Πώς να καλλιεργήσετε ταϊβανέζικο επίπεδο λάχανο ή λάχανο από σπόρους

Το ταϊβανέζικο επίπεδο λάχανο ή λάχανο είναι σχετικά νέος στην οικογένεια Brassicaceae, προσφέροντας μια ελαφρώς διαφορετική γεύση και μια αλμυρή τραγανή γεύση.

Δεν θα το βρείτε πάντα στα καταστήματα και μπορεί να είναι δύσκολο να το βρείτε εκτός από την επωνυμία που πωλείται στη Γαλλία και ονομάζεται «Choudou», ωστόσο είναι ένα αρκετά εύκολο λαχανικό που καλλιεργείται στο σπίτι.

Αυτό το άρθρο θα σας δώσει όλες τις συμβουλές και τα κόλπα που χρειάζεστε για να καλλιεργήσετε μια άψογη συγκομιδή λάχανου Ταϊβάν και να προσθέσετε μια νέα διάσταση στα αγαπημένα σας πιάτα.

Τι είναι το επίπεδο λάχανο της Ταϊβάν;

Το ταϊβανέζικο λάχανο είναι μια ποικιλία λάχανου που αναπτύχθηκε στην Ταϊβάν. Αυτή η σχετικά νέα ποικιλία ασιατικού λάχανου παράγει ένα ασυνήθιστα στιβαρό, επίπεδο κεφάλι, με διάμετρο από 20 έως 30 cm και βάρος περίπου 1,5 kg. Τα φύλλα είναι πράσινα, μερικές φορές μοβ, με ζουμερή, τραγανή υφή και ασυνήθιστη γλυκιά γλυκύτητα.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους τύπους ασιατικού λάχανου, που είναι ποικιλίες του φυτού Brassica rapa, το λάχανο Ταϊβάν είναι μια ποικιλία Brassica oleracea. Αυτό σημαίνει ότι σχετίζεται στενά με το κλασικό στρογγυλό λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και το λάχανο σαβαγιάρ, αντί για κινέζικες ποικιλίες όπως το bok choy και το λάχανο νάπα.

Σημειώστε ότι υπάρχει μια ποικιλία από ταϊβανέζικο λάχανο που πωλείται συνήθως με το ίδιο όνομα. Για να βεβαιωθείτε ότι θα πάρετε το σωστό, αναζητήστε ταϊβανέζικο λάχανο όταν αγοράζετε τους σπόρους σας.

Πώς να καλλιεργήσετε λάχανο Ταϊβάν:

Η καλλιέργεια λάχανου Ταϊβάν στον κήπο σας μπορεί να είναι πολύ εύκολη και εξαιρετικά ικανοποιητική. Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά της καλλιέργειας αυτού του λαχανικού.

Πότε να φυτέψετε λάχανο Ταϊβάν:

Το ταϊβανέζικο λάχανο μπορεί να ανεχθεί ένα ευρύ φάσμα κλιματικών συνθηκών, αλλά θα δυσκολευτεί να αναπτυχθεί σε ζεστές και ξηρές συνθήκες. Εάν ζείτε σε μια περιοχή με πολύ ζεστά καλοκαίρια, καλλιεργείται καλύτερα ως καλλιέργεια δροσερής εποχής. Στην πραγματικότητα, οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες θα βοηθήσουν αυτό το λάχανο να σχηματίσει καλά μπουμπούκια.

Με τις κατάλληλες συνθήκες καλλιέργειας, το επίπεδο λάχανο μπορεί να φτάσει να ζυγίζει έως και 2,5 κιλά.

Κατά γενικό κανόνα, αποφύγετε την έκθεση του ταϊβανέζικου λάχανου σε υψηλές θερμοκρασίες κατά την ανάπτυξη του κεφαλιού. Για καλύτερα αποτελέσματα, φυτρώστε πρώτα τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους και μετά μεταφυτέψτε τα σπορόφυτα στον κήπο δύο εβδομάδες μετά τον τελευταίο παγετό.

Το ταϊβανέζικο λάχανο μπορεί επίσης να καλλιεργηθεί ως χειμωνιάτικο λαχανικό εάν ζείτε σε μια περιοχή με ήπιους χειμώνες. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους σε εξωτερικούς χώρους στα τέλη του καλοκαιριού και στη συνέχεια απλά να τους αφήσετε να αναπτυχθούν στον κήπο σας μέχρι να είναι έτοιμοι για συγκομιδή. Όπως όλα τα λάχανα, έχει καλή αντοχή στον παγετό και μπορεί να αποθηκευτεί στο κρεβάτι λαχανικών σας σε θερμοκρασίες έως -7C°.

