Πώς να μαζέψετε τους δικούς σας σπόρους για την επόμενη σεζόν

Η συλλογή των δικών σας σπόρων φρούτων και λαχανικών για πολλαπλασιασμό σε ένα φυτώριο μειώνει δραματικά το κόστος σας περισσότερο από 50 τοις εκατό. Για να έχετε το μέγιστο όφελος από αυτό, πρέπει να δώσετε στα φυτά σας τη βοήθεια που χρειάζονται για να παράγουν υγιείς σπόρους. Οι τεχνικές συγκομιδής και αποθήκευσης απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή καθώς επηρεάζουν την ποιότητα των σπόρων. Για να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα, είναι απαραίτητο να γίνει η σωστή συγκομιδή, να καθαριστεί με τις κατάλληλες τεχνικές, να στεγνώσει και να αποθηκευτεί σε βέλτιστες συνθήκες. Πριν τη συγκομιδή, λάβετε υπόψη τις ακόλουθες συστάσεις.

Τύποι σπόρων

Εάν σκοπεύετε να συλλέξετε τους δικούς σας σπόρους, αποφύγετε την αγορά υβριδίων, τα οποία είναι τεχνητά και συνήθως έχουν σχεδιαστεί για μία μόνο περίοδο φύτευσης. Αντίθετα, αγοράστε ποικιλίες κειμήλιο ή/και ανοιχτής επικονίασης, οι οποίες είναι φυσικές και παράγουν καλλιέργειες που παράγουν σπόρους που αναπαράγονται συνεχώς. Μετά τη φύτευση, σημειώστε με σαφήνεια κάθε τύπο με μια ετικέτα αναγνώρισης, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε την απόδοση διαφορετικών ποικιλιών.

έλεγχος της νόσου

Οι περισσότεροι σπόροι βλασταίνουν και μεγαλώνουν σε φυτά. Μερικά φυτά θα κολλήσουν την ασθένεια. Κατά τη συγκομιδή, μην συλλέγετε σπόρους από φυτά που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια, ανεξάρτητα από την ασθένεια, ένα μολυσμένο φυτό θα μεταδώσει την ασθένεια σε όλα τα μελλοντικά φυτά.

Επιλογή σπόρων

Επιλέξτε σπόρους από τα πιο υγιεινά φυτά. Χαρακτηριστικά όπως η συνολική απόδοση του καρπού, το μέγεθος, η αντοχή στις ασθένειες και η πρώιμη καρποφορία/ωριμότητα αποτελούν αξιόπιστους δείκτες καλής υγείας. Προσδιορίστε ανθεκτικά φυτά με μια ειδική ετικέτα, κορδέλα ή κορδόνι.

Ωριμότητα σπόρων

Συνιστάται να αφήνετε τους σπόρους να ωριμάσουν πλήρως πριν τους συγκομίσετε. Δίνοντάς τους αρκετό χρόνο για να ωριμάσουν, τους επιτρέπει να αποθηκεύουν αρκετά θρεπτικά συστατικά για βλάστηση και υγιή ανάπτυξη. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί μια πολύ καλύτερη απόδοση βλάστησης για την επόμενη σεζόν.

Ξήρανση

Στεγνώστε τους σπόρους σας πριν τους αποθηκεύσετε. Συνιστάται περιεκτικότητα σε υγρασία περίπου οκτώ τοις εκατό. Ωστόσο, ένα εύρος από 5 έως 13 τοις εκατό είναι επίσης καλό. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την καλύτερη κρίση σας για να αξιολογήσετε την υγρασία καθώς οι επιστημονικές μέθοδοι είναι ακριβές.

Διαχωρίστε τους σπόρους μεταξύ τους ώστε να στεγνώσουν ομοιόμορφα. Οι μικροί σπόροι στεγνώνουν πιο γρήγορα από τους μεγάλους. Προειδοποίηση: το πολύ γρήγορο στέγνωμα των σπόρων θα προκαλέσει συρρίκνωση και σκάσιμο. Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε τον σωστό έλεγχο της θερμοκρασίας είναι να στεγνώσετε στον αέρα σε εσωτερικούς χώρους.

