Πώς να πολτοποιήσετε τον λαχανόκηπό σας: 4 είδη βιολογικού σάπια φύλλα

Το μούλτι είναι ένα υλικό που βάζετε στο οικόπεδο λαχανικών σας για να αποτρέψετε τα ζιζάνια και να διαχειριστείτε καλύτερα το έδαφος. Υπάρχουν διάφοροι τύποι σάπια φύλλα, τα οποία εξαρτώνται καλύτερα από την καλλιέργεια σας. Το επίστρωμα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να διατηρείτε τα παρτέρια σας υγιή.

Τι είναι το σάπια φύλλα;

Το μούλτι είναι ένα στρώμα υλικού που τοποθετείτε πάνω από το χώμα του κήπου σας. Τα οργανικά σάπια φύλλα είναι τα πιο κοινά είδη σάπια φύλλα που χρησιμοποιούνται στην κηπουρική. Αυτά περιλαμβάνουν ροκανίδια, σάπια φύλλα φλοιού, αποκόμματα χόρτου, πευκοβελόνες, φύλλα, τύρφη, ακόμη και πριονίδι. Τα ανόργανα σάπια φύλλα περιλαμβάνουν πλαστική επένδυση, σάπια φύλλα από συνθετικό καουτσούκ, χαλίκι και βότσαλα.

Ποια είναι τα οφέλη του σάπια φύλλα;

Το Mulch ωφελεί τον κήπο σας με πολλούς τρόπους:

– Προλαμβάνει τα ζιζάνια. Όταν καλύπτετε το έδαφος στον κήπο σας με σάπια φύλλα, τα ζιζάνια δυσκολεύονται να βλαστήσουν.
– Διατηρεί τη θερμοκρασία και την υγρασία του εδάφους. Το επίστρωμα ρυθμίζει τη θερμοκρασία του εδάφους και βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας.
– Βελτιώνει τη δομή του εδάφους. Οι γαιοσκώληκες και άλλα ωφέλιμα πλάσματα του εδάφους αγαπούν την οργανική ύλη όπως το σάπια φύλλα, καθώς διασπάται, το σάπια φύλλα γίνεται καύσιμο για την τροφική αλυσίδα του εδάφους, ακριβώς όπως το λίπασμα. Αυτό βελτιώνει τη δομή του εδάφους του εδάφους και των κατώτερων στρωμάτων.

4 συνήθεις τύποι σάπια φύλλα.

Οι κηπουροί έχουν μια ευρεία γκάμα δημοφιλών υλικών επικάλυψης για να διαλέξουν:

– Φλοιός πεύκου: Το σάπια φύλλα φλοιού πεύκου εμποδίζει την ανάπτυξη των ζιζανίων. Είναι τεμαχισμένο ή σε ψήγματα φλοιού. Σημειώστε ότι επειδή το πεύκο είναι μαλακό ξύλο, επικρατούν έντονες βροχές.
– Εδαφοκάλυψη σκληρού ξύλου: Το επίστρωμα σκληρού ξύλου παραμένει στη θέση του περισσότερο από το επίστρωμα από φλοιό πεύκου και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καταστολή των ζιζανίων. Αυτός ο τύπος σάπια φύλλα μπορεί να κατασκευαστεί από φλοιό σκληρού ξύλου ή τεμαχισμένο πολτό.
– Αποκόμματα γρασιδιού: Τα αποκόμματα γρασιδιού είναι υποπροϊόν της κοπής γκαζόν. Εάν το χλοοκοπτικό σας συλλέγει τα χόρτα σε μια σακούλα, μπορείτε να εφαρμόσετε αυτά τα χόρτα ως στρώμα σάπια φύλλα στον κήπο. Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν βάζετε γρασίδι επεξεργασμένο με ζιζανιοκτόνα στον λαχανόκηπο σας.
– Καλαμάκι: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαφρύ άχυρο για να προστατέψετε τα νεαρά λαχανικά στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου. Το άχυρο δεν είναι το καλύτερο σάπια φύλλα για θάμνους και δέντρα γιατί διασπάται αργά. Αποφύγετε τη χρήση σανού για σάπια φύλλα καθώς συχνά περιέχει σπόρους που φυτρώνουν ως ζιζάνια.

Πώς να χρησιμοποιήσετε σάπια φύλλα στον κήπο σας;

Τα κέντρα κήπου προσφέρουν πολλούς τύπους οργανικών και ανόργανων επιστρωμάτων. Είναι σημαντικό να ταιριάζει με τον τύπο του σάπια φύλλα που χρησιμοποιείτε με κάθε καλλιέργεια.

Επιλέξτε το σωστό είδος σάπια φύλλα.

Τα ροκανίδια είναι ιδανικά για οπωροφόρα δέντρα, θάμνους, πολυετή παρτέρια και άλλα μεγάλα, μακρόβια φυτά. Τα ευαίσθητα λαχανικά προτιμούν ελαφρύτερα σάπια φύλλα, όπως άχυρο και φύλλα. Τα οξέα φυτά αναπτύσσονται καλά με σάπια φύλλα πευκοβελόνας (ή άχυρο πεύκου), αλλά αντιπαθούν το χαλίκι και τα βότσαλα, τα οποία είναι αλκαλικά.
Καλύψτε τον κήπο σας αμέσως μετά τη φύτευση. Είναι καλύτερο να κάνετε σάπια φύλλα αμέσως μετά τη φύτευση, ειδικά νωρίς την άνοιξη όταν οι σπόροι των φυτών βλασταίνουν αλλά οι σπόροι των ζιζανίων είναι ακόμα αδρανείς. Ακόμη και με το καλύτερο σάπια φύλλα κήπου, το βοτάνισμα θα είναι μέρος της ρουτίνας σας.

Παρατήρηση: Προσοχή στα κακής ποιότητας ροκανίδια ξύλου που μπορεί να περιέχουν τερμίτες. Είτε έτσι είτε αλλιώς, φροντίστε να κρατήσετε το σάπια φύλλα τουλάχιστον 20 εκατοστά μακριά από το θεμέλιο του υπόστεγου/σπιτιού σας για να αποτρέψετε την είσοδο τερμιτών στο σπίτι σας.

Χρησιμοποιήστε ένα λεπτό στρώμα σάπια φύλλα.

Χρειάζεστε μόνο ένα λεπτό στρώμα σάπια φύλλα για πλήρες αποτέλεσμα. Τα νέα φυτά χρειάζονται τακτική κυκλοφορία αέρα και νερού και μια υπερβολικά στρωμένη περιοχή μπορεί να το αποτρέψει. 5 εκατοστά σάπια φύλλα συνήθως κάνουν το κόλπο. Εάν παρατηρήσετε συστάδες, απλώστε σάπια φύλλα γύρω τους έτσι ώστε να είναι ομοιόμορφα σε όλη την περιοχή φύτευσης σας.

Καλό σάπιασμα!

Τα 9 καλύτερα λαχανικά για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους

8 αρωματικά βότανα για σπορά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο