και πολτοποιήστε στη βάση των φυτών για να διατηρήσετε το έδαφος δροσερό και υγρό. Για να αποθαρρύνετε περαιτέρω τη βιασύνη της ανθοφορίας κατά την καλλιέργεια του bok choy ως ανοιξιάτικη καλλιέργεια, δοκιμάστε να φυτέψετε το bok choy σε μερική σκιά και να το ποτίσετε σωστά.

Η καλλιέργεια των μικρότερων ή «νάνων» ποικιλιών bok choy μπορεί επίσης να βοηθήσει επειδή ωριμάζουν 10 έως 14 ημέρες νωρίτερα από τις ποικιλίες κανονικού μεγέθους. Επιπλέον, η καλλιέργεια του bok choy ως ανοιξιάτικη καλλιέργεια το καθιστά πιο ευαίσθητο σε παράσιτα, όπως λάχανα, σκαθάρια ψύλλων και αφίδες.

Μπορεί να απαιτούνται καλύμματα σειρών για τη συγκομιδή άψογων φύλλων.

Πότε να μαζέψετε το bok choy;

Το μέγεθος του bok choy για ενήλικα εξαρτάται από την ποικιλία. Οι τυπικές ποικιλίες μπορούν να φτάσουν τα 30 έως 61 cm σε ύψος, ενώ μικρότερες ποικιλίες bok choy ωριμάζουν σε ύψος 25 cm.

Ωστόσο, η συγκομιδή του bok choy μπορεί να ξεκινήσει μόλις αναπτυχθούν χρησιμοποιήσιμα φύλλα. Τρυφερά νεαρά φυτά που έχουν αφαιρεθεί κατά την αραίωση του bok choy μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φρέσκες σαλάτες ή να πεταχτούν σε τηγανητά πιάτα.

Ορισμένες ποικιλίες κανονικού μεγέθους μπορούν επίσης να επιλεγούν νεαρές και να μοιάζουν με φυτά baby bok choy.

Είναι καλύτερο να παρακολουθείτε τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες για πρώιμα σημάδια ανθοφορίας. Εάν τα φυτά αρχίσουν να πηγαίνουν προς σπορά, συγκομιδή αμέσως για να αποφευχθεί η συνολική απώλεια της καλλιέργειας.

Οι φθινοπωρινές καλλιέργειες μπορούν συχνά να διατηρηθούν στον κήπο μέχρι να τις χρειαστούν και παραμένουν συγκομιδές ακόμα και μετά από κρυοπαγήματα και ελαφρούς παγετούς.

Για να μαζέψετε το bok choy, χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να κόψετε το φυτό στο επίπεδο του εδάφους. Όποτε είναι δυνατόν, προγραμματίστε να συλλέξετε το bok choy σε χρησιμοποιήσιμες ποσότητες, καθώς έχει πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής και είναι πιο δύσκολο να αποθηκευτεί από άλλα μέλη της οικογένειας του λάχανου. Όταν φυλάσσεται άπλυτο σε πλαστική σακούλα, το bok choy διατηρείται για περίπου 3 έως 4 ημέρες στο ψυγείο.

Συμβουλές για το πώς να καλλιεργήσετε μια συκιά στον κήπο σας

Πώς να καλλιεργήσετε μαρούλι το χειμώνα