Συμβουλές για να τροφοδοτείτε την οικογένειά σας όλο το χρόνο με τον λαχανόκηπό σας

Θέλετε να χαλαρώσετε τους δεσμούς με το μπακάλικο της γειτονιάς σας και να μαζέψετε όλα τα προϊόντα σας από τον δικό σας λαχανόκηπο; Η μετάβαση από την κηπουρική αναψυχής στην άνοιξη και το καλοκαίρι στην καλλιέργεια υψηλού ποσοστού φρέσκων προϊόντων για την οικογένειά σας όλο το χρόνο απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό, αλλά τα τελικά αποτελέσματα αξίζουν τον χρόνο και την προσπάθεια.

Ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειάς σας και την τρέχουσα διάταξη του λαχανόκηπου σας, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερες ευκαιρίες φύτευσης για να καλλιεργήσετε τα φυτά που σκοπεύετε να καλλιεργήσετε. Συνεχίστε να διαβάζετε για τις συμβουλές μας σχετικά με το μέγεθος του κήπου, ποιες καλλιέργειες να φυτέψετε, πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το οικόπεδό σας και πώς να διατηρήσετε την επιπλέον σοδειά σας.

Πόσο μεγάλος πρέπει να είναι ο λαχανόκηπος μου;

Καλή ερώτηση. Και η μη ικανοποιητική απάντηση είναι: εξαρτάται…

Σε γενικές γραμμές, 20m² χώρου κήπου ανά άτομο στην οικογένειά σας θα επιτρέψει μια συγκομιδή που ταΐζει τους πάντες όλο το χρόνο. Έτσι, για μια μέση τετραμελή οικογένεια, σχεδιάστε έναν κήπο 80m² – ένα οικόπεδο 6m επί 13m θα πρέπει να κάνει το κόλπο. Εάν η οικογένειά σας είναι μεγαλύτερη (ή μικρότερη), αυξήστε ή μειώστε όσο χρειάζεται.

Ορισμένες καλλιέργειες καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο από άλλες, οπότε αν σκοπεύετε να καλλιεργήσετε λαχανάκια Βρυξελλών, σπαράγγια ή ψηλές ποικιλίες πεπονιών ή κολοκυθιών, αφήστε μερικά επιπλέον τετραγωνικά πόδια.

Πόσο να φυτέψω;

Φυτέψτε περισσότερο από ό,τι αρέσει να τρώει η οικογένειά σας και μην φοβάστε να διακλαδώσετε λίγο σε πιο εξωτικές ποικιλίες, ακόμα κι αν το σπίτι σας περιλαμβάνει επιλεκτικούς τρώγοντες. Η μετατροπή της κηπουρικής σε οικογενειακή υπόθεση συχνά πείθει τους αναποφάσιστους να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα.

Λάβετε επίσης υπόψη το κλίμα σας. Τις περισσότερες φορές έχουμε ήπιους χειμώνες στη νότια Γαλλία, οπότε ο κήπος θα παράγει σχεδόν όλο το χρόνο. Ωστόσο, εάν ζείτε σε ένα μέρος της χώρας που έχει ιδιαίτερα κρύο καιρό, μπορεί να μην είστε σε θέση να εξαρτηθείτε από τη χειμερινή συγκομιδή και θα πρέπει να καταψύξετε ή να καταψύξετε μέρος της σοδειάς σας στα τέλη του καλοκαιριού.

Εάν σκοπεύετε να αποθηκεύσετε μέρος της σοδειάς σας για το χειμώνα, προσθέστε μερικά επιπλέον φυτά από κάθε καλλιέργεια. Ακολουθεί μια λίστα με δημοφιλή λαχανικά και μια εκτίμηση του πόσα φυτά πρέπει να σπείρουν για μια τετραμελή οικογένεια:

 • Παντζάρια – σειρά μήκους 6 έως 10 m
 • Πιπεριές – 10 έως 15 φυτά
 • Μπρόκολο – 12 έως 15 φυτά
 • Καρότα – σειρά μήκους 14 έως 5 μέτρων
 • Καλαμπόκι – 40 έως 50 φυτά
 • Αγγούρια – 4 έως 6 φυτά ή 2 έως 4 κλήματα
 • Μελιτζάνες – 6 έως 8 φυτά
 • Λάχανο λαχανό – σειρά μήκους 5-6μ
 • Μαρούλι – σειρά μήκους 6 έως 10 m
 • Πεπόνια – 4 έως 6 φυτά
 • Πατάτες – 40 έως 50 φυτά
 • Σπανάκι – σειρά μήκους 10 έως 12 μέτρων
 • Κολοκυθάκια – 4 έως 6 φυτά
 • Ντομάτες – 5 έως 8 φυτά
 • Κολοκυθάκια – 4 έως 8 φυτά

Πώς μπορώ να αξιοποιήσω στο έπακρο τον κήπο μου;

Η εποχιακή απόδοση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ποιότητα των σπόρων και του εδάφους, η σωστή απόσταση των φυτών, το επαρκές πότισμα και ο καιρός. Δεν μπορείτε να ελέγξετε τον καιρό, αλλά μπορείτε να κάνετε μερικά βήματα για να μεγιστοποιήσετε την παραγωγή του κήπου σας όλο το χρόνο.

