Πώς να μεγαλώσετε μια καστανιά από μια καστανιά

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν είναι δυνατόν να αποκτήσετε ένα μεγάλο και όμορφο κάστανο από ένα φρεσκοκομμένο κάστανο, γι’ αυτό σήμερα σας προτείνω μερικές απαντήσεις.

Δύο μέθοδοι:

Μια πολύ απλή πρώτη μέθοδος είναι να φυτέψετε τους σπόρους (κάστανα) έξω μόλις πέσουν, αλλά αυτή η επιλογή σας δίνει λιγότερο έλεγχο στην ανάπτυξη των σπόρων.

Η άλλη επιλογή είναι να αποθηκεύσετε τους σπόρους και στη συνέχεια να τους καλλιεργήσετε σε εσωτερικούς χώρους. Αυτό σας επιτρέπει να φυτέψετε σπορόφυτα την επόμενη άνοιξη. Με αυτήν την επιλογή, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να χαλάσουν οι σπόροι λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών ή να φαγωθούν από τρωκτικά, καθώς και άλλα ζώα.

Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσω τη δεύτερη επιλογή, καθώς σας επιτρέπει να έχετε λίγο περισσότερο έλεγχο στους σπόρους που αναπτύσσονται, αλλά αν έχετε πολλούς σπόρους και γη, μπορείτε να επιλέξετε την 1η επιλογή.

Από τα θηλυκά άνθη του δέντρου παράγονται σπόροι ή ξηροί καρποί καστανιάς. Μερικά από τα θηλυκά άνθη εξελίσσονται σε ακανθώδεις καρπούς που περιέχουν τους σπόρους της καστανιάς. Αυτά τα φρούτα έχουν ένα αγκαθωτό φλοιό που θα ανοίξει το φθινόπωρο και θα απελευθερώσει πολλά πεπλατυσμένα φρούτα τουλάχιστον στη μία πλευρά.

Συγκέντρωση

Οι σπόροι μπορούν να συλλεχθούν από το έδαφος ή να συλλεχθούν στις αρχές Οκτωβρίου κόβοντας τον καρπό από το δέντρο και στη συνέχεια αποθηκεύοντάς τον σε δροσερό μέρος μέχρι να ανοίξει ο φλοιός. Αφού αφαιρεθούν τα κάστανα από το φλοιό τους, πρέπει να τοποθετηθούν αμέσως σε μια πλαστική σακούλα ή κουβά με τρύπες και να γεμιστούν με υγρή τύρφη. Κάθε κάστανο πρέπει να περιβάλλεται πλήρως από τύρφη και δεν πρέπει να αγγίζει την πλευρά του δοχείου ή άλλα κάστανα.

Αποθήκευση και βλάστηση

Στη συνέχεια, τα κάστανα μπορούν να αποθηκευτούν σε ψυγείο σε θερμοκρασία μεταξύ 0 και 1°C για δύο έως τρία χρόνια. Τα κάστανα θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο έως τρεις μήνες κρύου καιρού πριν βλαστήσουν.

Μετά την αποθήκευση στο ψυγείο, οι καστανιές μπορούν να φυτευτούν σε εσωτερικούς χώρους γύρω στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Οι σπόροι πρέπει να τοποθετούνται σε ένα ζεστό, ηλιόλουστο περβάζι ή σε θερμοκήπιο σε θερμοκρασία 21-25°C.

Τα χαρτοκιβώτια γάλακτος 1 λίτρου με κομμένο κάτω μέρος κάνουν καλές μπανιέρες. Το κάτω μέρος των κουτιών μπορεί να καλυφθεί με μια κουνουπιέρα ή ένα πανί για να μην πέσει το κομπόστ και να επιτρέπεται επαρκής αερισμός των ριζών.

La Plantation

Τα κάστανα τείνουν να σαπίζουν σε συμπιεσμένο έδαφος, επομένως ένα καλλιεργητικό μέσο με πολλά ινώδη υλικά είναι μια καλή επιλογή. Τα μείγματα δοχείων χωρίς χώμα με πολύ κομποστοποιημένο φλοιό είναι μια καλή επιλογή. Αυτά τα μείγματα παρέχουν άφθονο αερισμό και βοηθούν στη διατήρηση της σφαίρας της ρίζας όταν έρθει η ώρα να μεταμοσχευθούν τα σπορόφυτα.

Τα κάστανα πρέπει να φυτευτούν σε βάθος 3 cm, με την επίπεδη πλευρά προς τα κάτω. Φροντίστε να διατηρείτε το έδαφος υγρό, όχι υγρό και περιστασιακά προσθέτετε ένα αραιό διάλυμα πλήρους λιπάσματος.

Τα σπορόφυτα πρέπει να είναι έτοιμα για μεταφύτευση στα μέσα Μαΐου μετά τον τελευταίο επικίνδυνο παγετό. Πριν από τη μεταφύτευση, καλό είναι να «σκληρύνετε» τα σπορόφυτα. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε τα έξω και σταδιακά εκτεθείτε στον ήλιο και τους δυνατούς ανέμους.

Όταν φυτεύετε δενδρύλλια, κάντε μια τρύπα διπλάσια από τη ρίζα. Φροντίστε να αφαιρέσετε το υπόλοιπο κέλυφος του κάστανου που είναι κολλημένο στη ρίζα. Αυτό βοηθά στην αποτροπή των ζώων από το να τραβήξουν τα σπορόφυτα για να φτάσουν στα κάστανα.

Όπως τα βατόμουρα και οι αζαλέες, οι καστανιές προτιμούν τα όξινα, καλά στραγγιζόμενα εδάφη.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Για την αποφυγή ζημιών από τρωκτικά και άλλα άγρια ​​ζώα, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται καταφύγια δέντρων και υφασμάτινα δικτυωτά κλουβιά. Τοποθετήστε καταφύγια δέντρων ύψους 60 cm, βυθισμένα 5-8 cm στο έδαφος, γύρω από τα σπορόφυτα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε ένα μεταλλικό κλουβί ύψους 1m20 έως 1m50 γύρω από το καταφύγιο του δέντρου και ράψτε σταθερά στη θέση του.

Φροντίστε να δώσετε στα σπορόφυτα άφθονο νερό και να διατηρήσετε μια περιοχή 60 cm γύρω τους χωρίς ζιζάνια. Τα μεταμοσχευμένα δενδρύλλια δεν πρέπει να γονιμοποιούνται τον πρώτο χρόνο εκτός εάν υπάρχει πρόβλημα.

Για παράδειγμα, εάν τα φύλλα κιτρινίσουν πριν από τις αρχές Αυγούστου, μπορεί να εφαρμοστεί λίγο λίπασμα που περιέχει άζωτο.

Οι καστανιές πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 9-12 μέτρα ώστε να υπάρχει χώρος για ανάπτυξη.

Με καλό προγραμματισμό και λίγη τύχη, θα πρέπει να έχετε μια καλή αρχή στην καλλιέργεια υγιών καστανιών.

11 συμβουλές για την καλλιέργεια κολοκύθας

8 υγιεινά λαχανικά που μπορείτε να σπείρετε τον Μάρτιο