Βλάστηση σπόρων ταϊβανέζικου λάχανου:

Οι σπόροι του λάχανου της Ταϊβάν είναι πολύ εύκολο να βλαστήσουν σε εσωτερικούς χώρους. Οι σπόροι είναι μικροί και δεν χρειάζεται να μουλιάσουν εκ των προτέρων. Ξεκινήστε γεμίζοντας ένα κομποστοποιήσιμο γλάστρα με ένα μείγμα κομπόστ και χώματος κήπου και τοποθετήστε έναν σπόρο σε κάθε γλάστρα. Διατηρήστε το χώμα υγρό αλλά όχι μουσκεμένο και τοποθετήστε τα σε ένα δωμάτιο όπου έχουν άφθονο άμεσο φως.

Κατά μέσο όρο, οι σπόροι του λάχανου της Ταϊβάν χρειάζονται 7-10 ημέρες για να βλαστήσουν. Φροντίστε να παρέχετε στα σπορόφυτα άφθονο φως και νερό και να τα διατηρείτε σε ένα δωμάτιο όπου η θερμοκρασία είναι μεταξύ 21°C και 25°C. Μόλις κάθε φυτό έχει τουλάχιστον δύο σετ καλά ανεπτυγμένων φύλλων, μπορείτε να ξεκινήσετε την προετοιμασία για τη μεταφύτευση σε εξωτερικό χώρο.

Καλλιέργεια ταϊβανέζικου λάχανου σε εξωτερικούς χώρους:

Το ταϊβανέζικο λάχανο μπορεί να καλλιεργηθεί σε εξωτερικούς χώρους όταν η θερμοκρασία του εδάφους είναι τουλάχιστον 10 C°. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να περιμένετε μερικές εβδομάδες μετά τον τελευταίο παγετό πριν σπείρετε σπόρους σε χώμα κήπου ή μεταφυτέψετε δενδρύλλια.

– Τοποθέτηση:

Επιλέξτε ένα μέρος του κήπου σας που είναι εκτεθειμένο στον ήλιο. Αν και το λάχανο Ταϊβάν είναι μια δροσερή καλλιέργεια εποχής, χρειάζεται άφθονο φως για υγιή ανάπτυξη. Φροντίστε να το φυτέψετε σε μέρος όπου λαμβάνει τουλάχιστον 6 ώρες φως την ημέρα.

– Σολ:

Το ταϊβανέζικο λάχανο αναπτύσσεται καλύτερα σε εδάφη που είναι πολύ πλούσια σε οργανική ουσία. Σκάψτε και γυρίστε το χώμα σε βάθος 15 εκατοστών και ενσωματώστε άφθονο κομπόστ και κοπριά. Το ιδανικό εύρος pH πρέπει να είναι μεταξύ 6,5 και 7,5. Εάν το έδαφος είναι πολύ όξινο, μπορείτε να προσθέσετε ασβέστη για να αυξήσετε το pH του.

– Μεταμόσχευση και απόσταση:

Το λάχανο Ταϊβάν χρειάζεται πολύ χώρο για να έχει ένα καλά ανεπτυγμένο κεφάλι. Φυτέψτε τους σπόρους ή τα σπορόφυτα σε απόσταση περίπου 30 cm μεταξύ τους. Εάν μεταφυτεύετε δενδρύλλια, μπορείτε απλά να σκάψετε μια μικρή τρύπα που να ταιριάζει με το μέγεθος του κομποστοποιήσιμου δίσκου πολλαπλασιασμού. Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως ενοχλήσετε τις μικρές ρίζες του φυτού.

– Πότισμα:

Δώστε στο ταϊβανέζικο λάχανό σας άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Αυτό το λαχανικό δεν είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και κάθε ξηρό ξόρκι σε συνδυασμό με κακή άρδευση θα προκαλέσει το άνοιγμα του κεφαλιού του λάχανου. Όχι μόνο αυτό, αλλά το πολύ λίγο νερό κατά τη διάρκεια των καυτών περιόδων θα το κάνει επίσης να βιδωθεί.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα για το λάχανο της Ταϊβάν είναι το σχίσιμο, το οποίο είναι άμεσο αποτέλεσμα ακατάλληλου ποτίσματος. Το κεφάλι του λάχανου μπορεί να χωριστεί εάν υπάρχουν διακυμάνσεις στο πρόγραμμα ποτίσματος σας ή εάν το φυτό πάρει ξαφνικά πολύ νερό μετά από μεγάλες περιόδους ξηρασίας. Για να το αποφύγετε αυτό, φροντίστε το λάχανό σας να ποτίζεται καλά και τακτικά.

Ανάλογα με το κλίμα, μπορεί να χρειαστεί να ποτίζετε το ταϊβανέζικο λάχανό σας 2-3 φορές την εβδομάδα. Ποτίστε το λάχανο νωρίς το πρωί και προσθέστε σάπια φύλλα στη βάση του φυτού για να διατηρήσετε την υγρασία στο χώμα.

– Λιπάσματα:

Το ταϊβανέζικο λάχανο γενικά δεν χρειάζεται εφαρμογές λιπασμάτων. Εάν το έδαφος έχει προετοιμαστεί εκ των προτέρων με πολύ λίπασμα ή κοπριά, μπορείτε να παραλείψετε να του δώσετε επιπλέον θρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο, εάν ο κήπος σας έχει φτωχά εδάφη, μπορείτε να βάζετε οργανικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο μία φορά το μήνα. Αποφύγετε τη χρήση λιπασμάτων αργά την εποχή γιατί μπορεί να χωρίσει το κεφάλι του λάχανου.

– Συντήρηση:

Καθώς το ταϊβανέζικο λάχανο μεγαλώνει, φροντίστε να παρέχετε άφθονο νερό και λίπασμα πλούσιο σε άζωτο. Διατηρήστε το κρεβάτι των λαχανικών τακτοποιημένο και απαλλαγμένο από ζιζάνια καθώς αυτό το φυτό δεν θα ανεχθεί κανέναν ανταγωνισμό για θρεπτικά συστατικά.

Εάν θέλετε να έχετε έναν βιολογικό κήπο, συνιστούμε να τραβάτε τα ζιζάνια με το χέρι αντί να χρησιμοποιείτε επιβλαβή χημικά και ζιζανιοκτόνα.

Πότε να μαζέψετε λάχανο Ταϊβάν:

Το ταϊβανέζικο λάχανο χρειάζεται συνήθως 60 έως 75 ημέρες μετά τη βλάστηση για να ωριμάσει. Είναι έτοιμο για συγκομιδή όταν το κεφάλι του λάχανου έχει διάμετρο περίπου 20 cm, όταν είναι σφιχτό στην αφή και έχει εσωτερικό από πυκνά συσκευασμένα φύλλα.

Πώς να μαζέψετε λάχανο Ταϊβάν:

Για να μαζέψετε το ταϊβανέζικο λάχανο, χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να ξεκολλήσετε το φυτό. Πάντα να βεβαιωθείτε ότι ολόκληρη η ρίζα είναι τραβηγμένη έξω από το έδαφος για να αποφύγετε να μεταφέρετε ασθένειες όπως η ρίζα του κλαμπ. Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να αφαιρέσετε τις ρίζες από τη βάση του φυτού και στη συνέχεια ξεφλουδίστε τα χαλαρά φύλλα από το εξωτερικό στρώμα για να αποκαλύψετε το πυκνό, συμπαγές κεφάλι.

Σε αντίθεση με άλλες ποικιλίες λάχανου, αποφύγετε να αφήσετε το ταϊβανέζικο λάχανό σας στο έδαφος για πολύ καιρό. Εάν αφεθεί να ωριμάσει πολύ, το κεφάλι του λάχανου μπορεί να χωριστεί στη μέση και να προσκαλέσει παθογόνα που μπορεί να προκαλέσουν σήψη.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα λάχανα που έχουν σπαρθεί αργότερα μέσα στο έτος θα διατηρηθούν περισσότερο, ενώ αυτά που φυτεύτηκαν την άνοιξη είναι καλύτερα να τα απολαμβάνετε το συντομότερο δυνατό.

Αποθήκευση λάχανου Ταϊβάν:

Μπορείτε να αποθηκεύσετε το λάχανο της Ταϊβάν στο συρτάρι του ψυγείου σας για έως και δύο εβδομάδες. Απλώς αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα και καλύψτε τα με πλαστική μεμβράνη. Αποφύγετε να πλένετε το λάχανο πριν το αποθηκεύσετε, καθώς τυχόν παγιδευμένο νερό ανάμεσα στα φύλλα θα τα κάνει μαλακά και θα αναπτύξει μούχλα.

