Πώς να καλλιεργήσετε τα κίτρινα μπιζέλια

Τα κίτρινα μπιζέλια ή τα σπαστά μπιζέλια (Pisum Sativum) ταξινομούνται ως ποικιλίες μπιζελιών κήπου και είναι μία από τις πολλές ποικιλίες μπιζελιών που προέρχονται από την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Αφού ξεφλουδιστούν, τα κίτρινα μπιζέλια συχνά αποξηραίνονται, χωρίζονται και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται σε διάφορες σούπες και πιάτα. Η καλλιέργεια κίτρινου μπιζελιού στον λαχανόκηπο απαιτεί δροσερές συνθήκες καλλιέργειας και άφθονο ηλιακό φως.

Σκάψτε μια περιοχή φύτευσης σε βάθος 25-30 cm περίπου δύο εβδομάδες πριν τη φύτευση. Μπορείτε να φυτέψετε μπιζέλια στον κήπο οποιαδήποτε στιγμή αφού το χώμα φτάσει σε θερμοκρασία τουλάχιστον 7 βαθμών και το χώμα είναι αρκετά στεγνό για να μην κολλήσει στα εργαλεία κήπου.

Απλώστε ένα στρώμα 5 έως 8 cm κομπόστ ή χώμα γλάστρας στην περιοχή. Διορθώστε καλά το χώμα χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι με φτυάρι κήπου ή ένα ροτό, εάν έχετε.

Τοποθετήστε τους σπόρους κίτρινου μπιζελιού σε σειρές με απόσταση 45-50 cm. Ανοίξτε τρύπες βάθους 2-4 cm στο κέντρο κάθε σειράς, με απόσταση περίπου 2 cm μεταξύ τους. Σπείρετε έναν ή δύο σπόρους κίτρινου μπιζελιού σε κάθε τρύπα και στη συνέχεια καλύψτε με χώμα για γλάστρα κήπου.

Κλείστε το χώμα πάνω από τις φυτεμένες σειρές. Ποτίστε καλά τη φυτεμένη περιοχή με ένα μίστερ για να μουλιάσει καλά το χώμα και να διατηρήσετε το χώμα μέτρια υγρό, αλλά αφήστε το να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα.

Συγκομίστε τον αρακά σας όταν είναι ώριμος, συνήθως 55-80 ημέρες μετά τη φύτευση και όταν φαίνονται φουσκωμένοι και ελαφρώς στρογγυλεμένοι.

Όταν συλλέγονται στην ωριμότητα, τα κίτρινα μπιζέλια είναι ξηρά, σκληρά και διογκωμένα με άμυλο και έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Μόλις τα κίτρινα μπιζέλια απογυμνωθούν από το πλούσιο σε φυτικές ίνες περικάλυμμά τους και στη συνέχεια ακόμη πιο πλούσια σε ενέργεια και πρωτεΐνη, τα κίτρινα μπιζέλια (σπόροι) χωρίζονται σε δύο μέρη (κοτυληδόνα) για να δώσουν αυτό που ονομάζεται κίτρινο σπαστό μπιζέλι.

Στη συνέχεια, μπορείτε να τα αλέσετε για να δώσετε ένα αλεύρι από αρακά!

Για να καλλιεργήσετε κίτρινα μπιζέλια, θα χρειαστείτε:

  1. Σπόροι κίτρινου μπιζελιού
  2. Κομποστ ή χώμα γλάστρας
  3. Φτυάρι κήπου ή φρέζα
  4. Ομίχλης
  5. Φυτέψτε πασσάλους ή πέργκολα

Εάν φυτεύετε ποικιλίες κίτρινου μπιζελιού αναρριχητικού τύπου, καλό είναι να τις τοποθετήσετε σε πέργκολα ή σε πάσσαλους φυτών πριν τη φύτευση. Οι ποικιλίες κίτρινου μπιζελιού αναρριχώμενου τύπου θα χρειαστούν καλή υποστήριξη για να αναπτυχθούν.

Τι να κάνετε στον λαχανόκηπο τον Δεκέμβριο

6 βασικές συμβουλές για την καλλιέργεια φασολιών στον κήπο σας