1. Φυτέψτε ξανά και ξανά.

Μόλις μια σοδειά συγκομιστεί και δεν παράγει πλέον, βγάλτε την από τον κήπο και φυτέψτε κάτι άλλο στη θέση της. Η κλιμάκωση της σποράς κατά δύο ή τρεις εβδομάδες για να παραταθεί η συγκομιδή και να φυτευτούν διαφορετικές ποικιλίες της ίδιας καλλιέργειας που ωριμάζουν σε διαφορετικούς χρόνους. Αυτό ονομάζεται διαδοχική φύτευση. Ανάλογα με τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου σας, μπορεί να χρειαστεί να είστε στρατηγικοί για το ποια φυτά θα επιλέξετε για δεύτερη (ή και τρίτη) φύτευση.

Εάν η δεύτερη ή η τρίτη φύτευση αργεί την εποχή, προτιμήστε καλλιέργειες με δροσερό καιρό όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο ή ριζώδη λαχανικά. Αναζητήστε ποικιλίες που θα αναπτυχθούν γρήγορα ή θα ξεχειμωνιάσουν και θα παράγουν νωρίς την άνοιξη (αν το επιτρέπει το κλίμα σας).

2. Δοκιμάστε να κάνετε ενδοκαλλιέργεια.

Η ενδοκαλλιέργεια ή η φύτευση καλλιεργειών διαφορετικών μεγεθών και ρυθμών ανάπτυξης μαζί, είναι μια τεχνική σχεδιασμού λαχανόκηπου που χρησιμοποιείται συχνά από κηπουρούς που προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν την απόδοση σε ένα μικρό χώρο.

Δοκιμάστε το στον μεγαλύτερο κήπο σας. Ενώ τα φυτά σας στα λαχανάκια Βρυξελλών ωριμάζουν, για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε το μεγάλο διάστημα μεταξύ τους για να καλλιεργήσετε γρήγορα ραπανάκια ή χόρτα για σαλάτες.

3. Συγκομιδή νωρίς και τακτικά.

Η συγκομιδή των παραγόντων πρώιμη και τακτικά οδηγεί γενικά σε φυτά υψηλότερης απόδοσης. Κάντε τη συνήθεια να μαζεύετε λαχανικά μία φορά την ημέρα ή κάθε δεύτερη μέρα.

4. Καλλιεργήστε λαχανικά κατάλληλα για την περιοχή σας.

Λάβετε υπόψη την περιοχή σας όταν επιλέγετε σπόρους και φυτά για τον κήπο σας. Εάν το κλίμα σας είναι επιρρεπές σε ακραίες καιρικές συνθήκες, μερικά λιγότερο ανθεκτικά λαχανικά απλά δεν αξίζουν τον κόπο.

Μιλήστε με άλλους κηπουρούς κοντά ή επικοινωνήστε με τα φυτώρια της περιοχής σας.

Πώς μπορώ να αποθηκεύσω τη σοδειά μου;

Εάν αναμένετε έναν σκληρό χειμώνα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποθηκεύσετε τη σοδειά σας για να εξασφαλίσετε τοπικά λαχανικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης.

Η κατάψυξη είναι η πιο εύκολη επιλογή και δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό. Καταψύξτε πρώτα τα λαχανικά και τα φρούτα κομμένα σε κύβους σε μια στρώση σε ένα ταψί και μετά χωρίστε τα σε μεμονωμένες μερίδες.

Αν και λίγο λιγότερο συνηθισμένο, το στέγνωμα είναι ένας άλλος απλός τρόπος για να διατηρήσετε τη σοδειά σας. Η ξηρή τροφή είναι ελαφριά και δεν πιάνει πολύ χώρο και δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό εάν το φαγητό σας διακοπεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η κηπουρική για να ταΐσεις την οικογένειά σου όλο το χρόνο είναι απίστευτα ικανοποιητική. Το κλειδί είναι να ξεκινήσετε νωρίς και να έχετε ένα σχέδιο στο μυαλό σας. Εάν όλα πάνε καλά, θα απολαύσετε φρέσκα προϊόντα κήπου μέχρι να έρθει η ώρα να φυτέψετε τα σπορόφυτα της επόμενης άνοιξης.

Μη διστάσετε να μοιραστείτε τις συμβουλές και τις συμβουλές σας για τη διατροφή της οικογένειάς σας όλο το χρόνο με τον λαχανόκηπό σας!

Πώς να μεγαλώσετε μια δαμασκηνιά από ένα λάκκο δαμάσκηνου

20 πολυετή λαχανικά για να φυτέψετε αυτή την άνοιξη