Πώς να καλλιεργήσετε το πιπέρι Σετσουάν από σπόρους;

Τα δέντρα πιπεριάς Σετσουάν (Zanthoxylum simulans), που μερικές φορές ονομάζονται κινέζικη πιπεριά, πιπεριά sancho, ιαπωνική πιπεριά ή πιπεριά Σετσουάν, είναι χαριτωμένα, απλώνοντας δέντρα που φτάνουν σε ώριμο ύψος από 4 έως 5 μέτρα.

Τα φυτά πιπεριάς Σετσουάν προσφέρουν διακοσμητική αξία όλο το χρόνο, ξεκινώντας με πλούσια άνθηση στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού.

Τα λουλούδια ακολουθούνται από μούρα που γίνονται έντονα κόκκινα στις αρχές του φθινοπώρου.

Τα κλαδιά, το περίπλοκο σχήμα και τα ξυλώδη αγκάθια προσθέτουν ενδιαφέρον όλο το χειμώνα.

Τι είναι το πιπέρι Σιτσουάν;

Η καλλιέργεια αυτού του ανθεκτικού φυτού δεν είναι δύσκολη για τους οικιακούς κηπουρούς.
Όπως ίσως μαντέψατε, αυτό το συναρπαστικό δέντρο είναι εγγενές στην περιοχή Σιτσουάν της Κίνας. Τα φυτά πιπεριάς Σετσουάν είναι στην πραγματικότητα πιο κοντά στα εσπεριδοειδή από τις πιπεριές τσίλι ή τους κόκκους πιπεριού.

Οι κόκκοι πιπεριού Σετσουάν, που εμφανίζονται όταν τα δέντρα είναι δύο ή τριών ετών, δεν χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική στη Δύση. Ωστόσο, αποτελούν βασικό προϊόν στην Ασία, όπου χρησιμοποιούνται για να προσθέσουν μπαχαρικά σε διάφορα πιάτα. Σύμφωνα με την Encyclopedia of Herbs and Spices του PN Ravindran, οι μικροσκοπικοί λοβοί έχουν μοναδική γεύση και άρωμα που δεν είναι πικάντικα όπως οι γνωστοί κόκκοι μαύρου πιπεριού. Οι περισσότεροι μάγειρες προτιμούν να ψήσουν και να συνθλίψουν τα γαρίφαλα πριν τα προσθέσουν στο φαγητό.

Πώς να καλλιεργήσετε το πιπέρι Σετσουάν από σπόρους;

Είναι καλύτερο να σπείρετε σπόρους πιπεριάς Σετσουάν το φθινόπωρο, την εποχή της συγκομιδής.

Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε να σπέρνετε τους σπόρους πιπεριάς Σετσουάν την άνοιξη, αφού τους κρατήσετε κρύους για λίγο.

Πού θα βρείτε σπόρους πιπεριάς Σετσουάν;

Μπορείτε να αγοράσετε σπόρους πιπεριάς Σετσουάν στο Διαδίκτυο όπως στο Αμαζόνα ή σε εξειδικευμένα κέντρα κήπου.

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα φυτό απευθείας από ένα κέντρο κήπου.

Τα φυτά πιπεριάς Σετσουάν, που συνήθως φυτεύονται την άνοιξη ή το φθινόπωρο, ευδοκιμούν σε παρτέρια ή μεγάλα δοχεία. Φυτέψτε τις πιπεριές Σετσουάν σε σχεδόν κάθε τύπο εδάφους με καλή στράγγιση. Μια χούφτα λίπασμα για όλες τις χρήσεις θα πρέπει να προστεθεί στο έδαφος κατά τη φύτευση, το οποίο θα προσφέρει επιπλέον θρέψη για να ξεκινήσει το φυτό καλά.

Τα φυτά πιπεριάς Σετσουάν ανέχονται τον ήλιο έως τη μερική σκιά, ωστόσο, η απογευματινή σκιά είναι ευεργετική σε θερμότερα κλίματα.

Ποτίστε όσο χρειάζεται για να διατηρείται το έδαφος υγρό αλλά όχι μουσκεμένο.

Το νερό είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια παρατεταμένων ξηρών περιόδων, ειδικά για τα φυτά που καλλιεργούνται σε δοχεία.

Τα φυτά πιπεριάς Σετσουάν γενικά δεν απαιτούν πολύ κλάδεμα. Κόψτε τα πίσω για να βελτιώσετε το σχήμα και να αφαιρέσετε νεκρά ή κατεστραμμένα φυτά, αλλά προσέξτε να μην κλαδέψετε νέα ανάπτυξη καθώς εκεί αναπτύσσονται νέες πιπεριές.

Τα φυτά πιπεριάς Σετσουάν είναι γενικά ανεπηρέαστα από παράσιτα και ασθένειες.

Συγκομίστε φυτά πιπεριάς Σετσουάν το φθινόπωρο. Τοποθετήστε ένα μουσαμά κάτω από το δέντρο για να πιάσετε τους λοβούς και μετά τινάξτε τα κλαδιά. Φοράτε γάντια για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τα αγκάθια όταν εργάζεστε με φυτά πιπεριάς Σετσουάν.

Οδηγός καλλιέργειας φρούτων και λαχανικών για τον Απρίλιο

10 βρώσιμα λουλούδια που μπορείτε να καλλιεργήσετε στον κήπο σας