Πώς να μεγαλώσετε μια δαμασκηνιά από ένα λάκκο δαμάσκηνου

Έχετε μαζέψει ποτέ ένα φρέσκο, ώριμο δαμάσκηνο από μια δαμασκηνιά και να το φάτε επί τόπου; Αν ναι, ξέρετε την πραγματική γεύση των δαμάσκηνων. Κατά τα άλλα, το προτείνω ανεπιφύλακτα. Αυτό το άρθρο μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε σε έναν κόσμο όπου τα καλοκαίρια είναι γεμάτα φρέσκα δαμάσκηνα. Αυτό είναι σωστό, θα μιλήσουμε για το πώς να φυτέψουμε ένα κουκούτσι δαμάσκηνου και να μεγαλώσουμε ένα υγιές ψηλό δέντρο.

Τι είναι τα δαμάσκηνα;

Τα δαμάσκηνα είναι ο καρπός της δαμασκηνιάς (Prunus domestica L.). Είναι μεσαίου μεγέθους φρούτα με γλυκιά γεύση και κόκκινη ή μωβ κηρώδη επικάλυψη. Ο καρπός τους τείνει να είναι ροζ έως υπόλευκος ανάλογα με τον τύπο του δαμάσκηνου. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα ονομάζονται δαμάσκηνα και είναι πολύ γνωστά για τη φυσική καθαρτική τους δράση.

Τα δαμάσκηνα είναι από τα πρώτα φρούτα που εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο. Αυτοί οι καρποί έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικούς χώρους που χρονολογούνται από τη νεολιθική περίοδο. Το να μεγαλώνεις τη δική σου δαμασκηνιά είναι σαν να κάνεις ένα βήμα πίσω 12.000 χρόνια!

Πώς να φυτέψετε ένα κουκούτσι δαμάσκηνου:

Μόλις φάτε τη σάρκα ενός φρούτου δαμάσκηνου, θα καταλήξετε με έναν σκληρό, μη ελκυστικό σπόρο ή πυρήνα. Οι λάκκοι από δαμασκηνιές είναι αυτό που τελικά γίνεται μια εντελώς νέα δαμασκηνιά. Αυτό είναι το μέρος που θα θέλετε να φυτέψετε. Αλλά πριν προετοιμάσετε μια γλάστρα, πρέπει να προετοιμάσετε τον σπόρο μέσω της διαδικασίας στρωματοποίησης.

Η στρωματοποίηση είναι η διαδικασία δημιουργίας ενός τεχνητού χειμώνα για τον σπόρο. Μερικοί σπόροι χρειάζονται παρατεταμένη έκθεση σε κρύες ή χαμηλές θερμοκρασίες για να βλαστήσουν. Τα δαμάσκηνα είναι ένα από αυτά. Μην ανησυχείτε, είναι πολύ εύκολο να το κάνετε.

Αρχικά, αφαιρέστε όλο τον πολτό γύρω από τον πυρήνα.
Πλύνετε το λάκκο με χλιαρό νερό και τρίψτε τον πολτό που έχει απομείνει από το λάκκο.
Τυλίξτε το καθαρό σας κουκούτσι δαμάσκηνου σε μια υγρή χαρτοπετσέτα και τοποθετήστε το σε μια πλαστική σακούλα που κλείνει με φερμουάρ.

Τοποθετήστε το κουκούτσι δαμάσκηνου στο ψυγείο σας. Αυτό θα μιμηθεί τον χειμώνα!
Ελέγξτε τον πυρήνα σας 4 εβδομάδες αργότερα. Μεταξύ 4 και 8 εβδομάδων, θα πρέπει να βλαστήσει.

Μπορείτε επίσης να φυτέψετε ένα λάκκο απευθείας σε εξωτερικό χώρο στο έδαφος το φθινόπωρο και θα φυτρώσει την άνοιξη εάν είναι βιώσιμο. Αν ακολουθήσετε αυτή τη διαδρομή, φυτέψτε τον σπόρο 2 ίντσες κάτω από το έδαφος.

Μόλις βλαστήσει ο στρωματοποιημένος σπόρος σας, είναι έτοιμος για φύτευση. Τοποθετήστε το σε μια γλάστρα γεμάτη με καλά στραγγισμένο χώμα γλάστρας και φυτέψτε 5 εκ. βάθος. Διατηρήστε το έδαφος υγρό αλλά όχι μουσκεμένο. Αφήστε τη γλάστρα σε χώρο με έντονο φως.

Μόλις παρέλθει ο κίνδυνος του παγετού, το δαμασκηνιά σας μπορεί να βγει. Σκάψτε μια τρύπα δύο φορές πιο πλάτος και βαθιά από τη γλάστρα στην οποία μεγαλώνει η δαμασκηνιά σας. Ανακατέψτε λίγο λίπασμα στην τρύπα και γεμίστε τη με αρκετό χώμα, ώστε η βάση του δενδρυλλίου να είναι επίπεδη με το έδαφος γύρω της. Φυτέψτε το δενδρύλλιο και γεμίστε την τρύπα, δημιουργώντας ένα ελαφρύ ανάχωμα, αν όχι καθόλου.

Κατά τα πρώτα χρόνια ανάπτυξης, θα θέλετε να γονιμοποιήσετε την δαμασκηνιά σας την άνοιξη με ένα λίπασμα 10-10-10. Συνεχίστε με ένα δεύτερο λίπασμα στα τέλη του καλοκαιριού.

Πόσο καιρό χρειάζονται για να καρποφορήσουν οι δαμασκηνιές;

Το πόσο καιρό θα μεγαλώσει η δαμασκηνιά σας πριν καρποφορήσει εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το είδος της δαμασκηνιάς, το κλίμα σας, το πώς τη γονιμοποιήσατε κ.λπ. Γενικά, θα χρειαστούν μερικά χρόνια πριν το δέντρο γίνει αρκετά μεγάλο για να παράγει καρπούς. Η μέση διάρκεια ζωής μιας δαμασκηνιάς είναι εκπληκτικά μικρή, 10 έως 15 χρόνια. Εάν θέλετε σταθερά δαμάσκηνα για το υπόλοιπο της ζωής σας, φυτέψτε ένα νέο κουκούτσι δαμάσκηνου κάθε 5 περίπου χρόνια.

Και με αυτό, τώρα ξέρετε πώς να φυτέψετε έναν σπόρο δαμάσκηνου! Εμπρός και γέμισε τον κόσμο με δαμάσκηνα! Τα αγαπημένα μου είναι το Golden Japan και ο Reine-Claude και εσύ;

10 βασικές συμβουλές για την καλλιέργεια ντομάτας

Συμβουλές για να τροφοδοτείτε την οικογένειά σας όλο το χρόνο με τον λαχανόκηπό σας