Μαγείρεμα με λάχανο Ταϊβάν:

Το ταϊβανέζικο λάχανο μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο ​​ή μαγειρεμένο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με τον ίδιο τρόπο όπως το κλασικό λάχανο, σε λαχανοσαλάτες, σαλάτες, stir-fries, βραστά ή σοταρισμένα. Ή, για μια νότα αυθεντικότητας, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε ταϊβανέζικο kimchi, το οποίο είναι λιγότερο πικάντικο από την κορεατική έκδοση.

Συνήθη παράσιτα και προβλήματα:

– Κήλη από λάχανο:

Το πιο κοινό πρόβλημα για το ταϊβανέζικο λάχανο είναι το κλαμπρόκ. Αυτή η ασθένεια προκαλείται από μια μυκητίαση που προσβάλλει όλα τα φυτά της οικογένειας Brassicaceae. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν κιτρίνισμα, μαρασμό, καθυστερημένη ανάπτυξη και χολή ριζών που μοιάζουν με μικρές ράβδους ή ατράκτους.

Δυστυχώς, η απαλλαγή από το clubroot είναι πολύ δύσκολη. Αυτό το παθογόνο μπορεί να επιβιώσει στο έδαφος έως και 20 χρόνια και μεταδίδεται εύκολα από χωράφι σε χωράφι. Επομένως, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Ο ευκολότερος τρόπος για να ελέγξετε το clubroot είναι να εναλλάσσετε τις καλλιέργειές σας και να περιμένετε τουλάχιστον τέσσερα χρόνια πριν καλλιεργήσετε φυτά οικογένειας λάχανου στο ίδιο οικόπεδο. Η διατήρηση του pH του εδάφους πάνω από 7,0 με γεωργική άσβεστο θα μειώσει επίσης τον κίνδυνο προσβολής από ραχιαίους.

Αν βρείτε φυτά που έχουν ράβδο, τραβήξτε τα από το έδαφος και κάψτε τα αντί να τα προσθέσετε στο σωρό κομποστοποίησης.

– Μύγα ρίζας λάχανου:

Οι προνύμφες του λάχανου σκουλήκι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στην καλλιέργεια λάχανου της Ταϊβάν. Ξεκινούν από τα αυγά που έχουν τοποθετηθεί κοντά στη βάση του φυτού και στη συνέχεια ανεβαίνουν αργά μέσα από το στέλεχος. Μόλις μπουν μέσα, μπορεί να είναι δύσκολο να ξεφορτωθούν και θα φάνε το φυτό από μέσα προς τα έξω.

Δεν υπάρχουν αποτελεσματικά εντομοκτόνα κατά αυτού του παρασίτου. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε μια προσβολή από λάχανο είναι να τοποθετήσετε καλύμματα σειρών πάνω από τα φυτά. Με αυτόν τον τρόπο οι ώριμες μύγες δεν θα έχουν την ευκαιρία να γεννήσουν αυγά στο έδαφος και το ταϊβανέζικο λάχανό σας θα γλιτώσει από την επίθεση.

συμπέρασμα

Νόστιμο και θρεπτικό, το ταϊβανέζικο λάχανο μπορεί να προσθέσει μια πινελιά σε οποιοδήποτε κλασικό πιάτο με λάχανο στο ρεπερτόριό σας. Η καλλιέργεια του στο σπίτι είναι αρκετά εύκολη. Απλά φροντίστε να θυμάστε τα βασικά.

Το ταϊβανέζικο λάχανο είναι μια ποικιλία ασιατικού λάχανου που παράγει ένα επίπεδο, στενόμακρο κεφάλι.
Είναι μια καλλιέργεια δροσερής εποχής που χρειάζεται πολύ νερό και θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί.
Κατά μέσο όρο, το λάχανο της Ταϊβάν χρειάζεται 60 έως 75 ημέρες για τη συγκομιδή.
Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα για αυτό το λαχανικό είναι το κλαμπ, το οποίο μπορεί να αποφευχθεί με την εξάσκηση της αμειψισποράς.

Βάλτε λοιπόν κάτι ασυνήθιστο στο πιάτο και στον κήπο σας και δοκιμάστε να καλλιεργήσετε λάχανο Ταϊβάν.

11 συμβουλές για την προετοιμασία του φθινοπωρινού λαχανόκηπου

Τι να κάνετε στον λαχανόκηπο τον Ιούλιο