Πώς να μαζέψετε και να προετοιμάσετε τις δικές σας ελιές

Όταν μαζεύετε και ετοιμάζετε τις δικές σας ελιές, σκεφτείτε τις πολλές δυνατότητες χρήσης τους στην κουζίνα… ταπενάδα, γεμιστές ελιές, ελιές στη σαλάτα σας, ελιές το πρωί, ελιές το βράδυ, ελιές την ώρα του δείπνου! Τι καλύτερο, σωστά;

Τι θα λέγατε να μαζεύετε και να ετοιμάζετε φρέσκες ελιές όπως σας αρέσουν
?

Εάν ζείτε κοντά σε μια ελιά (μάλλον αν ζείτε στη νότια Γαλλία), ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε!

Οι ελιές ωριμάζουν στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.
Πολλές φορές οι άνθρωποι ρίχνουν τις ελιές και σπαταλούνται σε μεγάλους αριθμούς. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ανάγκη επεξεργασίας των ελιών πριν καταναλωθούν, ίσως αν ήταν αναλώσιμες απευθείας από το δέντρο δεν θα υπήρχαν τόσα πολλά απόβλητα. Αν δεν τις πιέσετε ωμές για το όμορφο λάδι τους, οι ελιές είναι αφόρητα πικρές αν τρώγονται φρέσκες. Προχωρήστε, δοκιμάστε ένα.

Σας προτείνω λοιπόν να αναθεωρήσετε μια τεχνική για να εξαλείψετε αυτή την πικρία και να πάρετε τις γεύσεις που θέλετε.

Βήμα 1: Συγκομιδή

Όταν εντοπίσετε ένα δέντρο που παράγει, θα παρατηρήσετε μερικά πράγματα. Πρώτα, κοίτα πόσο τσακισμένος και στριμμένος είναι ο φλοιός, είναι τόσο όμορφος. Δεύτερον, μερικές ελιές είναι πιθανώς πράσινες και μερικές έχουν σκούρο μωβ ή μαύρη εμφάνιση. Όσο πιο σκούρα είναι η ελιά, τόσο πιο ώριμη είναι. Όταν αγοράζετε πράσινες ελιές στο κατάστημα, όπως και τις πράσινες πιπεριές, αγοράζετε άγουρα φρούτα. Επιλέξτε μια αναλογία που ταιριάζει στο γούστο σας. Μπορείτε να απολαύσετε πολλές ποικιλίες ελιών, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας εμποδίσει να δοκιμάσετε αυτό που καλλιεργείται τοπικά. Επίσης, φροντίστε να επιλέξετε καλά γυάλινα δοχεία που σφραγίζουν καλά.

2ο βήμα: Pitting και potting

Μεγάλο μέρος της πικρίας μιας ελιάς προέρχεται από τον λάκκο. Μπορείτε να κρατήσετε το κουκούτσι μέσα, αλλά η διαδικασία θα διαρκέσει πολύ περισσότερο για να φύγει η πικράδα, μπορείτε επίσης να τρίψετε την ελιά αν δεν θέλετε να την ξεφλουδίσετε εντελώς. Διαφορετικά, προτείνω να αγοράσετε ένα πίτας με κεράσι ή ελιά (μπορείτε να τα βρείτε Αμαζόνα). Συνήθως μπορείτε να τα βρείτε σε οποιοδήποτε κατάστημα που πουλάει είδη κουζίνας. Όταν φέρετε τη συγκομιδή των ελιών σας, αρχίστε να τις βγάζετε κουκούτσια και να δουλεύετε τους πήχεις σας. Το να τα βάζετε θα σας επιτρέψει επίσης να τα γεμίσετε! Στη συνέχεια, γεμίστε το(τα) βάζο(α) σας με τις ελιές χωρίς κουκούτσι, ώστε να αφήσετε περίπου 2 εκατοστά χώρο κάτω από το καπάκι.

Πρόκληση μπόνους: φυλάξτε μερικούς σπόρους και φυτρώστε τους για να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερα ελαιόδεντρα!

Βήμα 3: Χρησιμοποιήστε μια υγιεινή δόση αλατιού

Θα χρειαστείτε πολύ αλάτι για αυτή τη μέθοδο. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε τουρσί ή αλάτι κονσερβοποίησης. Εάν αυτό είναι δύσκολο να το βρείτε, χρησιμοποιήστε μια ποικιλία από χοντρό αλάτι. Θα το χρειαστείτε για να αφαιρέσετε την πικρία από τις ελιές κάνοντας αυτό που λέγεται άλμη (ή σούπερ αλμυρό νερό). Αυτή η διαδικασία ζυμώνει επίσης τις ελιές και προσθέτει ένα εκπληκτικό νέο στρώμα εύνοιας. Φτιάξτε ένα μείγμα από 1 φλιτζάνι νερό για 1,5 κουταλιά της σούπας αλάτι. Αν βράσετε το μείγμα, το αλάτι θα διαλυθεί πιο γρήγορα και θα καθαρίσετε λίγο ακόμα το νερό. Επιπλέον, εάν ρίξετε την καυτή άλμη πάνω από τις ελιές, θα δημιουργήσετε μια πολύ πιο σφιχτή σφράγιση – αποτρέποντας την ανάπτυξη μικροβίων καθώς και καλύτερη ισχύ αλατιού. Φτιάξτε αρκετό ώστε το μείγμα να μπορεί να γεμίσει τον υπόλοιπο όγκο των δοχείων σας λίγο κάτω από το καπάκι. Κλείστε τα δοχεία σας και τοποθετήστε τα σε σκοτεινό μέρος που θα παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου. Περίμενε μια εβδομάδα.

4ο βήμα: επαναλάβετε το βήμα 3

Μετά από μια εβδομάδα μπορείτε να ρίξετε την άλμη και να δοκιμάσετε μια ελιά για να δείτε πόση πικρία έχει αφαιρεθεί. Κάντε ξανά το λουτρό σας με άλμη για τις ελιές σας στο βήμα 3 αν είναι ακόμα πολύ πικρές. Αυτή η διαδικασία διαρκεί συνήθως από τρεις έως πέντε εβδομάδες, ανάλογα με την προτίμησή σας για πικράδα και ζυμωμένη γεύση.

5ο στάδιο: αρκετές αποχρώσεις μαρινάδων

Μόλις οι ελιές ταιριάζουν με το γούστο σας, μπορείτε να ετοιμάσετε μια πιο ελαφριά άλμη και να προσθέσετε το αγαπημένο σας ξύδι σε αυτό, μαζί με βότανα και μπαχαρικά για να συμμετάσχετε στο πάρτι. Θα διαρκέσουν για μήνες εάν διατηρείτε καλή σφράγιση, ακόμη και σε θερμοκρασία δωματίου.

Αφού φτιάξετε τις δικές σας ελιές, μπορείτε επιτέλους να τις χρησιμοποιήσετε παντού στην κουζίνα!

Συμβουλές για την καλλιέργεια κρεμμυδιών σε γλάστρες

Πώς να καλλιεργήσετε ένα δέντρο αβοκάντο από ένα λάκκο