Ο αποθηκευτικός χώρος

Αφού στεγνώσουν οι σπόροι, βάλτε τους σε ένα φάκελο ή σακούλα που αναπνέει (π.χ. χαρτί ή ύφασμα) και τοποθετήστε τους σε ξηρό, δροσερό μέρος. Προσέξτε να μην εκτεθούν οι σπόροι απευθείας στον αέρα γιατί θα απορροφήσουν την υγρασία του περιβάλλοντος. Επίσης, μην τα σφραγίζετε σε δοχείο κενού καθώς απαιτούν ελάχιστο αέρα για να επιβιώσουν. Η βέλτιστη θερμοκρασία αποθήκευσης είναι μεταξύ 0°C και 5°C.

Τιτλοφόρηση

Τοποθετήστε ετικέτα σε κάθε φάκελο για να επιτρέψετε την εύκολη αναγνώριση των διαφορετικών ποικιλιών σπόρων σας. Χρησιμοποιήστε μόνιμο μελάνι που αντέχει στο ξεθώριασμα και δεν μπορεί να διαγραφεί εύκολα. Σημειώστε στην ετικέτα τον αριθμό των ημερών ξήρανσης και τις καιρικές συνθήκες τη στιγμή της συγκομιδής. Μετά την επισήμανση, πάρτε περίπου το 10 τοις εκατό από κάθε ποικιλία και καταθέστε τα σε μια τράπεζα σπόρων. Αυτό το αποθεματικό είναι η ασφάλειά σας σε περίπτωση προσβολής ή ασθένειας των υπολοίπων.

Προετοιμασία σπόρων στην αρχή της περιόδου φύτευσης

Συνιστάται να σπάσει ο λήθαργος πριν από τη φύτευση. Τοποθετήστε τους σπόρους στην κατάψυξη για περίπου τρεις ώρες. Μετά την αφαίρεση, εκθέστε τα σε ζεστό αέρα για περίπου μία ημέρα. Αυτή η διαδικασία παρέχει τη βέλτιστη προετοιμασία για άμεση φύτευση.

Η δοκιμή βλάστησης σπόρων

Συνιστάται να δοκιμάσετε τους σπόρους σας για βιωσιμότητα σε μια μικρή περιοχή πριν ξεκινήσετε τη φύτευση μεγάλης κλίμακας. Χρησιμοποιώντας έναν μόνιμο μαρκαδόρο, γράψτε το όνομα των σπόρων και το έτος συγκομιδής σε ένα υγρό χαρτί που περιέχει περίπου 10 σπόρους. Τοποθετήστε το βρεγμένο χαρτί σε ζεστό, υγρό περιβάλλον. Ελέγχετε περιοδικά το μέσο χρόνο βλάστησης.

Ο ρυθμός βλάστησης προσδιορίζεται διαιρώντας τον αριθμό των σπόρων που βλαστάνουν με τον συνολικό αριθμό που δοκιμάστηκε, πολλαπλασιασμένο επί 100 τοις εκατό. Εάν έχετε ρυθμό βλάστησης πάνω από 80%, οι σπόροι σας είναι βιώσιμοι και έτοιμοι να φυτευτούν αμέσως. Τα ποσοστά κάτω του 80% απαιτούν πρόσθετες δοκιμές βιωσιμότητας.

Μη διστάσετε να ολοκληρώσετε το άρθρο με τις συμβουλές σας στα σχόλια και καλή αποθήκευση!

Πώς να καλλιεργήσετε μια βερικοκιά από έναν πυρήνα βερίκοκου

5 συμβουλές για επιτυχημένες φθινοπωρινές φυτεύσεις κρεμμυδιού και σκόρδου